Conan-gyűjtemény: ​Csatatéren született és más történetek 24 csillagozás

Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Conan, ​ahogy még soha sem olvastad!

Kurt Busiek író és Greg Ruth rajzoló formabontó újszerűséggel ábrázolják a barbár hős fiatalkorának történetét, elkísérik születésének helyszínétől, a véráztatta kimmériai csatatértől egészen a sorsdöntő venariumi ütközetig, ahol nevet szerzett magának. Ebben az epizódokra tagolt, mégis eposzi ívű történetben az alkotók képességük legjavát nyújtva mutatják be az ifjú Conan korai hódításait – a szónak mind hadászati, mind szerelmi értelmében.

Az ezt követő, Cary Nord illusztrálta kalandos, vad történetben a már felnőtt Conant követhetjük, ahogy kalandokat keresve gyilkos vánok ellen harcol, a Fagyóriás lányával találkozik, vagy épp rabszolgasorsra juttatják Hyperborea varázslói. A Dark Horse kiadó kiugró sikerű sorozata Robert E. Howard teremtményét az író szellemiségéhez igazodva, mégis frissen és korszerűen formálja tovább.

A kötet tartalmazza a Conan: Born on the Battlefield és a Conan: Frost Giant’s Daughter and Other… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2019
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701170 · Fordította: Lunczer Gábor · Illusztrálta: Cary Nord, Greg Ruth, Thomas Yeates
>!
Fumax, Budapest, 2019
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701170 · Fordította: Lunczer Gábor · Illusztrálta: Cary Nord, Greg Ruth, Thomas Yeates

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Conan


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Rodwin
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Őszinte leszek, nekem kimaradtak gyerekkoromból a Conan képregények. Howard könyvei is kimaradtak, de egyszer minden bizonnyal pótolni fogom ezeket. Az Arnold féle Conan film rémlik gyerekkoromból, de emellett a színes-szagos képregény mellett már nem mehettem el.
Az író, Kurt Busiek olyanra vállalkozott, melyre eddig senki, mégpedig Conan gyerekkorát meséli el nekünk. Szemtanúi lehetünk, ahogy az ifjú kimmériai gyermekből, hogyan is lesz vad barbár. Ugye mindannyian ártatlannak születünk, nos Conan megszületése sem volt már mindennapi, erre a könyvünk címe is utalt. A körülmények, melyben élt pedig elvadították, mint azt tették volna bárkivel.
Felsorolni sem tudnám, hogy mennyi kalandban is lesz részünk. Farkasok, bikák, vadállatok ellen kell helyt állnia ifjúként. Ott lesznek a kamaszkori verekedések, majd a szerelem. Elutazhatunk a messzi északra, ahol kapunk egy kis skandináv mitológiát, és sötét mágiát.
Hősünk, valahogy mindig galibába keveredik, de ha nehezen is, de mindig kivágja magát. Sokszor ez szó szerint értendő, mert bizony, véres harci jelenetekben nem lesz hiány. A nagyapjával töltött beszélgetések, és visszaemlékezések nagy csatákra engem nagyon jó érzéssel töltöttek el.
Ahogy Conan itta nagyapja szavait, én is így voltam a nagyapám történeteivel. Persze ő nem véres csatákról, és háborúkról mesélt, de azért jó volt hallgatni az élményeit.
Rajzokkal kicsit barátkozni kellett, főleg a kötet második felére. Ezek annyira nem ragadtak magukkal, de a történet vitte a hátán a kötetet. Az biztos, hogy én benevezek a folytatásokra is, remélem jönni fognak.
Azt hiszem a, The Savage Sword képregényekre is muszáj lesz beneveznem idővel.

>!
Fumax, Budapest, 2019
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701170 · Fordította: Lunczer Gábor · Illusztrálta: Cary Nord, Greg Ruth, Thomas Yeates
2 hozzászólás
>!
Solymár_András IP
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Azt hiszem elmondhatom, hogy beszippantott a Conan láz. Az előző gyűjtemény is, mint az értékelésemből bizonyára sejthető igencsak megtetszett, s ezennel nem volt kérdés, hogy nekifogok a jelen pillanatban utolsó, birtokomban levő képregénynek. Nem bántam meg. Nagyon nem.

Először is gyönyörű. Elképesztően, végtelenül gyönyörű és én, a vizuálisan analfabéta sosem hittem volna, hogy ilyet mondok, de…a színek miatt. Nem tudom, hogy a rajzstílus mennyiben járult hozzá ehhez, de a színező olyan elképesztő munkát végzett úgy a paletta megválasztásában, mint azok használatában, hogy már csak az megteremtette azt a lélegzetelállító Conan-hangulatot. Engedném, hogy engem összepingáljon. Véglegesen.
Ezzel pedig természetesen kéz a kézben jár a rajzstílus. Itt pedig álljunk meg egy pillanatra, mert majdnem egy teljes csillagot húztam le érte. A könyv két nagy részre oszlik ugyebár, Conan gyerekkorára és fiatal felnőttkorára. Az első rész egyszerűen lélegzetelállító, olyan vizuális extázisban lapoztam végig az egészet, mint például a Lokit. S egyszercsak elfogy ez a csoda és az volt az érzésem, hogy egy karikatúraművész torz, kidolgozatlan skeccseit nézem és majdnem elsírtam magam, abba is hagytam azonnal az olvasást. Egy egész csillag, motyogtam magamban a büntetést, minek kiróvására készültem. Másnap este, ahogy kezembe vettem, azonban ez az érzés elmúlt és képes voltam bekapcsolódni az új művész munkájának folyamába. Mindenképp azt ajánlom a leendő olvasóknak, hogy szakítsák meg a két fázist és NE hasonlítsák össze a kettőt. Rájöttem, hogy ez volt a probléma, a második művész ideája nem tudott játékra hívni, mert még az előzővel jártam a táncom.

Na de akkor beszéljünk a történetről, ami egyszerűen elképesztő. Csatatéren született. Már csak ez, az indító alapötlet úgy berántott, mint a kardántengelybe szorult nyakkendő, s onnan nem volt megállás. Az a csendes vadság, az a őszinteség amivel ez a gyermek felnevelkedett egy olyannyira természetes és megkérdőjelezhetetlen, de mindezek ellenére színes és csodákkal teli világban, mint Conané nem is tehet mást a szegény olvasó, mintsem megmártózik. Szerintem igencsak szép és kerek magyarázatot kaptunk arra, hogy miért vált olyanná ez az ember, amilyen és hogy miért működi úgy, ahogy megismertük. Egy teljesen tiszta és érthető felvezetést kapunk a kalandvágyára, a hidegvérére, a nyugalmára, a búskomorságára és a hűségére.

Természetesen az a kőkemény hangulat itt is ugyanúgy jelen van. A törhetetlenség. A feszes történet. A pörölyszerű ütéseket mérő események. Meg persze szexi nők, meztelenség, hülye kommentárok, az élet nagy kérdésein elmélkedő, guruhoz illő következtetésekre jutó Conan lelkivilága és véééér, rengeteg véééér a tőből lemetszett, repülő végtagok csonkjaiból.

Azt kell mondjam, hogy ez egy elképesztő Conan történet (abból a hatalmas szakértelmemből merítve, amit az előző kötet olvasásával nyertem), de több is annál. Az összefüggő történetmesélés hozzáadott a hangulathoz és adott egy olyan alapot, amely szerintem jól fog szolgálni a későbbi olvasásokhoz, mert biztos hogy lesz még ilyen. Crom nevére, lesz még ilyen. Hisz mind tudjuk, mi a legjobb az életben (What is best in life?)…

