111 ​mini-krimi 19 csillagozás

Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

– Esküszöm mindenre, ami szent nekem, hogy az olvasó elől soha nem titkolok el semmi fontos nyomot! – így kezdődik ama eskü, amelyet minden írónak le kellett tennie, aki tagja akart lenni a világ első detektívregény klubjának, amelyet 1928-ban alapítottak Londonban.
És a hosszú esküszöveg ezzel az önátkozással fejeződik be:
– Ha megszegem eskümet, témáimat találják ki előttem más írók, csapjanak be a kiadóvállalatok, könyveim oldalain hemzsegjenek a sajtóhibák, és műveim példányszáma állandóan csökkenjen – Ámen.
Ebből is látszik, hogy krimit írni komoly dolog.
Komolyan is vettük.
Az ellenségünk se foghatja ránk, hogy e könyvben bármi fontos nyomot eltitkoltunk volna az olvasó elől.
Jól teszi, ha belelapoz ebbe a kis könyvbe. Már csak azért is, mert magyar nyelven ez az első, kötetben megjelent minikrimi gyűjtemény.
Legyen hát partnerünk, és játsszon velünk!

Egyperces krimik címmel is megjelent.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Füles mellényzsebkönyvtára Ifjúsági

>!
Ifjúsági, Budapest, 1987
158 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Ruszkay György

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Dettig>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

Retro emlék. Az újságárusnál lehetett kapni, méretre, állagra nagyjából mint a Hahota kiadványok. (Pici, puha, szakadós). Szó szerint rongyosra olvastam, imádtam ezeket a kis rejtélyeket.

mrsp>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

Hát ez zseniális. De komolyan, ha csak napi 1-2 percetek van olvasni, vegyétek elő ezt a könyvet. Nem kell hozzá sok idő, bármikor le lehet tenni, felvenni. Én újra fogom olvasni, amint elfelejtem a megoldásokat, mert fantasztikus ez a könyv. Remekül megmozgatja az agytekervényeket. Én egy füzetbe írogattam a válaszaimat, van, amit sikerült eltalálni, van, amihez fél oldalas számítgatás és kombinálás során jutottam el, és van, aminek a megoldását álmomban sem tudtam volna kitalálni.

Enzo314>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

A mini-krimik között visszaköszöntek gyerekkorom klasszikus találós kérdései és ezek még most is érdekesek voltak, de a történetek egy része mára már már igencsak elavulttá vált (telefon ikervonal, stb.) . Egyben olvasva egyáltalán nem ajánlom, mert gyorsan rá lehet unni a sokszor nyakatekert megoldásokra.

mosolytó>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

Ezeket még Agatha Christie is megirigyelné!
Sokat egyébként háttértudás hiánya miatt nem lehet kitalálni, hiába is gondolkodik az ember, bár nagyjából sejthető azoknál, hogy mi a bibi…
Alapos odafigyeléssel sokat ki lehet következtetni, bár szerintem nem mindegyiket – ismerve a megoldásokat.
Mindenképpen fogom még olvasgatni ezeket, mert nagyon érdekes, hogy némelyik alig egy-két mondat, mégis egy egész krimi!

Amalthya P>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

http://enchantedbypages.blogspot.hu/2013/10/kun-erzsebe…

Olyan 13 éves korom körül olvastam az Egyperces krimik c. könyvet, és nagyon szerettem, de sajnos azóta sem találom otthon. Néhány évvel később elkezdtem kutakodni, hátha valahol találok eladó példányt belőle, de nem volt szerencsém, viszont megtudtam, hogy létezik egy másik krimigyűjtemény (ez a könyv). Amikor felfedeztem a Rukkolát, rögtön kívánságlistára is tettem, majd nemrég sikerült is happolnom. Elkezdtem olvasni, és olyan ismerősek voltak a történetek… mire leesett, hogy ez ugyanaz a könyv… :)

Most, hogy újraolvastam, elég sok krimi megoldására emlékeztem vissza, de szerencsére nem mindre :) Volt jónéhány, amit nem tudtam megoldani, némelyiket azért, mert elavult történetek, elavult tárgyakkal. A mai modern világ olvasóinak nem feltétlenül kell tudnia, hogy 20-30 évvel ezelőtt milyen sajátosságai voltak a rádiónak, stb. (Egyedül emiatt vontam le a fél csillagot.)

A kedvenc történeteim azok voltak, amiket egy-egy mesébe foglaltak bele. Ezek örökérvényűek, nem tudnak elavulttá válni :) A legnagyobb hatással rám A láthatatlan penge c. iromány volt, ez 13 éves korom óta élénken él az emlékezetemben.

Azért is volt jó olvasni ezt a kis könyvet, mert tényleg 1-2 perces történetekből áll, és akkor is nyugodtan elővehetem a buszon, ha csak 15 percet utazom.

mokus33>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

Viisszaidézte a gyerekkoromat, a régi Füles-évkönyvekben az egyik kedvencem volt a minikrimi. Ebből a kötetből sok történet ismerős volt régről, és számomra is meglepetést okozott, de emlékeztem a megoldásokra. Voltak ismeretlen krimik is, de azokból is sok megoldására rájöttem, és nem kellett hátralapoznom. Némelyik történetecske kissé bugyuta volt, de a célnak megfelelt.

Judit_56 P>!
Kun Erzsébet: 111 mini-krimi

Nagyapám polcán találtam meg gyerekként, és nem sok reményt fűztem hozzá, úgy gondoltam ez is olyan unalmas, mint az összes könyv, ami a polcán volt. De tévedtem. Azonnal megszerettem, imádtam a pár soros gondolkodtató történeteket, nagyon tetszettek. Most másodjára olvasva emlékeztem pár történetre, de nagyon sok még így is komoly fejtörést okozott. Nagyon élveztem.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Hírkrimi
Isten bizony nem mi találtuk ki, hanem újságban olvastuk a következő hírt:
„Arizona erdeiben fegyveres banditák tartják rémületben a felüdülést keres békés sétálókat. Elibük pattannak egy-egy ösvényen a bokrok közül, revolvert vagy géppisztolyt szegeznek a mellüknek, így kényszerítik rá őket, hogy engedelmeskedjenek akaratuknak. De nem áldozataik pénzére vagy ékszereire törnek, a vérük kell nekik, amit vénájukat szakszerűen megcsapolva vesznek el.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Jurij Koval: Szelekótya nyomozó
Fehér Klára: A titokzatos tizenhetedik
Tolnai Kálmán: Szexparti, avagy a néma válasz
Szabó József Jenő: Halott a mocsárban
Czére Béla: Viperafogak éjszakája
Szabó József Jenő: Zöld furgonban a halál
Simai Mihály: Kilátás a 26. emeletről
Nógrádi Gábor: Kengu elrablása
Pintér István – Szabó László: Pókháló / Különös vadászat
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok