A szakácsnak a böftök mellett kell állni
"A borsostokány tudta, hogy milyennek kell lennie, amely tudományt kevesen ismerik az emberek közül.
A kiszolgált katona pincér az asztalra helyezte a tálkát, de újabb tányért nem adott mellé, mintha e néma jeladással utasítaná a vendéget, hogy a zónatokányt a tálkából kell elfogyasztani, aztán megállott ugyancsak nem nagy távolságnyira, hogy Kápolnai esetleges megjegyzéseit nyomban átvehesse. Így áll a sekrestyés az oltár oldalán, ahol mondjuk, hogy éppen esketést végez a pap a gyakorlatlan esküvők között. Így áll a kis ház a nagy ház mellett, a tanítvány a mester és Reding Itel Stüsszi vadász mellett. Régi pincérdorgálással megkedvesítették magukat. Ugyanezért Kápolnai elég nyájasan szólt a pincérhez:
– Csak azt akarom mondani, hogy ezt a tésztát nem nokedlinak hívják, hanem nockerlinek. Mint ahogy a rgényírót, akiről mostanában szállodát neveztek el Londonban, nem Thackeray-nek hanem Szekérnek hívják."
Az emlékek szakácskönyve 1 csillagozás
Enciklopédia 2
Most olvassa 1
Várólistára tette 7
Kívánságlistára tette 3

Kiemelt értékelések


Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek
Krúdy hősei nem esznek, nem táplálkoznak, hanem szerelmeskednek az étellel. Hard-core gasztroszex, főszerepben pocakos, köpcös, kopaszodó 50+ éves úriemberekkel. Utánozhatatlan.
Népszerű idézetek




A régi költők, akiknek még nem kellett messze járni köl-
tői témákért az ebédlőjükből: többnyire újdonsült me-
nyecskéhez hasonlították őt. ízzel is volt töltve, mint a fia-
talasszonyok azokkal a csodálatos szavakkal, amelyeket
egytől egyig emlékbe óhajtanak eltenni a férfiak.
37. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




Minden
májusban szokatlan érzelmek költöznek a legjobban lela-
katolt, örök rabságra ítélt szívekbe is. Ha másképpen nem:
– újra kezd szeretni a szív május jöttével, holott azt hittük,
hogy már túlestünk az úgynevezett nagy érzelmeken – kezd
te Szindbád mondanivalóját.
– Természetes, hogy a szív leghűségesebb társa életünk
fenntartásában, a gyomor: – szintén változatosság után vá-
gyakozik május, az igazi tavasz jöttével. Ez a gyomor,
amely a téli ételek, a nehéz zsírosak, friss vagy füstölt, de
mindenesetre fűszeres ételek feldolgozását, megemésztését,
a szervezetben való szétosztását olyan buzgalommal vé-
gezte, mint egy igásló: ez a gyomor ugyancsak szabadítani
akar a tél emlékeitől:
– A szívünk mellett gondunk legyen a gyomrunkra is, ami
kor május, az újjászületés korszaka elkövetkezett.
így Szindbád, aki meglehetős bölcs ember volt, amikor a
gyomor, a konyha, a táplálkozás dolgairól kezdett véle
ményt mondani, de annál gyarlóbb, sőt naivabb, amikor a
szív-szerelem ügyei kerültek megbeszélés alá. Mindig a sze-
relmeseknek adott igazat.
De most táplálkozásról van szó, követhetjük tehát Szind-
bádot.
38. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




A borsostokány tudta, hogy milyennek kell len-
nie, amely tudományt kevesen ismerik az embe-
rek közül.
Hátsó borító
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




Vannak olyan női szívek, amelyekhez már becsü-
letből sem szabad többé hozzányúlni; ilyen szívek a sze-
gény rokonok szívei. Ó, nem nagy kunszt egy jómódú föl-
desúrnak egy szegény leány szívét elbolondítani.
109. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




Vesd rám szelíden szép szemed,
Most látsz utolszor engemet,
A sors elint karod közül,
De szívem csak érted hevül.
109. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




igazában egy levest szeretett, mint ahogy azokról a
férfiakról mondják, akik voltaképpen egyetlen asszonyt
szerettek, amely férfiak végesvégig szerelmeskedték az éle-
tüket, minden szoknyaránc után megfordultak, mindegyi-
kért elmentek volna a „kárhozat is”, mint a maguk nyel-
vén mondogatták… Ez a leves: a rákleves volt.
108. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




A badacsonyi rajnai rizling az illatáról nevezetes.
Sokszor megpróbálkoztam utazásaimban eltenni magam-
ban a borok „bukóját”, amelyből meglátni a régen elha-
gyott tájakat, elfelejtett embereket, lelkünk mélyébe vonult
emlékeket. Még tán azokat a nőket is, akik a szőlőt tapos-
ták, mikor ez divatban volt. De manapság úgyse hinne el
senki ilyen mendemondákat.
A borok „bukóját” nem lehet eltenni, elillannak ők az élet-
tel együtt,
70. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




Magyarországon. Se a miniszternek, se másnak
nem tudtam soha elmondani, hogy mi van ebben a szőlő-
virág szagú borban, csak ültem, üldögéltem, és arra gon-
doltam, hogy hány évig élhetnék, ha minden ilyen borilla-
tot és borízt élvezhetnék?
Száz esztendeig. Mint akár a papok.
70. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




Az ember sok mindenről beszélget életében, fűről, fáról,
á-ról, b-ről, de megeshetik, hogy éppen a legfontosabb dol-
gokat felejti el.
71. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek




A gavallé-
ros magatartású farkaskutya megvételéhez legalábbis any-
nyi pénzt tégy erszényedbe, amely Shakespeare idejében
elegendő volt a nő szerelmének megnyeréséhez.
48. oldal
Krúdy Gyula: Az emlékek szakácskönyve Ízes írások és régi receptek
Hasonló könyvek címkék alapján
- François Villon – Faludy György: François Villon balladái Faludy György átköltésében 96% ·
Összehasonlítás - Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje 96% ·
Összehasonlítás - Fehér Klára: Bezzeg az én időmben 95% ·
Összehasonlítás - Gárdonyi Géza: Az öreg tekintetes 95% ·
Összehasonlítás - Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben / A szőke ciklon 95% ·
Összehasonlítás - Gárdonyi Géza: Mai csodák 96% ·
Összehasonlítás - Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő 93% ·
Összehasonlítás - Mikszáth Kálmán: A szelistyei asszonyok 94% ·
Összehasonlítás - Örkény István: Egyperces novellák 93% ·
Összehasonlítás - Radnóti Miklós: Tajtékos ég 97% ·
Összehasonlítás