Kuczka Péter (szerk.)

Galaktika ​1. 44 csillagozás

Asimov – Sheckley – Weöres
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

A ​francia Michel Butor 1951-ben még a tudományos-fantasztikus irodalom közeli végét jósolta… Mekkora tévedés! 1971-ben a francia Robert Louit szerint „a tudományos-fantasztikus irodalom behatolt a kultúra minden területére…” Óriási a változás az egész világon. És a változás nem csak mennyiségben, hanem a science fiction tartalmának gazdagodásán, művészi formáinak változatosságán is mérhető. A science fiction mint tantárgy is bevonult az egyetemekre. A rávonatkozó esztétikai, kritikai, elméleti irodalom már szinte követhetetlen. A sci-finek száz arca van, minden oldalról és minden pillanatban másnak látszik. Kalandos és filozofikus, humoros és figyelmeztető, száraz és izgalmas, tudományos és költői – mindenki megtalálja benne a kedvére valót. A Kozmosz könyvek új sorozata, a GALAKTIKA érdekes olvasmányt ad, és eligazít a science fiction labirintusaiban. Kisregényeket, novellákat, verseket, tanulmányokat, filmismertetéseket – a science fiction új és klasszikus műveit közli a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1972

A művek szerzői: W. Hilton-Young, Weöres Sándor, Gérard Diffloth, Isaac Asimov, Andrej Dmitruk, Dmitrij Bilenkin, Szentmihályi Szabó Péter, Robert Sheckley, Julij Kagarlickij, Edward Lucie-Smith, Vekerdi László, Charles Dobzynski

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

zamil>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Azt hiszem felemelő érzés lehetett ezt a magazint kiadni annak idején, és nagy őröm, hogy még mindig életben van.
Tetszett az első rész, bár kicsit megkopott az idő múlásával. Az Asimov novelláktól azt kaptam a mit vártam, egy jó történetet, jól megírva. Robert Sheckley novellái nálam nagy kedvencek, most se kellett csalódnom bennük. Az orosz irodalom meg érdekes színt vitt a magazinba, számomra ismeretlen írók voltak (persze gondolom kötelező volt betenni őket).
Megleptek a versek, nem nagyon tudtam hova tenni őket. A filmes esszé tetszett, bár így 42 év visszatekintésében elég nosztalgikus.
Végezetül egy érdekesség, induló magazin és 39800 példányszám, de szép idők voltak.

6 hozzászólás
pwz I>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

A MetaGalaktika 1. után úgy döntöttem, a gyerkőckor belenézegetései után az emblematikus Galaktika számokat felnőtt fejjel is elolvasom. A Galaktika 1. ebből a szempontból abszolút az élen van, hiszen ez volt az első szám :)!
A MetaGalaktika 1. után olvasva is meglepően jónak tűnik! A tanulmányok természetesen ma már nem állják meg a helyüket, de ezen nincs mit csodálkozni, majdnem 5 évtizede készültek és „erősen polarizált szűrőn keresztül” ;) …
A kiválasztott írók közül az AsimovBilenkinSheckley trió egyértelműen viszi a prímet.
Asimov-novellákat és kisregényeket – magyar nyelven – 1972 előtt a szép emlékű Univerzum magazin hasábjain lehetett olvasni, így Kuczka ezzel a lépéssel újabb frontot nyitott az Asimov-fanoknak a KFK-s regények megjelenése után.
Bilenkin pedig – szerintem – Varsavszkij mellett az egyik legjobb szovjet-orosz novellista a sci-fi terén. Beválogatása itt is jól sikerült, jó novellákat választottak Kuczkáék.
Sheckley meg Sheckley! A Tranai az meg A Tranai! :) Semmivel – és senkiével – össze nem hasonlítható történeti vannak. Ő is az Univerzum magazinon keresztül, még a 60-as években „tört be” novelláival a magyar nyelvterületre, de az igazi debütálása a Kozmosz Kiadónak (Móra) és a Galaktika antológiáknak köszönhető. Érdekes volt olvasni, hogyan látják őt, a nyugat egyik kiemelkedő, elsősorban sci-fi novellák terén erős íróját az akkori keleti tábor sci-fi kritikusai. Tanulságos olvasmány Julij Kagarlickij kis szösszenete! :D
Ebből az első Galaktikából Sheckley: A Tranai (A Ticket to Tranai, 1955) c. írása került be a MetaGalaktika 1.-be, nem véletlenül. Nekem is ez tetszett a legjobban.
Összegezve: ez tényleg erős és jó kezdés volt, mint az első magyar, KIZÁRÓLAG sci-fi, vagy ahhoz köthető írásokat tartalmazó újság/antológia. (Ugyanis, volt más, korábbi próbálkozás – mint pl. az említett Univerzum – de ott nem csak sci-fi volt terítéken!!!)
Jöhet a többi rész! :D
* * *
Adatlapot egy kicsit gatyába ráztam, mert nem minden úgy van a valóságban, ahogy a könyves oldalakon le van írva! Most már jó! :D

