Felleg ​a város felett 5 csillagozás

Kuncz Aladár: Felleg a város felett Kuncz Aladár: Felleg a város felett Kuncz Aladár: Felleg a város felett Kuncz Aladár: Felleg a város felett Kuncz Aladár: Felleg a város felett

Kuncz Aladárnak halála után, posztumusz megjelentett könyve a már legendává vált Fekete kolostortól eltérően a reális látásmód és szürreális szimbolizmus maradandó ötvözetével lep meg. A Trianon utáni magyarság önmarcangolóan néz szembe közelmúltjával, közöttük nem egy akkor élő kortársainak gyarlóságaival, de érdemeivel is. Sokan a regényt a Bánffy család leleplező családregénynek tekintik, mások Szabó Dezső fiatalkorát látják visszaköszönni lázadó főhősének cselekedetében és gondolkodásmódjában. A Re-Vízió sorozat szerkesztői a hiteles valóságkutatóra, a láttató lélekbúvárra, a mindig tapintatos barátra és szerkesztőre emlékeznek, amikor másodikként ezt a művet nyújtják életmintákat kereső mai fiatalságnak!

Eredeti megjelenés éve: 1931

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Re-Vízió Kráter

>!
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789732611470
>!
Corvin, Déva, 2015
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789736229374
>!
Kráter, Pomáz, 2004
246 oldal · ISBN: 9639472832

2 további kiadás


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

pável>!
Kuncz Aladár: Felleg a város felett

Csonka ország, csonka regénytrilógia: folytatásai már nem készültek el. A Nyugat méltatta az Erdélyi Helikonban részletekben megjelent regényt, én nem fogom. A ’nagy háború’ előestéjén Kolozsvárt megidéző prózában egy frissen kinevezett iskolaigazgató akaszt agancsot a város vasfejűivel, közben természetesen be nem teljesedő szerelem születik közte és a főispán lánya közt.

Tökéletesen elfeledhető mint regény. Belekap a román térnyerés ábrázolásába – talán egyetlen érdeme a könyvnek –, de ezt is ejti, mint lassan minden politikai narratív szálat. Csak a Fekete kolostor ajánlható tőle, de az nagyon! Sőt, az kötelező.

(1. kiad.: Kolozsvár, Erdélyi Szépmíves Céh, 1931.
eddigi utolsó kiadás: Kráter, 2004., Bágyoni Szabó István utószavával)

(2006)

abcug IP>!
Kuncz Aladár: Felleg a város felett

Maga a regény sajnos inkább három csillagos, viszont a 2014-es OSzK-Kriterion közös kiadású, a Kuncz-életműsorozat III. köteteként megjelent kiadás érdemel még egyet.

postmodjane>!
Kuncz Aladár: Felleg a város felett

Tetszett.
Nem azért olvastam sokáig, mert nem, hanem, mert valahogyan leragadtam, volt egy kazal más dolog és majdnem elfelejtettem.
Olyan triviális dolog, mint az iskola, a zene, az emberi kapcsolatok hálója, mely egyediségében nem lehet Kuncz Aladár leírásában kicsit sem triviális. A főhős be/(nem)/illeszkedése a kolozsvári életbe, és a Klárához fűződő misztikus szerelem emlékezetes része marad a történetnek számomra.

Dengezik>!
Kuncz Aladár: Felleg a város felett

amilyen jól indult, olyan lapos lett a vége ezzel a szerelmi szállal. Szépen ír Kuncz Aladár és Erdély elvesztésében ő is elmondja ebben a regényben a véleményét, csak a vége! Sajnálom, mert sokat vártam tőle. A gondolataival pedig egyet értek. Igazi humanista, semmi gyűlölködés, magunkba kereste a hibát, azt hiszem igaza volt.


Népszerű idézetek

postmodjane>!

Bizonyára többet olvasott, mint ők együttvéve, pedig ezekről az arisztokratákról nem lehetett elmondani, hogy ne művelődtek volna. De nem voltak szenvedélyes rabjai a könyveknek, s az életet nem úgy értelmezték, hogy annak gazdagságát a művészi és lelki élmények sokasága alkotja.

Kráter Műhely Egyesület, 2004., 132.

postmodjane>!

Az ellentétek ügyes kiegyensúlyozásán alapszik a társadalmi élet, kedves igazgató úr.

Kráter Műhely Egyesület, 2004., 77.

postmodjane>!

– … úgy elpárolognak az idealizmus rózsaberkei…

Kráter Műhely Egyesület, 2004., 73.


Hasonló könyvek címkék alapján

Móra Ferenc: Rab ember fiai
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Bálint Tibor: Zokogó majom
Tamási Áron: Ábel az országban
Méhes György: Gina
Nyirő József: Uz Bence
Makkai Sándor: Magyarok csillaga
Tamási Áron: Ragyog egy csillag
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól
Tompa Andrea: Omerta