96. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Oz, ​a nagy varázsló (Óz 1.) 289 csillagozás

L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valahol messze, a zölden tündöklő Smaragdvárosban él és uralkodik Óz, a Nagy Varázsló. Úgy hírlik, hogy fényes palotájában a legkülönbözőbb kincsek garmadáját gyűjtötte egybe, köcsögszámra áll ott a bátorság és az ész, egész gyűjteménye van emberi szívekből, s varázshatalma akkora, hogy a világban sodródó Dorka is tőle kér tanácsot, hogyan juthatna vissza Kansasba. Óz palotája felé igyekszik hát mindenki, aki csodás segítségre vágyik. Oda tart a vándorúton összesereglett társaság: Dorka, a Madárijesztő, a Bádog Favágó, a Gyáva Oroszlán, no meg Totó, a játékos kiskutya is.
Különös és mulatságos mesevilág hőseit vonultatja fel előttünk. L. Frank Baum híres meseregénye, mely már több mint fél évszázada gyönyörködteti az olvasót, s melyből a világszerte nagy sikert aratott film is készült. A harmadik kiadásban megjelent könyvet Zsoldos Vera rajzai díszítik.
(1985)

Óz, a csodák csodája címmel is megjelent.

Eredeti mű: L. Frank Baum: The Wonderful Wizard of Oz

Eredeti megjelenés éve: 1900

Tartalomjegyzék

>!
Roland Toys, Budapest, 2015
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155368776 · Fordította: Balla Sándor · Illusztrálta: Molnár Anita, Fekete Szabolcs
>!
Kossuth, Budapest, 2015
ISBN: 9789630983594 · Felolvasta: Mácsai Pál
>!
Ciceró, Budapest, 2010
160 oldal · ISBN: 9789635397129 · Fordította: Szőllősy Klára · Illusztrálta: Zsoldos Vera

12 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Dorothy Gale · Bádog Favágó · Madárijesztő · Dorka · Gyáva Oroszlán · Oz

Helyszínek népszerűség szerint

Smaragdváros · Kansas


Kedvencelte 26

Most olvassa 5

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

(2014)
3 csillag – életem első és lehetséges, hogy utolsó hangjátékát hallgattam meg.
A sztorit ismertem, igazából „meló mellé jó lett volna hallgatni” – alapon álltam neki, de alig bírták az idegeim. Életem leghosszabb másfél órája hónapokra elosztva. Még vasalni sem lehet közben, mert összerázkódtam ahányszor meghallottam az átkötő zenét… De hős vagyok és befejeztem.
Persze a sztori sem éppen a kedvencem én a Dorka vs. Alice párbajon Alice mögött sorakoztam fel mindig is, de alapműveltség az Óz történetek ismerete. Mindenki buta, gyáva, gonosz, állat és az a ..$.#.Đ.@.. Totó a nyafka szövegével. Hörrrr Öreg vagyok már ehhez, ez háton fekvő kisbabáknak való, akiknek igazán nincs jobb dolguk, mint háton fekve hallgatni… (Mondjuk inkább megveszem a HP hangoskönyvet majd az utódoknak…)

