Slaughterhouse-Five 74 csillagozás

or The Children's Crusade
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

In ​its publication year, Slaughterhouse-Five was nominated for a best-novel Nebula Award and for a best-novel Hugo Award, 1970. It lost both to The Left Hand of Darkness, by Ursula K. Le Guin.

Kurt Vonnegut's absurdist classic Slaughterhouse-Five introduces us to Billy Pilgrim, a man who becomes unstuck in time after he is abducted by aliens from the planet Tralfamadore. In a plot-scrambling display of virtuosity, we follow Pilgrim simultaneously through all phases of his life, concentrating on his (and Vonnegut's) shattering experience as an American prisoner of war who witnesses the firebombing of Dresden.

Don't let the ease of reading fool you! Vonnegut's isn't a conventional, or simple, novel. He writes, „There are almost no characters in this story, and almost no dramatic confrontations, because most of the people in it are so sick, and so much the listless playthings of enormous forces. One of the main effects of war, after all, is that people are discouraged… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vintage Classics Vintage

>!
Vintage, London, 2019
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781784874858
>!
RosettaBooks, 2010
286 oldal · ASIN: B003XVYLDU
>!
Dial, New York, 2009
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780440339069

6 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kilgore Trout · Billy Pilgrim


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Légyszi, ne várjátok el, hogy értékelést írjak Az ötös számú vágóhídról. Az olyan lenne, mintha ki kellene fejtenem, miért szeretem az anyukámat.

>!
Dell, New York, 1991
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780440180296
entropic P>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Vonnegut mindig meglep. Néha azzal, hogy épp tök unom, mint úgy egy éve (http://moly.hu/ertekelesek/1633553).

Most meg azzal, hogy gyanútlanul elkezdem olvasni ebéd közben, és hirtelen alig bírom visszafogni a könnyeimet. (A bőgés-gyanús könyveket szeretem inkább itthon olvasni, de Vonnegut regényein máskor nem annyira szoktam bőgni.)

Szóval ez most éppen eléggé szívtépő volt nekem, meg szép is. (És szeretem ezt a humanizmust, ami nemcsak emberekre terjed ki, hanem pl. városokra is, mintha azok is élőlények lennének. [Persze szerintem azok is.])

mandris>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Sokan sokféleképpen, különféle nézőpontokból és más-más hozzáállással próbáltak meg már írni a háborúról. Vonnegut 22 évesen hadifogolyként maga is átélte Drezda bombázását, ami a könyv központi témája. A vietnami háború idején jelent meg először, és ez tette őt igazán híres és elismert íróvá. Hogy lehet feldolgozni egy ilyen élményt? Mit lehet utólag íróként mondani a háborúról? Vonnegut szerint túl sok értelmeset nem. Írt hát egy sci-fi szatírát, amiben ide-oda ugrál az időben és teljesen keverednek a valós és nem valós élmények, hogy még véletlenül se legyen értelme az egésznek, mint ahogy a háború értelmét is fölösleges keresnünk. Másképpen nézve viszont nagyon hitelesen beszél a poszttraumatikus stressz szindrómáról, a traumák utólagos feldolgozásának nehézségeiről, és azzal a szenvtelenséggel és iróniával, amellyel az összes szörnyűséghez viszonyul ("Így megy ez!") mégiscsak eléri a vélhető célját: megdöbbent, megráz és elgondolkodtat. Ezért sokmindent lehet gondolni a könyvről – én szeretem – de annyi biztos, hogy nem érdemes elmenni e mellett a könyv mellett.

ujhelyiz P>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Nem tudom, hogy miért csinálok olyan hülyeségeket, hogy nem sokkal azután, hogy Ukrajnában kitört a háború, egy könyvet olvasok, ami dedikáltan Drezda második világháborús bombázásának állít emléket. És természetesen nem azért hülyeség, mert a könyvet nem éri meg elolvasni vagy inkább el kellene felejteni az előbb emlegetett borzalmakat, hanem mert egyszerűen érzelmileg túlterhel az egész olvasás közben.

És Vonnegutnál bizony „így megy ez” – annak ellenére, hogy a történet látszólag sehová sem tart és látszólag összefüggéstelen szegmensekben beszél abszurd gondolatokról, ez bizony együttesen mégis egy választ ad arra, hogy hogyan lehetne megmagyarázni földönkívülieknek, hogy miért kell a háború. És még sok egyéb kérdésre, amire az ember igazából inkább nem keresné a választ, mert mélységes csalódást okozna, ha követnénk.

Az ötös számú vágóhíd történetben felbukkannak az író más műveiből ismert szereplők, mint például a tralfamadoriak és vagy éppen Kilgore Trout, az író, de igazából nem kell ismerni őket máshonnan, hiszen olvasva róluk sem lesz világosabb az olvasmány. És a regény szerkezetileg tényleg furcsa: nincsenek benne hagyományos értelemben vett konfliktusok, nincsenek hősök és ellenfeleik, még csak időrendje sincs. Kósza gondolatok vannak, és kevés depresszívebb gondolatot olvastam mostanában, minthogy „így megy ez”.

Elvégre ha fatalisztikus módon beletörődünk abba, hogy „így megy ez”, még akkor is, ha a szép dolgokra is emlékszünk, ha elfelejtjük a veszteségérzést, akkor ez a tragédia újra és újra meg fog ismétlődni – amíg van valaki, aki megismételné. És ezt én nem szeretném (és meggyőződésem, hogy Vonnegut sem) – viszont kettőnk között már csak én tudok újabb lépéseket tenni, hogy ez így is legyen (bár tudnám, hogy mi lenne az).

szevaszka >!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

105 darab So it goes. Szívesen.

