Rejtőző ​kavicsok II. (Rejtőző kavicsok 2.) 15 csillagozás

L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

A „kavicsok” története a tanév végén ért véget és a nyári szünetben folytatódik, szerelemmel, árulással, bölcs tanításokkal és sors-keverte bonyodalmakkal. Anna megpróbál talpra állni, bár továbbra is azt hiszi, hogy a kedvenc tanítványai tették tönkre. A lányát viszont visszakapta, aki súlyos titkot cipel, ám szerencsére a kissé hippi (vagy őrült?) nagyanyjával megosztja. Lille és Praetor végre hazugságok nélkül élvezheti a szerelmet, de olyan nem várt-, és félreérthető helyzetekbe sodródnak, hogy azok nem csak őket, hanem a környezetüket is próbára teszik lelkileg. Ki marad talpon, és ki bukik el? Krisz áruló vagy igaz barát? A sors valóban a legkegyetlenebb Jágó? – a szerző a Rejtőző kavicsok második részében is csak tálalja a történetet, a többit ránk és a fantáziánkra bízza.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyv Guru, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155803291

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

Kolozsi Lázár Ildikó elsősorban kamaszoknak íródott könyvének első része nagyon tetszett. Igaz őrületes iramban kellett elolvasnom, mert ajándékba vettem, és ki kellett derítenem, hogy az akkor 15 éves lánynak jó lesz-e. Nyugodt szívvel csomagoltam be akkor a kötetet, és így utólag örülhetek is, hogy nem a könyv megjelenése körül olvastam, hanem öt évvel utána, ugyanis hat évet kellett várni a folytatásra. Ez mondjuk nem a legszerencsésebb, de valójában nem is gondoltam, hogy lesz második rész. A 2012-ben megjelent, Móra Kiadó által kiadott kötet borítója nem ezt sugallta, meg emlékeim szerint a történet is megállt magában. Tény és való, hogy sokaknak tetszett. Gondolom nagy nyomás nehezedhetett az írónőre, hogy tovább írja Lille és barátainak életét. A 2018-as évben az Ad Librum csoport új, dizájnosabb külsővel ismét piacra dobta az első részt, majd még ugyanebben az évben, a stílusában tökéletesen igazodó második részt is.
A Rejtőző kavicsok második része is nagyon izgalmasan alakul, a legfontosabb dolog továbbra is a szerelem. A kamaszszerelem. Mely fellobban, gyorsan megfordul, érthetetlen, irányt vált, kialszik. Nem csoda, hogy a főszereplő Lille se érti mi zajlik benne. Az előző rész végére átélhette a kölcsönös szerelmet szíve választottjával, de ez a felhőtlen boldogság egy félreértés kapcsán kámforrá válik. A kétségbeesett lány hamarosan vigasztalót tudhat maga mellett, és úgy tűnik nagyon nehéz dolog tisztázni magában, mit is jelent számára ez a Vigasztaló? Közben „régebbi” tanárnőjük, a méltóságában megtépázott Anna is belép a cselekmények alakulásába, de most inkább Lille apja mellett kap hangsúlyos szerepet. Lille barátnője, Betti is részt kér a szerelemből. A korábbi kötetben szereplő figurák, Leo, Krisz és Praetor mellett új arcok is feltűnnek. A szerelem tekervényes utakon érkezik a kamaszokhoz. Kész szerencse, hogy olyan felnőttek állnak mellettük, mint Bandi bá', Lille apja, vagy Anna, illetve Anna anyja, Nonna. Csodacsapat. Fergeteges humorukkal, idealizált alakjukkal minden olvasónak vérzik a szíve, és biztos, hogy mindegyikük az új iPhone Xs helyett, egy ilyen apukát szeretne inkább.

A fiatalabb olvasók egészen biztosan élvezni fogják ezt a könyvet. A szerelem mellett a főszereplők életében megjelenő erotikus érzések tovább fűszerezik a történetet, ami most már folytatásért kiált.
Nekem felnőttnek fullasztó volt ez a rengeteg érzés, és bár teljesen egyetértek azzal, hogy egy kamasz lelkivilágát valóban ilyen dolgok tépázzák, csendben be kellett vallanom, hogy nekem ez már sok. Sajnáltam, hogy a szerző ilyen gyorsra vette a tempót, voltak szituációk, amik fel sem lettek dolgozva, olyan gyorsan jött rá valami újabb réteg. De ez tényleg már öreges szubjektum.
Amit viszont kifejezetten hiányoltam, az a harmonikus visszautalás az első kötetre. Aki régebben olvasta, például 5-6 évvel ezelőtt az első részt, az nem fog emlékezni a részletekre. Ez a visszakapcsolás egyáltalán nem sikerült. Sőt, a címre utaló részt is jobban hangsúlyoztam volna, ha már ilyen szép gondolat húzódik meg mögötte. „Apám kavicsnak hívja a felbecsülhetetlen értékű embereket.”
Sajnos amellett sem tudok elmenni, hogy a köteteben jó pár nyomdahiba van. Jó lenne javítani! Annál is inkább, mert az első résszel együtt, ez egy nagyon jó kis sorozat, rengetegen fogják olvasni, és én magam is ajánlani fogom a kamaszaimnak.
Mi fölnőttek pedig, nevessünk a nekünk ajándékozott humorán, és ne gyűrögessük zsebkendőnket egy Bandi bá vagy Anna után!

KleineKatze>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

Annyira, annyira boldog vagyok. Közel 7 éve várom már a Kavicsok folytatását, s bármennyire is reménytelennek tűnt, én hittem és biztos voltam benne, hogy L.I.Lázár nem fogja hagyni, hogy kavicsai, bármilyen úton – módon, ne kapjanak folytatást. Mert kellett! Ha van ifjúsági regény, ami folytatást és tündöklést érdemel, akkor a Rejtőző kavicsok. Több és különlegesebb, mint bármely ifjúsági, young adult, new adult, vagy bármi. Szent Johanna Gimi? Ahol az írónő idealizált inkompetens idiótáknak nézi a tinédzsereket? Vagy a Vörös pöttyös könyvek főhős pasijai, akikben meg van minden, amiért már a második oldalon megdöglik értük a főszereplő, de legfőképp maga az olvasó. Egyik sem életszagú. Mert minden hiányzik belőlük, ami viszont ott van a Kavicsokban.
Újra és újra meglep, mennyire ismeri Lázár nemcsak a felnőttek, de a fiatalok lelkivilágát. És ezt képes olyan módon lefesteni, hogy csak ámul az ember. Csodálatosan fogalmaz, minden egyes mondatában ott van a gondolatok mélysége, a dialógusok szinte tanítások, a szereplők gondolataiból megismerjük őket, minden karaktere messzemenőkig kidolgozott. Emberek, akik hibázhatnak. Mert, ahogy Praetor biztosan mondaná, Errare humanum est. A legjobb is tehet rossz lépést, mindenkinek lehet igaza a maga módján, letérhetünk a helyes útról, csak az a lényeg, hogy visszataláljunk rá.
Imádom, egyszerűen imádom. Mindenkinek ajánlom! Elfogulatlanul.
Remélem, nem kell még ennyit várnom a folytatásra :)

Scientia>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

Ajándékok. Nem kapaszkodunk beléjük, nem mérgezzük magunkat önző gondolatokkal, nem variálunk, mindössze örülünk, hogy vannak. Csak valaki mondaná meg, hogy lehet ezt betartani?!
Előbb olvasd el gyorsan, hadd pörögjön a cselekmény. Aztán olvasd el lassan, hogy minden gondolat eljusson a szívedig. Végül emészd néhány napig, hogy mindent a helyére tehess, elvégre időnként elkapkodott döntésekkel találkozol. Hát nem pont ettől életszerű?
Szépen helyrekerülnek a dolgok, már értem miért kokainozott Preator, Anna hogyan segített rajta és ez utóbbi is sokkal elérhetőbbé vált, igazi hús-vér figurává változott. Kellett ez a kötet, hogy a mellékszereplők is életre keljenek: Krisz, Betti és Lore igazi kamaszok, Nonna egy igazi kincs, még Andrásról is kiderült, hogy néha bakizik és nem vaddisznó :)
Mivel még maradtak elvarratlan szálak (és itt Atácsra gondolok) nagyon várom a folytatást!

2 hozzászólás
kisboszorka>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

Ez a könyv rosszkor került a kezemben, mert éppen az előző is „a szerelmesek végre egymásra találnak, amikor is az egyik fél dobbantani kénytelen az országból aztán elindul a félreértés cunami” volt.. Van az az agyi állapotom, amikor kifejezetten jólesik végigizgulni a szappanopera szálakat (és akkor mi lesz, ha megtudja; és akkor most kit is szeretet; nemááár, tényleg hátbatámadja…), de ez most nem az volt.
Dicsérni is szeretnék, mert a könyv stílusa és nyelvezete, a sztorivezetés szerintem nagyon profi.
Ami miatt pedig lehúztam a pontszámot: Nem jöttem rá, hogy pontosan hány évesek is a szereplő fiatalok, de 17re saccoltam be őket. Ehhez képest kicsit erősnek és gyakorinak éreztem az erotikus felütéseket (nem azt mondom, hogy nem reálisak). Valamint még a fent említett ritka agyi állapot hiányára vezethető vissza nem tetszésem.

