A ​hamvaskék sárkány 114 csillagozás

Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

A többi világhírű amerikai íróhoz, Scott Fitzgeraldhoz, William Faulknerhez, John Steinbeckhez és társaikhoz hasonlóan Kurt Vonnegut is novellákkal kezdte hosszú pályafutását. A híres folyóiratok, amelyekben ezek az írások annak idején megjelentek, mára már sajnos elvesztek. Peter Reed professzor, Vonnegut egyik rajongója, kritikusa és írásművészetének szenvedélyes kutatója azonban bosszú évek szorgos gyűjtőmunkájával a teljes termést kötetbe rendezte. Vonnuegut abszurd humora, hangja és stílusa már a kezdetek kezdetén is összetéveszthetetlenül eredeti. Korunk egyik nagy gondolkodójának és szórakoztatójának legelső próbálkozásai ma is dokumentumértékű gyöngyszemek. (A javító kommentárja: Üdítően naiv szösszenetek, betekintést enged, mit is ettek irodalom címén Amerikában az ötvenes években. Felfoghatatlan, hogy ugyanez az író írta az Ötös számú vágóhidat, a Macskabölcsőt, vagy a Titán szirénjeit)

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vonnegut-életműkiadás Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2017
466 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279060 · Fordította: Békés András, Borbás Mária, Molnár István, Nemes László, Sóvágó Katalin, Szántó György Tibor
>!
Maecenas, Budapest, 2006
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632031377 · Fordította: Békés András, Borbás Mária, Kappanyos András, Molnár István, Nemes László, Szántó György Tamás, Uram Tamás
>!
Maecenas, Budapest, 2000
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632030206 · Fordította: Békés András, Borbás Mária, Kappanyos András, Molnár István, Nemes László, Szántó György Tibor, Uram Tamás

Enciklopédia 9


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mezei P>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Nem is tudom. Talán ezek a novellák nem voltak olyan átütőek, mint az általam előzőleg olvasott novellás kötetben találhatóak, mégis…. mégis tipikus „vonnegutos” novellák voltak. A történetei központjában mindig az ember áll, és a végén mindig van egy csattanó, egy fordulat, ami „megüti” az embert. Bár egy-két novellájában pont az egészen a végéig feszülten várt fordulat hiánya az igazi csattanó. Ezekben az elbeszélésekben nem éreztem annyira azt a humort, ami miatt annyira rajongok Vonnegutért. Bár a személyes kedvencem, a Der arme Dolmetscher (A szegény tolmács) mindenért kárpótolt. Ha részt vennék egy novellás kihíváson, akkor ez a novella biztosan benne lenne abban a válogatásban, ami a kedvenceket tartalmazná.

Ez a kötet mindenképp emlékezetes marad számomra, nemcsak a kiváló novellák miatt, hanem mert „egy olyan írótól van, akit nagyra tartok, és egy olyan embertől kaptam, akit szeretek, most, ezen a szívemnek cseppet sem hideg, és cseppet sem sötét estén.”

1 hozzászólás
tgorsy>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Több helyen olvastam, hogy ezek az első novellák még nem az a Vonnegut, szerintem de.

ap358 P>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Elvileg a Vonnegut világba való belépéshez nem ezekkel az írásokkal kell nyitni, nem a legjobbak, de amikor egy furcsa álom elgondolkodtatott, hogy talán papírra való lenne, ám erkölcsi dilemmáját ingoványosnak véltem, akkor válaszként elém tették a 2BR02B-t. A novella elvarázsolt, és azon kaptam magam, hogy olvasom a többit is, mígnem meg is rendelem a könyvet, hogy otthon is folytathassam. Persze, az írásból semmi nem lett, de ki akarná arra pazarolni az idejét, ha ezt olvashatja?
Biztos vannak jobb Vonnegut könyvek is, de engem már ez is elvarázsolt, kedvencet nem is tudnék választani, mert mindben találtam valamit, ami tetszett. Vagy a háttér mondandó, vagy a szarkazmus, vagy az írásmód, vagy a humor… Imádtam minden sorát.

pupsegal P>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

A rohanó hétköznapok miatt nem akartam egy regényt elkezdeni, hanem inkább egy novelláskötetet kerestem, mert egy novellára csak lesz időm minden nap. Ennek kapcsán merült fel bennem Vonnegut neve, illetve ez a könyv. Olvastam az értékeléseket, hogy nem feltétlenül ez a legjobb belépő az író világába, de nekem ez egy igazán felpezsdítő novelláskötet volt. Vonnegut olyan fekete humorral dolgozik, amit ha szeret az ember, akkor igazán értékelni fog. Persze voltak benne gyengébb novellák (pl. Hal Irwin és a bűvös lámpa, amit egyszerűen nem tudok hova tenni, pedig át is dolgozta), de ezeket a köteteket inkább összességében szoktam értékelni, az alapján pedig imádtam. Elég nehezen vettem rá magam, hogy letegyem a könyvet, „csak még egy novella”-szindróma folyamatosan fenn állt, úgyhogy bőven túlteljesítette a feladatát.

