Ezer ​és 3 22 csillagozás

Avagy a nőkben rejlő szív
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre új regénye a nagysikerű TündérVölgy folytatása, ugyanakkor botránykönyv. Botrány abban az értelemben, hogy a magyar irodalomban még nem írtak ilyen nyílt őszinteséggel a nőkről, a testiségről és a házasság hiábavalóságáról. A regény az Anna Karenina című Tolsztoj-mű radikális újraírása.

>!
Kalligram, Pozsony, 2012
268 oldal · ISBN: 9788081016073
>!
Kalligram, Pozsony, 2009
266 oldal · ISBN: 9788081011559

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Stendhal>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

Az biztos, hogy ennek a műnek nem én vagyok a célcsoportja. Azt gondolom, hogy a főhős (vagy hogyan nevezzem), nőügyein keresztül sem tudta fikarcnyit sem megközelíteni a nőkben rejlő szívet. Az életet, a szerelmet, az odaadást, a törődést, a szabadságot, a szépséget ésatöbbit.
Napló ez, vagy inkább napló töredékek, melyben mint trófeákat vonultatja fel szeretőit, hol önsajnálatba süllyedve, hol a nőket lesajnálva, de elsősorban is kicsinysége tudatában kérkedve önnön kiválóságával. (amit persze önmaga sem hisz, sőt)
Bizonygatja (igazából nem is az olvasónak), hogy nincs olyan fehérnép, akinek ne az lenne, az életcélja, hogy legalábbis jól marokra fogja… Pedig hát látszik, hogy szerelmeiben, kapcsolataiban, kitartásában, bizalmában, hűségében bukott ember.
Áhhh, mindegy. Lehet, hogy ez egy tök jó könyv amúgy, csak én nem láttam ezt meg benne.

MortuusEst>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

Túl vagyok rajta. Elolvastam. Nem volt könnyű. (Megérte?) Ezt a könyvet ne vegye a kezébe olyan, aki habkönnyű olvasmányra vágyik. Nagyon komoly szellemi erőfeszítést követelt tőlem. Nem is vagyok róla meggyőződve, hogy teljesen megértettem.(Sőt. Minél többet gondolkodom róla, annál inkább látom, hogy sok mindent nem értettem meg belőle.) Ha a regényt definiálni próbálnánk, akkor tulajdonképpen ez nem is biztos, hogy regény. (Hosszú terjedelmű epikus mű prózai formában megírva?) Cselekménye lényegében nincs.(Illetve összefüggő cselekménye nincs.) Az időszerkesztés nem lineáris. Igazából leginkább tudatfolyamra emlékeztet. Az író (igazából rá jellemző) stílusa pedig nem segítik a megértést. Játékos nyelvi kalandozás, az asszociációk szabadsága, erőteljes nyelvi irónia jellemzi, látszólag sokszor mindenféle tudatosság nélkül. Az Anna Kareninához való kapcsolódása -a fülszöveg szerint radikális újraírása- és az egyéb intertextuális vonatkozásai pedig végképp megnehezítik a befogadását. Ez azonban csak a felszín. Mint ahogy az csak a felszín, hogy ez a regény a nőkben rejlő szívről szól. Ez a regény nem a női szív rejtelmeiről szól, hanem a férfiéról, aki szeretné hinni, hogy ismeri a női szív rejtelmeit. (Az 1003. után is.)
Van pár dolog, ami rettenetesen izgat, és nem hagy nyugodni a könyv letétele után sem. Miért ezer és 3? Miért nem például 1000 és 3? Vagy egyszerűen 1003? Miért nincs benne sehol 1?(Vagy egészen pontosan: (1)
Ez az a könyv, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy nagyon utál. Olvasva néha úgy éreztem, hogy „na most volt belőle elég”. A végére érve… kár lett volna ezt a könyvet kihagyni. A könyvet letéve is gondolkodom rajta. Egyre inkább érzem úgy, hogy bizony mennyire vagyok őszinte magammal? Tényleg ilyen lenne férfi és nő?

Ross>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

Életem legborzalmasabb könyve volt. Ha nem vizsgáznék kortárs magyar irodalomból, (EZ a kortárs magyar irodalom??) és nem könyvtári lett volna a könyv, addig csapkodom a falhoz, míg darabjaira nem hullik.
Nem is akartam értékelést írni erről a förmedvényről, de a könyvesblogon találtam egy kommentet, amit mindenképp muszáj bemásolnom ide, ugyanis szinte lefedi az én véleményemet:

szamárfül/pável írta:

„Kukorelly nem író, csak egész életében ösztöndíjakból kúrogatta a nőket, írónak nevezni böszme nagy hazugság, ő egy szélhámos (írónak adja ki magát), és megélhetési kókler… Egy nagy kupac szar a "könyve”. Jó eséllyel a többi egy tucat is."

