Időomlás ​/ Timequake 38 csillagozás

Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Mint ​egy rossz gramofon tűje, 2001. február 13-án az idő megakad, majd a világegyetem visszazsugorodik tíz évvel korábbi állapotába. A Földön megszűnik a szabad akarat, és mindenki kénytelen újra megismételni egy évtizedet az életéből – a változtatás lehetősége nélkül. E hosszú déjà vu állapotában percről percre, hajszálpontosan ugyanúgy megtörténik minden tíz évvel korábbi esemény…

Ám az igazi bajok akkor kezdődnek, amikor az emberek ismét maguk irányíthatják tetteiket. A szabad akarat megint működni kezd, s ez, mint derült égből a villámcsapás – az afrikai esőerdők pigmeusait kivéve –, mindenkit váratlanul ér és készületlenül talál. Eluralkodik a káosz, és az élet peremén tengődő, vén csavargó Kilgore Troutra vár a prófétai feladat, hogy megmentse a pusztulástól a Föld nevű bolygót.

Vonnegut mágikus írásművészete ezúttal is elbűvöli az olvasót, gondolatgazdagsága, lenyűgöző sodrása magával ragad. Az Időomlás korszakos jelentőségű alkotás, egy sziporkázóan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Maecenas, Budapest, 2010
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632032214 · Fordította: Borbás Mária

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Kilgore Trout


Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Az első könyvem Vonneguttól, először nem is egészen értettem, mi történik. És még mindig nem igazán, de ez mindegy is. Szórakoztat, elgondolkodtat, néha vitáznék vele, de sajnos legtöbbször egyetértek vele (csak ő meg is tudja fogalmazni azt, ami nekem nem sikerült).

mongúz>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Ez talán már túlságosan is csapongó volt.
Mivel ez volt az első könyv, amelyet angolul olvastam, ezért csillagot majd akkor adok, ha magyarul is megvolt, hátha félreértettem.

>!
Maecenas, Budapest, 2010
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632032214 · Fordította: Borbás Mária
balijan20>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Olvasmányos, elgondolkodtató, vicces. Az első Vonnegut, amit olvastam.

makaron>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Hókuszpókusz után a második legütősebb (nem olvastam még sokat tőle). Gyógyít, világít, nyugtat, nevetett, elfogadtat.

iquexy P>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Nem volt annyira jó, mint a Macskabölcső, bár lehet, hogy ezt is az angollal kellett volna kezdenem. Így viszont abba csak bele-bele lapoztam a magyar olvasása közben, és után. Pedig akad a könyvben jó (vicces, érdekes stb.) rész dögivel, csak valahogy az egészből hiányzott valami.

XDóra>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

Időomlás, újrajátszás zseniális ötlet (régóta vártam valami hasonlóra), kíváncsi voltam mi lesz ebből. Olvasom és nem az amit vártam. Majd március közepén, mikor a hó miatt a szobámban ragadok dejá vu… olvasok és csingiling! csingiling! … csingiling!

rensaman>!
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake

A könyvben annyi különféle érzelem van, és legalább ugyanennyit ki is tud hozni az emberből. Nem csak pozitív értelemben mondom ezt, sokszor kifejezetten kellemetlen volt már olvasni, néha elveszettnek is éreztem magam, de még ezekkel együtt is jár az 5 csillag. Nem könnyű olvasmány, és nem is ajánlanám mindenkinek (talán magamnak sem), de remek szellemi és érzelmi kaland volt, az kétségtelen.


Népszerű idézetek

lilla_csanyi>!

Ide figyeljenek: Avégből születtünk erre a világra, hogy ökörködjünk. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét!

169. oldal

Jasi>!

Hozzáteszem, hogy a szeretkezés, ha szívből jön, egyike a legjobb ideáknak, amiket a Sátán belegyömöszölt az almába, amit odaadott a kígyónak, hogy adja tovább Évának. De az almában a legeslegjobb idea mégiscsak a dzsessz.