>!
Helikon, Budapest, 2017
466 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279060 · Fordította: Békés András, Borbás Mária, Molnár István, Nemes László, Sóvágó Katalin, Szántó György Tibor
bonnie9 P>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Nem az első Vonnegutom, és nem is az utolsó.
Úgy éreztem, ez kötet jóval kiegyensúlyozottabb, mint a majomház volt. Abban nagyon vegyes novellák voltak, az egészen viharostól, a csendes hullámokig, de alapvetően mind mozgásban. Itt egy kicsit nagyobb az állóvíz, néha kavarja fel egy-egy behajított kavics. Kevésbé ütöttek, mint a már általam eddig ismert Vonnegut írások.
A legkiemelkedőbb a 2BR02B, amit egyszer régen már olvastam, és ez az a típusú írás, amely számomra egyet jelent Vonneguttal. „Utódisztópia”: utópisztikus világ, melyben nem szeretnék élni.
Inkább azoknak ajánlanám, akik már ismerik Vonnegut sajátos stílusát és egy kis kiegészítésre vágynak az életművet illetően.

Párduc50 P>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

A hamvaskék sárkány Vonnegut korai éveinek terméséből válogat. Rövidebb lélegzetű novellák ezek, az 50-es évekből. Véleményem szerint a novellák minősége és élvezhetősége igen eltérő, összességében még nem ütötték meg azt a szintet írásai, amiért én Vonnegut-fan lettem. Saját maga is azt írja könyvének utószavában, hogy néhány novellát utólag átalakított (így sem lett mind jobb). Azonban aki ismeri a szerzőt, láthatja, e művekben már benne vannak a „Vonnegut csírák” Sci-fi, fekete humor, szatírikus társadalomkritika, negatív jövőkép, stb. Úgyhogy összességében nem kár az időért, amit rászán az olvasó!

bagie P>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Vonnegut nem tud hibázni, még a korai alkotásokban is ott a később tökélyre fejlesztett fekete humor, a dolgok nagyon érdekes szemszögből történő megfigyelése.
Nem sikerült minden novellát egyformán megkedvelnem, de a 23 novella kb. 3/4-e nagyon-nagyon tetszett…
A polcomon sorban várakozik a teljes magyarul megjelent Vonnegut életmű… kiolvasás folyamatban! :)

Szilvi_F>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Szívesen átlapozgatnám azokat a régi magazinokat, melyekben először megjelentek ezek a novellák. Bár meglehet, hogy volt szerencsém néhányhoz. Még gimnáziumban, egy szünet előtti utolsó kémiaórán a tanárunk behozott egy csomó régi újságot. Nem tudom pontosan felidézni, de valami olyasmit mondott, hogy ezekbe írók is szoktak ám írni.
Azután egy régi munkahelyemen járkált egy kollégám valamilyen színes újsággal, és azt mondta, hogy ezekben több van, mint gondolnánk. És Vonnegutról beszélt, hogy némelyik írása csak ilyenekben jelent meg. Amúgy, ha jól emlékszem, Playboy volt nála akkor. :)
Vonnegut nincs különösebben nagy véleménnyel ezekről a novelláiról, de nem irodalmi magazinba szerintem pontosan ilyenek valók, és mindettől függetlenül is nagyon jó volt olvasni őket.
Nagyon örültem, hogy az avatási beszéd is ott volt köztük. Komolyan irigylem azokat az 1997-es végzősöket. Két évvel korábban eljöhetett volna hozzánk is. :)

dr_Eminens >!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Aki most akar elkezdeni ismerkedni Vonneguttal, annak nem ajánlanám, hogy ezzel kezdje, de jó olvasmány. Kevésbé abszurdak, elvontak ezek a novellák, mint a későbbi regényei. Rám a 2BR02B c. történet tette a legnagyobb hatást, ami egy disztópikus jövőben játszódik, és elolvasása után legszívesebben magzati pózban bekuporodtam volna egy sarokba.

