Kíméletlen ​szentimentalizmus 3 csillagozás

Krusovszky Dénes: Kíméletlen szentimentalizmus

Mint ​mindnyájan tudjuk, Neruda postása nem értette, mi a metafora. A száműzött költő megtanította neki. Hogy ezután észrevehesse a metaforákat a versekben ő is.

Az új irodalom olvasóinak mindig jót tesz a kritikai segítség. Ám nem minden nemzedéknek adatik meg olyan kortárs értelmező, aki folyamatosan együtt mozogva a legújabb fejleményekkel, lépésről lépésre vezethetné be övéit és tétova olvasóikat a szépirodalomba. Ilyenkor a művészek maguk értelmezik saját műveiket, jelölik ki a hozzájuk vezető elődöket. A folyamatosan történő irodalom így írja át újra és újra az irodalom egészének történetét, így teszi láthatóvá a szövegekben már korábban megtörtént újraírást.

Mit kezdjünk velük? Krusovszky Dénes saját kortársai (Győrffy Ákos, Lanczkor Gábor, Nemes Z. Márió, G. István László, Bajtai András, Kiss Judit Ágnes, Bognár Péter) és egyre fontosabbá váló elődeik (Tandori Dezső, Marno János, Borbély Szilárd, Takáts Zsuzsa, Szijj Ferenc, Gál Ferenc, Kemény István)… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
L'Harmattan, Budapest, 2014
178 oldal · ISBN: 9789632368436

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Népszerű idézetek

frtia>!

Nem is elégia az Este a szó szoros értelmében, hiszen az időről, s az időben való létről nem mint folyamatról, hanem az összecsúszó időpillanatokból kirajzolódó, mindenkor jelenlévő pusztulásról mint létállapotról beszél. Tulajdonképpen keserűsége (ezt az ízt mintha a dohánylevelek is megidéznék) sem abban áll, hogy múlik az idő, fogy, hanem abban, hogy a létezés minősége mindig is ugyanaz: folyamatos erjedés, bomlás (finom megoldás, ahogy az elbomló ujjcsontok percei is az időre utalnak).

[A bomlásban azonosuló én – Marno János Este című verséről]

32. oldal, Nyers fogalmak (L'Harmattan, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Nyelv és lélek
Szerb Antal: A varázsló eltöri pálcáját
Szerb Antal: A kétarcú hallgatás
Szerb Antal: Hétköznapok és csodák
Northrop Frye: A kritika anatómiája
Halmai Tamás: Újraírt emlékezet
Nemes Nagy Ágnes: Metszetek
Farkas Zsolt: Most akkor
Halmai Tamás: Az anyagtalan morfológiája
Angyalosi Gergely: Romtalanítás