Óz ​Smaragdvárosa (Óz 6.) 23 csillagozás

L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1910

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1990
170 oldal · ISBN: 963116649X · Fordította: Bendes Rita · Illusztrálta: Balla Margit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

latinta P>!
L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa

Egy ideig párhuzamosan halad a történet a jók lelki- és a gonoszok lelkivilágáról.
Az emberfelnőtt csodákkal szembeni hitetlensége is megtörik a gyermek lelkesedésén.
A különleges lények tábora tovább bővül, izgalmas figurákkal ismerkedhetünk meg olvasás közben.
Hasznos életvezetési stratégiákat, tanácsokat gyűjtöttem be könyvünkből, mely mostanára a lapjaira hullik széjjel.
Kár, hogy Óz világa ennyire elfelejtődik, és magyar nyelven csak néhány kaland olvasható. Műfordítók, hajrá!!!

kedaiyun>!
L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa

Magyarországon ezt az Óz-kötetet adták ki másodikként, pedig valójában ez a 6. rész. L. Frank Baum ezzel a kötettel tényleg le akarta zárni az Óz-sorozatot. Eredetileg csak egy részt tervezett, majd a gyerekek követelésére mégis folytatásokat írt a könyvhöz. Ennek a könyvnek a végén utalt arra, hogy ez a befejező rész, több nem lesz, mert Dorka és az ózbeliek elvágták magukat a külvilágtól. Végül akkora sikere lett a sorozatnak, hogy az írónak folytatnia kellett, és 14 kötetre bővült, az író halála után pedig többen is folytatták az Óz-történeteket.
Gyerekkoromban szerettem ezt a könyvet, mert bár sok ismeretlen szereplő volt benne, tetszett a különféle népek és országok bemutatása. Nem tudom, mi volt az oka annak, hogy az Óz, a nagy varázsló után pont a 6. részt adták ki, de pozitívum, hogy az előszóban a szerkesztő leírta, mi történt az Óz, a nagy varázsló befejezése után. Most, hogy olvastam a 2. és a 3. részt, már világossá vált minden, amit Tipről, Mombiról, Ozmáról és a Varázsövről írtak. Az is érdekes, hogy a 4. és az 5. kötet eseményeiről nem tesz említést. A fordítás egy kicsit más, mások a nevek, de mindenkit fel lehetett ismerni. Csak Nyergelj Gergely és Toprongy nem szerepelt eddig a magyarul kiadott kötetekben.
Maga a történet két szálon fut. Az egyik szálon Durrbele tábornok járja be a világot, hogy a kőtörpök királyának gonosz szövetségeseket szerezzen Óz birodalmának elfoglalásához, a másik szálon Dorka és barátai, valamint Emmi néni és Henrik bácsi barangol, és találkozik különféle népekkel a birodalomban. Időnként az író belecsempészett egy kis tanító jelleget is a történetbe, pl. amikor Sopánfalván vagy Nyuszifejérváron járnak Dorkáék.
Tetszett Durrbele útja is a hóbortáktól az égremorgókon át a fantazmagórokig. Talán régen pont azért szerettem ezt a részt, mert sokféle szereplő volt, sokféle ország, nép, és mindegyik valamilyen különleges tulajdonsággal bírt, mint a kelegótyák, akik szétestek, vagy a kalácsfalviak,ahol pilótakekszbő volt a talicska kereke.
Jó volt egy kicsit nosztalgiázni, felidézni az emlékeket. Sajnálom, hogy magyarul ilyen hiányosan jelent meg ez a sorozat.

chica>!
L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa

Kár volt folytatni ezt a mesét, mert ez még az előző szép emlékeimet is lerombolta. Biztos, hogy gyerek kezébe nem való, olyan mondatszerkezetek és cselekményfordulatok tömkelege, amin nem tudtam, hogy abbahagyjam az egészet vagy dobjam ki. De mivel nem az enyém a könyv, nem esett baja.
Annyival többet ki lehet hozni és ki is hoztak már gyerekmesékből…értem én a tanokat, amit szájba akar rágni, de nem kell hülyének nézni a gyerekeket.

Morgana>!
L. Frank Baum: Óz Smaragdvárosa

nem annyira jó, mint az Óz a nagy varázsló(az „első”)


Népszerű idézetek

latinta P>!

A legtöbb ember azért rossz, mert meg sem próbál jó lenni.

24. oldal, A kőtörpök királya bosszút forral

szibolya>!

– Tényleg a „ha” teszi sopánfalvivá az embert? – kérdezte [Dorka].
– Önmagában nem – komolyodott el a Varázsló. – A „ha” még segít is. De az indokolatlan félelem, a semmiségekért való aggodalom, az idegeskedés és a „ha” együttesen bárkiből egykettőre sopánfalvit csinál.

140. oldal (Sopánfalván)

Kapcsolódó szócikkek: aggódás · félelem
>!

Fogalma sincs, fenség, mit beszél! – folytatta a fővezér, és letelepedett egy hatalmas, csiszolt gyémántra. – Azt ajánlom, álljon be egy sarokba, és számoljon tízig, mielőtt megszólal. Addigra megjön az esze.

12. oldal - A kőtörpök királya méregbe gurul


Hasonló könyvek címkék alapján

Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Nyulász Péter: Helka
Angie Sage: Repülés
Cressida Cowell: A Nukkalave pikkelye
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja
Szofja Prokofjeva: A varázsló tanítványa
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat