Macskabölcső 473 csillagozás

Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső Kurt Vonnegut: Macskabölcső

„Ebben ​a könyvben egyetlen szó sem igaz” – így kezdődik Kurt Vonnegut számtalan kiadásban és nyelven megjelent, nevezetes regénye. Viszont minden egyes szavát elhisszük – tehetnénk hozzá.
A zárt szerkezetű, feszes ritmusú történet fatális véletlenek szükségszerűen egymásra következő sorozata. Felix Hoenikker otromba különc, ám zseniális tudós, aki játékos kedvében feltalálja a földi életet pillanatok alatt kioltó szuperjeget. A veszedelmes anyag szilánkjait a torzszülött, ám a maguk módján szintén zseniális Hoenikker-gyerekek juttatják el a távoli San Lorenzo szigetére.
A sziget államformája a totális diktatúra, vallása az emberek tökéletes testvériségét meghirdető, sőt megvalósító bokononizmus. A vallás gyakorlására a hívek talpainak összeérintésével kerülhet sor, de az egyéb hittételekkel is részletesen megismerkedhetünk. A szuperjég pusztító erejének Bokonon próféta teremtő tanaival is szembesülnie kell.
E találkozás „naplója” a különös, egyszerre mulatságos… (tovább)

Eredeti mű: Kurt Vonnegut: Cat's Cradle

Eredeti megjelenés éve: 1963

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2017
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632274089 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó
>!
Helikon, Budapest, 2015
342 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632274089 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó
>!
Helikon, Budapest, 2013
300 oldal · ISBN: 9789632274089 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó

3 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Felix Hoenikker


Kedvencelte 92

Most olvassa 43

Várólistára tette 252

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AfterEight P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Szeretem Kurt Vonnegut könyveit. Annyi bájjal önt nyakon a sz@-al bennünket :)
Mosolyogva olvassuk, csak a lelkünk riadozik. Mert sajnos rémületesen sok bennük
az igazság.

"Aki pedig fel nem foghatja, minő hasznos lehet a hazugságra alapozott vallás,
ezt a könyvet sem fogja megérteni."

Először az jutott eszembe a politikusoknak ajánlanám olvasásra, de, már kívülről fúják:

"Monanzo Papa hű de nagy gonosz,
de rossz Papa nélkül a kedvem volna rossz,
mert az ő nagy rosszasága nélkül,
ugyan már mondd,
hogy nézhetnék jónak
a vén bűnös Bokonont"

Persze mindenki elhiszi, hogy valami céllal van ott ahol van. Mi mást hihetnénk?
És valaki a feje alá rakja az emberi ostobaság krónikáját.

"Vajon, tűnődtem, ez az emberi hiábavalóság ragacsos hálója, amit kiakasztottak
száradni a holdtalan éjszakába?"

Hol itt a bölcső? Hol itt a macska?

Ha politikus vagy, már tudsz mindent. Ha ember, olvassad el.Majd csináld a Boko-marut.

„ – Aki így tesz, csakugyan jobb szemmel nézi a többi embert is, meg a világot is.”

spoiler

3 hozzászólás
>!
ppeva P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Az elején azt hiszi az ember, hogy laza, vicces, abszurd valamit olvas, valami nagyon könnyű műfajút.
Annál nagyobbat üt a vége.
Zseniális. Akkor is, ha fáj, és csak bámulsz ki utána magadból.

„Mit remélhet a Földön az emberiség számára a gondolkodó ember az elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján?”
A Tizennegyedik Könyvet hamar el lehet olvasni. Egy szóból és egy pontból áll.
Így hangzik:
„Semmit.”