2 hozzászólás
Dave_Bowman>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Nagyon szép borítóval rendelkezik az első Galaktika, és igyekeztek tartalommal is megtölteni. Megint más, hogy az akkor írt tanulmányok a sci-fi irodalomról, filmekről engem még nosztalgia szintjén sem tudnak lázba hozni, szintúgy a Robert Sheckleyről szóló agyonnyújtott írás sem. A novellák egész jók, a legjobb talán a mások által is dicsért Sheckley-írás a Tranai, amely egy jól eltalált társadalmi sci-fi-szatíra. A többi írása azért annyira nem ütött szerintem, mint ahogy az Asimov novella sem a mester legjobbja. A Weöres Sándor vers csak neccesen illik ide, de még belefért, a többi rövidebb-hosszabb írás pedig változó színvonalú.

Jöhet a következő! (megvan mind hál'Istennek) :)

Cardamon>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Szinte kivétel nélkül minden novella tetszett a Galaktika magazin első számában.
Bilenkin, Sheckley hol rejteztetek mindez idáig előlem? Hogyhogy csak most találkoztunk először? Érthetetlen… Muszáj lesz beszereznem néhány könyveteket is, mert letaglóztatok.
Asimov pedig most is szuper volt. Ha nem olvasom a nevét a novellái előtt, a stílusáról akkor is felismerem. Szerintem azért ez mond valamit. Bár az is igaz, hogy érezhetően rengeteget fejlődött e két novellája megírása között, határozottan jó irányba. Ugyan a korábbi művében is találtam rá jellemző dolgokat, de a másodikban már egyértelműen a kiforrott Asimov jelent meg előttem, felismerhető stílusjegyekkel. Imádom.
Nem gondoltam volna, hogy ilyen kellemes meglepetésben lesz részem, amikor úgy döntöttem, hogy Galaktikát olvasok. És ezt a jó szokásomat meg szándékozom tartani.

Bukros_Zsolt>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Már sokszor olvastam, de mindig nagyon jól esik. Szórakoztató minden történet, a két Asimov kimondottan, és olyan örökbecsű klasszikusok is fellelhetőek benne, mint a Tranai vagy az eltörött az eszkuder.

Mezzanine>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Különleges élmény kézbevenni az első Galaktikát. 39.800-an tehették ezt meg saját pédányukkal 1972-ben. De vajon elfogyott mind? Nem tudom, de biztos, hogy sokkal többen olvasták, mivel én sem az első gazdája vagyok az enyémnek.
Szerkesztettség tekintetében nem fogott ki az idő az antológián, a benne lévő tanulmányokon azonban részben igen. Változott a rendszer, nem kötelező kommunista szellemben kritikát fogalmazni…
Sheckley-től eleddig csak egy novellát olvastam, az itt is szereplő „A Tranait”; ezért szintén érdemes volt végiglapozni ezt az ereklyét. Persze, hogy elfogódottságomban adtam 5 csillagot! Na és?

Nuwiel P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Fantasztikus élmény volt olvasni a magazin első számát. A novellák egytől-egyig tetszettek, Asimov már régóta nagy kedvencem, de Sheckley és Bilenkin írásai is kiválóak voltak. A versek és az elemzések hozzám nem állnak közel, így ezeket nem élveztem, de az összbenyomásom nagyon pozitív.

heysunny P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Nem gondoltam volna, hogy ennyi színvonalas novellát fogok én majd a legelső Galaktikában olvasni!

Kedvenceim egyértelműen a Sheckley-novellák voltak, bár az utolsónál már azért kicsit betett ez a sok feminizmus-szatíra, manapság a hátam közepére se kívánom a témát úgy ahogy van, és nem gondoltam volna, hogy majd pont itt fogok vele találkozni… :D Mindenesetre nagyon szuperek voltak a novellái, ennyi mindent kitalálni, hát ez hihetetlen, nagyon kreatív ötleteket mutatott fel az író.

Asimovtól ezek voltak az első olvasásaim, és őszintén szólva, nem dobtam hátast a novelláitól, de mindenképp fogok tőle valami hosszabb terjedelműt is olvasni, mert a stílusa tetszik.

A verseket nem tudtam hova tenni (nem szeretem a verseket), az esszéket pedig csak felületesen olvastam el, mert nem igazán érdekeltek a témák, amikről szóltak, arról nem is beszélve, hogy eléggé idejétmúltak már. A szovjet novellák közül az Éjszaka kis izgalommal című darabot emelném ki, a többi nem igazán kötött le. De összességében elégedett vagyok, úgyhogy mehetünk is tovább a következőre!

reanadett>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Ahogy pörgettem a Galaktika lapjait, úgy villantotta meg magát a fejemben a kérdés: Vajon milyen tudományos fantasztikum jutott a szüleink generációjának? Nem voltam (sőt, most sem vagyok) jártas a témában, így nem is tudnék messzemenő vitába bocsátkozni a sci-fi helyzetéről, de a kíváncsiságom odáig vitt, hogy szinte egy huzamban kivégeztem az első négy Galaktika magazint. A két időszak antológiái teljesen más benyomást tettek rám.

Bővebben: » https://mandragorea.hu/fikcio-formalja-a-valos-vilagkeped/

johnjsherwood I>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

Ez a kiadvány visszaadta a sci-fi jövőjébe vetett hitemet. Apró szépséghiba, hogy 40 éves magazinról és 50+ éves novellákról van szó, de tény: akkor még nem másztak el a (bio)technológiai légvárfelfújást és a kvantumbűvészkedést világépítésnek álcázó, politikailag korrekt karaktereket és lapos történetet tartalmazó száraz irodalmiaskodás felé (mondom ezt én, a kvázi-irodalmár). Akkor még értették, mi az, hogy humor… és tudták, hogy a hús-vér szereplők még akkor is elvisznek a hátukon egy történetet, ha a "sci-"része kissé ingatag lábakon áll, míg fordítva viszont ugyanez sohasem lehet igaz. (Oké, persze, Kuczka is okosan választott pont három cefetjó Sheckley-novellát, és az Asimov is hangulatos volt.)


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

– Uraim, igyunk arra az egyéves jó öreg H2O-készletre,amely valaha a miénk volt.

Asimov

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

reanadett>!

Régóta tudjuk, hogy az alkohol öl, butít, és romlásba dönt. Tudós tanulmányok s népszerűsítő cikkek özöne tárgyalta a kérdést, a tömegkommunikációs apparátus hatásos eszközeit vetették be a kór ellen. Az eredmény nem is maradt el: állandóan, s nem is túl lassan, nő világszerte a krónikus alkoholisták száma. S vajon a dohányosok száma csökkent-e, miután kétségkívül beigazolódott s köztudottá vált, hogy a dohányzás – kivált a közlekedés és az ipar égéstermékeivel szennyezett levegőben – tüdő – és gégerákot okoz? S azt is nagyon jól tudjuk, hogy a nagyvárosokban ma már – nem utolsósorban a vírusokkal fertőzött ivóvíz miatt – valósággal endémikus a grippe, s a gyakori „meghűlések” bizony nem gyógyulnak kisebb-nagyobb agyvelőkárosodás nélkül. Mégis, mit teszünk ellene? Náthától veres és csepegő orral prédikálunk a rák küszöbön álló gyógyításáról és a szervtranszplantáció csodáiról. Hisz régóta oly jól beválik: csodákkal és rémisztgetéssel terelni el a figyelmet a kötelességekről.

116. oldal

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

gcsecsey>!

Furcsa elképzeléseid vannak a csodáról, Warren – szólt Brandon.

16. oldal

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

gcsecsey>!

Gondolod, mi? Hát hadd mondjam meg neked, hogy az azonnali halál nem is olyan rossz, összehasonlítva azzal, amin majd keresztül kell mennünk.

16. oldal

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres

reanadett>!

Ördög vigyen el, Warren, ha téged megvágnának, jég jönne ki belőled vér helyett.

17. oldal

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1. Asimov – Sheckley – Weöres


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
HiperGalaktika 03
Burger István (szerk.): Galaktika 285 XL
Vojszkunszkij – Lukogyjanov: A bűvös kés
Paládi Zsolt: A sötét oldal
K. E. Ciolkovszkij: Távol a Földtől
J. R. dos Santos: Halhatatlan
Ivan Jefremov: A borotva éle
James Powell: 2084
Stanisław Lem: Szempillantás