Szégyenlős ​szerelem 35 csillagozás

Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Helyszín: Böhmen und Mähren, azaz a Cseh-Morva Protektorátus. Idő: a német birodalmi kormányzó, Heydrich meggyilkolása után kihirdetett statárium időszaka, azaz 1942. Főszereplő: egy fiatal cseh orvosnő, Eliška. „Betéve tudtam mindent. Háromemeletes bérház, két bejárattal két különböző, egymást derékszögben keresztező utcából. Az egyik kapun svájcisapkában megyek be, a másikon fejkendősen jövök ki. Harmadik emelet, a lépcsővel szemben nyíló ajtó. Két név: Aleš Dobøanský, Emilie Fojtková. Hármat csengetek. Odabent zúgni kezd a bekapcsolt porszívó. Előhúzom a táskámból a borítékot, és becsúsztatom az ajtó alatt. Nem engedem el, míg két rántást nem érzek. Tizenöt másodperc…”

>!
Novella, 2004
152 oldal · ISBN: 9789639442214
>!
Novella, Budapest, 2004
152 oldal · ISBN: 9639442216 · Fordította: V. Detre Zsuzsa

Kedvencelte 5

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
olvasóbarát P
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Háborús történet, de nagyon nem szokványos. Két, komor gyermekkori emlékekkel bajlódó ember találkozása, a nő megmenti a férfi életét, a férfi meg azzal tudja megmenteni a nőt, hogy együtt élnek egy isten háta mögötti, a morva-szlovák határvidék sűrű erdőiben megbúvó faluban, 1942-ben.
Nem csoda, hogy a regényből sikeres film készült, mert nagyon filmszerű, a nő egyes szám első személyben elmesélt története életének egy nehéz szakaszáról. Nem találkoztam még kortárs cseh szerző alkotásával, de ez kellemes élmény volt, különleges szerelem volt az övéké, háttérben a falucska lakóinak életével és azok egymáshoz való viszonyával és a vadregényes tájjal.

>!
anni_olvas
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

10 csillagos ez a könyv!
(Olyan szép és különleges az a szerelem, amiről beszél, hogy el sem hiszem, hogy létezik.)

1 hozzászólás
>!
HA86
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Nagyobb a füstje, mint a lángja – én könnyű szívvel párba tudnám állítani Bernhard Schlinknek A felolvasó című regényével. A háború, és mindaz a sok borzalom, ami a háború velejárója, alig több puszta díszletnél ebben a regényben: a keretet adja az elején, és a legvégén. Ezt leszámítva, maga a történet – a nagyvárosi, független, öntudatos doktornő és a vidéki tapló között szövődő szerelemről – más körülmények között is működne (lakatlan szigeten, börtönben stb.), feltéve, hogy elég ideig vannak összezárva és egymásra utalva.
De hát végül is mindegy, az írónő el nem ítélhető módon a háborút választotta: a főszereplőnek, a doktornőnek az élete veszélybe kerül, hamis személyazonossággal el kell rejtőznie, és hát hol máshol is rejtőzhetne el, mint egy istenháta mögötti kis faluban, kiadva magát az egyik páciense feleségének. „Természetesen” minden porcikája tiltakozik az őstulok ellen, borzasztó dolgokat vizionál a falusi férfiakról, de aztán történik valami apróság (vagy az is lehet, hogy semmi, már nem emlékszem pontosan), és két oldallal később, szinte átmenet nélkül azon kapja magát, hogy szerelmes lett a férfiba. A kisfalut az utolsó tíz-tizenöt oldalig nem érinti meg a háború szele (gyakorlatilag el is felejtettem, hogy háborús regényt olvasok), a cselekmény alapvetően a „buta” városi nő vidéki életbe való szocializációja és „jobb emberré válása” köré fonódik.

Összességében mégsem mondanám, hogy ez egy rossz* regény, de engem bosszantottak a bakugrások a fontos részeknél, és helyenként az elbeszélői hangot is mesterkéltnek találtam.

*de basszus, sikerlistát vezetett éveken át Csehországban… – azért ez is túlzás szerintem

(Teljesen más: vajon csak az én hátamon áll égnek a szőr az olyasmi kifejezésektől, mint „nyüszít”, „összekucorodik”, „vinnyog”? Nem tudom, miért, de ha emberrel kapcsolatban használják őket, undorodom tőlük. :D :S)

>!
Manni
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Nem azért szeretlek, mert szép vagy – azért vagy szép, mert szeretlek.

5 csillag? 100 is kevés lenne.

>!
sophie P
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Ez van.
Olvasol egy történetet, és annyira tud működni.
Ha ez nem egy háborús történet lenne, ha nem egy „rezedaszagú kis faluban” játszódna (amit már legalább egy tucat cseh filmből jól ismersz), ha a szereplők nem lennének annyira valóságosan különösek, hogy szinte ismered őket , … Akkor azt gondolnám, hogy filléres romantikus regény, olcsó ponyva.
De ez pont ott játszódik, pont olyan, pont úgy van elmesélve, hogy nem lehet betelni a csendes nyugalommal, muszáj egy lélegzetre elolvasni.
Mérhetetlenül sajnálom, hogy nem mutatták be nálunk a filmet.

9 hozzászólás
>!
zia P
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Nem igazán tudom milyen értékelést lehetne erről a könyvről írni. Ezt olvasni kell. 5 csillag. Minimum.

