Ozma, ​Óz hercegnője (Óz 3.) 12 csillagozás

L. Frank Baum: Ozma, Óz hercegnője

Talán ​nincs is olyan gyerek vagy felnőtt, aki ne ismerné Dorkát, Madárijesztőt, Gyáva Oroszlánt vagy Bádog Favágót, L. Frank Baum meseregény-ciklusának (Óz a Nagy Varázsló, Kalandok Óz birodalmában) főhőseit. Legalább egyszer valamennyien találkoztunk velük és megszerettük őket, kalandjaikat szívesen olvassuk újra meg újra.

A tomboló tengeri vihar Dorkát Ev országába sodorja. Csodálatos kalandokban van része ott Dorkának is és az Olvasóknak is, akik vele együtt ellátogathatnának ebbe a fantasztikus, mesebeli világba.
Dorka új barátokkal találkozik: Billinával, a kedves, beszélő tyúkkal, Tiktakkal, a Gépemberrel, Ozmával, Óz bűbájos hercegnőjével meg néhány fura figurával, például a Kerekesekkel, akik kéz és láb helyett kerekeket viselnek, valamint Langaléta Hercegnővel, akinek mindennap más-más feje van.
Mikor Dorka megtudja, hogy Ev Királynője és tíz gyermeke a gonosz Manó Király foglyai, varázsszőnyegen útnak indul új barátai és néhány régi kedvence,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1907

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Lazi, Szeged, 2001
192 oldal · ISBN: 9639227889 · Fordította: Halász Zoltán · Illusztrálta: John R. Neill

Kedvencelte 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

latinta P>!
L. Frank Baum: Ozma, Óz hercegnője

Rendben van ez a meseregény is.
(Csak azt nem tudom, hogyha Dorka megmenti az egyik herceget az ötből, akkor Billina hogy tud öt hercegnőt és öt herceget visszavarázsolni.)
http://moly.hu/idezetek/398415
http://moly.hu/idezetek/398419

2 hozzászólás
kedaiyun>!
L. Frank Baum: Ozma, Óz hercegnője

A harmadik Óz-történet keletkezési körülményei hasonlóak voltak az előző kötetéhez, ugyanis a gyerekek nem elégedtek meg azzal, még több folytatást követeltek, és azt, hogí Dorka visszatérjen Óz birodalmába. L. Frank Baum eleget tett a kérésnek, és a könyv egyik főszereplője Dorka lett ismét. Igaz, hogy a helyszín viszont változott, mivel a könyv legnagyobb része Ev Országban játszódik, mely persze nincs messze Óztól. Ismét felbukkannak a régi szereplők, és összeáll a klasszikus csapat, persze bőven vannak új karakterek is. A címszereplő Ozma, bár ahhoz képest nem kifejezetten ő a főhős.
Itt bukkan fel a Manó Király is (Nome King), aki a korábban megjelent 6. kötetben a kőtörpök királya néven szerepel, a Dorothynak meg kell halnia-sorozatban pedig Nome King néven. Egy pár mondat erejéig felbukkan Hipphopp tábornok is, aki itt érdekes módon Zsinzsur lett, pedig a 2. és a 3. kötet fordítója ugyanaz volt. Igaz, eltelt kb. 10 év a két könyv kiadása között.
Összességében jó kis meseregény, mely számomra az elején kicsit nehezen indult be, de később izgalmassá vált. Nem rossz. De úgy tűnik, végül a Lazi Kiadó sem folytatta ezt a sorozatot.


Népszerű idézetek

latinta P>!

    Következőnek egy bíborszínű macskát érintett meg a kandalló párkányán. Abban a pillanatban, amint kimondta az „Ev” szót, a cica eltűnt, és egy szőke, csinos fiúcska állt Dorka mellett. Ugyanakkor valahol messze megszólalt egy csengő. Dorka meglepetten hátralépett, s a kisfiú felkiáltott:
     – Hol vagyok? Te ki vagy? Mi történt velem?
     – A mindenit – mondta Dorka. – Akkor hát mégis sikerült.
     – Mi sikerült? – kérdezte a kisfiú.
     – Sikerült megmenteni magamat attól, hogy dísztárgy legyen belőlem – felelte a kislány nevetve –, téged pedig megmentettelek attól, hogy örökre bíborszínű macska maradj!
     – Bíborszínű? – ismételte a kisfiú. – De hát olyan macska nem létezik!
     – Tudom, hogy így van – mondta Dorka –, de egy perccel ezelőtt még létezett. Nem emlékszel rá, hogy a kandalló párkányán piros macska voltál?
     – Nem emlékszem ilyen badarságra. Én Ev Hercege vagyok, és Evring a nevem – jelentette ki büszkén a kisfiú. – Apám, a Király, eladta édesanyámat és mind a tíz gyermekét a kegyetlen Manó Királynak, ami azután történt, arra egyáltalán nem emlékezem.

146-147. oldal, Dorka is próbálkozik

latinta P>!

     – Azoknak a fáknak, amelyeken az ebéd-dobozok és a vacsora-csöbrök teremnek, a Kerekesek a tulajdonosaik? – kérdezte a kislány Tiktaktól, miközben buzgón eszegette a vacsoráját.
     – Nem az ö-vék – felelte Tiktak. – Mind-az Ev or-szág ki-rályi család-jáé, csak-hát nincs ki-rá-lyi csa-lád, mert E-vol-do király a ten-ger-be ugrott, a fe-le-sé-gét és a tíz gyer-me-két pedig el-va-rá-zsolta Ma-nó király.

51. oldal, Dorka kinyitja az elemózsiás csöbröt

latinta P>!

     – Miért kellene Manó Király ellen harcolnotok? – kérdezte. – Hiszen nem tett semmi rosszat!
     – Nem tett semmi rosszat? – kiáltotta Dorka. – Vajon egy királynét és tíz gyermekét börtönbe csukni nem rossz cselekedet?

95. oldal, A királyi család

latinta P>!

A Királyné ezután még jó ideig fel-felkiáltott örömében és keblére szorította egy-egy gyermekét, amíg Billina végül is öt Hercegnőt és öt Herceget varázsolt vissza.

159. oldal, Bíbor, zöld, arany


A sorozat következő kötete

Óz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Megan McDonald: Doktor Durrbele Dorka
Erica David: Az Arendelle-kupa
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt
Wanda Coven: Garabonci Gréti és a sütisütő verseny
Alexa Pearl: Az erdőkoboldok
Dav Pilkey: Alsógatyás Kapitány és az alattomos űrlény konyhásnénik inváziója (és a hasonlóan gonosz stréberzombik támadása)
Titania Woods: Karácsonyi tündér
Stephan Pastis: Becsúszott pár hiba
Shannon Hale: A suttogó