Naplók 39 csillagozás

Kurt Cobain: Naplók Kurt Cobain: Naplók

A gitárszólókon élvezkedő, nyálas metálból ő csinált megint felforgató, bomlasztó, szülőriasztó rockzenét, a „minél szarabbul szól, annál jobb” punkból vad, de melodikus MTV-slágereket. Azt hitte, kimegy a divatból a rasszizmus, a szexizmus, a bunkóság, de csak Jon Bon Jovi ment ki a divatból, ő is csak egy időre. Persze szétesett, mint mindenki, aki túl tehetséges, túl korszakos, túl érzékeny, túl tudatos, túl zavart, túl sokat lövi magát, túlságosan hisz abban, hogy a rendszer belülről szétrohasztható. Öngyilkos lett, az özvegy arra kérte a rajongókat, kórusban kiáltsák a búcsúztatón: „Seggfej! Seggfej!” Kurt Cobain naplói zavarbaejtőek, megrázóak, megvilágító erejűek, helyenként mulatságosak, máshol szívszorítóak, az elképzelhető legközelebb engednek a múlt század popkultúrájának utolsó meghatározó alakjához. Túl a sztorikon, túl a szörnyülködésen.

>!
Tericum, 2015
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638453754 · Fordította: Andersen Dávid, Nádori Péter
>!
Tericum, Budapest, 2004
288 oldal · ISBN: 9638453753 · Fordította: Andersen Dávid, Nádori Péter

Enciklopédia 13


Kedvencelte 16

Most olvassa 11

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Rayana_L>!
Kurt Cobain: Naplók

A szavak korántsem olyan fontosak, mint a zenéből, különösen az élő zenéből sugárzó energia.

Chloe1>!
Kurt Cobain: Naplók

Ha a mennyországba kerülök akkor Kurt ölében fogok Nirvanat hallgatni.

Galambdúc>!
Kurt Cobain: Naplók

A 90-es években rengeteget hallgattam a Nirvánát. Imádtam a zenéjüket. Kurt Cobain naplóját viszont csak három-négy évvel ezelőtt kaptam kölcsön egy fiatal lánytól, amiből azt szűrtem le, hogy az énekes alakja a mostani tizenévesek körében is népszerű még (a zenéje minden bizonnyal az).
Nagyon sok dolgot akkor értettem meg Kurttel kapcsolatosan, pl. hogy nem önszántából lett drogfüggő, hanem az orvosai adtak neki ilyen jellegű szereket krónikus gyomorbajára, ami iszonyú fájdalmakkal járt. Tény, hogy Kurt nem volt éppen összeszedett ember, és a siker is nagyon hamar bedarálta, nem tudta feldolgozni az ezzel járó felgyorsult élettempót, de érdekes lett volna látni, hogyan halad tovább a pályája és mit hoz létre még.

Lisa_Sommers>!
Kurt Cobain: Naplók

Habár nagyon tetszett a könyv, mégis azt gondolom, Courtney részéről merő szemétség volt, hogy pont valami olyasmit tett, ami Kurtnek biztosan nem tetszett volna… Bűntudattal forgattam a könyvet, mégis valakinek a naplója!, de érdemes volt elolvasni, mert bepillantást nyerhettem egy olyan ember lelkébe, akit bár soha nem ismertem, de nagyon szeretek.

BlackXentric>!
Kurt Cobain: Naplók

Mondhatnám, hogy elfogult vagyok vele kapcsolatban, de nem (csak) ezért kapja meg tőlem az öt csillagot.
Most végre én is azon pofátlan emberek közé tartozom akiknek volt képük elolvasni a naplóját. Szinte végig éreztem azt a drukkot, hogy csak meg ne lássa, hogy a naplóját olvasom. Ez biztos furcsán hangzik, de olyan volt, mintha bármikor beléphet a szobába és elkezdhet velem ordítani, hogy te meg mégis mit csinálsz a naplómmal. Sajnos nem jött.
Ez a könyv csak megerősített abban, hogy jó ember volt érdekes és értékes gondolatokkal.
Annyira szeretnék találkozni vele. Talán a mennyországban fogunk is.
Maradok őszinte rajongód Kurt.