Könyves_Kamilla>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

Nagyszerű történet, ezt tartom most is. Bár az első történethez képest a kedvenc szereplőim (Anna és Bandi bá/András – az okos felnőttek) a gyerekek életében jobban háttérbe szorulnak, hiányoztak. Túl sok volt a bukás, végig azt éreztem, hogy szét kell tépnem a könyvet. Kiválóan fokozza a helyzeteket, az érzelmeket leírások nélkül úgy adja át hogy az olvasó pontosan ugyanazt a zűrzavart érzi, amit a szereplők is. Nonna is nagyon bejött, örülök neki, meg Anna történetszálának is, de számomra túl sok teret kaptak az érzések. Ettől függetlenül zseniális mű, amit csak ajánlani tudok, hisz annyit lehet belőle mint talán semmilyen más hasonló témájú könyvből. Anna, András és Nonna személyében három új Dumbledore-ral gazdagodott a világ, akiknek a tanácsai alkalmazhatóbbak és emberközelibbek, mint a varázslatos világ bölcsének a szavai.

hr_pötty>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok II.

Bár zavart, hogy az elsőnek olyan hirtelen vége lett, mégis féltem, hogy milyen lesz a folytatás. Most értem a végére és azt kell mondjam, ezt (is) nagyon eltalálta L.I. Lázár! Pörög, jók a poénok, és a cselekmény is egész fordulatos. Kicsit mérges voltam az elején Lille és Praetor miatt, de ahogy haladt előre egyre jobban beszippantott az új fejlemény is, megszerettem! Már most várom a folytatást, remélem nem kell ennyit várni rá!!!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

KleineKatze>!

András közben bement a konyhába, és elővette a teáskannát.
– Te is innál egyet? – kérdezte a lányától.
– Igen, köszi!
A férfi előbb a kannát csapta oda a tűzhelyhez, majd a csészéket a tálalóhoz.
– Apa! Mi a baj? Marad csészénk?
– Ja, bocs, ideges vagyok!
– Észrevettem! Mesélsz vagy csapkodsz tovább?

Scientia>!

Maradványok között élni nem jó, mert elszigetelnek a külvilágtól. A maradványok bezárnak, nem engednek repülni…

109. oldal

KleineKatze>!

– A haverodban sem bízol, apa?
– Én csak magamban bízom, fiam! Barátok jönnek-mennek, megölelnek, elfordulnak. Minél kevesebb támadási felületet hagysz, annál kevesebb találat ér. Az edzőm mondta anno, s ha nem is lettem profi vívó, legalább a bölcsességei megmaradtak.

Könyves_Kamilla>!

Álljon fel! Elvileg küzdeni akar az igazáért, nem hozhatja magát verthelyzetbe! – Krisz értetlenül bámult a nőre. – Itt kuporog előttem, nem akarhatja, hogy lenézzek magára!
(…)
Ha azt akarja, hogy egyenlő félnek tekintsem, akkor nem heverhet a lábam előtt. Álljon fel!

6. oldal, 1. fejezet - Rejtőző kavicsok 2 (Könyv Guru, 2018)

sw92>!

Nem jó az emlékek foglya lenni, még akkor sem, ha azok szebbek, mint a valóság.

151. oldal

Szilvia_Rudics>!

Ki segít,ha te nem?
Mi történik bennem?
Menekülni kellene,
de mégsem;
Maradni sem lehet,
semmiképpen.
Egyetlen esélyem hallgatni?
Remény kell!
Azt hiszem temérdek fájdalom
gyűlt össze,te méreg!
Takarodj előlem!Fáj dalom,
keményen áthatol,
személyem fáj nagyon,
nem kértem bánatom,
mégis ezer sebből vérzem;
Érzem,s azt hiszem,te sértesz,
szerelmed emlék lesz…
Hiányzol nagyon.
Üres,sötét szobám lelkemet
perzseli agyon.
Ó te kis bolond,hagyom…
Énedet szaladni szabadon.

121. oldal

Könyves_Kamilla>!

Nem válaszoljuk meg helyette a kérdéseket, ez a legfontosabb! Hagyni kell, hogy ő válaszoljon, addig nem borulunk el!

28. oldal

Könyves_Kamilla>!

A megbocsátás az az illat, amit az ibolya hint arra a cipősarokra, amely eltapossa őt.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Álarcosbál
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Papp Dóra: Tükörlelkek
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Tavi Kata: Szívkeringő
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök