Értékelések 3

_Eriii P>!
L. H. Cosway: Still Life with Strings

Egy nagyon különleges utazásban volt részem Jade és Shane által. Vissza repítettek Dublinba. Újra átéltem azt a két évet, amit anno hat évvel ezelőtt ott töltöttem. Írország nagyon különleges. Tudom, hogy minden helynek megvan a maga varázsa, de Írország nagyon különleges helyet foglal el a szívemben. Én is ott voltam Jadel a Grafton streeten, ahol oly sok mesébe illő percet töltöttem akkor amikor ott voltam, és most Jade által újból átéltem azokat. Már csak ezért is megérte ez a könyv, de emellett, ez a könyv tele volt csodával, erővel, bátorsággal, és egy gyönyörű szerelemmel. A szereplők nagyon a szívemhez nőttek. Jadenek nem volt könnyű élete, annyira felnéztem rá a kitartásáért, azért amit a testvéreiért tett. Shane egy igazi álom pasi volt. Megvolt a maga démona, de annyira jó volt, hogy nem fulladt bele. Fülszöveget nem olvastam el, az értékelését @pveronika -nak elolvastam anno, de őszintén kiment a fejemből, csak azt tudtam, hogy jókat irt róla, szóval volt egy két dolog amitől elállt a szavam, de ez meg rátett arra, hogy kedvencnek jelöljem a könyvet és a polcomon csücsüljön.

5 hozzászólás
Treacle>!
L. H. Cosway: Still Life with Strings

Na így kell egy különleges, kliséktől nagyrészt mentes, fordulatos romantikus regényt írni!
Nem is tudom megfogalmazni azt a rengeteg érzést, amit L. H. Cosway története kiváltott belőlem. Olyan varázslatosan és könnyedén játszik a szavakkal az írónő, hogy észre sem vettem, már be is szippantott és részese lettem a cselekménynek.

Jade Lennon és Shane Arthur szerelme minden, csak nem átlagos. Szenvedélyes, irigylésre méltó, néhol hihetetlen, de mindig gyönyörű… Mi mást is várhatna az ember egy hegedű-virtuóztól és egy káprázatos képzelőerővel megáldott élő szobortól?
A két főszereplőn keresztül egy egészen új világ tárul elénk, ahol a hegedű lágy hangja szinte kilép az oldalakról, és verebek repülnek a szabadságot jelentő kék ég felé. Ez a rendkívüli környezet, a tehetségük és különleges világnézetük azonban kihívásokkal teli életet rejt, mindketten küzdenek a saját démonaikkal. A történet ennek kapcsán több komoly témát is érint, és bár egyiket sem tárgyalja részletesen, érezhető a súlyuk, nincsenek elbagatellizálva.

Ez az egyensúly jellemző egyébként az egész könyvre, az írónő elképesztő tehetséggel egyensúlyoz a határokon, legyen szó hétköznapi életről és varázslatról, erotikáról és lelki kötődésről, vagy éppen erőről és sebezhetőségről. Éppen ezért a karakterekkel könnyű azonosulni, hiszen megkérdőjelezhető döntéseket hoztak és hoznak, hibáznak, küzdenek, miközben próbálják élvezni az életet, meglátni benne a szépséget és a jót. Egyszerűen életszerűek és szerethetőek.

Egyértelműen az egyik legjobb élmény volt az idei olvasásaim közül, és így sikerült is egy új kedvencet avatnom.

3 hozzászólás
pveronika>!
L. H. Cosway: Still Life with Strings

Egy hosszú munkanap után leültem, és a kezembe vettem ezt a könyvet. Aztán egyszer csak varázslatos dolog történt. Valahol megszólalt a zene, egy gyönyörű hegedű hangja, és a betűk egyszer csak felröppentek, és a zene dallamára bámulatos táncba kezdtek. Majd a hegedű hangjából kiáradó hangjegyek csatlakoztak a betűk mesebeli keringőjéhez, és azokkal egyesülve apró madárkákká változtak át. Aztán a zene véget ért, és már csak a mindent beborító színes tollpihék emlékeztettek erre a lélegzetelállító élményre…

Sajnos én közel sem vagyok olyan tehetséges, mint L. H Cosway, de aki a kezébe veszi ezt az elképesztően különleges könyvet, hasonló varázslatokban lehet része, ugyanis a főszereplő lány, Jade képzelete olyan tájakra vezérel el minket, ahol a hópelyhek apró gyémántokká, egy koncertterem pedig hatalmas vitorláshajóvá képes változni.

Jade nagyon sokszor menekül ezekbe a kivételes gondolatokba, hiszen nincsen könnyű élete. Ő a gondviselője három fiatalabb testvérének, szinte egyedül kell megállnia a helyét mindenben, és egy korábbi tragédia is beárnyékolja az életét. De amikor Dublin utcáin élő szoborrá változik, valaki más lehet. Olyankor nincsenek gondjai, csak a mozdulatlanság, és a különleges gondolatai vannak vele, olyankor ő a ’Kék hölgy’. Aztán egy estén egy jóképű hegedűművészt sodor az útjába a sors, márpedig ha a végzet úgy gondolja, hogy két ember egymáshoz vezető ösvényének újra és újra kereszteződnie kell, akkor annak nem lehet, és nem is szabad ellenállni.

Tagadhatatlanul különleges volt ez a könyv, és határozottan az eddigi legjobb volt, amit az írónőtől olvastam. Nagyon tetszettek a karakterek, a történet igazán sok mélységet és mondanivalót tartogatott, és tényleg egyedülálló írásmóddal lett papírra vetve. Talán nem volt teljesen tökéletes, én mégis őszintén ajánlom mindenkinek, és azt hiszem, hogy egy újabb kedvencre találtam benne.

4 hozzászólás