Aerandir>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Nagyon nem erre számítottam. Sikerült elkerülnöm mindenféle spoilereket, ezért csak a borítók, a címkék és a címek határozták meg az elképzelésem arról, hogy milyen könyv is ez. Így aztán nagyon meglepődtem, amikor a saját második világháborús történetét kezdte el mesélni, és be kell vallanom, hogy én is megszenvedtem az elejével, amikor arról írt, hogy mennyit szenvedett ezzel a könyvvel.
De aztán Billy Pilgrim története beszippantott, méghozzá annyira, hogy alig tudtam letenni. A legjobban az egésznek a hangulata fogott meg, nagyon erős ez a semmin nem csodálkozó, szatirikus, so it goes stílus.
Az időutazgatással és a többi sci-fi elemmel viszont nem mindig tudtam mit kezdeni. Voltak köztük érdekes elképzelések, az időfelfogás külön megérne egy hosszabb elemzést, mégsem volt számomra teljesen világos a kapcsolat a világháborúval. Ennek egy része megint a rosszul megalapozott előítéleteimből és elvárásaimból fakad, valamiért egy nagyon pörgős, nagyon modern, nagyon kegyetlen sci-fire számítottam, és ha már nem volt az, akkor inkább ne is legyen sci-fi egyáltalán. Ez persze nem ilyen egyszerű, pont az ugrándozás és a trafalmadore-féle idő miatt lesz az egész ilyen groteszk, vicces és elszomorító egyszerre. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a mester jobban tudja, hogy mi kell nekem, mint én. Én pedig ne csodálkozzak, ha nem jönnek be a teljesen légből kapott elképzeléseim.

rapchee>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

a 'breakfast of champions' hoz hasonló stílusban íródott, „Listen” meg „so it goes” az én ízlésemnek kicsit túl sűrűn.
amúgy a szokásos humanista, szatirikus, abszurd novella – ha még nem olvastál vonnegutot, akkor akár kezdheted itt is, sokak szerint ez a legjobb könyve, ha már igen, akkor ez hasonló
mellesleg vicces hogy a fentebbi mondatot két teljesen ellentétes módon is lehet értelmezni

1 hozzászólás
Dia9117>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Ha valaki most megkérne, hogy meséljem el, miről szólt ez a könyv, nem tudnám összefoglalni. Be kell látnom, hogy annak ellenére, hogy régen terveztem olvasni Vonnegut-tól, ez a könyve nekem valahogy nem csúszott. Számomra kicsit túl inkonzisztens volt. Ennek ellenére örülök, hogy a RosendeReads „rákényszerített” hogy elolvassam, mert máskülönben csak tolódott volna tovább és tovább a várólistámon.

A_mordályos_nyul P>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Óóó!

Igen, ennyi az értékelés.
Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült úgy beosztanom, hogy kevesebb ültőben olvashassam a könyvet. Ezért kénytelen leszek viszonylag hamar újraolvasni…

Ametiszt21>!
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Megmagyarázhatatlanul imádom ezt a könyvet, a maga módján, persze. Ez a fajta tragikomikus, szatirikus, élet értelmét megkérdőjelezős hangulat teljesen egyedi, és teljesen magával ragadó. Mindenképpen olvasok még Vonneguttól.


Népszerű idézetek

NannyOgg>!

When a Tralfamadorian sees a corpse, all he thinks is that the dead person is in bad condition in that particular moment, but that the same person is just fine in plenty of other moments. Now, when I myself hear that somebody is dead, I simply shrug and say what the Tralfamadorians say about dead people, which is ‘So it goes.'

27. oldal, Two (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

NannyOgg>!

Trout, incidentally, had written a book about a money tree. It had twenty-dollar bills for leaves. Its flowers were government bonds. Its fruit was diamonds. It attracted human beings who killed each other around the roots and made very good fertilizer.
So it goes.

167. oldal, Eight (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Kapcsolódó szócikkek: Kilgore Trout
>!

And Lot's wife, of course, was told not to look back where all those people and their homes had been. But she did look back, and I love her for that, because it was so human.

21-22. oldal, One (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

kaen>!

Among the things Billy Pilgrim could not change was the past, the present, and the future.

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

entropic P>!

Like so many Americans, she was trying to construct a life that made sense from things she found in gift shops.

32. oldal

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

entropic P>!

Rosewater said an interesting thing to Billy one time about a book that wasn't science fiction. He said that everything there was to know about life was in The Brothers Karamazov, by Feodor Dostoevsky. 'But that isn't enough any more,' said Rosewater.

71. oldal

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

NannyOgg>!

His bandy legs were thrust into golden cavalry boots which he had taken from a dead Hungarian colonel on the Russian front. So it goes.

Three

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

rapchee>!

Another time Billy heard Rosewater say to a psychiatrist, 'I think you guys are going to have to come up with a lot of wonderful new lies,or people just aren't going to want to go on living.'

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

A_mordályos_nyul P>!

“That’s one thing Earthlings might learn to do, if they tried hard enough: Ignore the awful times, and concentrate on the good ones.”

150. oldal, 5. fejezet (RosettaBooks, 2010)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!

All this responsibility at such an early age made her a bitchy flibbertigibbet.

36. oldal, 2. fejezet (RosettaBooks, 2010)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

5 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

T. J. Klune: Murmuration
Kim Stanley Robinson: Galileo's Dream
Octavia E. Butler: Wild Seed
Marie Brennan: In The Labyrinth of Drakes
Julie McElwain: A Murder in Time
Mackenzi Lee: This Monstrous Thing
Ian Watson – Ian Whates (szerk.): The Mammoth Book of Alternate Histories
Marcus Sedgwick: The Ghosts of Heaven
Joy Preble: It Wasn't Always Like This
Michelle Modesto: Revenge and the Wild