>!
VERDI
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Vonnegut épít és eláraszt, felkelt vagy lefáraszt, de kellenek a szavai, mint az angyal szárnyai, az ördög szarvai. Elmond, elmesél, megrémít, rábeszél, Ő éppen arról beszél, hogy ne legyél hülye, és ő pont azért hallgat, hogy te ne legyél süket, hisz fület mutat ha hallod, és szemet hallat ha látsz, ő el visz egy világba ahonnan majd csak kitalálsz.
Vonnegut a testnek a máj, néha elemészt. De néha táplál, és ehhez kell az ész.
Vonnegut egy kibaszott nagy varázsló, ha nem lenne, nem lenne szellemem, ha ő nem lenne akkor lenne igazán seggfejem.

Minden hatalom csak az életemmel játszik, mind egy tóban élünk amely fölött a hatalom pecázik, kifognak, megnyúznak, és eltörnek habár, az életedet tetted le az adó és a kormány asztalán.
Rímek kellenek, és olvasó hadak, kellenek a Vonneguti szavak, mint testnek a kenyér, mint kézfejnek a tenyér, mint vérnek az erek, mint a gondolat emésztéséhez a neuroni belek, vagy a meleg enyhítésére a hideg szelek, kell mint kezemben az erek, kellenek mint decemberben a hideg telek, mint szememben a víz, kell mint a szó a számban az IGAZ az íz, Kell Ő mint sírásnak a fájdalom, vagy az öröm, a meccsekhez a kedv és a söröm, vagy mint íróknak a kéz, vagy mint indiánnak az irokéz, vagy az életnek az íze, sója, kell, és én vagyok, leszek, Vonnegut olvasója!!

Ő az író ki erjed a tej saván, és lesz az író finom étel a könyvek terülj asztalán. A hit kell mert nélküle üres ez az egész, aki hisz csak abból lesz igazi tengerész, csak ő foghat nagyot, akkorát amekkorát saját maga sem bír el, és kell melléd aki segít ilyenkor, és aki elvisel. Na ilyen ez a könyv, a hülyeség ellen tanít, egyenesbe hozza a szemed ha bekancsalít. A hazugságra alapított hatalom és hit, nem ér semmit, csak éget és elpusztít mindenkit, az egész politika olyan mint a szuperjég, amely ha az ajkadhoz ér befagyaszt mert a politika hideggé tesz befalaz, és minden szavad általad fagy, és még ébren s almodban sem hagy.

Vonnegut szavai Kellenek mint keledező csecsemő szemébe a nappali fények, kellenek mint mikor a szemei nemcsak adnak hanem kérnek. Kellenek mikor az ember hiába vár, kellenek mikor semmi nincs csak a hiány.

Vonnegut szavai tanítanak, alakítanak, formálnak, és nem akarja hogy elhülyűj, ha nem olvasol csak barom leszek és együgyű.
Az ember legnagyobb baja az agya, és csak akkor lesz jó neki,
ha életét, diktatúra, nyomor, éhség, gyűlölet, pusztítás,- nélkül élheti.

„Ebben a könyvben egy szó sem igaz” K. V.
Jaj mekkorát hazudtál fomáztál mesterem, nyugodj békében, akik meg téged basztattak míg éltél, azok bekaphatják.

Az a könyvben a jó hogy a diktatúrát, a hazugságra alapozott vallást, a hatalmat, az előretörést, és az egészt irányító emberi eszme nagy marhasága keveredik Voneguti humorral ami nem fekete, hanem világos mint a nap, amibe ösztöneivel belemart a nap.
Szevasz.

6 hozzászólás
>!
NannyOgg SP
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Ez a könyv volt az én vin-ditem. Mint annyian mások, én is sokáig úgy voltam bokononista, hogy nem tudtam róla.

Már tudok róla.

Viszont Bokonon helyett én a próféta szócsövének csüggök minden szaván, nem is igazából azokon, amik az atombomba atyjának családjáról, a szuperjégről meg a kampóról szólnak, hanem azokon, amikről az atombomba atyjának családja, a szuperjég és a kampó története szól.

Azt hiszem, Vonnegut az én karaszomban van. Valaki igazán megpróbálhatná átvenni a helyét az irodalomban, egyszerűen túl sokat vesztünk minden egyes könyvvel, amit már nem ír meg.

