Rejtőző ​kavicsok I. (Rejtőző kavicsok 1.) 135 csillagozás

L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I. L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Ebben a regényben senki sem az, akinek látszik. Lille, a megbízhatóság és a jólneveltség szobra kettős életet él, a valóság elől egy álomvilágba menekül. Praetor, a laza és jómódú srác gondtalanul váltogatja a csajokat, szórja a latin szavakat, s bár ő a csapat esze, mégis lazán elindul a lejtőn. Krisz, a vezérhím, aki „nagyvadat” vesz célba, de azt nem sejti, hogy ez a vadászat megváltoztatja az életét. Anna, a vagány tanárnő különc módszerekkel küzd a tanítványaival – csakhogy múltjában sötét folt éktelenkedik…

– Meddig tart még a kihallgatás?
Lille elszégyellte magát. Tényleg szó szerint letámadta.
– Innál valamit? Éhes vagy?
– Kislány, a kijelentő módról hallottál már?
– Bocs… Esküszöm, nem kérdezek többet! – Lille felemelt egy kavicsot, nézte egy darabig, aztán eldobta. – Apám kavicsnak hívja a felbecsülhetetlen értékű embereket.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyv Guru, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155803277
>!
Móra, Budapest, 2012
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631193411

Enciklopédia 5


Kedvencelte 34

Most olvassa 2

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lillsz>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

„Összességében én nagyon szerettem a regényt, szerettem és utáltam egyszerre az utóbbi főleg a kegyetlen igazság miatt volt. Ez a könyv leírta a valóságot, a szomorú és igazi életet, amit élünk, ami bárkivel bármikor megtörténhet, ami csak úgy van, de mi nem vesszük észre. Nagyon bölcs és elgondolkodtató, ilyen korban ez tökéletes olvasmány. Olvastatta magát és dolgoztatta az agyamat, fel kellett fognom az eseményeket, az állandó okosságokat és a rideg valót.” 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2017/11/l-i-lazar…

2 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Nna, kérem szépen, így kell írni! Imádtam! De sajnálom, hogy nem volt meg nekem ez a könyv 20 évvel ezelőtt, hamarabb rákaphattam volna az olvasás ízére. Praetor-ba kicsit én is beleszerettem, Anna tragédiáját megsirattam. Jaj, de jó, hogy elolvastam! Annyira szüksége van az embernek néha egy ennyire frissítő fuvallatra. Olvassa el, aki még nem olvasta!

5 hozzászólás
Sippancs P>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Értetlenül állok a könyv előtt és magam előtt is. Én ugyanis kifejezetten szeretek kortárs magyar szerzőktől olvasni, főleg, ha szórakoztató irodalmat írnak. Ahogy szeretem az ifjúsági regényeket is. Arról nem is beszélve, hogy az esetek 95%-ában egyetértek a molyos értékelési átlaggal is. Ez a könyv viszont kifogott rajtam. Bárhogy próbáltam ugyanis szeretni és meglátni benne azt, amit mások szerettek (igen, egy kicsit csaltam, és olvasás közben – mint egy mentőöv – rákerestem néhány értékelésre), egyszerűen nem ment. Merthogy nem tetszett a stílus, érdektelen volt a legtöbb karakter és a tanár-diák kapcsolattal sem voltam teljesen kibékülve.* Ennek a triónak köszönhetően pedig ritkán tudott csak lekötni a történet, vagy ha lekötött, az sem ért olyan mélyre.
Valószínűleg egyszer adok még egy esélyt a könyvnek, mert lehet, hogy velem és/vagy az időzítéssel van a baj, mindenesetre ez most csak 3 csillag.

*Pontosan 10 évvel ezelőtt érettségiztem, de az akkori és a mostani énem számára is elképzelhetetlen, hogy így beszéljek és viselkedjek egy tanárral. Pedig az én osztályom/bandám sem volt egy matyó hímzés!

1 hozzászólás
ziara >!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Igazából ez is egy kamaszokról szóló regény. Engem ezek általában megtalálnak, és szeretni is tudom őket. Eredetileg pedagógus volnék, nem könyvtáros, így nem is csoda meg tényleg megmaradtam kicsit tinédzsernek, azt hiszem.

2 hozzászólás
sztinus>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

számomra ez egy igen jól megírt regény.
ifjúságnak, és szülőknek is egyaránt.
tetszettek a szereplők, tetszett a frissessége, naprakész, és ropogós. a régi és új problémákkal.
jók a meglátások, életszerű- életszagú.
talán ilyen tanárnő az, aki nincs sok.
de én raktároztam el jó tippeket, ha az enyémek lépnek ebbe a korba, és odaadom majd a kezükbe ezt a könyvet is.

4 hozzászólás
polite_menace>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Elmondhatatlanul tetszett. A történet, a szereplők, minden. Ha tehetném 6 csillagot adnék rá. Egyelőre ennyi, hétvégén bővebben olvashattok róla a blogon. http://addictedtobooks112.blogspot.hu/2016/01/keressunk…

3 hozzászólás
belle_ P>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Minden remek volt ebben a regényben: a fiatalokat ma foglalkoztató problémák, a diák-tanár ellentét és az idealizált tanárkép, amire mindenki vágyik.
Az egyetlen egy problémám az volt ezzel a regénnyel, ami miatt a fél csillagot levontam, hogy a tizenhét évesek viselkedése még jól volt ábrázolva, de a beszédstílusuk és a párbeszédek vagy sokkal érettebbre sikerültek, vagy sokkal kultúráltabbra. A mai generáció fiataljainak (tisztelet a kivételnek) sajnos egyáltalán nincs ekkora szókincse, nem válogatja meg így a szavait, és egyáltalán nem ilyen módon történnek az eszmecserék. Ez főként azokra a jelenetekre igazak, amikor a diákok a tanárnővel diskuráltak. Az egymás közötti beszélgetésekkel semmi problémám nem volt.
Ahogy a regény többi részével sem. Sőt, szívesen olvastam volna még tovább, kevésnek találtam ezt a 250 oldalt, remélhetőleg a nem túl távoli jövőben a kezemben tudhatom a második részét is a sorozatnak.
Több szemszögből is láthatunk pár osztálytársat, akiknek különböző vágyaik vannak vagy éppen problémákkal kell szembenézniük. Van, aki képtelen az érzelmeit kimutatni és a testi örömökön kívül nem képes bárkit is szeretni. Van, aki a virtuális társalkodást és az ilyesfajta közöledést előnyben részesíti, és beleesik abba a csapdába, hogy a leírt szavakba szeret bele és nem feltétlenül az emberbe, aki írta őket spoiler. Van, akit csak idegesít az új tanára és van, akit épp ellenkezőleg, nagyon is elkábít.
És természetesen ott van az új tanárnő is, akinek szintén nincs egy mesebeli magánélete, de ennek ellenére a maximumot próbálja nyújtani a diákjai számára, és ott lenni mellettük. Nagyon sok fiatal valószínűleg nem gondol abba bele, hogy a tanárok is csak emberek, és az iskolából kilépve nekik is bőven akad gondjuk.
Praetorra a következő részben nagyon várok, mert ő vele kapcsolatban még vannak kérdéseim. És természetesen a tanárnő további sorsára is kíváncsi vagyok.
Mindent összevetve nagyon régóta el akartam olvasni ezt a regényt, és megérte a várakozás, mert nagyon tetszett.

Gab>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Szeretem a magyar ifjúsági regényeket. Ez a könyv pedig még inkább kitűnik közülük szépirodalmi nyelvhasználatával.Sok vita folyik, hogy mely könyvek kerüljenek be a kötelező olvasmányok közé. A Rejtőző kavicsnak mindenképpen ott lenne a helye. Hosszúságra nem egy óriási terjedelmű mű mégsem éreztem összecsapottnak.Minden fiatalokat érintő téma felmerül :a szexualitástól a droghasználatig, a szülőkhöz-tanárokhoz és egymáshoz való viszonyukig, a bizonytalanságtól a félelemig.
Nem tudnám azt mondani, hogy bármely szereplő jellemét megismertem volna de azt sem állíthatom,hogy nem.Valahogy a könyv hangulata miatt nem is vált ez annyira fontossá. Amit szeretett volna megmutatni az írónő, Praetor szeretet keresését, Atács dühét, Lille különcségét (de gyönyörű szó) mindenkiből egy kis apró darabot kibontva vált egésszé ez a történet.A címben szereplő Kavics magyarázata önmagáért beszél.
A befejezés számomra teljes volt,tulajdonképp mindenki tanult-okkult a történésekből, még Atács is ebben biztos vagyok. Mind hatással vagyunk egymásra,amely itt nagyon jól megmutatkozik.
Várni fogom a folytatást, remélem minél hamarabb megjelenik.

