A ​Szent sziget (Ryan főfelügyelő 1.) 20 csillagozás

L. J. Ross: A Szent sziget

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ryan ​főfelügyelő rendőrségi nyomozó kényszerszabadsága idejére a Szent szigeten keres menedéket. Ám karácsony előtt néhány nappal a béke illúziója szertefoszlik, és Ryan visszazuhan a bűnügyek sötét világába, miután egy meggyilkolt lány holttestére bukkannak a sziget középkori kolostorának romjai között.
Amikor a szülőhelyétől szabadulni akaró dr. Anna Taylor a nyomozás polgári szaktanácsadójaként mégis kénytelen visszatérni a szigetre, a feltámadó emlékek arra kényszerítik, hogy nézzen szembe nehéz gyermekkorával. Anna és Ryan közösen próbálják utolérni az orruk előtt rejtőző gyilkost, miközben újpogány szektások és kisvárosi politikusok ügyködnek a háttérben.
Gyilkosságokat és titkokat fűszerez humorral és romantikával az izgalmas krimi, amelynek helyszínét, a northumberlandi Lindisfarne festői szigetét egy csak apályban járható töltésút köti össze az angol partokkal.

L. J. Ross Newcastle-upon-Tyne-ban született, Londonban, a King’s College-ban végzett jogon.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
GABO, Budapest, 2019
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067641 · Fordította: Sóvágó Katalin

Kedvencelte 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
L. J. Ross: A Szent sziget

Könyv, amely nem tudott újabb színt keverni az elmúlt évek krimik áradatába. Ugyanis kizárólag azokból az elemekből építkezik, amik már szinte maguktól jönnek. De ha már így van, legalább frissen, izgalmasan lenne tálalva és a történetvezetés mellett a szokott panelek meg lennének töltve élettel. Hogy a szerzői látásmódot, az egyéni kézjegyet és a hasonló dolgokat juttatnák az eszembe, mint inkább az ékegyszerű szabályok szerint működő tömegtermékként üzemelő történeteket. És sajnos nem mentes a könyv a giccstől sem. Ryan és Anna közti vonzalom tengerparti csillogása, amely a szerelem éledését hivatott jelezni, túl könnyű megoldás. Hiába van a reménytelennek tűnő szerelmi szál, ha egyszer semmi súlya nincs és a női karakter úgy, ahogy van, (majdnem) feleslegessé válik az idő előrehaladtával. A könyv „rémsége” ugyan valóban mutatós lenne, de nem nagyon képes feszültséget vagy félelmet kelteni – pont, mint az egész alkotás. Egy kifordult világot ábrázol, ahol ………. megteszi azokat a dolgokat, amelyeket egy civilizált emberi lény többnyire elméjének legsötétebb és legjobban elzárt rekeszébe tuszkol. És a vége spoiler. Egy erős romantikus szállal egybekötött történet is lehetett volna, de ehelyett egy jobb sorsra érdemes „Midsomer” krimi vált belőle. Az eredmény nem vállalhatatlan ugyan, de a hibái mellett nem mehettem el szó nélkül.

gyuszi64>!
L. J. Ross: A Szent sziget

2021/103, könyvtár, 8/16 eddigi értékelés

Jól megírt női szerzős krimi, rituális gyilkosságokkal, zárt térrel (egy sziget), erős nyomozással, több gyanúsítottal és sok csavarral.

A legvégét olvasva: egyszer tényleg szívesen látnék egy statisztikát az olvasók véleményéről, mennyire kedvelik ezt a fajta „átlényegítő” befejezéseket.

3 hozzászólás
Judit_Megyeri IP>!
L. J. Ross: A Szent sziget

Gyengéim a romantikus krimik, bár szerintem ez már rég kiderült. Folyamatosan keresem az ilyen zsánerű regényeket, és mindig megörülök, amikor rábukkanok egy kivételesen jó könyvre. A szent sziget épp ilyen. Megvan benne minden összetevő, ami kell: hátborzongató bűntény, izgalmas nyomozás, mindenre elszánt nyomozó és a számomra elengedhetetlen szerelmi szál.

Részletes értékelés itt:
https://megyerijudit.blogspot.com/2020/04/konyvajanlo-l…

Virágszépe>!
L. J. Ross: A Szent sziget

A helyszín fantasztikusan titokzatos, egy valóban létező sziget, melyet csak apálykor lehet a szárazföld felől megközelíteni. Kevesen laknak itt, mindenki ismer mindenkit, az ajtókat sem zárják, de egyszer csak rituális gyilkosság történik. Ryan felügyelő vezeti a nyomozást, aki szinte minden szempontból tökéletes: vonzó férfi, jó barát, lelkiismeretes rendőr. A szertartásos gyilkosságokhoz azonban még neki is szüksége van egy szakértőre, egy szintén szemrevaló fiatal nőre, aki jól ismeri a szigetet is. A nyomozás fordulatos, elképzelhetetlen eseményekkel, kegyetlenséggel. Néha romantikus, néha vérfagyasztó krimi, néha családregény egyszerre. Gyorsan olvasható történet, túl sok volt és túl kevés is egyben.

