Slaughterhouse-Five 49 csillagozás

or The Children's Crusade
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

In ​its publication year, Slaughterhouse-Five was nominated for a best-novel Nebula Award and for a best-novel Hugo Award, 1970. It lost both to The Left Hand of Darkness, by Ursula K. Le Guin.

Kurt Vonnegut's absurdist classic Slaughterhouse-Five introduces us to Billy Pilgrim, a man who becomes unstuck in time after he is abducted by aliens from the planet Tralfamadore. In a plot-scrambling display of virtuosity, we follow Pilgrim simultaneously through all phases of his life, concentrating on his (and Vonnegut's) shattering experience as an American prisoner of war who witnesses the firebombing of Dresden.

Don't let the ease of reading fool you! Vonnegut's isn't a conventional, or simple, novel. He writes, „There are almost no characters in this story, and almost no dramatic confrontations, because most of the people in it are so sick, and so much the listless playthings of enormous forces. One of the main effects of war, after all, is that people are discouraged… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vintage Classics

>!
RosettaBooks, 2010
286 oldal · ASIN: B003XVYLDU
>!
Dial, New York, 2009
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780440339069
>!
Vintage, London, 2000
178 oldal · ISBN: 9780099800200

2 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Kilgore Trout


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SP
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Ez volt az első Vonnegut-könyvem, így a többivel és a korábbi megítélésével sem foglalkozva, önállóan, csak ez a kötet alapján azt mondom: meglátásom szerint nem sci-fi, mivel szerintem időben ugrálás ide, űrlények oda, valójában spoiler ezek nem képezik részét a regény valóságának. spoiler Az én értelmezésemben ez is történt. Biztos lehet másképp olvasni, de akkor számtalan elrejtett utalást nem vennék figyelembe. Ugyanakkor a pezsgősüveg „Drink me”-felszólításáról rögtön Alizra asszociáltam, ami meg már lehet túlzás, de az is lehet, hogy nem.

Tetszett a halálhoz való hozzáállása, amit főszereplője a spoiler földönkívüliektől tanult el, miszerint a halott nincs túl jó állapotban az adott a pillanatban, de számos más pillanatban minden rendben van vele. Ugyanúgy a véglegességét veszi el (hogy elviselhetőbb legyen a tudat), mint ahogy a vallások is teszik. Nem tudom, hányszor írta le, biztosan összeszámolták már, de nem mulasztotta el baktériumok esetében sem, vagy ha kiment a szénsav egy italból: So it goes.

Nagyon élveztem, az okos utalásokat, a szóhasználatát, a következetességét (lásd fent), az egész játékot. Jó belépő volt, hamarosan visszatérek Vonneguthoz.

>!
NannyOgg SP
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Légyszi, ne várjátok el, hogy értékelést írjak Az ötös számú vágóhídról. Az olyan lenne, mintha ki kellene fejtenem, miért szeretem az anyukámat.

>!
Dell, New York, 1991
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780440180296
>!
entropic P
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Vonnegut mindig meglep. Néha azzal, hogy épp tök unom, mint úgy egy éve (http://moly.hu/ertekelesek/1633553).

Most meg azzal, hogy gyanútlanul elkezdem olvasni ebéd közben, és hirtelen alig bírom visszafogni a könnyeimet. (A bőgés-gyanús könyveket szeretem inkább itthon olvasni, de Vonnegut regényein máskor nem annyira szoktam bőgni.)

Szóval ez most éppen eléggé szívtépő volt nekem, meg szép is. (És szeretem ezt a humanizmust, ami nemcsak emberekre terjed ki, hanem pl. városokra is, mintha azok is élőlények lennének. [Persze szerintem azok is.])