Espresso>!
Kurt Cobain: Naplók

Emiatt a könyv miatt újra felfedeztem a Nirvana-t!
A legjobb, amikor Cobain leírja, hogy milyen klipeket szán egy-egy számnak, aztán össze lehet hasonlítani, hogy mi is lett az elképzelésből…

2 hozzászólás
aliciaszk>!
Kurt Cobain: Naplók

Annyira szeretem. Egy érzéssel megint közelebb.

herlil>!
Kurt Cobain: Naplók

A kötet Kurt Cobain saját kézzel írt naplóiból szemezget az olvasó számára. Kétséges, hogy a zenész itt olvasható gondolatait nagy nyilvánosságnak szánta-e, valószínűleg nem. Több év naplóterméséből olvashatunk részleteket, olyan formában, hogy az A/4-es oldalakat kitölti az „eredeti”, saját kézzel írt, angol nyelvű írás, amit minden oldal legalján apró betűs magyar fordítás követ, megadva a lehetőséget az eredeti nyelven történő olvasáshoz. Cobain gondolatai mellett levéltöredékek, képeslapok, rajzok is helyet kapnak a kötetben. A bejegyzésekből azonban csak töredékes ív épül fel a Nirvana pályafutásáról: itt-ott felbukkannak életrajzi adatok, utalás Courtney Love-ra és Frances Bean-re, valamint turnékra és lemezekre, de nem ad átfogó képet a zenekar működéséről.
Ha eddig nem ismerted vagy nem szeretted a Nirvanát, nem ettől a könyvtől fog megváltozni a véleményed. Rajongóknak viszont kötelező!

Belinda>!
Kurt Cobain: Naplók

Nehéz értékelni egy naplót, főleg ha ennyire mély és súlyos témákat feszeget mint Kurté. Sokszor kellett lassítanom és átgondolnom az olvasottakat, néha csapongtak a gondolatai, mégis tisztán látta a dolgokat.
A fordítással nem voltam mindig kibékülve, mivel lehetőség van az eredeti szöveget elolvasni, ahhoz képest a magyar szöveg nem mindig adta vissza a mondani valóját.
Az apró hibáktól eltekintve nekem nagyon tetszett, mind a tartalma, mind maga a kiadás.


Népszerű idézetek

mazsola87>!

Szerintem valamilyen szinten bárki, aki elég indíttatást érez, hogy alkosson és ne elvegyen, tiszteletet érdemel.

233. oldal

mazsola87>!

Mások személyiségének darabjait használom a sajátom összerakásához.

95. oldal

viktoriabaksa>!

csak mert paranoid vagy, nem biztos, hogy nem üldöznek

123. oldal

mazsola87>!

A túl sok gyakorlás olyan, mint a túl sok cukor.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain
charlotte_smtms P>!

a dalszövegeim hatalmas ellentmondás-halmok.
valahol félúton vannak a komolyan vett véleményem és érzéseim, és az évekkel ezelőtt elcsépeltté közhelyes-bohém életfelfogás szarkasztikus és remélhetőleg szellemes cáfolata között.
Úgy értem, összesen két lehetőség áll a személyiségek/dalszövegírók előtt. lehetnek szomorú és tragikus látnokok, mint Morissey vagy Michael Stipe vagy Robert Smith, vagy vannak a jópofi, beütött fehér srác, buli van, felejtsünk el mindent típusúak, mint a Van Halen és az összes többi szar heavy metal.

Úgy értem, szeretek szenvedélyes és komoly lenni, de szeretek hülyéskedni és ökörségeket csinálni is.
Pancserek, egyesüljetek.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Robert Smith · Steven Patrick Morrissey · szarkazmus · Van Halen
molly_>!

Köszönöm a tragédiát, szükségem van rá a művészetemhez.

mazsola87>!

A szavak korántsem olyan fontosak, mint a zenéből, különösen az élő zenéből sugárzó energia.

59. oldal

viktoriabaksa>!

A legtöbben oda se figyelnek vagy csak azt mondják, sose bánd, ahelyett hogy fognának egy festékszórót vagy csinálnának egy zenekart. Nem is tudom. Már nem nagyon csinál senki semmit. És ez engem eléggé zavar.

282. oldal

Naia>!

A zene mindig is a legfontosabb ÉRZELEM lesz.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lindquist: Never Mind Nirvana
Lázár Ervin: Napló
Fekete István – Fekete Istvánné: Napló / Hajnalodik / Keserves évek
Mátyus Ferenc: Imakönyvbe írt levelek
Beth Nimmo – Darrel Scott: Rachel könnyei
Ladislaa Desits: Engesztelő szeretet
Török Petra (szerk.): Sorsával tetováltan önmaga
Móricz Virág: Móricz Zsigmond szerkesztő úr
Roger Martin du Gard: Önéletrajzi és irodalmi emlékek
Johnny Ramone: Commando