>!
Leonidas
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Lassabban haladtam, mint előtte gondoltam. Na, nem azért, mert a történet gyenge lett volna, egyszerűen csak muszáj volt minden oldalt alaposabban megcsodálni. Greg Ruth stílusa tökéletesen illik Conan történetéhez. Kivételesen tehetséges művésszel van dolgunk, aki olyan gyönyörűen elénk tárja Conan gyermekkorát, hogy azt öröm nézni és persze olvasni. Amikor Cary Nord rajzai következtek, eleinte furcsának találtam, sőt némi csalódást is éreztem, de idővel megszoktam. Azok sem rosszabb vagy gyengébb rajzok, egyszerűen más stílus, nem annyira szürke és komor, hanem sokkal színesebb.
A történet végig nagyon izgalmas, ráadásul kellőképpen véres. Nálam Busiek hozta Roy Thomas szintjét, lehet túl is szárnyalta azt.
Remélem a Fumax kiadó kiadja Busiek többi Conan történetét, valamint a Timothy Truman sztorik is érdekesnek ígérkeznek. Végül jöhetne Truman King Conan-je és persze Thomas Giorello csodálatos rajzai.
Kihagyhatatlan olvasmány!

>!
Hanaiwa
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Egy kis személyes történet világítja meg hozzáállásomat Conanhoz. (meg úgy a képregényekhez általában)
Ahogy a mostani negyveneseknél, nekem is az itthoni nyomdákból külföldre nyomott füzetek határozták meg az ifjúságomat. (erről @vicomte írt nemrég nagyon jól, érdemes elolvasni, már önmagában kordokumentumnak is tipikusan egyedi, hazai élmény)
Aztán tizenéve eljártam kimondottan Conanért, az akkor még képregényekkel foglalkozó későbbi Fumax kiadóhoz, ahol Ákossal megismerkedve búsongtunk azon hogy pont akkor milyen rossz irányt vett pl Conan ábrázolása, és Buscema viszont örökre a retinánkba égett.
(most hogy elmentem a kiadványokért, ennyi idő után, pont ugyanigy beszélgettünk de már örömmel hogy van a Savage Sword magyarul!)
Szóval nekem Buscema.. És látom magam kívülről hogy mekkora begyöpösödött vén f.sz vagyok, de ez a nézőpontom és ezt is tudni kell ahhoz hogy helyén kezelhető legyen a véleményem. Ez a kiadvány gyönyörű! A rajzok eszméletlen hangulatosak, főleg a felnőtt, harcos barbárunk brutális, aprítás közben.
Viszont a kötet nagy része a fiatal Conanról szól és az nekem nehezebben csúszott, bár a minősége kiváló.
Én teljesen odavagyok a Kegyetlen Kard sorozatért, de itt és most a színes Conan válogatásoknál a következő kötetnek/köteteknek drukkolok nagyon, a felnőtt harcos kalandjainak!

4 hozzászólás
>!
ftamas
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Érdekes, de mivel belelapoztam korábban előre eldöntöttem, hogy ez bizony nem fog tetszeni a rajzok miatt. Ez balgaság volt. Howard, tehát tetszik. Olvasva egy történeten kezdtem bosszankodni, a fagyóriás lányán, mivel az már megjelent szebben, majd helyretett az is, mivel egész ügyesen lett folytatva.
Az egész kötet hangulata átjött és az az igazság, hogy most már értem miért akarta kiadni a Fumax. Szóval jó kötet ez, de most már azért nagyon várom az új Conan kegyetlen kardja kötetet.

>!
Altarus P
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Cromra mondom, hogy kellemesen csalódtam. Azért Howard munkásságánál nem jobb, de nem is akar több lenni, annál ami. Na de hol van a folytatása?

