Deadeye ​Dick 5 csillagozás

Kurt Vonnegut: Deadeye Dick Kurt Vonnegut: Deadeye Dick Kurt Vonnegut: Deadeye Dick

Deadeye Dick is Vonnegut's funny, chillingly satirical look at the death of innocence. Amid a true Vonnegutian host of horrors–a double murder, a fatal dose of radioactivity, a decapitation, an annihilation of a city by a neutron bomb–Rudy Waltz, a.k.a. Deadeye Dick, takes us along on a zany search for absolution and happiness. Here is a tale of crime and punishment that makes us rethink what we believe…and who we say we are.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Dial, New York, 2009
272 oldal · ISBN: 9780385334174
>!
Dial, New York, 2009
288 oldal · ISBN: 9780307567369

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
entropic P
Kurt Vonnegut: Deadeye Dick

Hm, eddig ez nem tartozott a legkedvencebb Vonnegut-regényeim közé, legalábbis három éve, amikor legutóbb olvastam, így gondoltam. (Asszem, három évvel ezelőtt még pont benne voltam a felülvizsgálom-a-Vonnegut-iránti-szelíd-rajongásomat korszakban, és marha kritikus voltam. Azóta már megint nem vagyok az, hála istennek.)

Na mindegy, most nagyon bejött ez a könyv, ugyanazért, amiért V. általában: marháskodás; rém szórakoztató irónia; álnaivitás. És itt még Midland City is van, az univerzum segglyuka!

Újra, 2018.

Ahhoz képest, hogy önbevallásos felmérésem alapján állítólag ez messze nem a kedvencem Vonneguttól, szerintem minimum ötödjére olvastam most már. Akkor lehet, hogy mégis az egyik kedvencem?

Franc se tudja. Csak időnként elolvasom újra, aztán megfőzöm Rudy Waltz valamelyik receptjét – mindig nagy siker mindegyik.

Meg hát Midland City kicsit az otthonom. Valamiért otthonabban érzem magam a segglyuk-helyeken, mint a csillámporosabb helyeken. (Asszem, a valóságot jobban szeretem, mint a porhintést.)

5 hozzászólás
>!
NannyOgg SP
Kurt Vonnegut: Deadeye Dick

Midland City tényleg az Univerzum seggluka. A differenciálatlan semmi foszlányaiból lett rezzenéstelen fénycsóvák visszatérnek egy másik személyes pokolba, egyszersmind új (hasonlóan előnytelen) oldalról mutatják be Dwayne Hoovert, akit én mégis kedves ismerősként ölelek keblemre. Van valami abban, amikor egy regény szereplői visszatérnek egy másik regényben mellék- és/vagy epizódszereplőként. Engem mindig katarzisba taszít. Mintha Vonnegut meg én együtt röhögnénk valami belső poénon, amit csak mi értünk. Gondolhatjátok, hogy amikor egy bekezdés erejéig feltűnt a tükörlencsés napszemüveget viselő idegen, én rögtön a nyakába ugrottam.
Bárki másnál Midland City megérdemelte volna azt a neutronbombát. Csak Vonnegutnál képzelhető el, hogy pontosan tudd, Midland City lakosai nem érdemelték meg, hogy idejekorán bezárják a kukucskálónyílásukat. Egy Eliot Roosewaterre lett volna szükségük, nem neutronbombára. Mint mindannyiunknak.


Népszerű idézetek

>!
NannyOgg SP

“To be is to do”—Socrates.
“To do is to be”—Jean-Paul Sartre.
“Do be do be do”—Frank Sinatra.

Chapter 27

3 hozzászólás
>!
NannyOgg SP

We all see our lives as stories, it seems to me, and I am convinced that psychologists and sociologists and historians and so on would find it useful to acknowledge that. If a person survives an ordinary span of sixty years or more, there is every chance that his or her life as a shapely story has ended, and all that remains to be experienced is epilogue. Life is not over, but the story is.

Chapter 26

1 hozzászólás
>!
NannyOgg SP

For all his rough and ready manners, Pefko, like so many professional soldiers, turned out to have an almond macaroon for a heart.

Epilogue

>!
entropic P

That is my principal objection to life, I think: It is too easy, when alive, to make perfectly horrible mistakes.

>!
entropic P

I identified a basic mistake my parents had made about life: They thought it would be very wrong if anybody ever laughed at them.

>!
NannyOgg SP

I was a wisp of undifferentiated nothingness, and then a little peephole opened quite suddenly.

Chapter 1

>!
entropic P

Idiot savant. No good at life, but very funny sometimes with the commentary.

>!
entropic P

You want to know something? We are still in the Dark Ages. The Dark Ages – they haven't ended yet.

>!
entropic P

Bernard Ketchum told us about one of Plato's dialogues, in which an old man is asked about how it felt not be excited by sex anymore. The old man replies that it was like being allowed to dismount from a wild horse.


Hasonló könyvek címkék alapján

Toni Morrison: The Bluest Eye
Celeste Ng: Little Fires Everywhere
Jacqueline Woodson: Brown Girl Dreaming
Neal Shusterman: Unwind
Celeste Ng: Everything I Never Told You
Jessica Strawser: Not That I Could Tell
Robert Schulkers: The Gray Ghost
Tiffany McDaniel: The Summer That Melted Everything
Mindy McGinnis: Not a Drop to Drink
Joseph Heller: Catch-22