Szindbád 91 csillagozás

Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád Krúdy Gyula: Szindbád

Kicsoda ​Szindbád, az álmok vizén hajózó legendás hajós, akinek édes-bús hazudozásait „hitetlen mosollyal és elámult szívvel” hallgatta mindazon „százhét nő, aki viszontszerette”, kicsoda ez a folytonosan úton lévő, lányszöktető, a halálból is visszatérő és átváltozni tudó gavallér, aki, ha kell, fésű egy kacér asszony hajában, vagy ájtatos olvasó az ábrándos apáca kezében, garabonciás, vagy züllő dzsentri, magyar Casanova, vagy a költészet maga, amelynek varázsában felfénylenek a megkopott utcák és elkopott szívek, s hatására borba mártott ujjak írják az imádott nő nevét a kávéházak asztalának márványlapjára? Kicsoda ez a különös, több száz évet megélt bolyongó, aki „mindent szeretett, ami hazugság, illúzió, elképzelés, regény” és mégis „mindenért hiába rajongott, amit életében elérni óhajtott… hisz még százhétnél több volt azoknak a nőknek a száma, akik Szindbád ábrándvilágában piros karikákon hintáztak?” Immáron hatvan éve tűnődteti el olvasóit, s hódít meg új és új… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, A magyar próza klasszikusai, A magyar próza klasszikusai

>!
Kossuth, Budapest, 2015
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630980586
>!
eKönyv, 2012
ISBN: 9789633172087
>!
Kossuth, Budapest, 2007
732 oldal · ISBN: 9789630949552

11 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Szindbád

Helyszínek népszerűség szerint

Tabán


Kedvencelte 23

Most olvassa 21

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Gyula_Böszörményi IP
Krúdy Gyula: Szindbád

Csodás, de nagy adagban, egyhuzamban fárasztó. Krúdy és a nők – örök talány, legalábbis nekem.

2 hozzászólás
>!
sztinus P
Krúdy Gyula: Szindbád

Május vége óta olvasom rendetlenül, napi szinten. Olyan jól esett kalandozni ebben a hangulatban. Hiányozni fog.
A történetek cselekmènyei szinte lènyegtelenek, Szindbàd jó figura, Krúdy meg nagy hangulatfelelős.
Van benne nőcsábítás szinte minden oldalon, van benne bölcselet is, de korkèpnek sem utolsó.

>!
Frank_Spielmann I
Krúdy Gyula: Szindbád

Szindbád szereti a nőket. Vagy a nők szeretik Szindbádot? Nehéz kérdés. Mindenesetre én gyakran érzem magam Szindbádnak, aki néhány másodpercre lát egy nőt, és máris beleszeret. Néha egy óráig is eltart ez a szerelem.

Szindbád mellesleg egy letűnt kor férfija, ahol még jelentett valamit ez a szó, hogy férfi, és az is, hogy nő. Nem emberekből állt az a világ, hanem férfiakból és nőkből. Hogy is lehetne a kettőt összekeverni? Pedig ma gyakran összekeverik/keverjük. Még Karinthy is tudta a különbséget. Most mintha kezdenének eltűnni. Nem tudom, hogy ez baj-e, de nekem furcsa a férfi óvóNÉNI, a női súlyemelő, a férfi modell, a női kőműves.

Szindbád meglátja minden nőben azt, amiért érdemes őt szeretni – és legtöbbször azt is, amiért érdemes elhagyni. Szindbád ismeri a nőket, ezért képtelen leragadni egyikük oldalán is. Szindbád néha szoknyapecér, néha pedig hősszerelmes, aki bármit megtenni az imádott hölgyért.

Miről szól is ez a könyv? Nem szeretem ezeket a kérdéseket, mert általában nem tudok rá válaszolni. Miről szól a Mester és Margarita? Ki tudja és – kit érdekel? De azt elmondhatom, hogy nekem miről szól. Szól a nőkről, és szól persze a férfiakról, szól a szerelemről, mint csodálatos dologról, és főleg szól a szerelemről, mint elkerülendő, káros szenvedélyről. A szerelmes ember keményebb függő, mint a heroinista, képtelen élni a szerelme nélkül. És akkor a dohányzást tiltják be szinte mindenhol. Távol álljon tőlem, hogy azt mondjam, tiltsuk be a szerelmet, mert szerintem ne tiltsunk semmit, illetve… (ezt a világmegváltó elképzelést majd az új regényemben olvashatja, aki akarja, nem lövöm le előre a poént ;)))

Szindbád alteregója lenne Krúdynak? Szerintem elevenebb irodalmi alak, mint amilyen Krúdy lehetett embernek. Szindbád ott él a könyvben, és az olvasójában is, aki néhány novellát olvasott csak el, annak is van egy saját Szindbádja. Ahogy Esti Kornélja is mindenkinek van.

Olvass Szindbádot, a többi majd jön magától.

12 hozzászólás
>!
oross
Krúdy Gyula: Szindbád

Mindenki olvasson Krúdyt. Azonban mindenki vigyázzon, hogy ne adagolja túl. Túl nagy dózis veszélyes lehet. Ez a kiadás nagyon brutális. 800 oldal túl tömény..szóval ne ezzel kezdjetek. Egyébként is az általános véleményem Krúdyról, hogy zseniális, de túl grafomán volt…fele ennyit írt volna, elég lenne az is. De néha néha mindenkinek be kell csempésznie egy-egy Szindbád novellát az életébe.

>!
chibizso P
Krúdy Gyula: Szindbád

„Szűzek és víg özvegyek / Ha kell én házhoz megyek /Tudom, hogy melyiknek mi való” – énekli Ákos Szindbádról a dalban. És teljesen jól eltalált. A Szindbád-novellák végére érve arra jutottam, hogy Szindbád nem (csak) Krúdy Gyula alteregója. Szindbád minden férfi alteregója, de ha épp nem is, akkor minden férfiben található egy kicsi Szindbádból. A vágy, hogy minél több nőt megismerjenek, némelyiknek a kedvében járni, kitalálni a gondolataikat. Talán sokszor az utolsó dologra vágynak a legjobban a férfiak, és hogy megesik, hogy érdekes következtetésekre jutnak. A Szindbád-novellákban vannak jó meglátások a nőkről, kritika is, amely jogos, de azért butaságok is, és olyan dolgok, amiket inkább a férfi értette másként a „jeleket”. Mindenesetre, érdekesek a novellák, de nem szabad egymás után olvasni, mert fárasztóak így, és nagyon egysíkúnak fogja érezni az olvasó. Minden napra egy vagy két novella, többet nem szabad.
Az álomképek egyáltalán nem tetszett. Nem értettem, hogy miért írta meg, mi értelme. Bár lehet, csak hangulatom nem volt hozzá. Viszont a két Szindbád-regény fantasztikus! Nem hibátlanok (például a Francia kastély vége számomra nonszensz), de magával ragadóak, humorosak, röviden szórakoztató. Miért nem ezek lettek híresek és miért a novellákat tiszteljük úgy? Nagy talány.

5 hozzászólás
>!
Juci P
Krúdy Gyula: Szindbád

Gyula bácsi, de nagy kurafi volt kend, de azért nagyon szeretjük.

>!
marlowe
Krúdy Gyula: Szindbád

A férfilét bizonyos korban már nem szerelemmel és élettel teli óbudai nyár, hanem a múltat pillanatokra visszaidéző havas felvidéki éjszaka. Szindbád már az utóbbiban jár, a hajós egy kapuzárási pánikkal küzdő széltoló, akit még akkor sem lehet nem szeretni, ha – érzésem szerint – elbeszéléseiben több a képzelt hódítás, mint a beteljesedett.
A teljes gyűjtemény elfogyasztása közben egyre inkább felismerhető, milyen alapanyagokból (szív, gyomor, stb.) keveri ki Krúdy – az iróniával sem takarékoskodva – a napi menüt. De végül mindegyik falat kicsit más lesz, ahogyan minden szerelem is kivételes valamely részletében.

>!
cippo I
Krúdy Gyula: Szindbád

Úgy tértem vissza hozzá újra meg újra, akár Szindbád Majmunkához. Sose tudtam igazán ottmaradni, pedig.

>!
láthatón__túl
Krúdy Gyula: Szindbád

A végleg eltűnő monarchikus hangulatot utazza be Krúdy. Amilyen Európa volt az I. világháború előtt. Anno XIX. század, ami 1914-ig tartott.
Hogy miért volt jó Szindbád Latinovits és miért nem volt jó Darvas Iván?
Mert Darvas olyan impulzív személyiség, hogy minden szavára figyelsz. Míg Latinovits el tudja altatni az éberséget, és pont mielőtt legyintenél, következő mondatára felkapod a fejed. Szindbádhoz pedig ilyen figura kell.


