Kuczka Péter (szerk.)

Galaktika ​45. 26 csillagozás

Page – Saunders – Tubb
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1982

A művek szerzői: Hank Reinhardt, Gerald W. Page, H. Warner Munn, Galad Elflandsson, Charles R. Saunders, Gardner F. Fox, Roy Thomas, E. C. Tubb, George R. R. Martin

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1982
128 oldal · puhatáblás · Fordította: Nagy Erzsébet, Weöres Sándor, F. Nagy Piroska

Enciklopédia 3


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

gesztenye63 P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Kellemes, nosztalgikus emlékek egy régmúlt életből, amikor még „lelkünk félénken, fagyottan kuporgott testünk melegében.”
Nosztalgiáztam egy jót a kölyökkori Galaktika olvasásaimat felidézve, és egyáltalán nem csalódtam. Kard és boszorkányság, amúgy urasan, ahogyan azt valamikor a zsáner nagy öregei művelték. Lehet, hogy ezek az írások rém egyszerű kotta alapján születtek… Lehet, hogy idealizált lovagi eszmékre építkeznek és gyermetegnek tűnhet, ahogy a cselekmény, a jó és a gonosz hófehér és hollófekete színeivel, képregényként rajzolódik ki a sorok közül…

Tagadhatatlan azonban, hogy ha egy öreg utazó valaha volt ifjúságában sokat jelentettek ezek a színtelen színek, az bármikor kapható egy újabb kalandra.

A novellák, ahogyan olvasás után/közben láttam:
https://moly.hu/reszolvasasok/59740
https://moly.hu/reszolvasasok/60314
https://moly.hu/reszolvasasok/60466
https://moly.hu/reszolvasasok/61367
https://moly.hu/reszolvasasok/61502
https://moly.hu/reszolvasasok/61643
https://moly.hu/reszolvasasok/61766
https://moly.hu/reszolvasasok/59408

Laren_Dorr>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Elfogult vagyok ezzel a válogatással, mivel az első fantasy volt, amit gyerekkoromban olvastam és a lapozgatós könyvek mellett ez indított el a spekulatív irodalom imádásának útján.
Említésre méltó az első novella – Az öreg bajnok –, ami néhány oldalba belesűríti a heroic fantasy esszenciáját, vagy A Szomorúság völgye, ami „darkosabb” és lehangolóbb, mint bármi, amit eddig olvastam. Na és a személyes kedvenc a manapság fölkapott George R. R. Martintól: avatárom ihletője – A magányos Laren Dorr dalai – maga a tömény melankólia. Csak ínyenceknek.

16 hozzászólás
vicomte P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

1982-es kiadású válogatás, ami az előző évben kiadott A Gyűrűk Ura és talán egy kicsit az akkortájt hazánkba beszivárgó Conan képregények által keltett érdeklődésre reflektál.
Az antológia gerincét egy 1979-es novellás kötet, a DAW által kiadott Heroic Fantasy teszi ki, amely – ahogy a címe is ígéri – csupa hard fantasy zsáner sztorit hoz.
Ezek a maguk műfajában egyáltalán nem rosszak, de sajnos nem is túl eredetiek. A legtöbb történet – akár az őseredetinek számító Conan sztorik – nem sokkal bonyolultabb egy faéknél. A vándorló barbár zsoldos munkát keres egy idegen városban, majd belekeveredik egy varázsló mesterkedésébe, amiből eposzi méretű harc kerekedik. A csata végén persze a barbár marad talpon, hogy aztán tömött erszénnyel és pár keserű tapasztalattal továbbálljon, majd az előzőekből mit sem tanulva megint hasonló pácba kerüljön a következő helyen, ahová beteszi a lábát.
Persze vannak finomságok, amelyek még ezeket a Conan hommage-okat is egyedivé teszik:
Charles R. Saundersnél a környezet Afrikát képezi le, és a szereplők feketék; E. C. Tubb zsoldosa világlátott, művelt és kimondottan intelligens alak; Page sokat próbált harcosa pedig egy apa, aki a fia halála felől akar megbizonyosodni és bosszút állni a lidércen, aki végzett vele.

A kötet novellái közül a hard fantasy zsáneren két írás emelkedik túl.
Az első az A De Petriche-gyűrű, amely egy keresztes háborúk idején játszódik, s egy elkárhozás kapujában álló lélek vezeklésének, megváltásának története. Ez a történet minden további nélkül elmenne történelmi novellaként is, mivel gyakorlatilag semmi természetfeletti elem nincs is benne.
A második a kötet záró novellája, G. R. R. Martintól A magányos Laren Dorr dalai. Ez a történet eredetileg nem is abban az antológiában jelent meg, mint a kötet többi írása, és eléggé ki is rí közülük.
Ez egy kimondottan lírai novella, amely magányról, szerelemről az egymásra találásról és az önfeláldozásról szól.
Akinek egy kicsit elege lett az izomkolosszus hősök által hátrahagyott hullahegyekből, azok számára igazi felüdülést jelenthet ez az írás.

Dave_Bowman>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Az egyik legelső magyar fantasy kiadvány érdekes módon a sci-fi tematikájú Galaktika-magazin volt. Ennek nyilván voltak politikai okai is, de ez ma már legfeljebb csak érdekesség. A benne lévő történetek nagy része pofonegyszerű sword&sorcery novella, viszont kellemesen hangulatosak, és pörgősek. A két kakukktojás valóban H. Warner Munn: A De Pertriche-gyűrű és George R. R. Martin: A magányos Laren Dorr dalai c. írásai, melyek közül az előbbi egy kellemes történelmi novella a keresztesháborúk idején (nekem a stílusáról Raul Renier ugrott be), az utóbbi pedig az azóta világhírűvé vált Martin romantikus, melankólikus sztorija, mely nagyon üde színfolt a kissé egysíkú válogatásban. Van még egy remek Conan-képregény és egy vers is. Soha rosszabbat!

3 hozzászólás
gyuszi64>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Újraolvasás.
Nagyon erős szám, kb. a megjelenés idején olvastam (akkor már vásároltam a Galaktikát), de egyes írásokra a mai napig élénken emlékszem: A De Pertriche-gyűrű, Halál Jukunban, Öldöklés a homályban, ezek örök kedvencek maradnak. Viszont anno teljesen kiesett A magányos Laren Dorr dalai, talán mert annyira eltérő stílusú. Nos, lehet, hogy az ízlésem változott, de most nagyon szép prózakölteménynek látom ezt a novellát, igazi kedvenc lett. Martin kiírta magát a novellában.

rheinfuss>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Többször, több fórumon is előkerült a Galaktika 45. száma, mely erősen ajánlott a fantasy rajongóknak, hiszen egy színvonalas, klasszikus „kard és boszorkányság” történeteket tartalmazó válogatás. Már korábban is szemeztem vele, és most a Régimódi fantasy kihívás kapcsán elő is vettem. Nem mondom, hogy rossz volt, de igazából nem győzött meg, nem szórakoztam olyan jól ezeken a novellákon.

Először úgy terveztem, hogy írok mindegyik novelláról egy-két gondolatot, de aztán nem kötött le annyira, hogy ezt meg is tegyem. Tartalmi szempontból éreztem igazából egységesnek a történeteket, mindegyik valamilyen nagy erejű, súlyos, sötét múlttal rendelkező hőst állít középpontba, aki sokszor még egy utolsó epikus küzdelemben tesz bizonyságot erkölcsi tartásáról, lelki tisztaságáról, hatalmas erejéről. Ez a harc lejátszódhat kifelé, valamilyen igazán hősies tettben vagy a lélek legmélyén, megbirkózva a múlt árnyaival.

A történetek mindegyike igényes nyelvezettel megalkotott, hangulatos háttérvilágban játszódó eseményeket rögzít, a hőst többen segítik és hátráltatják küldetése során, és lehet, hogy meginog hitében a sztori közben, a végére azonban helyre áll saját világának értékrendje, és vagy a túlvilágon nyeri el jutalmát vagy egy utolsó morális győzelmet arat még ideát.

imma P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Ha bárki szűkszavú hősökre, dagadó izmokra, vasra, vérre, vagdalkozásra, démonokra, szörnyekre, varázslókra, kincsekre, meg persze dús keblekre és egyéb idomokra vágyik, szerintem gondolkodás nélkül vesse bele magát ebbe az antológiába.
De aki sci-fit szeretne olvasni, az inkább hagyja a polcon, mert sci-fi nincs benne.
Az is vicces azért benne, hogy Martint akkoriban annyira sem tartották, hogy kiemeljék a nevét a címoldalra, most meg csókolják a lába nyomát… pedig Laren Dorr is volt olyan jó, mint a többi novella, többnél még jobb is. Még egy csipetnyi sci-fi is szorult belé :)

cyrussmith>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Egy másik világban, egy másik évszázadban, valamikor az ezredforduló utolsó napjaiban szereztem be a kötetet, mikor is hazautazó sorkatonaként vonatra várva, fölös időmet a Keletiben az egyik antikvárium 100 forintos dobozánál múlattam. Ott sikerült kitúrni az Eravis Építők könyvtárából származó Galaktikát, ami már akkor is eléggé viseletes volt, de hiányzott a gyűjteményből, meg imádtam a Galaktikák borítóit, úgyhogy kötelező volt beszerezni. Aztán ahogy megvettem, olyan gyorsan el is felejtettem, mert a fantasy már akkor sem hozott lázba és a soha el nem olvasott könyvek sorsa jutott szegénynek. Két költözés alatt csomó kedvenc könyvem elkeveredett, de a kék szigetelő szalaggal fixált 45-ös Galaktika hányatott sorsa ellenére is kitartott mellettem. Aztán eltelt vagy 20 év, mikor egyszer csak teljesen véletlenül szembesültem vele, hogy a soha ki nem nyitott kötetben van benne az első magyar nyelvű Conan képregény, méghozzá egy Buscema által rajzolt gyönyörűség. Eléggé átláthatatlan számomra így utólag, hogy a hetvenes években egyszerre több cím is futott és a fekete-fehér The Savage Sword of Conan történetek mikor kezdtek kiszíneződve újraközlődni a Conan the Barbarian magazinban, mindenesetre nagyon bízom benne, hogy a Fumaxos kiadás egyszer el fog jutni ehhez a szemkápráztató történethez, mert itt Buscema már évek óta rajzolta Conan kalandjait, és sokkal kiforrottabb a stílusa, mint a mostani Kegyetelen Kardos kötetekben.

Conan mellett voltak azért itt még különböző novellák is, de minek? Némelyikre még a fantasy jelző is nehezen húzható rá, inkább egyfajta középkori hősi eposzok ezek, vagy zavaros kalóztörténetek pátoszba mártogatva. Ami egy kicsit kilógott színvonalában, az a A hős, aki visszatért volt, itt azért szépen felvonultak a fantasy elemek, és viszonylag stílusosan is volt megírva, de a kötet első fele borzalmasan színvonaltalan. A kötet második fele egy Conan-hasonmásverseny, ahol az izmos barbárok magányosan kóborolnak, összetűzésbe kerülnek mindenféle démonnal és varázslóval, az útjukba kerülő fehérnépet meg jól leápolgatják. Majd ugye befut az eredeti Conan is, érzékeltetve az eredeti és az imposztorok közti különbséget.

Nem mondhatni, hogy ez lenne a legalaposabb Kuczka Péter által szerkesztett kiadvány, hiszen a tíz történetből nyolc a Heroic Fantasy nevű antológiából való, a maradék Conan és a Martin által írt A magányos Laren Dorr dalai elég szépen ki is lógnak minőségben. Tényleg nem akarom a többi szerzőt kutyázni, de valószínűleg nem véletlen, hogy magyarul nem is nagyon jelent meg semmi tőlük azóta sem.

Razor P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

A MesterMűvek fórumán az utóbbi időben gyakran szóba került ez az antológia, így elérkezettnek láttam az időt a beszerzésére és az elolvasására. Azt kell mondjam, megérte. A történetek ugyan nem váltják meg a világot, de két kivételtől eltekintve élvezetes sword&sorcery történetek. Némi Conan-utánérzésem volt egyik-másiknál, de ez nem baj, szeretem a barbár kalandjait.
A két kivétel közül A De Petrierce-gyűrű egy „szimpla” történelmi novella, ám már az alaphelyzet – a gyerekek kereszteshadjárata – jó indulást biztosít neki és később sem fulladt unalomba. Martin novellája fantasy ugyan, ám a kötet többi írásától eltekintve itt nem a harc dominál (mondhatni nincs is), inkább az érzelmekre próbál hatni. Jó volt látni, mit is tett le az öreg az asztalra a Trónok harca előtt.
A Conan-képregény (Conan the Barbarian #41) üde színfolt volt. A rajzok még fekete-fehérben is jól mutattak, a történet pedig szerintem hangulatilag beleillett a Howard által írottak közé.

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1982
128 oldal · puhatáblás · Fordította: Nagy Erzsébet, Weöres Sándor, F. Nagy Piroska
RosszQtya P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Mit is írhatnék erről a novellás kötetről? Kuczka Péter megnyitott egy olyan ajtót nekünk anno, amit a szocializmus bezárt és az olvasni vágyók hiába akarták kinyitni, az jó sokáig nem sikerült.Lehet, hogy ezek a novellák nem a legkiválóbbak és tele vannak sztereotípiákkal, de szerintem szerethetők. Személyes kedvencem a Démon árnyéka.
Ez ízig-vérig dark fantasy, minden ami jellemzi a műfajt, megtalálható benne.
A Conan képregény meg csak hab a tortán. Szóval, olvassátok bátran.


Népszerű idézetek

gesztenye63 P>!

Halványan még emlékszem a szerelemre, fel tudom idézni, és arra is emlékszem, hogy soha nem tart sokáig.

George R. R. Martin: A magányos Laren Dorr dalai

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
gesztenye63 P>!

A tudás lassan terjed a világok között, és nem is mindegyik igaz.

George R. R. Martin: A magányos Laren Dorr dalai

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

arsenal0522>!

Valójában senki sem hagyhatja el a Szomorúság Völgyét. Ezt a foltot, mely magán az életen esett, sem az idő, sem a távolság nem képes lemosni, nem képes letörölni. Talán születésünktől fogva viseljük ezt a foltot, de mindaddig nem tudunk róla, míg az istenek meg nem súgják nekünk a csendben.

53. oldal (Galad Elflandson:A Szomorúság Völgye)

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Razor P>!

Mégis minden férfi, legyen az szelíd vagy nagyszájú, keménykezű, keményszívű, legalább egy asszonytól tart.

26. oldal, H. Warner Munn: A De Pertriche-gyűrű

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

RosszQtya P>!

Erre született: harcra, öldöklésre, arra, hogy kaszaként lendítse a kardját, mintha maga lenne a halál.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

cyrussmith>!

Nem kedvelem a falakat, még kevésbé a tetőt a fejem fölött. Nekem elég kényelmet nyújt az udvar, s a zöld fű szebb terítő, mint akármelyik selyemabrosz.

13. oldal

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

cyrussmith>!

– A pajzs a katona legjobb fegyvere – szólalt meg Faulk. – Éppolyan jól véd, mint a páncél, csak könnyebb és mozgékonyabb. Lehet rajta enni, írni, térképet olvasni. És fegyvernek sem utolsó. Legalább annyi embert öltem meg már úgy, hogy a pajzs szélével elvágtam a torkukat, mint amennyiit bárddal. És ha szükséges, még mankónak is beválik

22. oldal

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Kapcsolódó szócikkek: pajzs · páncél

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert E. Howard: Robert E. Howard összes Conan-története II.
Marion Zimmer Bradley (szerk.): Kardok és boszorkányság I.
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai
Izéhordák
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.
Conan, a harcos – Alfa különszám, 1988
Szűcs Gyula – Lakatos István – Wajzer Csaba – Tálosi András – Varga Bálint Bánk – Varga Péter – Németh Áron: Képtelen történetek, másvilági mesék