Harriet P>!
L. J. Ross: A Szent sziget

Már egy ideje a várólistámon volt ez a könyv, de valamiért halogattam, hogy kézbe vegyem. Talán a kevés számú olvasás tartott vissza és az, hogy a vélemények sem voltak a legkiválóbbak. A végső löketet az adta, hogy egy hozzám hasonló ízlésű könyvmoly dicsérte és ajánlotta figyelmembe a regényt, így aztán nekiálltam. És milyen jól tettem! A Szent sziget pont az a típusú romantikus krimi, amit én szeretek. Van benne egy jóképű nyomozó, akinek vág az esze, mint a borotva, van benne egy okos és csinos nő, aki segít a rendőrségnek, és hát a két főhős természetesen egymásba szeret, miközben jó pár kegyetlen gyilkosság történik ezen az isten háta mögötti helyen, ahol persze mindenki gyanús, aki él. Izgalmas történet kellő mennyiségű humorral és egy kis szerelemmel, és a jó hír, hogy van folytatása, így mindjárt tovább nyomozhatok Ryan főfelügyelővel és csapatával.

3 hozzászólás
zsudike P>!
L. J. Ross: A Szent sziget

Még mindig imádom a romantikus krimiket. És ez nekem most nagyon bejött. Talán azért is, mert 60-40% volt a krimi-romi arány, és a krimi szál volt hangsúlyosabb.
Ryan főfelügyelő karaktere elég sablon volt (jóképű nyomozó sötét titokkal), de nem érdekelt.
Jó volt a történet. spoiler
spoiler
Köszönöm az ajánlást @Judit_Megyeri, magamtól nem találtam volna rá a könyvre.
Természetesen rápattanok a folytatásra is :)

1 hozzászólás
mamono P>!
L. J. Ross: A Szent sziget

Őszintén szólva arra vártam, hogy kapok egy kőkemény krimit. Ehhez képest valami mást kaptam. Afféle kisvárosi gyilkosságra vártam, és azt is volt, végül is egy kicsitt több, mint 200 fős lakosságú szigeten voltunk. De valahogy zavart a kavarást. Nem akartam, hogy keveredjenek a műfajok, nekem a spoiler szál sok volt. Nem elég, hogy nem volt megalapozott, de még az elveimbe is ütközött spoiler Komolyan?
Ráadásul voltak benne következetlenségek. spoiler
Ellenben Ryan felkeltette az érdeklődésem, elég érdekes szereplő, szóval miatta azt hiszem, folytatom a sorozatot. Annak ellenére is, hogy Anna piszkosul nem fogott meg.
De végre egy olyan nyomozásról olvastam, ahol nem minden történt ripsz-ropsz. Várni kellett a nyomozás eredményeire, sőt gyakran vakvágányra is futottak.

Kaktuszvirág>!
L. J. Ross: A Szent sziget

Számomra egy új krimiíró új élmény. Mert más, és ez az volt. Vannak igazán szimpatikus szereplők, a felügyelő :Ryan, Anna és még mások is. No meg a finom romantikus szál sem mellékes. Sokat segített a valós megkereshető helyszín is, mert sajnos a leírás alapján nem igazán elképzelhető. Talán ez a fordítás hiányossága is lehet. Sok ugyanis az alig értelmezhető mondat, kifejezés.
A folytatást mégis várom.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

A TÉL NEM ISMERT ÍRGALMAT A SZENT SZIGETEN.

(első mondat)

Harriet P>!

Kiszakadni a munkából élete legokosabb húzása lehetett volna. Csak az volt a baj, hogy így túl sok ideje lett. A csöndnek pedig az a szokása, hogy olyan emlékeknek nyit ajtót, amelyeket jobb elfelejteni.

15. oldal

Harriet P>!

Úgy látszik, ahova ő megy, oda követi a halál is, fütyülve a kapitányság rendelkezéseire.

17. oldal

Liat >!

Az igazság gyakran fehér és fekete, de milyen sok árnyalata van a kettő között a szürkének.


A sorozat következő kötete

Ryan főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Chris Carter: Kivégzés
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Jennifer L. Armentrout: Míg a halál…
Jo Nesbø: Hóember
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Karen Rose: Sikíts értem
Olga Tokarczuk: Hajtsad ekédet a holtak csontjain át
Robert Bryndza: Lány a jég alatt