>!
Maecenas, Budapest, 2005
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632031199 · Fordította: Borbás Mária, Orbán Ottó
>!
SteelCurtain
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

A zsenit tulajdonképpen csak csodálni volna szabad, nem pedig értékelni. Úgyhogy innentől kezdve a soraim szentségtörésnek minősülnek. Vagy talán le se írjam, hogy mennyire lenyűgöz Vonnegut kiapadhatatlan fantáziája, s az a magától értetődő természetesség, ahogyan agymenéseit összekapcsolja az emberiség létkérdéseivel? Alighanem fölösleges. Gyanítom, hogy Bokonon erre is írt már valami csattanós választ.

>!
Stendhal
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Nem nagyon tudom, hogy nyúlt majdnem két hétre, egy laza esti olvasmány olvasási ideje, de ez van. Hogy ez mi is volt? Hát sok minden. Ahogy a címkékből kiderül volt benne humor, apokalipszis, némi science fiction és még több szatíra. Jó volt ez.
Aki a könyvtári példányt előttem olvasta, valóságos hithű bokononista lehetett. Minden egyes sort, mely Bokonon valamely tanítására vonatkozott, vagy azt idézte módszeresen aláhúzta ceruzával. (Később persze megpróbálta a nyomait eltüntetni, de ez hazugság. – bokononistához méltó.) Minden esetre, így kiemelve olvashattam a lényeget. :)
Amúgy pedig, ahogy a fülszöveg is említi „Ebben a könyvben egyetlen szó sem igaz” – viszont minden egyes szavát elhisszük. Miért? Mert rólunk szól. Emberekről.
Úgyhogy innen nézve annyira nem is vicces.

>!
Flajmer 
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

„Akarnád, hogy feléledjenek, ha tehetnéd? Felelj gyorsan!”

Egész végig bennem volt egy érzés, hogy ez az egész nem fut ki sehova, aztán Vonnegutnak elég volt nekem a fenti mondattal megint egy gyomrost beküldeni. Az egyik percben még viccel és bolondozik az öreg, a másikban meg már a világ összes bűnét rádönti. Ő úgy szereti az embereket, hogy közben röhög rajtuk és megveti őket.
Hisz ha a színpadon van egy fegyver, az előbb-utóbb elsül.
A könyv végére pedig, az az idézet jutott eszembe, amit Einsteinnek tulajdonítanak, hogy: „Nem tudom a harmadik világháborút mivel fogják vívni, de azt tudom, hogy a negyediket botokkal és kövekkel”.

>!
janetonic P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Nem az első Vonnegut, amit olvastam, de valahogy nem tudunk egymásra találni. Pedig élveztem az olvasást, hamar végére is értem, akartam tudni, hogy mi fog történni. De a gondolatok nem mentek mélyre, és így két héttel az olvasás után máris sokat kopott – nem nagyon viszek belőle semmit magammal.

4 hozzászólás
>!
Habók P
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Hát ez szörnyű. És jó. Vagyis szörnyen jó. Atombombáról, a világ pusztulásáról, az emberek felelőtlenségéről, mások kihasználásáról, totális hazugságokról, világ végéről ír úgy, hogy borzongva nevettem rajta – amíg olvastam. Mert most már nem.

>!
Elsie
Kurt Vonnegut: Macskabölcső

„Utált mindenkit, aki túl sokat gondolkodik. Abban a pillanatban benne láttam az egész emberiség méltó képviselőjét.”

spoiler

Vonnegut mesél és mesél és paradoxonokkal mesél és ellentétekkel mesél és mesél emberről és mesél háborúról és mesél vallásról és megveti és felmagasztalja a meséiben az emberiséget. És néha elsüt egy-két fájdalmas poént, de nem önfeledt szórakozást kínál, hanem fanyar szembenézést.

Hol a macska. Hol a bölcső.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
legrin SP

Nézd a törpét, nézd csak, nézd csak, hogy feszít, hogy él!
Tudja, olyan nagy az ember, amekkorát gondol és remél.

