Rejtőző ​kavicsok I. (Rejtőző kavicsok 1.) 127 csillagozás

L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I. L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Ebben a regényben senki sem az, akinek látszik. Lille, a megbízhatóság és a jólneveltség szobra kettős életet él, a valóság elől egy álomvilágba menekül. Praetor, a laza és jómódú srác gondtalanul váltogatja a csajokat, szórja a latin szavakat, s bár ő a csapat esze, mégis lazán elindul a lejtőn. Krisz, a vezérhím, aki „nagyvadat” vesz célba, de azt nem sejti, hogy ez a vadászat megváltoztatja az életét. Anna, a vagány tanárnő különc módszerekkel küzd a tanítványaival – csakhogy múltjában sötét folt éktelenkedik…

– Meddig tart még a kihallgatás?
Lille elszégyellte magát. Tényleg szó szerint letámadta.
– Innál valamit? Éhes vagy?
– Kislány, a kijelentő módról hallottál már?
– Bocs… Esküszöm, nem kérdezek többet! – Lille felemelt egy kavicsot, nézte egy darabig, aztán eldobta. – Apám kavicsnak hívja a felbecsülhetetlen értékű embereket.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyv Guru, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155803277
>!
Móra, Budapest, 2012
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631193411

Enciklopédia 5


Kedvencelte 34

Most olvassa 2

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lillsz>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

„Összességében én nagyon szerettem a regényt, szerettem és utáltam egyszerre az utóbbi főleg a kegyetlen igazság miatt volt. Ez a könyv leírta a valóságot, a szomorú és igazi életet, amit élünk, ami bárkivel bármikor megtörténhet, ami csak úgy van, de mi nem vesszük észre. Nagyon bölcs és elgondolkodtató, ilyen korban ez tökéletes olvasmány. Olvastatta magát és dolgoztatta az agyamat, fel kellett fognom az eseményeket, az állandó okosságokat és a rideg valót.” 5/5
Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2017/11/l-i-lazar…

2 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai >!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Nna, kérem szépen, így kell írni! Imádtam! De sajnálom, hogy nem volt meg nekem ez a könyv 20 évvel ezelőtt, hamarabb rákaphattam volna az olvasás ízére. Praetor-ba kicsit én is beleszerettem, Anna tragédiáját megsirattam. Jaj, de jó, hogy elolvastam! Annyira szüksége van az embernek néha egy ennyire frissítő fuvallatra. Olvassa el, aki még nem olvasta!

5 hozzászólás
Sippancs P>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Értetlenül állok a könyv előtt és magam előtt is. Én ugyanis kifejezetten szeretek kortárs magyar szerzőktől olvasni, főleg, ha szórakoztató irodalmat írnak. Ahogy szeretem az ifjúsági regényeket is. Arról nem is beszélve, hogy az esetek 95%-ában egyetértek a molyos értékelési átlaggal is. Ez a könyv viszont kifogott rajtam. Bárhogy próbáltam ugyanis szeretni és meglátni benne azt, amit mások szerettek (igen, egy kicsit csaltam, és olvasás közben – mint egy mentőöv – rákerestem néhány értékelésre), egyszerűen nem ment. Merthogy nem tetszett a stílus, érdektelen volt a legtöbb karakter és a tanár-diák kapcsolattal sem voltam teljesen kibékülve.* Ennek a triónak köszönhetően pedig ritkán tudott csak lekötni a történet, vagy ha lekötött, az sem ért olyan mélyre.
Valószínűleg egyszer adok még egy esélyt a könyvnek, mert lehet, hogy velem és/vagy az időzítéssel van a baj, mindenesetre ez most csak 3 csillag.

*Pontosan 10 évvel ezelőtt érettségiztem, de az akkori és a mostani énem számára is elképzelhetetlen, hogy így beszéljek és viselkedjek egy tanárral. Pedig az én osztályom/bandám sem volt egy matyó hímzés!

1 hozzászólás
ziara>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Igazából ez is egy kamaszokról szóló regény. Engem ezek általában megtalálnak, és szeretni is tudom őket. Eredetileg pedagógus volnék, nem könyvtáros, így nem is csoda meg tényleg megmaradtam kicsit tinédzsernek, azt hiszem.

2 hozzászólás
sztinus>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

számomra ez egy igen jól megírt regény.
ifjúságnak, és szülőknek is egyaránt.
tetszettek a szereplők, tetszett a frissessége, naprakész, és ropogós. a régi és új problémákkal.
jók a meglátások, életszerű- életszagú.
talán ilyen tanárnő az, aki nincs sok.
de én raktároztam el jó tippeket, ha az enyémek lépnek ebbe a korba, és odaadom majd a kezükbe ezt a könyvet is.