>!
mandris P
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Sokan sokféleképpen, különféle nézőpontokból és más-más hozzáállással próbáltak meg már írni a háborúról. Vonnegut 22 évesen hadifogolyként maga is átélte Drezda bombázását, ami a könyv központi témája. A vietnami háború idején jelent meg először, és ez tette őt igazán híres és elismert íróvá. Hogy lehet feldolgozni egy ilyen élményt? Mit lehet utólag íróként mondani a háborúról? Vonnegut szerint túl sok értelmeset nem. Írt hát egy sci-fi szatírát, amiben ide-oda ugrál az időben és teljesen keverednek a valós és nem valós élmények, hogy még véletlenül se legyen értelme az egésznek, mint ahogy a háború értelmét is fölösleges keresnünk. Másképpen nézve viszont nagyon hitelesen beszél a poszttraumatikus stressz szindrómáról, a traumák utólagos feldolgozásának nehézségeiről, és azzal a szenvtelenséggel és iróniával, amellyel az összes szörnyűséghez viszonyul ("Így megy ez!") mégiscsak eléri a vélhető célját: megdöbbent, megráz és elgondolkodtat. Ezért sokmindent lehet gondolni a könyvről – én szeretem – de annyi biztos, hogy nem érdemes elmenni e mellett a könyv mellett.

>!
Banditaa P
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Nem igazán tudok mit kezdeni Vonneguttal. Elolvastam, de semmit nem mondott nekem ez a könyv. Maximum annyit, hogy ne olvassak több Vonnegutot. Sajnálom.

6 hozzászólás
>!
Aerandir
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Nagyon nem erre számítottam. Sikerült elkerülnöm mindenféle spoilereket, ezért csak a borítók, a címkék és a címek határozták meg az elképzelésem arról, hogy milyen könyv is ez. Így aztán nagyon meglepődtem, amikor a saját második világháborús történetét kezdte el mesélni, és be kell vallanom, hogy én is megszenvedtem az elejével, amikor arról írt, hogy mennyit szenvedett ezzel a könyvvel.
De aztán Billy Pilgrim története beszippantott, méghozzá annyira, hogy alig tudtam letenni. A legjobban az egésznek a hangulata fogott meg, nagyon erős ez a semmin nem csodálkozó, szatirikus, so it goes stílus.
Az időutazgatással és a többi sci-fi elemmel viszont nem mindig tudtam mit kezdeni. Voltak köztük érdekes elképzelések, az időfelfogás külön megérne egy hosszabb elemzést, mégsem volt számomra teljesen világos a kapcsolat a világháborúval. Ennek egy része megint a rosszul megalapozott előítéleteimből és elvárásaimból fakad, valamiért egy nagyon pörgős, nagyon modern, nagyon kegyetlen sci-fire számítottam, és ha már nem volt az, akkor inkább ne is legyen sci-fi egyáltalán. Ez persze nem ilyen egyszerű, pont az ugrándozás és a trafalmadore-féle idő miatt lesz az egész ilyen groteszk, vicces és elszomorító egyszerre. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a mester jobban tudja, hogy mi kell nekem, mint én. Én pedig ne csodálkozzak, ha nem jönnek be a teljesen légből kapott elképzeléseim.

>!
rapchee
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

a 'breakfast of champions' hoz hasonló stílusban íródott, „Listen” meg „so it goes” az én ízlésemnek kicsit túl sűrűn.
amúgy a szokásos humanista, szatirikus, abszurd novella – ha még nem olvastál vonnegutot, akkor akár kezdheted itt is, sokak szerint ez a legjobb könyve, ha már igen, akkor ez hasonló
mellesleg vicces hogy a fentebbi mondatot két teljesen ellentétes módon is lehet értelmezni

1 hozzászólás
>!
Dia9117
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Ha valaki most megkérne, hogy meséljem el, miről szólt ez a könyv, nem tudnám összefoglalni. Be kell látnom, hogy annak ellenére, hogy régen terveztem olvasni Vonnegut-tól, ez a könyve nekem valahogy nem csúszott. Számomra kicsit túl inkonzisztens volt. Ennek ellenére örülök, hogy a RosendeReads „rákényszerített” hogy elolvassam, mert máskülönben csak tolódott volna tovább és tovább a várólistámon.

