Ínycsiklandó ​vegetáriánus ételek 5 csillagozás

Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek

A szerző, Kurma Dásza az egyik legünnepeltebb krisnás séf, aki jól tudja, hogy a lelki dolgok élvezetéhez, csakúgy mint, mint az egészségmegőrzéséhez, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Kurma jó adag humorral, türelemmel és lelkesedéssel adja tovább tudását egyre növekvő, ínyencségekre is fogékony közönségének világszerte. A több száz nemzetközi receptből álló gyűjtemény sokéves kísérletezés és finomítás eredményeként került be ebbe a fölöttébb praktikus és szemet gyönyörködtető szakácskönyvbe.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tartalomjegyzék

>!
208 oldal · ISBN: 9781845990381 · Illusztrálta: Lucy Leviska
>!
206 oldal · keménytáblás · ISBN: 1845990382

Enciklopédia 9


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

kisssan27>!
Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek

Gazdagon egzotikus fűszerezés, szokatlan ízek – igényes, fotókkal tarkított kivitelben.
Próbál „nemzetközi” lenni ("magyaros gulyás" 80. oldal).
Jellegéből adódóan hagymafélék nincsenek a hozzávalókban (sajnos).
Spirituális útmutató is.

Jenis>!
Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek

Az egyik kedvenc szakácskönyvem.
Fantasztikusan részletes leírások vannak benne.
Az alapanyagokat nem mindig könnyű beszerezni vidéken, de egy jól felszerelt gyógynövény- vagy bioboltban nem okoz akkora gondot. Főleg, ha hajlandók megrendelésre is hozatni alapanyagokat.
A könyv elején rögtön tisztázza a szerző a pontos mértékegységeket. Remek tanácsokkal látja el az olvasót.
Az alapanyag ismereti fejezet is rendkívül hasznos és részletes.
A receptekben pedig gyakran szerepelnek hasznos tanácsok pl. javasolja, hogy x liter űrtartalmú edényt használjunk.
Én eddig minden eddig elkészített recepttel meg voltam elégedve.

eeszter>!
Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek

Folyamatban van az összes recept kipróbálása :D (Na, nem ebben az életben érek a végére, az biztos… vagy de? :D )


Népszerű idézetek

Carmilla >!

Amikor azt hallom, hogy az emberek azt mondják: „Egy kis hús igazán nem árthat meg”, arra gondolok, lehet, hogy igaz, de micsoda önző világlátás. Esetleg megkérdezhetnék azt a tehenet, csirkét vagy halat is, hogy mit érzett azzal a „kis darab hússal” kapcsolatban…

10. oldal, Előszó (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: hús · önzőség
Carmilla >!

(…) Ha azt szeretnénk, hogy a kenyér héja puha legyen, szórjuk be liszttel, ha ropogósra akarjuk sütni, kenjük be sós vízzel. Ha tejjel vagy tejszínnel kenjük be, fényes máz képződik rajta, ha pedig cukorsziruppal, a máz édes lesz.

50. oldal, Kenyérfélék (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: kenyér
Carmilla >!

Amikor a vegetáriánus táplálkozás kerül szóba, majdnem mindig elhangzik a következő kérdés: „Mégis, mit eszel, ha nem eszel húst, halat és tojást?” Milyen szomorú látni, mit tettek velünk a reklámok, főleg a fiatalokkal! Nagyrészt olyan ételreklámokon nőnek fel, melyek a rántott csirke, a gyorséttermi hamburger, a „kalóriaszegény” sör és társaik áldásos hatásairól győzködik őket. A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök azonban, melyek az emberek többsége számára évszázadokig a táplálkozás alapját jelentették, nagyon ritkán tűnnek fel a képernyőn. Így aztán a fiatalok legtöbbször arra a meggyőződésre jutnak, hogy az étel egyet jelent a hússal.

9. oldal, Előszó (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: étel
Carmilla >!

A hatás-visszahatás könyörtelen egymásutániságát nevezik „a karma kerekének”, s a húsevés bizony rossz karma.

12. oldal, Bevezetés (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: karma
kisssan27>!

Manapság egyre többen döbbennek rá a vegetáriánus táplálkozás egészségügyi előnyeire.

9. oldal

Carmilla >!

Raszam fűszerkeverék
1 teáskanál (5 ml) olaj
1 teáskanál (5 ml) mustármag
V2 pohár (125 ml) egész koriander
6 egész szárított, csípős chilipaprika
1 teáskanál (5 ml) egész feketebors
1V2 teáskanál (7 ml) lepkeszegmag
2 teáskanál (10 ml) római kömény
1. Az olajat közepes lángon felmelegítjük egy vastag fenekű serpenyőben.
2. A mustármagot kipattogtatjuk a forró olajban, majd beleszórjuk az összes többi hozzávalót. Jól elkeverjük, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett barnára pirítjuk őket (kb. 3 perc). A fűszereket a serpenyőből kivéve hagyjuk, hogy kihűljenek, majd mozsárban vagy kávédarálóban porrá őröljük őket. A keverék jól záródó üvegben hónapokig is eláll.

46. oldal, Levesek (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: koriander · mustármag · római kömény
Carmilla >!

A ghí nem avasodik meg, és akár hónapokig is eláll hűtés nélkül; hűtőszekrényben több mint 6 hónapig, lefagyasztva több mint egy évig áll el. A ghínek zamatos mogyoróíze van, és az összes hagyományos indiai sült édesség és sós csemege ezzel készül.

18. oldal, Különleges hozzávalók (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Carmilla >!

A sportolóknak rugalmas és tiszta keringési rendszerre van szükségük, s ezt laktovegetáriánus vagy vegán étrenddel érhetik el.

9. oldal, Előszó (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Carmilla >!

    Ha pedig Krisnának akarjuk felajánlani az ételünket, íme, itt a módja. Valahol a lakásban vagy a konyhában készítsünk egy kis oltárt. Tegyünk az oltárra három képet: egyet a lelki tanítómesterről, egyet Krisnáról és egyet az Űr Csaitanjáról. […]

13. oldal, Bevezetés (The Bhaktivedanta Book Trust, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Krisna

Hasonló könyvek címkék alapján

Hémangi Dévi Dászi: A kerttől a konyháig
Egyedi Péter: A vegetárius főzés örömei
Gyulai Gábor: Govinda szakácskönyve
Hémangi Dévi Dászi: Ízek, imák, India
Parama Karuna Dás – Hari Séva Dási: Indiai vegetáriánus konyha
Bede Anna: Vegabudapest
Hémangi Dévi Dászi: Vegetáriánus kalandozás a magyar konyhában
Szirtess Katalin: Magyar vegetáriánus szakácskönyv
Borosnyay Györgyné: Vegetariánus szakácskönyv
Kovács Józsefné (szerk.): Vegetáriánus ételreceptek