4 hozzászólás
alice_kingsley>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Elmondhatatlanul tetszett. A történet, a szereplők, minden. Ha tehetném 6 csillagot adnék rá. Egyelőre ennyi, hétvégén bővebben olvashattok róla a blogon. http://addictedtobooks112.blogspot.hu/2016/01/keressunk…

3 hozzászólás
Gab>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Szeretem a magyar ifjúsági regényeket. Ez a könyv pedig még inkább kitűnik közülük szépirodalmi nyelvhasználatával.Sok vita folyik, hogy mely könyvek kerüljenek be a kötelező olvasmányok közé. A Rejtőző kavicsnak mindenképpen ott lenne a helye. Hosszúságra nem egy óriási terjedelmű mű mégsem éreztem összecsapottnak.Minden fiatalokat érintő téma felmerül :a szexualitástól a droghasználatig, a szülőkhöz-tanárokhoz és egymáshoz való viszonyukig, a bizonytalanságtól a félelemig.
Nem tudnám azt mondani, hogy bármely szereplő jellemét megismertem volna de azt sem állíthatom,hogy nem.Valahogy a könyv hangulata miatt nem is vált ez annyira fontossá. Amit szeretett volna megmutatni az írónő, Praetor szeretet keresését, Atács dühét, Lille különcségét (de gyönyörű szó) mindenkiből egy kis apró darabot kibontva vált egésszé ez a történet.A címben szereplő Kavics magyarázata önmagáért beszél.
A befejezés számomra teljes volt,tulajdonképp mindenki tanult-okkult a történésekből, még Atács is ebben biztos vagyok. Mind hatással vagyunk egymásra,amely itt nagyon jól megmutatkozik.
Várni fogom a folytatást, remélem minél hamarabb megjelenik.

3 hozzászólás
kellyolvas P>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Az alaptörténet tetszett, a szerző a fiatalokat mélyen érintő problémákat boncolgat, egymáshoz, szülőkhöz, tanárokhoz való viszonyokról van szó. A srácok vetélkednek egymással, zűrös kihívásokat teljesítenek, a lányok a szerelmi életükkel vannak elfoglalva. Új magyartanár érkezik – az előzőt kicsinálták – és Anna valamilyen formában minden szereplő életén alakít.
Igen, vannak az ember életében meghatározó tanárok, a magyartanárok különösen fontosak, nagyon örülök, hogy Anna a történet mozgatója lett és képes hatást gyakorolni azokra, akiktől nem várnánk efféle csodát.
Ami nem tetszett: A szereplők számomra túl egyformák, nem láttam bennük egyéniséget. Ha kiragadnánk a párbeszédekből, nem tudnám megmondani, melyikükről van szó. Itt a fiúkra gondolok.
A párbeszéd nekem nagyon soknak tűnt. Talán a 80%-ot is eléri a terjedelemből.
A nyelvezet időnként annyira kizökkentett, hogy csak csóváltam a fejem. Nem beszélnek így a mai fiatalok. A 70-80-as években éreztem magam, mintha Szilvásit olvasnék.
A vége nagyon lezáratlan, közben utánanéztem, valamikor lesz folytatás, de akkor is, ez így nagyon fura.
Még egy gondolat: figyelemre méltó a különböző irodalmi művek beleszövése a történetbe, hiszen a fiataloknak felhívja a figyelmét ezekre és bízom benne, hogy utána is néznek. Támogatom ezt, mégis Coelho-t nem favorizálnám ennyire ennek a korosztálynak.
Összességében mindenképp jó olvasmány, ha lesz folytatás, kíváncsi leszek a fejleményekre.

7 hozzászólás
tündérrózsa>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

ÚRISTEN!!!! Rég nevettem ennyit könyvön. Megnevettetett, megríkatott. Fantasztikus! Kell egy példány a könyvespolcomra is. IMÁÁÁÁDOOOOOOM! :D

27 hozzászólás
Droci>!
L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I.

Nálam ez teljes mértékben elérte az 5*-ot. Sőt, ha lehetne még többet is adnék rá, mert egyszerűen úgy rántott magával, hogy észre se vettem. Szinte csak faltam és faltam az oldalakat és méltán elmondhatom, hogy bekebelezett. Nincs is mit rajta csodálkozni, 1 nap alatt befaltam belőle 155 oldalt, ami szerintem mélyen tükrözi, hogy fantasztikus könyv. Amikor elkezdtem máig nem is értem, hogy miért raktam félre 10 oldal után és miért csak most vettem ismét elő. De minden perc megérte a befektetést.