19 hozzászólás
>!
Gelso P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Ez a könyv nekem igazi pozitív csalódás. Kislány koromban nem olvastam, sőt, nagy ívben kerültem – a mikor a tv-ben adták, akkor is elkapcsoltam – vmiféle viszolygással teli félelem lett rajtam úrrá.
Nem is olyan régen pillantott rám egy antikvárium polcáról, hát hazahoztam, most pedig elolvastam, ill. felolvastam a gyerekeknek.
Nagyon tetszett, és nagy kár, hogy nem előbb tettem.
Szép a fordítás is – biztosan ez is hozzátett ehhez az élményhez.
Úgy gondolom, tök mókás dolog lehetett a mumpicok földjén élni, milyen fájdalmasan szomorú és kiszolgáltatott a porcelán csecsebecsék közt, és milyen biztonságos, kiszámítható Smaragdvárosban. Szép és kerek történet a mesén belül a Madárijesztőé, vagy a Bádog Favágóé (idegen volt hozzászokni ehhez az elnevezéshez a Bádogembert ismerve), talán az ő története a legszebb. És olyan kedvesen egyszerű és gyermeki dolog volt Dorothy viselkedése: önzetlenül segíteni mindenkin, akivel útja során találkozik… meg a kis csapaton belüli szerepelosztás – mindenki abban segít, amiben tud – szó, ill. felszólítás, kérés, egyéb nógatás nélkül. Az is érdekes volt, hogy szinte egyszerűen eljutottak Smaragdvárosba, de onnan sokkalta bonyolultabb volt a hazatérés, mint gondoltam volna – azt hittem, végeztek és kész – de az igazi kalandok még csak azután kezdődtek. A feladat, amit viszont teljesíteni kellett szegény Dorothynak, nem gyerekszívnek és léleknek való – megölni, már magában bonyodalmat jelent, főleg egy szimpla, egyszerű, hétköznapi kislánynak – nem egy tündérmeséből származó, varázseszközökkel felszerelt legkisebb szegénylegényről van szó – és örültem, hogy a gonosz Nyugati Boszorkány kiiktatása is inkább az észről, mint az erőfitogtatásról szólt…az én természetemhez túl harsányak voltak a Szárnyas Majmok is – de mindent összevéve, tetszett ez a mese, és azt hiszem, még újra fogom olvasni.

…csak azt nem értem, hogy mért tartott ennyire hosszú és főleg lehetetlen dolognak Kansasba hazaérni…na, és az is felmerült bennem, hogy mi alapján fektettek annyi reményt a szélhámos Ózba? Valahogy ez nem jön össze nekem – vagy talán ez egy tanulság a gyerekeknek, hogy ne bízzanak meg olyan simán bárkiben? Milyen simán és gyorsan kereket oldott…

(én mégis azt gondolom, hogy álom volt ez csupán)
A rajzok pedig ismét visszavittek a gyerekkoromba… Zsoldos Vera rajzai.

5 hozzászólás
>!
h_orsi P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Kiskorom egyik meghatározó meséje ez.
Igazából nem akarok arról nyilatkozni, hogy mennyire volt hatással az életemre a történet, mert nem akarok hazudni. Viszont azt el tudom mondani, hogy miként tetszett most. Amikor több év után egyedül, önállóan és békésen olvastam ezt a történetet:
– Amit annyi mesekönyvből hiányolok néha itt megvalósult: Szép, igényes képeket kaptunk.
– Nem tudnám újraolvasni. Sorry, de nekem ez egy kicsit fura volt. Leginkább a Kubla kános élményeimhez tudnám hasonlítani. Az író biztos jól szórakozott a megírása közben…
– Néhol azért megijesztett. Az alap ötlet jó, hogy a különböző személyiségű és hovatartozású lények barátságot kötnek, de nekem egy kicsit túl álomittasak voltak :'D
– Kedvenc részem, amikor kiderült, hogy ki is Oz, a nagy varázsló.

Összességében szerintem ez egy nagyon furcsa mese, de örök érvényű dolgokat is sikerült megfogalmaznia.

>!
wzsuzsanna P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Gyerekkoromban ez a mese valahogy kimaradt az életemből, csak a különböző filmes feldolgozásaihoz volt szerencsém, és valamiért azok sem lettek a kedvenceim (Dorothy-t kifejezetten nem csipáztam, lehet, hogy ezért is tetszett annyira Danielle Paige feldolgozása:)). Úgyhogy gondoltam, most pótolok. Az mindenképpen pozitív csalódás volt számomra, hogy nem egy habos-babos mesét kaptam, hanem néha igazán félelmetes és kalandos történetet, egész korrekt mondanivalóval. Ugyanakkor maradt is némi hiányérzetem, azt meg végképp sajnálom, hogy nem elérhető az összes rész magyar nyelven.

>!
KissCsillag_Mackólány P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Annyira szeretem ezt a könyvet, éppen kapóra jött, hogy a kezeim közé került egy érdekesen álmatlan éjszakán…
(Tudom, nem publikus, és senkit nem is érdekel, de imádott Édesapámat anno 12 éve a 65. születésnapján az olvasás előtti október 31-én temettük el, és valahogy nem tudtam aludni…)
Visszatérve…
Azért szeretem ezt a történetet, mert amellett, hogy bájosan aranyos és kedves a történet, ritmusos és dallamos. Bájosak a szereplők, olyan igazi, régi gyerekeknek való mese, amit még a mi szüleink meséltek.
Nekem legalábbis, sokszor.
„Mindig a sárga úton, jön velem sok barátom, mindig a sárga úton, száz csoda felé …”

5 hozzászólás
>!
sztimi53 P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Siheder nyikoromba' láttam egy filmet egy kék-fehér ruhás kislánnyal, alig emlékszem már. Oz volt a címe, a nagy varázsló. Később rengeteg utalást találtam rá filmekben, könyvekben, dalszövegekben, mintha az ámerikai kultúra egyik alaköve lenne. Aztán ott van Over the rainbow, van olyan, aki nem ismeri? Ilyen elvárásokkal vágtam bele, magyarul. Már az első szó – Dorka Dorothy megzavart, de hát adjunk meg az esélyt a történetnek.
Madárijesztő, bádogembör, a gyáva kutya, igaz barátok. Meg egy kislány szerencsejáték nevű kutyával, és persze kalandok végeláthatatlan sora, igazi gyerekmese, s mint olyan tele van erőszakkal. Értékelem a fantáziát, engem mégsem tudott elvarázsolni annyira a csodák csodája. Volt mikor untatott. Mi kell a mese végére? Tanulság. Az van. There's no place like home.

29 hozzászólás
>!
nettikeee P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Én egész eddigi életemben úgy éltem, hogy Dorothy-nak (Dorkának) piros cipellője van…
A filmet még mindig nem láttam, de a színdarabot már ezerszer. És a sárga köves utat végigénekeltem sokszor, és Dorothy-t (Dorkát…) sem hittem ilyen butusnak… bár…

>!
Leánykökörcsin
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Szinte az első könyv, amit önszántamból vettem kézbe. Emlékszem, hogy rettenetesen meleg nyári nap volt, én meg feküdtem a szüleim hálószobájában, és annyira izgultam, hogy azt hittem, meghalok. Imádtam! Bár szerintem nagy löket volt, hogy láttam a filmet, és teljesen a megszállottja lettem. Mindig is a mumpicokkal akartam élni, mert olyan észbontóan szép helyen élnek, na és Glinda! Szóval, teljesen bele tudtam feledkezni a sztoriba, néha már Dorothynak éreztem magamat. (Totóról már nem is beszélve. Mindig is akartam egy kutyust.)
Mostani olvasásnál már persze nem volt meg ugyanaz az érzés, de ez természetes, már kinőttem belőle, de még mindig sokat jelent nekem. Így utólag visszagondolva vannak benne elég bizarr részek, de nem baj. Ha kicsiként képes voltam túltenni magamat rajtuk, akkor most is menni fog. :P

>!
Jean P
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Nagyon régóta el akartam már olvasni, és hála a kis tabletkámnak és a MEK-nek, ez idén meg is valósult! Imádtam minden egyes sorát, szereplőjét, helyszínét, egyszóval az egészet! Sokszor újraolvasós lesz!

>!
WolfEinstein
L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló

Gyerekkorom egyik kedvenc meseregénye. Persze amikor először olvastam, nem nagyon fogtam fel, mi a jelentősége a zöld szemüvegnek vagy mi a kapcsolat a három útitárs kívánsága és tényleges cselekedetei között, akkor csak a mese nyűgözött le, mindenféle didaktikai értelmezéstől mentesen. Így újraolvasva viszont egyértelmű, hogy Baum legalább annyira a felnőttek írta művét, mint a gyerekeknek – ahogy az egy igazi meseregényhez illik. A végét érzem egy ici-picit túlírtnak, ahol pár epizód követi egymást, amik nem viszik különösebben előre a cselekményt, inkább Baum kitalált pár helyszínt, amit mindenképpen bele akart írni, de így se füle, se farka ezeknek a jeleneteknek. Talán szerencsésebb lett volna, ha más kötetekben mutatja be ezeket a részeket, ahol hosszabban elidőzhet az olvasó és kerek történetet kerekíthet köréjük, mert érdemes lett volna kerek történetet írni ezekből a részekből. De mindez nem von le semmit a könyv élvezeti értékéből. Egy csodálatos, tanulságos mese, mindenki által ismert, ötletes szereplőkkel, felejthetetlen kalandokkal.


Népszerű idézetek

>!
Batus

Amíg szerelmes voltam, én voltam a legboldogabb ember ezen a földön; de akinek nincs szíve, nem lehet szerelmes. Ezért elhatároztam, hogy szívet kérek Oztól, és ha megkapom, visszamegyek, és feleségül veszem a lányt.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Így hát Dorka elmondta neki, hogy Kansas milyen kopár és szürke, meg hogy a forgószél hogyan röpítette őt ide ebbe a furcsa országba, Oz birodalmába.
A Madárijesztő figyelmesen hallgatta, s a végén megjegyezte:
– Nem értem, miért akarod itt hagyni ezt a gyönyörű országot, és miért kívánkozol vissza abba a szürke, kopár Kansasba.
– Csak azért nem érted, mert nincs eszed – felelte Dorka. – Akármilyen sivár és szürke a hazánk, mi hús-vér emberek szívesebben élünk ott, mint a világ legszebb országában. Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Kapcsolódó szócikkek: Kansas
>!
vgabi SP

Nincs olyan élőlény, amelyik ne félne, ha veszélybe kerül. Az igazi bátorság éppen az, hogy akkor is kiálld a veszélyt, ha félsz tőle; márpedig ezzel a fajta bátorsággal te bőségesen el vagy látva.

96. oldal - 15. A félelmetes Oz leleplezése (Móra, 1976)

>!
Qwerf

Ugye, nem veszed zokon, hogy leszedem a fejedet…

16. A nagy szélhámos varázsereje

>!
fowler P

A Boszorkány nem vérzett ott, ahol Totó megharapta, mert olyan gonosz volt, hogy már a vére is beszáradt.

12. fejezet

2 hozzászólás
>!
Batus

De jaj, nem volt többé szívem, így kiveszett belőlem a szerelem, és már mindegy volt nekem, hogy feleségül veszem-e a lányt vagy sem. Talán még most is él a gonosz öreganyó házában, és várja, hogy érte menjek.

>!
Batus

Mert a civilizált országokban, tudomásom szerint, nincs többé boszorkány, se tündér, se varázsló. De Oz birodalmába még nem jutott el a civilizáció, mi el vagyunk vágva a világ többi részétől. Ezért nálunk még ma is vannak varázslók és boszorkányok.

>!
imma A+P

Mármost köztudomású dolog, hogy ahol nagyon sok pipacs van együtt, a szaguk olyan erős, hogy aki beleheli, elalszik, és ha az alvót nem viszik ki gyorsan a virágok közül, soha többé nem ébred föl.

8. A halált hozó pipacsföld

Kapcsolódó szócikkek: pipacs
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Én azért mégis inkább eszet kérek Oztól, és nem szívet – elmélkedett a Madárijesztő. – Mert az esztelen nem tudná, mit kezdjen a szívével, még ha volna is neki.


A sorozat következő kötete

Óz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Lázár Ervin: Hapci király
Walt Disney – Hófehérke és a hét törpe
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról
Jójárt Eszter: Korall boszorkányos története
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: A legszebb Grimm mesék
Roberto Pavanello: Éjféli boszorkányok
Lewis Carroll: Alice Csodaországban