3 hozzászólás
kellyolvas P>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Az alaptörténet tetszett, a szerző a fiatalokat mélyen érintő problémákat boncolgat, egymáshoz, szülőkhöz, tanárokhoz való viszonyokról van szó. A srácok vetélkednek egymással, zűrös kihívásokat teljesítenek, a lányok a szerelmi életükkel vannak elfoglalva. Új magyartanár érkezik – az előzőt kicsinálták – és Anna valamilyen formában minden szereplő életén alakít.
Igen, vannak az ember életében meghatározó tanárok, a magyartanárok különösen fontosak, nagyon örülök, hogy Anna a történet mozgatója lett és képes hatást gyakorolni azokra, akiktől nem várnánk efféle csodát.
Ami nem tetszett: A szereplők számomra túl egyformák, nem láttam bennük egyéniséget. Ha kiragadnánk a párbeszédekből, nem tudnám megmondani, melyikükről van szó. Itt a fiúkra gondolok.
A párbeszéd nekem nagyon soknak tűnt. Talán a 80%-ot is eléri a terjedelemből.
A nyelvezet időnként annyira kizökkentett, hogy csak csóváltam a fejem. Nem beszélnek így a mai fiatalok. A 70-80-as években éreztem magam, mintha Szilvásit olvasnék.
A vége nagyon lezáratlan, közben utánanéztem, valamikor lesz folytatás, de akkor is, ez így nagyon fura.
Még egy gondolat: figyelemre méltó a különböző irodalmi művek beleszövése a történetbe, hiszen a fiataloknak felhívja a figyelmét ezekre és bízom benne, hogy utána is néznek. Támogatom ezt, mégis Coelho-t nem favorizálnám ennyire ennek a korosztálynak.
Összességében mindenképp jó olvasmány, ha lesz folytatás, kíváncsi leszek a fejleményekre.

7 hozzászólás
tündérrózsa>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

ÚRISTEN!!!! Rég nevettem ennyit könyvön. Megnevettetett, megríkatott. Fantasztikus! Kell egy példány a könyvespolcomra is. IMÁÁÁÁDOOOOOOM! :D

27 hozzászólás

Népszerű idézetek

rita_66>!

Kopogok. Nem hallod?
Bemennék. Nem látod?
Itt vagyok. Nem érzed?
Odaadnám. Nem kéred?

Eltévedtem. Hol vagyok?
Rossz ajtón kopogok?

Beléptem. Nem kérted.
Nyújtottam. Nem vetted.
Fogtalak. Nem láttad.
Elmentem. Nem bántad.

Felkeltem. Nem sírtam.
Rossz ajtón kopogtam.

zöldszemesostoros>!

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a hallgatás kínos… Pedig ha egy pillanatra befognák a szájukat, olyan párbeszédeket folytathatnának, amiről álmodni sem mertek.

45. oldal

Kek P>!

– …Szerinted van különbség szőnyeg és szőnyeg között?
– Persze, egyik színes és drága, másik olcsó, van durva, van puha…
– Én csak a két végletet említeném. Lábtörlő és perzsaszőnyeg. Egy lánynak időben el kell döntenie, hogy melyik akar lenni a fiúk életében. A kis koszos rongy, amibe mindenki beletörli a lábát, vagy a becsben tartott drága szőnyeg, amire cipő nélkül is félve lépnek rá. Értsd meg, hogy te egy perzsaszőnyeg vagy, akit kihasználni, eldobni nem lehet. Pláne nem váltogatni…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szőnyeg
13 hozzászólás
zöldszemesostoros>!

– Régen az volt a rádió szlogenje, hogy „Annyi jó zene van!”. Mire apám mindig rávágta: „Akkor mért nem játsszátok?”

178. oldal

Lillsz>!

Az ember nem akarja a mindenki által használt nevén nevezni azt, amit igazán szeret. Becézgetni szeretné, s annak hívni, amit a szíve diktál, mert csak így érzi azt, hogy igazán az övé.

110. oldal

amnézia P>!

Minden kudarc, minden szakítás egy kis halál. De nem szabad sokáig haldokolnunk, mert ahhoz túl rövid az ittlétünk.

34. oldal

me_adri>!

Állítólag kiskoromban, amikor a fürdővízben elázott a kezem, sikítozni kezdtem, hogy „Elrohadt, végem van”

160. oldal

me_adri>!

Lenézek, eget látok,
csillagfényben kavicsot.
Szilárdnak tűnt, pedig puha,
az a kavics én vagyok.
Felnézel, földet látsz
árnyékban csillagot.
Nem is értem, miért nézed
csillagnak a kavicsot.

184. oldal

rita_66>!

– Amikor valakit megszeretünk, akkor természetes, hogy mindent akarunk tudni róla, nem? – kérdezte Krisz.
– A szerelmünk megismerése nem jelent egyet azzal, hogy a szeretet mögé bújva erőszakkal vájkálunk a rejtett kamráiban.

Annamarie P>!

Egyes számú szabály: a kolléga sosem férfi, legfeljebb barát. Kettes számú szabály: a nős férfi sosem pasi, legfeljebb barát. Hármas számú szabály: az első kettő együtt dupla dinamit, nem nézegetni, nem fogdosni, nem hatástalanítani, tudomást sem venni róla. Miért ne működne? A mesékben és hitt évekkel ezelőtt…

79. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Rejtőző kavicsok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Zágoni Balázs: A Gömb
Papp Dóra: Tükörlelkek
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Tavi Kata: Szívkeringő