Úgy érzem, hogy mindannyiunkban megvan a Kavics. Nem számít, hogy milyen a sorsunk, miket élünk meg, de mind felbecsülhetetlen szeletei vagyunk az életnek. A problémák ugyanúgy megtalálnak minket is, mint a könyv szereplőit, talán mi is átéltünk ezekből egy párat, de mindig meg kell találni azt a segítő kezet, amely visszaránt és megtanít arra, hogy minden ellenére érdemes továbbélni.

Egy gimnáziumi osztály képébe ágyazva találkozunk az élet olyan problémáival, mely ha nem is vesszük észre, de kíséri sorsunkat valamilyen formában. És akkor feltűnik egy segítő kéz, mely valamilyen módon jobbra-balra terelgeti az ifjúság életét és mindig jókor van jó helyen.
Nekem az is külön tetszett, hogy valahogy lassanként, fejezetenként minden szereplő sorsáról képet kapunk és mégis valahogy mindenki összekapcsolódik végül mindenkivel :) Nekem a véglezárás is tetszett így ahogy volt, azóta is mélázom a saját kis verziómon, de úgy hiszem azok az igazi könyvcsodák, ahol mindig van ok a vége után is gondolkozni. És itt bőven van :)

Kedvenc karaktereim: Lille, Praetor

Köszönöm Lázár Ildikónak azt, hogy megírta ezt a könyvet, általa egy új kedvencet avathattam ismét a könyveim sorába. És nagyon várom a következőt ;)

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

rita_66>!

Kopogok. Nem hallod?
Bemennék. Nem látod?
Itt vagyok. Nem érzed?
Odaadnám. Nem kéred?

Eltévedtem. Hol vagyok?
Rossz ajtón kopogok?

Beléptem. Nem kérted.
Nyújtottam. Nem vetted.
Fogtalak. Nem láttad.
Elmentem. Nem bántad.

Felkeltem. Nem sírtam.
Rossz ajtón kopogtam.

zöldszemesostoros>!

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a hallgatás kínos… Pedig ha egy pillanatra befognák a szájukat, olyan párbeszédeket folytathatnának, amiről álmodni sem mertek.

45. oldal

Kek P>!

– …Szerinted van különbség szőnyeg és szőnyeg között?
– Persze, egyik színes és drága, másik olcsó, van durva, van puha…
– Én csak a két végletet említeném. Lábtörlő és perzsaszőnyeg. Egy lánynak időben el kell döntenie, hogy melyik akar lenni a fiúk életében. A kis koszos rongy, amibe mindenki beletörli a lábát, vagy a becsben tartott drága szőnyeg, amire cipő nélkül is félve lépnek rá. Értsd meg, hogy te egy perzsaszőnyeg vagy, akit kihasználni, eldobni nem lehet. Pláne nem váltogatni…

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szőnyeg
13 hozzászólás
zöldszemesostoros>!

– Régen az volt a rádió szlogenje, hogy „Annyi jó zene van!”. Mire apám mindig rávágta: „Akkor mért nem játsszátok?”

178. oldal

Lillsz>!

Az ember nem akarja a mindenki által használt nevén nevezni azt, amit igazán szeret. Becézgetni szeretné, s annak hívni, amit a szíve diktál, mert csak így érzi azt, hogy igazán az övé.

110. oldal

cinege>!

Minden kudarc, minden szakítás egy kis halál. De nem szabad sokáig haldokolnunk, mert ahhoz túl rövid az ittlétünk.

34. oldal

me_adri>!

Állítólag kiskoromban, amikor a fürdővízben elázott a kezem, sikítozni kezdtem, hogy „Elrohadt, végem van”

160. oldal

me_adri>!

Lenézek, eget látok,
csillagfényben kavicsot.
Szilárdnak tűnt, pedig puha,
az a kavics én vagyok.
Felnézel, földet látsz
árnyékban csillagot.
Nem is értem, miért nézed
csillagnak a kavicsot.

184. oldal

FreeAngel >!

… nem az a baj, ha hibázunk, hanem az, ha újra elkövetjük ugyanazt a hibát…

121. oldal

rita_66>!

– Amikor valakit megszeretünk, akkor természetes, hogy mindent akarunk tudni róla, nem? – kérdezte Krisz.
– A szerelmünk megismerése nem jelent egyet azzal, hogy a szeretet mögé bújva erőszakkal vájkálunk a rejtett kamráiban.


A sorozat következő kötete

Rejtőző kavicsok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Zágoni Balázs: A Gömb
Papp Dóra: Tükörlelkek
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Tavi Kata: Szívkeringő