83. oldal /Maecenas Kiadó 2010/

lilla_csanyi>!

Van a Naprendszerünkben egy bolygó, amelyen az emberek ostobaságukban millió éven át nem kapiskálták, hogy a bolygójuknak van másik fele. Alig ötszáz éve jöttek erre rá! Alig ötszáz éve! És tessék: most mégis Homo sapiensnek nevezik magukat.

87. oldal

Jasi>!

A született tehetséget pedig így szoktam emlegetni előadásaimon: „ » Ha elmennek egy nagyvárosba, márpedig az egyetem nagyváros, nagy valószínűséggel összefutnak Wolfgang Amadeus Mozarttal. Maradjanak otthon, maradjanak otthon! « ”
Másképpen megfogalmazva: Nem számít, egy fiatal ember miben hiszi magát jó fejnek, előbb-utóbb összefut ugyanazon a téren valakivel, akitől, hogy úgy mondjam, összeszarja magát.

118. oldal /Maecenas Kiadó 2010/

déli_báb IP>!

A következőképpen szól majd a válaszom: „Olvassa el talán Saul Bellow Augie March kalandjai című pikareszk regényét. Emlékezetem szerint az a végkicsengése, hogy ne keressünk szívszaggató kihívásokat, inkább olyan feladatokat, amelyeket természetesnek és érdekesnek találunk, olyan feladatokat, amelyeknek a teljesítésére nyilván születtünk.”

118. oldal

[névtelen]>!

Lusta vagyok, hogy kinyomozzam a pontos idézetet, de Fred Hoyle brit csillagász mondott valami ilyesmit: Darwin evolúcióelméleti mechanizmusaiban hinni olyan, mint azt hinni, hogy a hurrikán átsüvít egy roncstelepen, és megépít egy Boeing 747-est.
Függetlenül attól, mi műveli a Teremtést, kénytelen vagyok kijelenteni, hogy a zsiráf és az orrszarvú röhejes.
Nemkülönben az emberi agy, amely, összeszűrve a levet a test érzékenyebb részeivel, például a micsodával, képes utálni az életet, miközben úgy tesz, mintha szeretné, és ennek megfelelően viselkedik: „Lőjön már le valaki, amíg boldog vagyok!”

146. oldal

Szelén P>!

Elmeséltem Bordennek, amit Heller mondott egy interjúban, amikor megkérdezték, fél-e a haláltól. Soha nem volt része gyökérkezelésben, mondta Heller. Számos ismerősének igen. Abból, amit meséltek róla, mondta Heller, úgy vélte, hogy ha kell, ő is kibírná.
Éppen így érez a halállal kapcsolatban is, mondta.

182. oldal

Jasi>!

Hősöm, George Bernard Shaw, szocialista, agyafúrt és humoros drámaíró, nyolcvanas éveiben azt mondta: ha őt okosnak tartják, szívből szánja azokat, akiket butának tartanak. Hosszú élete végén, mondta, végre kellőképpen bölcs, hogy mint viszonylag megfelelő hivatalsegéd szolgáljon.
Mintha csak magamat hallanám.

113. oldal /Maecenas Kiadó 2010/

Kapcsolódó szócikkek: George Bernard Shaw
déli_báb IP>!

Minden műalkotás egy párbeszéd egyik fele két emberi lény között, és sokat számít, ha tudjuk, ki beszél hozzánk.

132. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Zimber Szilvia (szerk.): Sziget Rulez!
David Mitchell: Cloud Atlas
David Mitchell: The Bone Clocks
Irvin D. Yalom: The Schopenhauer Cure
Werner Lansburgh: Drága New-see!
Richard Bach: Jonathan, a sirály
Theodore Dreiser: A bankár
Beke László – Peternák Miklós (szerk.): Bódy Gábor 1946–1985
Tomas Opitz – Üveges Krisztina (szerk.): Fényképezte Zsigmond Vilmos / Photographed by Vilmos Zsigmond