Zuri 10 csillagozás

Kutyifa Anikó – Kutyifa Ágnes: Zuri

Zuri, egy különleges néphez, a zoinokhoz tartozik. Ők az állatok, a növények, a szél és az idő őrzői. Ám a zoinok sok éve nem beszélnek egymással. Réges-régen, a Szelek születésnapján, annyira összevesztek, hogy többé nem tudtak együttműködni. Minden kaland akkor kezdődött, amikor Zuri ajándékba kapott egy érdekes rajzolatú követ. Vajon mire való a kő? És miért olyan fontos a zoinoknak? Mit tehet egy ifjú zoin a tópartot rettegésben tartó hód ellen? Zuri tudja, hogy nem adhatja fel. Ahogy barátokra lel, úgy fedezi fel magában a bátorságot. Rádöbben, hogy az egységet nem megkeresni, hanem megteremteni kell.
„A történetben a zoinok különös világa és a csodálatos magyar vízpart jelenik meg. A fantáziavilág káprázata mellett, szinte észrevétlenül, ismeretek átadása is történik. A könyv szerepe itt válik kettőssé, amely mégis tökéletes egységet alkot.”
Devecsery László, József Attila-díjas író, költő, rendező

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szülőföld, Gencsapáti, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156172532

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!
Kutyifa Anikó – Kutyifa Ágnes: Zuri

A Zuri egy igazi, állatos-elementálos Ocean’s Eleven, élő-érző karakterekkel, akik összefognak a jó ügyért, és ki-ki képességei szerint járul hozzá a közös cél eléréséhez. Pörgős, humoros párbeszédek, szerethető szereplők, a legkevésbé sem szájbarágós mondanivaló, és a negédességnek csíráját sem ismerő, élvezetes megfogalmazás egy tényleg tehetséges szerző tollából.

Egy felnőtt korosztályt is fotelbe bilincselő történet a nagybetűs Egységről, némi bújtatott ismeretátadással, alliteráló állatnevekkel és egyéb nyelvi finomságokkal, ami mégis valahol rólunk, emberekről szól. Rólunk, akik valamiért ugyanúgy elveszítettük a kapcsolatot a természettel, mint egymással.

A finomlelkű, mégis bátor zoin, Zuri; az öreg, „zabás” gekkó, Gerzson (hatalmas arc, kedvencem); az egymással élcelődő vakondcsalád; a jég hátán is megélő faunita, Frida; a kissé tuskó, de imádnivaló szarka, Szaniszló; a poénos poloska, Polli a maga „poloskapukijával” (amiről egyébként jót vagy semmit!), Halajos (amikor a karakterek nevein is derülsz egy sort), a béka Bertalanék, valamint a számtalan, bolygó védelmére hivatott kis lény észrevétlenül segít felismerni magunkban azt, ami igazán hiányzik.

Nekem egyébként sikerült megtalálni az aspergeres karaktert – különleges megformálásáért járna még egy külön csillag; majd még egy a tünemény rajzokért – ugyanis a kötet egy testvérpár koprodukciója, ami szintén jó példa az említett Egységre: a regényt Anikó írta, az egyedi illusztrációkat pedig testvére, Gigi készítette.

Ha kívánhatok valamit a könyv elolvasása után, akkor az az, hogy a Zuri minél nagyobb olvasói bázisra tegyen szert, korosztálytól függetlenül. A regény minden egyes hőse megérdemi, hogy megismerjék, és kézen fogva minket kiragadjanak a hétköznapokból, és segítsenek visszatalálni.

Leginkább önmagunkhoz.

Margarita>!
Kutyifa Anikó – Kutyifa Ágnes: Zuri

Azért ajánlom jó szívvel bárkinek, -mert röviden-, ez egy jó és szép könyv. A műfaj, vagyis a fantasy egyébként is a szívem csücske, ezért előnnyel indult nálam, és ezt az előnyt az utolsó oldalig nem veszítette el, sőt. Anikó remek történetmesélő, végig ébren tartja a figyelmet, szerintem tudatosan alkalmazza a fejezetek végén a függővéget e célból. Lapról kilépni képes, élő karaktereket képes teremteni, és mindvégig humorral fűszerezi sorait.
Az egész történetet, rajzostul, – azok a rajzok zseniálisak!- átszövi a szerzők humánuma, szilárd erkölcsisége, az élő és élettelen természetért való aggódásuk, és abban való hitük, hogy együtt többek vagyunk és együtt bármit elérhetünk.

Beáta_Dürgő_Becsei_Sándorné>!
Kutyifa Anikó – Kutyifa Ágnes: Zuri

Néhány hete van nálunk a könyv, 4.5 és 6.5 éves gyermekeimnek rendeltem. Isszák minden sorát. Olyan csendben figyelik ( nyilván kicsit nehezebben dolgozzák fel még, mert kicsik), de maximálisan érthető nekik is. Olvasás után beszélnek róla, kérdeznek, beszélgetésben visszautalnak rá. <3 Nagyon köszönjük!


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Ideje van a beszélgetésnek, és ideje van a cselekvésnek.

8. oldal

Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

Tudod, kisfiam, figyelni kell a hangyát, ahogy szorgosan dolgozik, de meg kell hallani a tücsök hegedűjét is! Csak így viheted valamire az életben.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Málinka
Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

– Gerzson, Gerzson, öreg barátom…
– Barátod ám a tölgyfa árnyékában megbújó mérges szömörce!

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gerzson
Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

[…] a gyomor izmainak nem kell a bemelegítés.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gerzson
2 hozzászólás
Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

De mi a szétrobbant pöffeteget akarhatott éppen ettő' a két furcsa manótú' és egy öreg gekkótól az a gazfickó?

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szaniszló
Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

Mindenkinek megvan a maga dolga ezen a világon. Tedd, amit tenned kell! Lásd, amit nézned kell, és nézd, amit látnod kell. Ez az én hitem.

131. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft
Berg Judit: Rumini kapitány
Ruff Orsolya: Volt egy ház
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca
Böszörményi Gyula: Árnyvadászok
Wéber Anikó: Örökszerda
Kertész Erzsi: Zúdulók
Kertész Edina: Lajhár, a sztár