Trillian>!
Kurt Vonnegut: A hamvaskék sárkány

Jó kis novelláskötet volt ez. Még nem olvastam sokat a szerzőtől, de ezek nagyon jók voltak. Tetszett hogy minden történetnek volt valami csattanója. Nem mind volt vidám, de jó a stílusuk. A legtöbb történet tetszett, a teljesség igénye nélkül ezeket emelném ki: Ajándék Don Mikulásnak, Szerelem éjszakája, Formatervezett ara, Bármi elfogadható ajánlat. Nagyon tetszett, hogy volt egy visszatérő szereplő, bár csak két novellában szerepelt. A történetek a még akár ma is aktuális társadalmi problémák köré épültek fel, volt tartalmuk, ráadásul el is gondolkaodtattak, úgyhogy mindenképpen olvasni fogok még Vonneguttól.


Népszerű idézetek

VERDI>!

Ne aggódjanak a jövő miatt. Vagy aggódjanak, de tudniuk kell, hogy az aggódás körülbelül annyit segít, mint szöveges példának a rágógumi.

393. oldal (Maecenas, 2006)

3 hozzászólás
Dora>!

Ne pazarolják az idejüket féltékenykedésre. Egyszer elkésnek vele, másszor meg még korai.

394. oldal

Kapcsolódó szócikkek: féltékenység
1 hozzászólás
VERDI>!

Legyenek óvatosak, hogy kinek a tanácsát fogadják meg, de legyenek türelmesek azokkal, akik a tanácsot adják. A tanács a nosztalgia megnyilvánulási formája. A tanácsadás pedig horgászás: a hulladékból kikotorjuk a múltat, letörölgetjük, a rút részeket átmázoljuk, és újra felhasználjuk, többért, mint amibe került.

396. oldal (Maecenas, 2006)

Dora>!

Legtöbb férjes asszony nem fogyaszt el egy koktélt régi lovagja társaságában, nem küld neki karácsonyi üdvözlőlapot, sőt többnyire rá se néz. De ha történetesen szüksége van valamire, ami a régi lovagnál kapható – legyen az vakbélműtét vagy szalagredőny –, menten visszatáncol a pasas életébe, csupa báj, csupa mosoly, hogy azt a valamit megkapja nagybani áron. Vagy még jutányosabban.

242. oldal

Kapcsolódó szócikkek: koktél
Dora>!

Ez a könyv tehát hasonlóan az összes többi novellagyűjteményhez, nem más, mint egy csokor buddhista szundikálás.

27. oldal

mezei P>!

Otto Krummbein egy lángész. Ő tervezte a Krummbein Széket, a Krummbein Kétmodulos Ágyat, a Marittima-Frascati versenyautó karosszériáját, és a teljes Mercury Konyhafelszerelés termékcsaládot.
Annyira belekergült a szépségbe, hogy pénzügyi dolgokban szellemi fejlettsége egy cinege szintjén áll. Amikor megmutattam neki a bizonylatot a portfóliójához vásárolt részvényekről, tüstént ismét el akarta adatni őket, mert nem tetszett neki a grafikájuk.

181. oldal Formatervezett menyasszony

Dora>!

Később, egyetemi írószemináriumokat vezettem Iowában, majd a Harvardon és New Yorkban a City College-ban. Itt tanított akkortájt Joseph Heller is, a 22-es csapdája-nak szerzője. Azt mondta, csakis a háborúnak köszönheti, hogy nem maradt a száraz vegytisztító szakmában. Azt feleltem, hogy ha elmaradt volna a háború, a The Indianapolis Star kertészeti rovatát szerkesztem.

34. oldal (Bevezetés)

mezei P>!

Mint összes regényemben és elbeszélésemben: a kötet élő és holt szereplői a képzelet szülöttei. Az esetleges összefüggések véletlenszerűek, ne is keressük őket. Az ártatlanok védelmében a neveket nem változtattam meg. Védelmükről az angyalok – égi munkaköri leírásuknak megfelelően – rutinszerűen gondoskodnak.

5. oldal

Dora>!

A tanács a nosztalgia megnyilvánulási formája. A tanácsadás pedig horgászás: a hulladékból kikotorjuk a múltat, letörölgetjük, a rút részeket átmázoljuk, és újra felhasználjuk, többért, mint amibe került.

396. oldal

inagypal>!

Gyakran hallani egy-egy nőről, hogy jól tartja magát. Tíz esetből kilencben az illető csak csont és bőr, az ajkán rózsaszín rúzs, és úgy fest, mintha kifőzték volna lanolinban.

365. oldal, Névtelen Szerelmesek (Maecenas, 2000)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret
Woody Allen: Lelki jelenségek vizsgálata
Nick Hornby (szerk.): Beszélgetés az angyallal
Békés Pál: Csikágó
Örkény István: Egyperces novellák
Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Julianne Donaldson: Edenbrooke örököse
Bächer Iván: Vándorbab
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Váczi István: Kapitány voltam 2.