>!
kudit
Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Zseniális! Először magyarul olvastam, de az eredeti sokkal erősebb. Talán a legtöbbet az 1973-as DELL kiadás belső címoldala mondja a könyvről (mondja az író a könyvről és önmagáról):
“Slaughterhouse-Five or THE CHILDREN’S CRUSADE, a duty-dance with Death by Kurt Vonnegut, Jr., a fourth-generation German-American now living in easy circumstances on Cape Cod [and smooking too much], who as an American Infantry Scout Hors de Combat, as a prisoner of war, witnessed the fire-bombing of Dresden, Germany, ‘The Florence of the Elbe,’ a long time ago, and survived to tell the tale. This is a novel somewhat in the telegraphic schizophrenic manner of tales of the planet Tralfamadore, where the flying saucers come from. PEACE.”


Népszerű idézetek

>!
NannyOgg SP

“When a Tralfamadorian sees a corpse, all he thinks is that the dead person is in bad condition in that particular moment, but that the same person is just fine in plenty of other moments. Now, when I myself hear that somebody is dead, I simply shrug and say what the Tralfamadorians say about dead people, which is ‘So it goes.’”

27. oldal, Two (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
entropic P

Like so many Americans, she was trying to construct a life that made sense from things she found in gift shops.

32. oldal

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
NannyOgg SP

Trout, incidentally, had written a book about a money tree. It had twenty-dollar bills for leaves. Its flowers were government bonds. Its fruit was diamonds. It attracted human beings who killed each other around the roots and made very good fertilizer.
So it goes.

167. oldal, Eight (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

Kapcsolódó szócikkek: Kilgore Trout
>!
Midnightsp

And Lot's wife, of course, was told not to look back where all those people and their homes had been. But she did look back, and I love her for that, because it was so human.

21-22. oldal, One (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
NannyOgg SP

His bandy legs were thrust into golden cavalry boots which he had taken from a dead Hungarian colonel on the Russian front. So it goes.

Three

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
NannyOgg SP

The friends of Seymour Lawrence call him “Sam.” And I say to Sam now: “Sam—here’s the book.”

It is so short and jumbled and jangled, Sam, because there is nothing intelligent to say about a massacre. Everybody is supposed to be dead, to never say anything or want anything ever again. Everything is supposed to be very quiet after a massacre, and it always is, except for the birds.
And what do the birds say? All there is to say about a massacre, things like “Poo-tee-weet?”

I have told my sons that they are not under any circumstances to take part in massacres, and that the news of massacres of enemies is not to fill them with satisfaction or glee.

I have also told them not to work for companies which make massacre machinery, and to express contempt for people who think we need machinery like that.

19. oldal, One (Dell, 1991)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
NannyOgg SP

We took a Hungarian Airlines plane from East Berlin. The pilot had a handlebar mustache. He looked like Adolphe Menjou. He smoked a Cuban cigar while the plane was being fueled. When we took off, there was no talk of fastening seat belts..

Ten

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
entropic P

Billy Pilgrim was having a delightful hallucination. He was wearing dry, warm, white sweatsocks, and he was skating on a ballroom floor. Thousands cheered. This wasn't time-travel. It had never happened, never would happen. It was the craziness of a dying young man with his shoes full of snow.

38. oldal

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

>!
blueisthenewpink SP

All this responsibility at such an early age made her a bitchy flibbertigibbet.

36. oldal, 2. fejezet (RosettaBooks, 2010)

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade

5 hozzászólás
>!
entropic P

There was a soft drink bottle on the windowsill. Its label boasted that it contained no nourishment whatsoever.

53. oldal

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five or The Children's Crusade


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jack London: The Star Rover
Neal Stephenson – Nicole Galland: The Rise and Fall of D.O.D.O.
Ransom Riggs: Hollow City
L. E. DeLano: Traveler
Alexandra Bracken: Passenger
Philip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep?
Orson Scott Card: Ender's Shadow
Marissa Meyer: Cress (angol)
Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
V. E. Schwab: Vicious