A hazánkban is népszerű svéd gyermekversek látásmódja és hangvétele elevenedik meg Kukorelly Endre új kötetében. Persze, Kukorelly önálló versvilágához hasonlítja e hagyományt: a hat és háromnegyed évesek komolyságát, báját és szemtelenségét ötvözi sajátos humorával, nyelvi játékosságával. A Samunadrág az újabb magyar gyermekirodalom kiemelkedő könyve, amelyet Tettamanti Béla rajzai illusztrálnak.
Samunadrág 23 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2005

Valószínűleg – ahogy az a líra sajátja, amennyiben hangulatokat (is) rögzít – olyan hangulatban találtam elővenni ezt a kötetet, hogy megérdemli a maximális csillagot.
Nem vagyok nyelvileg (sem) bravúros, így nem is kívánom utánozni a szerző sokhangú-rímű-ritmusú szövegeit: pedig milyen érdekes lenneha hétbetű sszavak kalírné królaér tékelés tahogya nőadtam egavers eicímét.

Hát ez csúcs, óriási, frenetikus, azoknak a felnőtteknek, akik gyermekek akarnak maradni ott legbelül. Volt olyan versike, amit újra és újra, na még egyszer, ötször, tízszer, így egyre jobb lett, kikerekedett. A címek szenzációsak, a kötet maga pedig nagyon tetszést keltő. Bátran, bátran, olvasgassátok, roppant vicces!

Érdekes versikék, némelyik megmosolyogtat, időnként nagyon kedves rímek jöttek össze és pár kedvencet is találtam (Virágot, Mindjár, Vettünk, Nagyone, Télenma, Gondosh, Vanamit, Sokgyer)
Ha jól megnézzük, a címek is sok mindent elárulnak a könyv stílusáról :)
Egy élmény volt Kukorelly Endrét élőben meghallgatni, egyéni stílusa van. Fogok még tőle olvasni.
Most már van egy dedikált könyvem tőle :)

Kukorellynek nincs nagy, vörös és elálló füle. Nekem nem tetszik a nagy, vörös és elálló fül.
Ez meg – a kötet, tudniillik – olyan, mint a Samu nadrágja. Vagy összement, mint
(kacsintós szmájli)

rátalálva.
kipróbálva.
megszeretve.
rám is jó a Samunadrág.
miket itt beszélek?
„jó szerintem az élet”.

Modern, (nekem egy kicsit túlságosan is) gyermekversek. Kicsit bántja a szemem, ha egy versben „pléjsztésön” vagy „fanta” szavakat kell olvasnom, de hát ebben élünk, nem? :) Én már csak ilyen régimódi mamika vagyok, úgyhogy javaslom, olvassa el gyermekes/gyermektelen egyaránt. Egy jópofa darab a könyvből: „MONDJAM” Mondjam meg, mi van, ha fürdés közben ráülök véletlenül a víz alatt? Gumimacicuppogás Macibelsőbugyborgás. Gumimackóhörpögés. " :D Jó szórakozást hozzá! :)

imádom ezt a stílust, meg ezt az egyediséget, amit Kukorelly Endre képvisel. Tettamanti Béla rajzai pedig bámulatosak :) annyira egyedi ez a kötet, hogy alig tudok róla véleményt írni, mert úgysem ér majd fel a könyvvel. köszönöm, biztosan el fogom majd olvasni akkor is, ha majd anyuka leszek, és hiszem, hogy tudok majd azonosulni minden sorával :)

Jönakar
Jönnek különböző személyek,
rokonok, vendég meg a Márti,
hogy csak nézek!
Hát ti?
Én is titokban, mint az angyal,
csak hova dugjam?
készülök rajzzal.
Látod, színes az ujjam?
Vetíti Jézuskát a tévé,
eleve ilyen egész pici,
jászol van alátéve.
Van, aki nem hiszi?
Kisebb, mint én, kisebb, mint Samu,
de mi a jászol? Az egy játék,
ugye, anyu?
Vagy valamiféle alátét?
Lesz bejgli, hal, meg még fogalmam
sincs mi, amit a boltban vesznek,
csak sajnos szálka lesz a halban.
Ti mit esztek?
Asszem kicsit meg fogok hízni,
izgalmamban tömöm a fejem,
nem is tudtam, hogy jó az izgi!
Te sem?
Alakul mindig szép kis
csúnya veszekedés
is,
na és?
Szentestig kitör majd a béke.
Jól van, lassacskán témát váltok.
Legjobb mindig a (kár, hogy) vége.
Ti mit csináltok?

Macskaa
Macska a tigris
is
nagyra nőve.
A lekvár befőtt, mert be van főve.
A gyerek is ember,
ámbár
nincs annyi pénze,
ahány dolgot a játékboltban kinézne.

Hajmosás
Hajmosás lesz, akkor legyen, beküldöm a hajam a fürdőszobába, tessék.
Lássék.
Mossák.
Fogmosás lesz, küldjem be a fogam?
Öltözés alkalmával, mit küldjek?
Cipőhúzásnál láb, ruhafölráncigáláshoz test, sapkasálkor fejnyak?
Volna komornám, akit küldözök ide-oda.
Egy komor na.
Komor nyik.
Na.

Aparize
A parizeres zsömlét szeretem, érdekes, meg a Túró Rudit.
Érdekes parizer.
Zsemle Túró Rudival.