>!
geszti
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Csak azt sajnálom, hogy ilyen gyorsan véget ért. Nagyon szerettem ezt a történetet, hozzá hasonló szerelmi szálat még sosem olvastam. Annyira bájos volt, annyira tiszta…Nehéz megfogalmazni az író stílusát, de úúúúgy írja le a két főszereplő szerelmét….mintha csipkehálón át nézném őket, és szégyellem magam, hogy belelátok a gondolataikba. Intim pillanattá válik csak az, amikor nézik a sárguló, szélben kergetőző leveleket…Kimondatlan, de örök érvényű szerelem…

4 hozzászólás
>!
Hiraoko
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Évekkel ezelőtt többször elolvastam, nem biztos, hogy a sztorira emlékszem, de az tudom, hogy remek volt. Ha erre a könyvre gondolok a szépség érzése jár át. Kevesebb lennék nélküle.

>!
Ancsibe
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Nekem nem igazán jött be ez a könyv. Lehet, hogy túl sokat vártam tőle. Se a menekülős rész nem volt nekem kidolgozva, se az, hogy hogyan alakul Eliska és Joza szerelme. A vége, hogy nem lett happy end, az meg nekem most rontott az egészen. Túl sok volt, hogy az egész falut bemutatta, hogy ki kicsoda. Mindezt úgy, hogy egy 150 oldalas kis könyvről beszélünk.

>!
jakitymonika
Kvĕta Legátová: Szégyenlős szerelem

Nem a rózsaszín, romantikus könyvek közé tartozik. Inkább, ahogy a könyv hátlapján olvasható: „Mintha kristálytiszta nyelven megírt, megrendítő erejű modern balladát olvasnánk. szerelemről és gyűlöletről. Emberi helytállásról és gyávaságról. Békéről és háborúról.”


Népszerű idézetek

>!
geszti

– Elmondhatom, mi jutott az eszembe? – ötölt-hatolt Joza.
– Mondd csak.
– Az jutott eszembe, hogy valahányszor veled vagyok, körös-körül minden olyan szép.
Milliószor elismételt vallomás.
Mindahányszor új, frissen felfedezett, páratlan.

69. oldal

>!
Erika7

– Az jutott eszembe, hogy valahányszor veled vagyok, körös-körül minden olyan szép.

69. oldal

>!
Erika7

Egy felnőtt férfi mesét mondott egy felnőtt nőnek, a menyegzőjük előtti éjszakán, a cserépkályha mellett a petróleumlámpa világánál, a gyógytea illatában.

47. oldal

>!
Erika7

Szókincse alapján takonypócból és kis büdösből a libán, félnótáson, himpelléren és bitangon át naplopóvá, cafkává, faszarivá, kocsmatöltelékké és szoknyapecérré cseperedhetett az ember. Csak keveseknek jutott ki kivételes pillanatokban a kedveskedő „fajankó” megszólítás.

98. oldal

>!
Erika7

Ő az én vereségem, legyőzetésem. Éppen az uralkodásra való képtelenségével vert béklyóba.

Legrosszabbik énem azt súgta, hogy meg kellene büntetnem, kínoznom ezért.

Ha másért nem, hát legalább a hazatéréseiért. Ugyanis alighogy megpillantottam szutykos, izzadt férjemet, egyszeriben kutyamód boldog voltam, és úgy kellett erőt vennem magamon, hogy a nyakába ne ugorjak, mint Azor, és ne követeljem, hogy most már rám, csakis rám figyeljen. Joza simogató tekintete mindannyiszor bódító alkoholként áradt szét ereimben.

96. oldal

>!
geszti

Zena vegetáriánus volt. Zelaryban ezt különcködésnek tartották, Zenát azonban nem érdekelte mások véleménye, és talán éppen ebben rejlett a nyitja Luckával való viszonyának. Luckához hasonlóan a saját útját járta, és a társadalmi elvárásokra adott egyetlen válasza gödröcskés mosolya volt.
A vidék íratlan törvényeinek persze szó nélkül alávetette magát, ám csak annyiba vette őket, mint a haját borzoló szélt.

109. oldal

>!
olvasóbarát P

Zelaryban megőrződött valami, ami máshol már réges-rég elveszett. Errefelé még magas szárú, rátétes nemezcsizmát hordtak, kézzel varrt bekecset és báránybőr kucsmát, itt még hímzőnők, kosárfonók, fazekasok dolgoztak, drótosok, nyúlbőrrel házalók, ószeresek, üvegesek járták a vidéket.
A falut néhány zárt, önellátó klán alkotta.

97. oldal

>!
geszti

Amióta világ a világ, térden csúszik a szépséghez.
Emberfölötti erő kell hozzá, hogy arcpirító hazugságként könyveljük el a szép bűverejét.
Nehéz elhinni, hogy a vonzó fiatalember egy barom, és az igéző széplány közönséges bestia. Valami lázadozik bennünk a puszta tények, a rideg valóság ellen. Sértve érezzük magunkat, és behunyjuk a szemünket.

121. oldal

>!
zia P

A szerelem magánügy, trófea vagy tragédia, és mit sem számít, hogy viszonzásra talál-e.

31. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kateřina Tučková: Gerta Schnirch meghurcoltatása
Josef Škvorecký: Gyávák
Hana Andronikova: A napóra hangja
Vladimír Páral: A száz százalékos nő
Milan Kundera: Halhatatlanság
Irena Dousková: Anyegin ruszki volt
Milan Kundera: Búcsúkeringő
Jan Šmíd: Életem ártatlan örömei
Jan Novák: Betonszívű nagyapám
Josef Škvorecký: Pléhkatonák