A ​Szahara bűvöletében 11 csillagozás

Kubassek János: A Szahara bűvöletében Kubassek János: A Szahara bűvöletében Kubassek János: A Szahara bűvöletében

A kötet végigkíséri a kilenc Oscar-díjjal kitüntetett film – az Angol beteg – fõhõse, Almásy László életútját. Feleleveníti gyermekéveit, elsõ világháborús tevékenységét, IV. Károly királypuccsaiban játszott szerepét. A geográfus szerzõ nyomon követte a XX. század legsikeresebb magyar földrajzi felfedezõ utazójának életútját. Felkereste Almásy László kalandos pályafutásának európai, ázsiai és afrikai helyszíneit. Hat évtizeddel Almásy után, 1993-ban expedíciót szervezett a Líbiai-sivatagba, s az elsõ magyarok egyikeként eljutott a Szahara legnehezebben megközelíthetõ, legjáratlanabb vidékeire.

>!
Medicina, Budapest, 2016
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632439594
>!
Panoráma, Budapest, 2002
342 oldal · ISBN: 9632438655
>!
Panoráma, Budapest, 1999
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632438159

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

estherlamm P>!
Kubassek János: A Szahara bűvöletében

Elképesztő életút, a szerző részéről elképesztő kutatómunka, elképesztő részletesség, rengeteg forrás.
Bárcsak előbb olvastam volna!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Wiggin77 P>!

A történelem gonosz fintora, hogy Almásy angol kollégája, Ralf Bagnold földrajztudós, mérnök-geográfus, az angol haderő ezredese, a Kufrában állomásozó Long Ranger Desert Group parancsnoka ugyanazt a sivatagi katonai szakértői munkát végezte Montgomery seregében, amit Almásy Rommel mellett. S hogy szakmailag ki lehetett a jobb, ki ismerte alaposabban a Szahara terepviszonyok, azt érzékelteti, hogy, Bagnold járőreinek nem sikerült elfogniuk a brit vonalak mögött harcfeladatot végrehajtó Almásyt. Bagnoldot a háború után magas kitüntetésben részesítették Nagy-Britanniában, míg Almásyt saját hazájában népbíróság elé állították, s csak egy hajszál választotta el a büntetéstől.

238. oldal

7 hozzászólás
Wiggin77 P>!

Egyik hajdani cellatársa elbeszéléséből tudom, hogy Almásy utazásai során számos esetben került kiszolgáltatott helyzetbe, s előfordult az is, hogy minden személyes holmijától megfosztották. Ez a tapasztalat vitte rá, hogy gondoskodjon magáról. Csak legközelebbi barátai tudták, hogy az előrelátó Almásy különleges cipőt hordott, amelynek lecsavarozható Pálma gumisarka volt. A szép márkanevű sarok talphoz simuló részében olyan titkos rekeszek voltak kialakítva, amelyekbe Almásy Napóleon-aranyakat helyezett el.

228. oldal

Wiggin77 P>!

Almásy találékonysága és ötletgazdagsága az egész utat végigkísérte, percre sem lankadt. Egy ízben a nuer négerek fogságába estek. Az 'expedíció lelke' egyáltalán nem esett kétségbe, inkább megajándékozta fogvatartóit a 'kudzsurral', azaz a szaporaság nagy varázslatával. A fenyegetően viselkedő feketék fogságából a következő ügyes csellel szabadultak ki. Almásy rábeszélte rabulejtőit, hogy álljanak körbe, és fogódzzanak össze. Ezután az egyik szélső kezébe nyomta a gépkocsi motorjának egyik gyújtókábelét, a túlsó végén lévőt pedig ráültette a sárhányóra. Ily módon addig rázatta őket a magasfeszültségű árammal, amíg biztosra nem vette, hogy ő és társai kereket oldhatnak, mielőtt a négerek zsibbadt tagjaikkal fegyver után nyúlhatnának.
Más alkalommal mechanikai képességeit csillogtatta meg, ekkor a járművük egyik hátsó tengelyét kellett kicserélni Szudán fővárosában. Khartumban sokáig emlékezetes volt az a néhány nap, amikor azért nem működött a városi vízellátás, mert a vízvezeték egyik főcsövének végéből Almásy új hátsótengelyt esztergált gépkocsijukhoz.

120. oldal

Wiggin77 P>!

Egyike az első embereknek, akibe Nairobi utcáin belebotlottam, Széchenyi Zsiga volt. Képzelheti, mennyire örültünk egymásnak. Ők Károlyi Istvánnal már három vadászkiránduláson voltak, most éppen a negyedik és utolsó szafarijukat készítették elő. Isti épp akkor jött ak órházból, ahol súlyos maláriából lábalt ki. Zsigát egy mérges kígyó, vagy skorpió csípte meg, úgyhogy alig tudott járni, így mi hárman magyarok megalapítottuk a Rokkantak Clubját és egymást támogattuk.

114. oldal

estherlamm P>!

Almásy nyughelye a salzburgi Kommunalfriedhof 75. parcellájának 4. sorában, a 2. számú sírhelyen található.

261. oldal

estherlamm P>!

Nevét világhírűvé tették földrajzi felfedezései: a Gilf Kebírben és az Uweinát-hegységben talált őskori sziklafestmények és a legendás Zarzura-oázis felkutatása, valamint a második világháború egyik legkalandosabb vállalkozása, a Salaam-akció vezetése.

278. oldal

Ewila>!

Az Osztrák-Magyar monarchia hadiiparának fogyatékosságait a fronton harcolóknak kellett megfizetniük.

57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Fraser: Rommel
Vécsey Olivér: A Horthy-család története
Ross King: Dühödt ámulat
Gitta Sereny: Albert Speer küzdelme az igazsággal
Ungváry Krisztián: Hősök?
Balassa Imre: A magyar királytragédia
Bajor Péter – Szabó Péter: Requiem egy tábornokért
Földes Péter: A túlsó partról
John Lukacs: A párviadal
Nopcsa Ferenc: Sárkányok magyar királya