>!
RandomSky
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Conan képregény színesben? Merész dolog. De a vaskos kötet azon fele, amelyben a barbár gyermek- és ifjúkorát dolgozták fel az alkotók, a leghangulatosabb, az eredeti howardi atmoszférát legjobban megjelenítő képregényes feldolgozása Conannak, amit valaha láttam. És a többi sem gyenge. Bővebben: http://ekultura.hu/2019/12/31/kurt-busiek-conan-gyujtem…

>!
Diablo853
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Nah ez egy zseniális conan képregény lett (végre)! Ellentétben a Conan Kegyetlen Kardjával ez már tényleg az ízlésemnek megfelelő képregény lett. Hálistennek ebben már fejezeteken átívelő, egymásra vissza-vissza utaló történeteket kapunk. A képi világ sokkal fantáziadúsabb, brutálisabb, művészibb és rusztikusabb (főleg az első felére igaz ez a kötetnek, ami szerintem amúgy sokkal erősebbnek mondható grafikailag). Úgy érzem az egész megvalósítást áthatja egy intelligensebb és átgondoltabb ábrázolásmód, amihez fogható kiforottság sajnos a Kegyetlen Kardból hiányzik.

>!
Action
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Ez a Conan képregény jobban tetszett, mint a Kegyetlen kard és nem csak azért, mert színes. A történetnek van egy íve, Conan születésétől indul a sztori, és onnan folytatódik, nem csak sztorik vannak egymás után, mint az előző kötetben. Az első 6 rész grafikai szempontból annyira nem jön be (bár a történet hangulatához eléggé passzol, szürkés-barnás színvilággal dolgozott a rajzoló), viszont mikor a hetedik részben színre lép Cary Nord, na az a stílus már nagyon tetszik.
Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik Conan világát és egy modernebb feldolgozásra vágynak. A képregény a szokásos igényes kiadásban jelent meg a Fumaxtól, gyönyörű papírral és kemény borítóval, a sima kiadásban is van némi extra tartalom. Remélem, a folytatásra nem kell sokat várni.

>!
basa
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Ez az első Fumax képregény,ami nekem nagyon nem…a rajzok vagy gyerekesek vagy vázlatszerűek,ha ez egy friss eredettörténet akkor a sztori nekem nagyon gyenge kevés…sajnálom…


Népszerű idézetek

>!
Deidra_Nicthea IP

Conan: Hallottam, hogy az ázok elégetik a halottaikat, Niord. De miért…?
Niord: Miért, mit kellene tennünk? Temessük őket a köves földbe, mint ti, sötét fák közt lakók?
Nem, a füst felszáll… felnyúlik a mennyekig, akár egy lépcső, hogy az eltávozott lelkek elérhessék az örök dicsőség csarnokát.
Conan: Hmm. Akkor rátok vár valami a halál után. Nekünk csak Crom vigasztalan, ködös birodalma jut a vég után, így szívesebben élünk.
Nem csoda, hogy mindig legyőzünk titeket a harcokban.

A fagyóriás lánya és más történetek - Túl a ködös hegyeken

Kapcsolódó szócikkek: Conan
>!
Deidra_Nicthea IP

Niord: Bölcs ember lehet az apád, ifjú Conan… Ahhoz képest, hogy egy mocsárlakó, alattomos, kimmériai korcs.
Conan: Azt hiszem, kedvelt volna téged… Te gyengeelméjű, csordarabló, őrült áz.

A fagyóriás lánya és más történetek - Az északi szél mögött

Kapcsolódó szócikkek: Conan
>!
Deidra_Nicthea IP

Az arany minden nyelvet megoldott.

A fagyóriás lánya és más történetek - Vért vérért

>!
Deidra_Nicthea IP

Aishti'ana: Mindenünk megvolt. Paradicsom, szenvedély, álmok. Mikor vált mindez unalmassá? Ennyire… rutinszerűvé? Hová tűnt az öröm? A hév, a lélek, a tűz?

A fagyóriás lánya és más történetek - Hamu és por

>!
Deidra_Nicthea IP

Crom kegyetlen unokái pusztítsák el a lelketeket.

A fagyóriás lánya és más történetek - A Búcsú Napja


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Neil Gaiman: Death – Halál
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
George R. R. Martin – Ben Avery: Rejtélyes lovag
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet
Garth Ennis: Prédikátor 1.
Stefano Vietti: Dragonero 4. – A gonosz bűvölete
J. Michael Straczynski: A hihetetlen Pókember – Hazatérés