A ​vallásbölcselet főkérdései 0 csillagozás

Kühár Flóris: A vallásbölcselet főkérdései

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szent István könyvek Szent István Társulat

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1930
214 oldal

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

Fisu>!

A vallástudomány három fokon: a hierographia, hierologia és hierosophia fokain igyekszik céljához, hogy a vallás néven összefoglalt lélektani, eszmei és kulturális jelenségeket az első fokon összegyűjtse, leírja, elemezze, a második fokon osztályozza, magyarázza, összefüggéseiket és különbségeiket felderítse, a harmadik fokon pedig igyekezzék tudati és tárgyi alapjuknak felderítésével a vallás bölcseleti szintézisét megalkotni.
Aki a felső fokra el akar jutni, annak az alsókon kell előbb áthaladni. Amikor a vallásbölcselet főkérdéseit tárgyaljuk, minden lépésünknél érezzük azt, hogy a vallásbölcselet az egyes vallások leíró és történeti ismertetésén, továbbá az összehasonlító vallástudományon át juthat csak el a maga célkitűzéséhez. Ez az út és ez a feladat a vallásbölcseleti problémákat beleállítja az emberi tudás, élet, kultura egészének – ép a középpontjába. Ezért nem lehetett célunk – a vallásfilozófusok nézeteinek, véleményeinek előtérbe állítása ; hisz a vallás bölcseleti problémáit bogozzuk, nem pedig a vallásbölcselők gondolatait. Ahol célunk kívánta, ez elől sem tértünk ki.
Meggyőződésünk, hogy a vallás kérdéseiben az utolsó, a döntő szó – nem a filozófiáé. Amikor ezzel a meggyőződéssel indulunk a vallásbölcselet tárgyalásához, akkor mégsem akarjuk kutatásunk tárgyát teljesen kivonni a bölcselő gondolkozás sugárköréből. Ha a vallásbölcselet nem követeli is magának a végső szót a vallás és a vallások terén, marad azért szava, mondanivalója.


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Szürke szobák
Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Gyökössy Endre: Mai példázatok
Weöres Sándor: A teljesség felé
Hamvas Béla: Scientia sacra
Szabó Magda: Az ajtó
Wass Albert: Kard és kasza
Erdélyi Zsuzsanna (szerk.): Hegyet hágék, lőtőt lépék