Százhuszonöt, A tasmánok

1 hozzászólás
>!
Almost_Zed

– Mondja, doktor úr, hogy hal meg az az ember, akitől megvonják az irodalom vigasztalását?
– Vagy szívrothadásban – mondta –, vagy az idegrendszer elsorvadásában.
– Egyik sem lehet kellemes – véltem.
– Nem – mondta idősebb Castle. – Az isten szerelmére, csak írjatok tovább, gyerekek!

>!
janx

(…) az Isten megáldja meleg és habos lelkét (…)

>!
Carmilla 

– Hol tartottam?
– A bubópestisnél. Hogy a talajgyalu elakadt a hullákban.
– Ja igen. Na, szóval egy álmatlan éjszakán én is fennmaradtam, míg apa dolgozott. Alig találtunk élő beteget, akivel kezdhettünk valamit. Sorra minden ágyban halottak feküdtek.
– És apa erre elröhögte magát – folytatta Castle. – Nem tudta abbahagyni. Kiment az éjszakába, egy szál zseblámpával. És röhögött. Végigjártatta a zseblámpa fényét a felhalmozott hullákon. Fejemre tette a kezét, és tudja-e, mit mondott nekem az a bámulatos ember? – kérdezte Castle.
– Nem én.
– „Fiam – szólt hozzám apám –, egyszer ez mind a tiéd lesz.”

2 hozzászólás
>!
csobi SP

– Maga? – Csak bámultam. – Maga is bokononista?
Egykedvű pillantást vetett rám. – Maga is. Csak még nem jött rá.

123. oldal (Miért durvult el McCabe lelke)

6 hozzászólás
>!
Dora

Az orrán át beszélt, mint W.C. Fields, és olyan volt az orra, mint a mezőgazdasági kiállítás díjnyertes szamócája.

30. oldal

>!
NannyOgg SP

"Kezdetben teremté Isten a földet, és rátekintett kozmikus magányában.
És mondá az Úr: »Alkossunk élőlényt sárból, hadd lássa a sár, mit cselekedtünk.« És az Úr megalkotta valamennyi élőlényt, amely most mozog, és egyike volt ezeknek az ember. A sár csak ember formájában képes beszélni. Az Úr odahajolt, mikor a sár ember formájában felült, körülnézett és beszélt. Az ember pislogott. »Mi a célja mindezeknek?« – kérdezte udvariasan.
»Mindennek célja kell hogy legyen?« – kérdé az Úr.
»Hát persze« – felelte az ember.
»Akkor reád bízom, találj ki valami célt ennek az egésznek« – mondá az Úr. És odébbállt."

255-256. oldal, A vasszűz meg a várbörtön (Maecenas, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Az ember teremtése · teremtés
>!
Maya

– Szerintem az érettség az, ha az ember ismeri önnön korlátait.

140. oldal (Miért nem lehet Frank köztársasági elnök?)

1 hozzászólás
>!
AfterEight P

– Ha nem ért valamit – unszolta dr. Breed –, kérje meg dr. Horvathot, hogy
magyarázza el. Remekül magyaráz. Dr. Hoenikker mondta mindig – fordult
hozzám –, hogy az a tudós, aki egy nyolcéves gyereknek nem tudja
megmagyarázni, mit csinál, sarlatán.

>!
ella_

„Mit remélhet a Földön az emberiség számára a gondolkodó ember az elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján?”
A Tizenegyedik Könyvet hamar el lehet olvasni. Egy szóból és egy pontból áll.
Így hangzik:
„Semmit.”

168. oldal (Maecenes, 2011)


Hasonló könyvek címkék alapján

William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
J. L. Armentrout: Origin
Andy Weir: A marsi
J. D. Robb: Halálos rögeszme
James Patterson: Világmegmentés és más extrém sportok
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény
John Scalzi: Vörösingesek
Karel Čapek: Abszolútum-gyár
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak