Kuczka Péter (szerk.)

Galaktika ​19. 6 csillagozás

Christopher – Nourse – Morgan
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19.

„A ​science fiction híveinek egyik kongresszusán, amelyen hat Nobel-díjas és ötven egyetemi tanár volt jelen, elhangzott az a kijelentés, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom nagyobb erő, mint az atomenergia.” (Jacques Bergier)
„A science fiction hibrid termék, amely gyakran se nem tudomány, se nem irodalom a szó igazi értelmében.” (Fred L. Polak)
„Úgy látszik, a science fiction korunk mitológiájának megszokott formája: olyan forma, amely nemcsak arra képes, hogy egészen új témákat vessen fel, hanem arra is, hogy magába gyűjtse a régi irodalom témáinak összességét.” (Michel Butor)
„A science fiction (művészi szempontból) nagyon különböző szférákban helyezkedik el, a jelentős alkotói fegyverténytől a tisztes átlagon keresztül, egészen a már olvasott motívumok reménytelen egymásbafűzéséig.” (Dr. Otakar Chaloupka)
„A tudományos-fantasztikus irodalom valamennyi humán terület közül a legközelebb áll a tudományhoz; e tekintetben csak a filozófia versenyezhet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1976

A művek szerzői: Eric Frank Russell, James Blish, Bill Brown, John Christopher, Clifford D. Simak, Frederik Pohl, C. M. Kornbluth, Alan E. Nourse, Isaac Asimov, Edwin Morgan

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Gitta_Bry P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19. Christopher – Nourse – Morgan

Nagyon jó novellák, ötletesek, humorosak, izgalmasak. Kedvencem A nyugilények. Dőltem a nevetéstől! Ajánlom mindenkinek borongós óráin!

m6tika>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19. Christopher – Nourse – Morgan

Ez a szám inkább mókás, mint elvont történeteket tartalmaz, de többségükben találhatunk gondolatokat, melyeken elmélkedhetünk olvasás után.
Az érdekesebbek:
A Nyugilények: Ez a leghosszabb, és legkidolgozottabb, és egyben legviccesebb történet. Egy földi különítmény egy idegen bolygó különös lakóit vizsgálja.
Hit: Egy férfi felfedezi magán hogy képes a levitációra, de aztán nem is ezzel, sokkal inkább azzal gyűlik meg a baja hogyan vegye rá a tudósokat hogy vegyék komolyan, és vizsgálják meg a képességét. Kell némi ravaszság hozzá.
A Kertészkedés egy ember és egy a Földre került intelligens földönkívüli növény ismerkedéséről szól. E.T. kertész megközelítésben. Ötletes.
A Műalkotás egy a modern világba „feltámasztott” klasszikus zeneszerző sorsát mutatja be. Az alkotó géniusz mibenlétét járja körül. Érdekes a csavar a végén, amikor megtudjuk azt, amit az alany nézőpontjából nézve eddig nem tudhatunk.
A tigrist a farkánál egy másik világba nyílt kis portálon keresztül történő lényegében kötélhúzást mutat be. Abszurd, de félelmetes is egyben. Érdemes ujjat húzni a túloldalon lévő akármivel, amiről abszolút semmit sem tudunk?
A félnótás azon viccen alapul, amelyikben egy bolond az elmegyógyintézetben gyurmával játszik és azt mondogatja, hogy atombombát csinál. Egyszerű, de mókás.
Hasonlóan A csillagkacsákban a riporter megtalálja a világ legnagyobb sztoriját, de nincs módja dokumentálni, így hát tudja hogy senki nem fog hinni neki.


Népszerű idézetek

Gitta_Bry P>!

Százötvenen vagyok – jelentette a hangszóró. – Szent egek, ilyet még sose láttam. Ezek mozognak. De olyan lassan, hogy kétszer is meg kell néznem, míg elhiszem, hogy élnek egyáltalán." Szünet, majd: „Akár hiszik, akár nem, még közúti közlekedés is van. Egy tizennyolc hónapos gyerek totyogva utolérné ezeket a járműveket.”
(…)
Leigh hátrafelé lelépett a vonatról, zsebre vágta a kezét, s megverten bámult a vezetőre; a fura lény arcán a kifejezéstelenséget lassan-lassan meglepett érdeklődés váltotta fel. Leigh figyelte: körülbelül olyan volt, mint egy színét változtató érzelmes kaméleon, s körülbelül olyan gyors volt a változása is.
– Fene egy helyzet – panaszkodott Pascoe, s oldalba bökte Leigh-t. Rámutatott a kocsik oldalából kimeredő kilincssorra.A kilincsek többsége kimozdult vízszintes helyzetéből, s egyik-másik már majdnem függőlegesen állt. – Most rohannak kifelé, egymás hegyén-hátán.

(E. F. Russel: A Nyugilények c. novellájából)

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 19. Christopher – Nourse – Morgan


Hasonló könyvek címkék alapján

Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
Németh Attila (szerk.): Fényévek
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): Kaland a végeken
Jonathan Maberry (szerk.): Aliens: Életre halál
Kuczka Péter (szerk.): A csillagűzött szerető
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Izéhordák