Népszerű idézetek

>!
Evione

Minden embernek van valami titka, amelyről sohasem beszél életében. Régen elmúlt dolgok, szégyenek, kalandok, szívfájások és lelkipofonok. Az volna a legérdekesebb olvasmány, amelyet a halálos ágyán mondana el valaki őszintén, igazán: a titokról, amelyről az életen át hallgatott.

Szindbád titka

Kapcsolódó szócikkek: titok
>!
ParadoxH

Szeretőim meghaltak, megöregedtek… Istenem, egykor mily boldog megnyugvással gondoltam arra, hogy időm eljöttével csendesen, derűsen sétálgatok egy öreg katonatiszt oldalán a bástyasétányon! Ma pedig nem tudok ebben megnyugodni. Miért, hogy nem vagyok fiatal? Miért, hogy nem hullanak többé könnyeim álmatlan éjjelen egy hűtlen férfiért? Igaz, hogy amíg megvoltak, nem sírtam soha egyikért sem. De ma szeretném őket mind végigsiratni, a hazugságaikat, a komiszságaikat és a csalfaságukat. Nem haragudni, csak sírni, hosszan, örökké sírni fölöttük, hogy így szótlanul el tudtak menni. Még csak azt sem mondták meg, hogy miért hagytak el! Csak elmentek…

3 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– Tulajdon­képpen mit is néz a lábamon?
– Csak úgy véletlenül, régi rossz szokásból, amikor még romlott ember voltam, és néha az életemet is szívesen föláldoztam volna azért, hogy egy női lábat megfogjak. Régi dolog ez.

A ködmönös nő

Kapcsolódó szócikkek: láb · Szindbád
4 hozzászólás
>!
ParadoxH

Szindbád bizonyosan tudta, hogy a tükör előtt, a gyertyafényben egy darabig tetszelegve megállnak a nők, mielőtt az első kapcsot megnyitnák. A tükörbe néznek, lágyan mosolyognak, a szép szavakra gondolnak, amelyeket az imént hazudtak a sötétben. S amint így a tükör előtt állnak, úgy látszik, hogy egyetlen vágyuk, többé sohasem vetni le ruhájukat – hisz így voltak elragadóak, felejthetetlenek, szerelmet ébresztők. Így tündököltek, ha csak rövid időre is a korzó lámpásai alatt.

>!
ParadoxH

Amint én önt magam előtt elképzeltem, azon férfiak közé tartozik, akik szó nélkül veszik kalapjukat, kesztyűjüket, sétapálcájukat, amint észrevették, hogy immár feleslegesek. Ah, mily ostobaság terhére lenni egy nőnek! Mily ásító unalom, mint egy beteg őszi délután, a férfi, aki még mindig szerelmére hivatkozik, holott erre már senki sem kíváncsi.

>!
chibizso P

Szilvu plé – merszi. Higgye el, hogy éppen elég ennyit tudni franciául.

Francia kastély

>!
chibizso P

Hullaszínű öregasszony jelent meg, aki olyan félelmetes volt, mint az ábécében az x, y és z betűk, mikor az ember még nem tudja végig az ábécét.

Az életmentő kékfestő

4 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

– […] Ismétlem, nagyon boldogtalan voltam ebben az időben. – Maga miatt.
– Köszönöm – felelt az illedelmes férfiú.

Tollfosztásban nem szakad meg az ember

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · férfiak · nők
>!
chibizso P

Úgy kell az embereknek. Miért gondolnak mindig a tegnapra! Az emberek egész élete azzal telik el, hogy arról fecsegnek, ami már egyszer úgyis megtörtént.

Sírontúli boldogság

1 hozzászólás
>!
chibizso P

Azt mondják, hogy minden férfiúnak van valamely betanult mondókája, amelyet legjobban tud, mint a színész szerepét, amelyben sikere volt.

Margit nem jött el

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdos Péter: Hajnali láz
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós és más elbeszélések
Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Anne L. Green: Heather vonzásában
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Hayden Moore: Csendkirály
Mira Sabo: Előjog
Lakatos Levente: Aktus
Virág Emília: Sárkánycsalogató