2 hozzászólás
sheni IP>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

Zseniálisan írja le Kukorelly egy magát macsónak tartó egyáltalán nem macsó férfi gyötrődéseit, szerintem a szingli regények ellenpólusa.

urbizsuzsi>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

igazán kedvelem.olvasó vagyok és nem irodalmár.a „hogyan” sem könnyű,kipróbáltam.a „miről”,nos,hát ahhoz kell egy megélt kor…az elutasítás egyeseknél az illúziórombolásnak szól, ami tul.képpen inkább egy idegenvezetés.
a pasas szerethető,sőt megszerethető.vannak benne nagyon jó mondatok.a mondatfűzés lenyűgöz, nagyon illik a közölni kívánt mondanivalóhoz

kimihapponen>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

Felvillanó képkockák a világ valaha volt összes pornófilmjének legjavából Magyarországtól Németországig…. És hogy ez miért is jó? Csak… Mert az… Házasság előtt és után (is)… Közben meg feltétlenül.

Robert_Andrasi>!
Kukorelly Endre: Ezer és 3

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

Humoros, olvasmányos, elgondolkodtató. Hitelesnek éreztem, személyesnek, nyíltnak és ez a nyíltság jó érzéssel töltött el, az ismerős helyzetek, érzések, amik Bandiban (illetve a mesélőben) is megfogalmazódtak az évek során.

Nem mindenkinek való könyv, ez tény, de érdemes beleolvasni könyvesboltokban, ha van rá lehetőség, mert az biztos, hogy aki ráérez a stílus szépségeire, annak tetszeni fog, elejétől a végéig. Gratulálok hozzá kedves ismerősömnek Kukorelly Endrének!


Népszerű idézetek

Panelmacska>!

Nőket, kisebbek vagy nem, elnyomni nem férfias, és ők kisebbek, ha konkrétan akkorák is, mint a keresztanyám ónémet tálalószekrénye.

Im.: p. 160.

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

MortuusEst>!

Egy szép nő, ahogy résnyire húzott szemmel néz téged, mert hazudsz. Pengeélesre összeszorított száj. Szürke. Belesápad. Hazudsz neki, mert azt hiszi, úgy tudja rólad, hogy hazudsz neki. Meg van róla győződve, hogy hazudsz. Bármit, az hazugság. Beszélsz és hazudozol.

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

dzsudmo>!

Azért működik így ez a férfias minden, mert nők vannak a központban. Ennyiben férfias.(…) Azért alakul, ahogy alakul, miattuk, köréjük rendeződik, körül vannak dongva, bár ez az írás mintha arra jutott volna, hogy mindennel együtt is rosszabb nekik. Viszonylag rosszabb, kinek milyen, de mint nők, rosszabbul jönnek ki, amit nem tudom, kiegyenlít-e, hogy mint emberek, mennyivel jobban.

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

_Andrea_ P>!

Anyám is, ezekkel az úgynevezett egyszerű emberekkel, ő biztos nem hibázik. Tényleg létezik olyasmi, hogy egyszerű emberek és nem egyszerűek, tetszik vagy nem, onnan tudom, hogy én nem találom meg velük a hangot, és anyukám megtalálja. Apám is, az anyám viszont tökéletesen és villámsebességgel, mikor ő beszél ezekhez az emberekhez, ahogy beszél velük, véletlenül sem téved el, minden ijesztően a helyén, semmi hamis hang. Rendbehoz bármit, elintéz, abszolút hallással, és akikkel így beszél, azok az úgynevezett egyszerű emberek. Csak hamis hangokat adok ki, az anyu soha. Hallom, megvan hozzá a fülem, mindig eltévesztem, ő nem.

47. oldal

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív

2 hozzászólás
_Andrea_ P>!

Na még egyszer, ezt nehéz lesz eladnom, nők nem egymás vetélytársai. Nem kizárják egymást, csak elöl szeretnek állni, sokkal előbb, mint a többi.

59. oldal

Kukorelly Endre: Ezer és 3 Avagy a nőkben rejlő szív


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Sün Balázs
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Bleeding Bride: A téboly kertje
A. O. Esther: Megbocsátás
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Lakatos Levente: Megrepedt álarc