Japán ​kutyafajták 9 csillagozás

Kutas Gábor: Japán kutyafajták

Sokunk számára a keleti filozófiák mindig kicsit nehezen értelmezhető, misztikus tanítások. A szamurájok halálmegvető bátorsága és a buddhista vallás útkeresése áthatja a japán emberek gondolkodásmódját, így még a kutyatenyésztésben, a tartásról alkotott gondolkodásmódjukban is tetten érhető. Talán különleges az az elvárás, amit a szarvas- és medvevadászatokra használt ainu kutyákkal, akitákkal szemben támasztottak a japánok, de ha figyelembe vesszük, hogy egész gondolkodásmódjukat mennyire meghatározta a harci erények feltétlen tisztelete, és a küzdelmekben mutatott önfeláldozás, meglátjuk, hogy ezeket a tulajdonságokat igyekeztek társaikban, segítőikben, a kutyákban is felszínre hozni.

>!
Alexandra, Pécs, 2006
70 oldal · ISBN: 9633680395

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Leah
Kutas Gábor: Japán kutyafajták

Jó könyv! Igaz nem vágyódtam soha hogy japán kutyát tartsak (na jó amikor nézegettem a képeket elgondolkoztam milyen jó volna egy shiba-inu). De a leírás róluk eléggé elbátortalanított…

4 hozzászólás
>!
Tót_Kálmán
Kutas Gábor: Japán kutyafajták

Szerintem jó kis könyv. A japán kultúrán keresztül vizsgálja a fajták jellemzőit. A jellemzések mellet néhol kis történeteket is olvashatunk (Pl. Hachikoról). Találunk benne jellemzést, képeket (bár a képek szerintem elég silány minőségűek), leírást a tartásukról, néhány betegségről (ami nagyon szegényes és szerintem kihagyható lett volna a könyből) és végül a kiállításokról

>!
Amethyst
Kutas Gábor: Japán kutyafajták

Úgy gondolom, hogy a kötet nem tartja magát teljesen az ígéretéhez, mert egyáltalán nem éreztem az olvasás közben, hogy egy kutyafajtákat bemutató szakkönyvet olvasok. A válogatás ugyanis hamar a fajok végére ér, és bár kitér olyan dolgokra, mint a japán kutyafajták általános ismertetőjegyei és tulajdonságai, ajánlott környezete és tartási feltételei, számtalan feleslegesnek érzett dolgot is belepakolt. Nem éreztem szükségét például a japán filozófiai és vallási irányzatok ilyen részletes taglalásának, mert ezek csak nagyon távolról érintik a japán kutyákat. Ráadásul szörnyen szájbarágós lett a közepetájt.
Amúgy gazdagon illusztrált, és aranyos kutyákat mutat be. Nem rossz, de hiteles források hiányában túl rövid, és még ezt a rövidségét is megcsonkítja a felesleges kitérőkkel.


Népszerű idézetek

>!
Amethyst

Japánban az akita az egészség, a jólét jelképe. A betegeket és az újszülött csecsemőket látogatóik kis akita szobrokkal ajándékozzák meg a mielőbbi gyógyulás, illetve az egészséges élet ígéreteként.

13. oldal

>!
Amethyst

Az a tény pedig, hogy megőrizték, sőt, védelem alá helyezték az eltűnőben lévő ritka fajtákat – országos programmá kierjesztve egy-egy különleges kutya tenyésztését, hogy ezeket a nagy becsben tartott fajtákat a japán nemzet kulturális örökségének a részeként védik és kezelik – , olyan példa, amiből még az állatvédelemben és a tenyésztésben élen járó nyugat-európai is tanulhat.

6. oldal

>!
Amethyst

Egy gyakran magára hagyott kutya minden olyan ingerre érzékenyen reagál, ami nem tartozik hozzá az általa ismert világhoz.

48. oldal

>!
Amethyst

Minden kutya szabadulóművész, ha szükségét érzi, hogy territóriumán kívül lévő dolgokhoz férjen hozzá.

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Veress István: Micsoda fejek!
Consuelo Valero De Castro: A kutyák enciklopédiája
Králik Helga – Temesváry Kriszta: Kutyatartók kalauza
Annemarie Kolbe: Yorkshire terrier
Veress István: Így gondozd a kutyádat
Yvonne Kejcz: A kutyám is érti – Bevezetés a kutyatartásba
Cesko Izabella: Nagy kutyakönyv – Tippek és tanácsok
Victoria Stilwell: A kutyák titkos nyelve
Mary Ling: Csudálatos kutyák, rókák, farkasok
Peter Teichmann: Kutyák