A ​has ezeregyéjszakája 4 csillagozás

Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

„Akárhol nyitjuk fel könyveit, minden oldalon, minden sorában érezzük a titokzatos áramot.” Márai Sándor Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nô és a szerelem jelentôségét, állítja Krúdy. De vajon tudnak-e az emberek úgy enni, ahogy a természet rendje megköveteli? A több, mint ötven elbeszélést és karcolatot tartalmazó kötet a gyomor örömeirôl szól. Krúdy hôseivel együtt hosszú estéket tölthetünk Pest-Buda kisvendéglôiben, belehallgathatunk az evés-ivás közben szövôdô beszélgetésekbe, magunkba szívhatjuk a „boldog békeidôk” jóllakott, csöndes atmoszféráját. Milyen a jó kocsmaillat? Miért a legtáplálóbb étel a varjúleves? Mibôl fôzik a levesek hercegét, a ráklevest? Mi a gábli? Milyenek a szép magyar hasak? Hogyan készítik Ujházi levesét és Esterházy rostélyosát? A gasztronómiai kalandozások közepette feltûnik Szindbád is, aki újra és újra szerelmi emlékei után, az elveszett múlt nyomát keresve utazik. A válogatás nagy része elfeledett vagy kevésbé ismert Krúdy írásokat közöl.

Tartalomjegyzék

>!
Tericum, 2015
412 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155285691
>!
Tericum, Budapest, 2003
412 oldal · ISBN: 9638453710
>!
Tericum, 2003
464 oldal · ISBN: 9786155285455

1 további kiadás


Enciklopédia 18


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

lilaköd P>!
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Békebeli ízek, történetek. Jó volt elmerülni a történetekben és közben gasztronómiai túrát tenni Budapesten és más városban.

lolajos>!
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Fantasztikus írások.

Ilyen mondatokat senki más nem tud írni a kisvendéglőkről, ételekről, a kofákról, szakácsnékról és pincérekről, a vasúti restiket körbeutazókról, a búzakereskedőkről és fiskálisokról, a hónapos retekről és liptói túróról, a grízeslisztről, a kocsonyáról, a zúzáról, a csontlétről, a húsvéti sódarról, a sör habjáról.

No és természetesen a szépasszonyokról. Vagy legalább az emlékükről.

bigyusz91>!
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Bizony működni kezdtek a nyálmirigyeim, amikor először olvastam ezt a könyvet. És a velőscsont azóta is a vasárnapi ebéd kihagyhatatlan része családomban:))


Népszerű idézetek

lilaköd P>!

Azért szeretek a piacokon járni, mert azok körülbelül minden hónapban változtatják a maguk jellemző szagait.

60. oldal A piac illata

2 hozzászólás
lilaköd P>!

… a levesnek is bizonyára más illata volna, ha azt a szabadban tálalnák fel, mondjuk, valamely zöld kertben, amelyre fehér keblű, kék hegyek nézegetnének, és érezni lehetne a hűs leheletüket, amelyet a messzi város felé fújdogálnak.

97. oldal Egy pohár borovicska és következményei

Kapcsolódó szócikkek: leves
lilaköd P>!

Nálunk mindig van savanyított paprika. Nélkülözhetetlen az ételhez.

24. oldal A jó étvágy titka

lilaköd P>!

… szívringató cselekedet…

32. oldal Fogadó a régi világhoz

lilaköd P>!

Teli gyomorral senki sem ment a folyónak, ebéd után szundikált az ember, nem gondolt az öngyilkosságra.

37. oldal Magyar hasak

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
lilaköd P>!

– A leves forró, mint minden étel, ami a konyhámból kikerül. Ezért felhasználhatod az időt, hogy egy kis pohárka gyomorerősítőt végy magadhoz a pohárszékből. De ne a szilvóriumból, mert az csak korán reggel hasznos, hanem abból a gyomorerősítő borovicskából, amelyet Gábriel főz Szepesbélán. A pálinkára egyél meg néhány karika Szent János-retket a piacról, mert most van itt a reteknek az ideje.

96. oldal Egy pohár borovicska és következményei

Kapcsolódó szócikkek: pálinka
lilaköd P>!

Ha Miskolc nevét látta a konduktorban, dehogyis a pislogó kocsonyára gondolt, mint ez a vicces emberek szokása, hanem arra a savanyú malacbecsináltra, amelynek apró csontjaiból, fogaiból mindig tartogat egyet emlékben (és szerencsevarázs céljából) a pénzeserszényébe.

55. oldal Akik azért utaznak messze földre, hogy jól megebédeljenek

lilaköd P>!

Minden valamirevaló vendéglőnek egykor költője is volt Magyarországon.

57. oldal A vendéglők költője

lilaköd P>!

Szindbád nem tartotta magát valamely nagy borszakértőnek, de a pókhálók állásáról, a hordók fekvéséről, a pincelyuk helyzetéről megállapította, hogy a borok meglehetősen régiek…

86. oldal Az üveglopó

lilaköd P>!

1914-ben még kocsmaillat volt Magyarországon.
Származott a kocsmaillat a különböző borjú- és marhapörköltöktől, amelyek paprikától szagosan, frissen csapolt, aranyhajú, csipkefodros ser társaságában várták gábelfrüstükre az utazókat, a legkisebb vendégfogadóban is.

31. oldal Fogadó a régi világhoz

Kapcsolódó szócikkek: 1914

Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Válogatott novellák és karcolatok
Heltai Jenő: Ismeretlen ismerősök
Kodolányi János: A megölt mese
Fekete István: Régi karácsony
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Móricz Zsigmond: Tyúkleves
Babits Mihály: Karácsonyi Madonna
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
Ábrányi Emil: Lábán úr könnyei és egyéb történetek
Bársony István: Tréfás történetek