Reggel ​az egyik istennő 3 csillagozás

Három 100 darab
Kukorelly Endre: Reggel az egyik istennő

"A ​nők naplót írnak, és nem a férfiakat fenyegetik. Az intelligensebb és érzékenyebb lányok legalább. Minden nő intelligens vagy érzékeny, vagy jó a lába, ha engedi. Hagyja, nem tesz semmit ellene.
Felhúzza térdig a nadrágját, pompás fehér lábak, ül a fűben, irkál a füzetébe, aztán abbahagyja, mert napozik.
A nők naplót írnak. Ha fordulat jön, eltüzelik az egészet. Olykor elégetik a naplójukat, fordulat áll be az életükben, vagy olvastak valamit, beleolvastak egy író naplójába. Véletlenül, vagy csak úgy. Író, így nevezik a férfiakat. Ha pedig elégették, amit írtak, mérgesen néznek maguk elé a tűzbe, tekergő papírlapokra, a hamura, a kályha ajtajára, ilyenkor látszik rajtuk valamiféle fenyegetés is, ahogy néznek, ahogy a fájdalmuk gyarapodik, és nincs vége a gyarapodásnak."

Kukorelly Endre „Tündérvölgy és Ezer és 3” című regénye költészetével egyenrangú. Kisprózai írásainak gyűjteménye is a szerző kivételes írói erényeiről, nyelvi pontosságáról, fanyar… (tovább)

>!
Kalligram, Pozsony, 2011
262 oldal · ISBN: 9788081014284

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Kukorelly Endre: Reggel az egyik istennő

Olyan ez a könyv, mint amikor egy zajosabb házibuliban bemész a mosdóba, kizárod a hangokat, csak az általános nyüzsgés marad, a pezsgőtől/bortól/dobozos sörtől már kicsit kábán nézel bele a tükörbe, és hirtelen annyira valószínűtlen, hogy te pont ott vagy, pont azon a helyen, azok között az emberek között, egyáltalán hogy kerültél oda, mit csinálsz, miért csinálod, és jé, de fura, hogy ez az ember vagy te a tükörben már akárhány éve, honnan jöttünk, hova tartunk, miért létezünk…? Vágtatnak a szerkesztetlen gondolatok a fejedben, ha leírnád, talán pont ilyenek lennének, ez mégis irodalom.


Népszerű idézetek

AeS P>!

Ma reggel kétségbeesetten vágytam arra, hogy örökké itt legyél, és hogy soha többet ne lássalak.

AeS P>!

Hiába szorítod, nem szorultok egymáshoz, akik egymásra szorulnátok.

AeS P>!

Mintha tényleg ide igyekeztem volna, nem emlékszem, ülök egy széken, itt, messze, de mitől messze? Rám néznek, én meg rájuk, ez mennyire valódi? Így szokás, ilyen sok ügyködés, megfelelő semmilyen ügyek, igyekszel gyorsan elfelejteni. Remélem fel tudok majd állni legalább. Megy majd kezet fogni megint, mosoly, a mosolyt kitartani, néhány szó még. Nem megyek neki semminek véletlenül, nem ejtem ki a könyveket a kezemből, és nem törik széjjel az üveg, ez az üveg egész, ahogy becsukom magam mögött az ajtót.

AeS P>!

Én pedig villámgyorsan és kijavíthatatlanul megunok egy nőt.

Klementina>!

Erősen kapaszkodik mindig a megfelelőbe, abba, aki a legjobban megfelel, az meg persze hogy én vagyok, és ha már nincs szüksége rám, villámgyorsan elenged, mert jobbat talált. Ha elenged, utána nemigen áll szóba velem, és jobb is, hogy nem, abban úgysem volna túl sok köszönet. Nincs lelke. Ugyanis neki. Bizonyos értelemben, abban az értelemben, hogy az őt lehúzná vagy kimozdítaná, megfogná, lefogná, nincs lelke. Persze hogy van lelke, csak nem külön, és a lélek nem teszi butává, nem vadítja meg, nem taglózza le, nincs a testétől függetlenül, annál sokkal okosabb egész.

AeS P>!

A hazugság édes. Hozzábújsz, megöregedtek, fogja a kezem, felolvasok neki egy könyvből, szuszogok mellette, öregecském, van ez sajnos? Nincs, egyszerű becsapás, nem kéz, nem szív, nem szorít, ő nem volt, és én nem próbálom elmagyarázni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Békés Pál: Összegyűjtött bélyegek
Bíró Kriszta: Fércmű
Kiss Ottó: Az elmerült kert
Zilahy Péter: Az utolsó ablakzsiráf
Réz Pál (szerk.): Körkép 2000
Benedek István Gábor: Egmont / Break
Hegedős Mária (szerk.): Körkép 94
Csaplár Vilmos: Semmit, örökké
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2002
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2001