Kukucskálóablakok 2 csillagozás

Kukucskálóablakok

A kapuk ezen kis kémlelőnyílásait nevezhetjük akár a biztonsági kamerák ősének is. Rajtuk keresztül tudta meg a ház mestere, cselédje, lakója, hogy kik és miért szeretnének bebocsátást nyerni. Az épület design-ját magukon viselő kukucskálók a kaputelefonok elterjedésével elvesztették ugyan napi munkájukat, de díszes mivoltukkal -és Faragó István felvételeinek segítségével- igyekeznek itt újra szem elé kerülni.
Mellettük egy 19. század végi „netes fórum”-ba, az Országos Hírlap jeligés levelezési rovatába kukucskálva a kapcsolatok intim felvételének és tartásának aranyos nyelvezetét leshetjük el. A mával való bárminemű hasonlatosságuk csak a véletlen műve!

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Anno Tandem Grafikai Stúdió

>!
Tandem Grafikai Stúdió, Budapest, 2008
ISBN: 9789638712691 · ASIN: 139

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

pável>!
Kukucskálóablakok

Tág fogalom az ajándékkönyv kategória, de egyre jobb kiadványokra illik rá ez az amúgy jellegtelen címke. Ez a gyöngyszem itt századfordulóból vett apróhirdetések + fotók, mégpedig a múlt szépséges zárványairól, Budapest ódon kapuzatainak apró kukucskálóablakairól készült képek (Faragó István felvételei).

Az apróhirdetések pedig: a kor üzenőfala… Net még nem létezett, még nem mehettünk csetszobára, de már akkor is voltak hibbant ill. szellemes, merész nők, s voltak mihaszna ficsúrok és félszeg lovagok. A válogatás az 1890-es évekbeli Országos Hírlap olyan apróhirdetésibe ad betekintést, amelyek mindennél élesebben megmutatják a kor miliőjét – indulatait, mozgatórugóit ("keresd a nőt"). Krúdy korának ízét, szagát kóstoltatja a tenyérnyi kis album. Ízelítőül:

"Kérem azon magas, barna fiatal urat, aki tegnap este a Magyar Színházban, olyan állhatatosan gukkezerett egy fiatal barna hölgyet, adjon magáról életjelt, e helyen szeretne azon hölgy megismerkedni hűséges gukkerozójával. Levelét kérem a kiadóba „Trés joli” czímen."
vagy:
„Janikám! Jere haza, minden a régi kerékvágásban, fészkünk már nincs feldúlva. Mindent megbocsájt a Te kis czukrosod.”
vagy:
„Philosophus. Az udvariasság úgy látszik nem a legerősebb oldala, de mindegy, azért mégis érdemes magával foglalkozni. Különben már kezdek javulni, és ez a maga műve, de ne bízza el magát, mert ez a javulás még nagyon a kezdet kezdetén van. Mikor a maga nemes hévvel írt levelét olvastam, akkor abban a perczben igazán jó voltam, de bocsássa meg a Jóisten és maga, ez csak addig tartott, amíg az első, platonikus impressziókat más, sokkal reálisabbak váltották fel. Ne is bajlódjék velem, nem is lehet már engem megjavítani, rakonczátlan rossz csont vagyok. Holnap a Zseni jourján megkísérlem magát puritán elveitől elántorítani. Igyekszem meghódítani, vad ember. Üdvözli, Edith.”
vagy:
Irma! Kérem, küldje vissza az arczképemet. Igen? Leó.”
Hát, így ment ez már akkor is… :p

(2010)


Népszerű idézetek

psn>!

Kérem azon magas, barna fiatal urat, aki tegnap este a Magyar Színházban, olyan állhatatosan gukkerezett egy fiatal barna hölgyet, adjon magáról életjelt, e helyen szeretne azon fiatal hölgy megismerkedni hűséges gukkerozójával. Levelét kérem a kiadóba >Trés joli< czímen.

26. oldal

psn>!

Mon ami! Ha nem jön holnap délután fekete kávéra…, tudja meg, hogy addig sírok, míg meg nem halok. A jó istenke mágát fogja értem felelősségre vonni. Makranczos asszonykája.

40. oldal

psn>!

A jégre miért nem jött ki kis piktorka? Rosszul tette, mert valami kedves dogot akartam magának mondani, amit maga olyan régen vár. Nem találja ki?

44. oldal

psn>!

Aranyos baba. Láttam szerdán, amint piczi lábacskáit gyorsan szedegetve, mint egy kis tündér lebegett tova. Hová sietett? Követni akartam, de féltem, hogy a rossz fiút sarokba állítja, ha legközelebb felmegyek, s így legyőzve kiváncsiságom, maradtam engedelmes Rabszolgája.

114. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?
Száz könyvem
Milena Lamarová – Olga Herbenová – Ludmila Kybalová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig
Szabó Attila: Művészettörténet vázlatokban
Gary Chapman: A szeretet esszenciája
Paul Freedman (szerk.): Ét-vágy, az ízlés története
Vadas József: Üvegművészet
Cseh Mária (szerk.): Magyar plakát
Helen Exley: A legkisebb macikönyv
Bradley Trevor Greive: Az igaz szerelem