Értékelések 12

cyrussmith>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Egy másik világban, egy másik évszázadban, valamikor az ezredforduló utolsó napjaiban szereztem be a kötetet, mikor is hazautazó sorkatonaként vonatra várva, fölös időmet a Keletiben az egyik antikvárium 100 forintos dobozánál múlattam. Ott sikerült kitúrni az Eravis Építők könyvtárából származó Galaktikát, ami már akkor is eléggé viseletes volt, de hiányzott a gyűjteményből, meg imádtam a Galaktikák borítóit, úgyhogy kötelező volt beszerezni. Aztán ahogy megvettem, olyan gyorsan el is felejtettem, mert a fantasy már akkor sem hozott lázba és a soha el nem olvasott könyvek sorsa jutott szegénynek. Két költözés alatt csomó kedvenc könyvem elkeveredett, de a kék szigetelő szalaggal fixált 45-ös Galaktika hányatott sorsa ellenére is kitartott mellettem. Aztán eltelt vagy 20 év, mikor egyszer csak teljesen véletlenül szembesültem vele, hogy a soha ki nem nyitott kötetben van benne az első magyar nyelvű Conan képregény, méghozzá egy Buscema által rajzolt gyönyörűség. Eléggé átláthatatlan számomra így utólag, hogy a hetvenes években egyszerre több cím is futott és a fekete-fehér The Savage Sword of Conan történetek mikor kezdtek kiszíneződve újraközlődni a Conan the Barbarian magazinban, mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a Fumaxos kiadás egyszer el fog jutni ehhez a szemkápráztató történethez, mert itt Buscema már évek óta rajzolta Conan kalandjait, és sokkal kiforrottabb a stílusa, mint a mostani Kegyetelen Kardos kötetekben.

Conan mellett voltak azért itt még különböző novellák is, de minek? Némelyikre még a fantasy jelző is nehezen húzható rá, inkább egyfajta középkori hősi eposzok ezek, vagy zavaros kalóztörténetek pátoszba mártogatva. Ami egy kicsit kilógott színvonalában, az a A hős, aki visszatért volt, itt azért szépen felvonultak a fantasy elemek, és viszonylag stílusosan is volt megírva, de a kötet első fele borzalmasan színvonaltalan. A kötet második fele egy Conan-hasonmásverseny, ahol az izmos barbárok magányosan kóborolnak, összetűzésbe kerülnek mindenféle démonnal és varázslóval, az útjukba kerülő fehérnépet meg jól leápolgatják. Majd ugye befut az eredeti Conan is, érzékeltetve az eredeti és az imposztorok közti különbséget.

Nem mondhatni, hogy ez lenne a legalaposabb Kuczka Péter által szerkesztett kiadvány, hiszen a tíz történetből nyolc a Heroic Fantasy nevű antológiából való, a maradék Conan és a Martin által írt A magányos Laren Dorr dalai elég szépen ki is lógnak minőségben. Tényleg nem akarom a többi szerzőt kutyázni, de valószínűleg nem véletlen, hogy magyarul nem is nagyon jelent meg semmi tőlük azóta sem.

gesztenye63 P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Kellemes, nosztalgikus emlékek egy régmúlt életből, amikor még „lelkünk félénken, fagyottan kuporgott testünk melegében.”
Nosztalgiáztam egy jót a kölyökkori Galaktika olvasásaimat felidézve, és egyáltalán nem csalódtam. Kard és boszorkányság, amúgy urasan, ahogyan azt valamikor a zsáner nagy öregei művelték. Lehet, hogy ezek az írások rém egyszerű kotta alapján születtek… Lehet, hogy idealizált lovagi eszmékre építkeznek és gyermetegnek tűnhet, ahogy a cselekmény, a jó és a gonosz hófehér és hollófekete színeivel, képregényként rajzolódik ki a sorok közül…

Tagadhatatlan azonban, hogy ha egy öreg utazó valaha volt ifjúságában sokat jelentettek ezek a színtelen színek, az bármikor kapható egy újabb kalandra.

A novellák, ahogyan olvasás után/közben láttam:
https://moly.hu/reszolvasasok/59740
https://moly.hu/reszolvasasok/60314
https://moly.hu/reszolvasasok/60466
https://moly.hu/reszolvasasok/61367
https://moly.hu/reszolvasasok/61502
https://moly.hu/reszolvasasok/61643
https://moly.hu/reszolvasasok/61766
https://moly.hu/reszolvasasok/59408

gyuszi64 >!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Újraolvasás.
Nagyon erős szám, kb. a megjelenés idején olvastam (akkor már vásároltam a Galaktikát), de egyes írásokra a mai napig élénken emlékszem: A De Pertriche-gyűrű, Halál Jukunban, Öldöklés a homályban, ezek örök kedvencek maradnak. Viszont anno teljesen kiesett A magányos Laren Dorr dalai, talán mert annyira eltérő stílusú. Nos, lehet, hogy az ízlésem változott, de most nagyon szép prózakölteménynek látom ezt a novellát, igazi kedvenc lett. Martin kiírta magát a novellában.

Hirdetés
rheinfuss>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Többször, több fórumon is előkerült a Galaktika 45. száma, mely erősen ajánlott a fantasy rajongóknak, hiszen egy színvonalas, klasszikus „kard és boszorkányság” történeteket tartalmazó válogatás. Már korábban is szemeztem vele, és most a Régimódi fantasy kihívás kapcsán elő is vettem. Nem mondom, hogy rossz volt, de igazából nem győzött meg, nem szórakoztam olyan jól ezeken a novellákon.

Először úgy terveztem, hogy írok mindegyik novelláról egy-két gondolatot, de aztán nem kötött le annyira, hogy ezt meg is tegyem. Tartalmi szempontból éreztem igazából egységesnek a történeteket, mindegyik valamilyen nagy erejű, súlyos, sötét múlttal rendelkező hőst állít középpontba, aki sokszor még egy utolsó epikus küzdelemben tesz bizonyságot erkölcsi tartásáról, lelki tisztaságáról, hatalmas erejéről. Ez a harc lejátszódhat kifelé, valamilyen igazán hősies tettben vagy a lélek legmélyén, megbirkózva a múlt árnyaival.

A történetek mindegyike igényes nyelvezettel megalkotott, hangulatos háttérvilágban játszódó eseményeket rögzít, a hőst többen segítik és hátráltatják küldetése során, és lehet, hogy meginog hitében a sztori közben, a végére azonban helyre áll saját világának értékrendje, és vagy a túlvilágon nyeri el jutalmát vagy egy utolsó morális győzelmet arat még ideát.

csfrncz I>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Időről időre rám jön, hogy megpróbáljam feltérképezni a különböző zsánerekhez fűződő viszonyomat. Egy ilyen felindulás okán neveztem be a Régimódi fantasy – avagy gyöngyszemek a könyvtárakban és antikváriumokban. 3. felvonás kihívásra, és emiatt bírtam végigolvasni ezt 33 éve megjelent szöveggyűjteményt.

Ha nem akarok óvatoskodni, azt kell írnom, hogy ma, 2015. augusztusában ez a kiadvány – számomra – legjobb esetben is csak dokumentumként bír valamiféle értékkel. Azt tudom meg belőle, hogy 33 évvel ezelőtt mit jelentett Magyarországon a fantasy – és igazság szerint, ha már a zsánerhez fűződő viszonyom feltérképezése a cél, akkor ez nem teljesen érdektelen információ. Igaz, azt az eddig megjelent ajánlók alapján is sejthettem, hogy a feltérképezett vidék ezen szegletébe aligha vágyódom majd vissza.

A végtelenül egyszerű szövegek, amikben a hős egy nagyobb csatározás után a.) győzedelmeskedik (túlél, megszerzi a nőt, megbosszulja a megbosszulni valót stb.), b.) elbukik (elpusztul, nem szerzi meg nőt stb.) általában egyetlen karakter-ötlet (pl. E. C. Tubb szövege) / helyszín (Galad Elflandson szövege) / varázslat (Charles R. Saunders szövege) köré épülnek. A hős szembeszáll ezekkel, aztán lesz, aminek lennie kell. Mire a gyűjteméy végére értem, már az is kifejezetten bosszantott, hogy minden szövegben egy új világgal kellene megismerkednem, amik gyakran csak annyiban különböznek egymástól, hogy a nyulat szmirpnek vagy valami egyébnek hívják.

Elképzelhető, hogy a hard/heroic fantasy felhozatalban ezek a szövegek (anno) megállták a helyüket, de – elsősorban G. R. R. Martin szövege miatt – ezzel kapcsolatban is vannak kételyeim. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a A magányos Laren Dorr dalai kilóg a fentebb nevezett fantasy alzsánerből, vagy egyáltalán nem is illeszkedik bele. Ebben az esetben viszont vagy nincs helye a többi szöveg között, vagy nekem kellene végre belátni, hogy nem tudok mit kezdeni a hard fantasy-vel.

G. R. R. Martin szövege mellett H. Warner Munn A De Pertriche-gyűrűje érdemel még említést, amiben végre valamiféle belső konfliktus is szerepet kap, illetve Roy Thomas Conan, a barbár – képregénye, ami a gyeremekkoromban olvasott Conan képregények miatt ébresztett bennem nosztalgiát. A Weöres Sándor fordításában közreadott Találka a halál után – VIII. század szerepeltetése még akkor is furcsán hat, ha nem ez az első Weöres Sándor nevével fémjelzett szöveg a korai Galaktikák hasábjain.

RosszQtya P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Mit is írhatnék erről a novellás kötetről? Kuczka Péter megnyitott egy olyan ajtót nekünk anno, amit a szocializmus bezárt és az olvasni vágyók hiába akarták kinyitni, az jó sokáig nem sikerült.Lehet, hogy ezek a novellák nem a legkiválóbbak és tele vannak sztereotípiákkal, de szerintem szerethetők. Személyes kedvencem a Démon árnyéka.
Ez ízig-vérig dark fantasy, minden ami jellemzi a műfajt, megtalálható benne.
A Conan képregény meg csak hab a tortán. Szóval, olvassátok bátran.