A ​has ezeregyéjszakája 5 csillagozás

Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

„Akárhol nyitjuk fel könyveit, minden oldalon, minden sorában érezzük a titokzatos áramot.” Márai Sándor Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nô és a szerelem jelentôségét, állítja Krúdy. De vajon tudnak-e az emberek úgy enni, ahogy a természet rendje megköveteli? A több, mint ötven elbeszélést és karcolatot tartalmazó kötet a gyomor örömeirôl szól. Krúdy hôseivel együtt hosszú estéket tölthetünk Pest-Buda kisvendéglôiben, belehallgathatunk az evés-ivás közben szövôdô beszélgetésekbe, magunkba szívhatjuk a „boldog békeidôk” jóllakott, csöndes atmoszféráját. Milyen a jó kocsmaillat? Miért a legtáplálóbb étel a varjúleves? Mibôl fôzik a levesek hercegét, a ráklevest? Mi a gábli? Milyenek a szép magyar hasak? Hogyan készítik Ujházi levesét és Esterházy rostélyosát? A gasztronómiai kalandozások közepette feltûnik Szindbád is, aki újra és újra szerelmi emlékei után, az elveszett múlt nyomát keresve utazik. A válogatás nagy része elfeledett vagy kevésbé ismert Krúdy írásokat közöl.

Tartalomjegyzék

>!
Tericum, 2015
412 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155285691
>!
Tericum, Budapest, 2003
412 oldal · ISBN: 9638453710
>!
Tericum, 2003
464 oldal · ISBN: 9786155285455

1 további kiadás


Enciklopédia 19


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Krúdy Gyulát mindig öröm olvasni, mert nagyon jól ír. Ő maga nagyon szeretett enni, inni, ebben a kötetben az ételekkel, italokkal kapcsolatos írásait gyűjtötték össze, mondhatni ínycsiklandozóan. Számos novellát olvashatunk a kötetben, van, ami több mint 20 oldalas, de akad közöttük nagyon rövidke, mindössze 1 oldalas is. A kötetbe időrendi sorrendbe kerültek az írások, amelyek nagy része a dualizmus kori vendéglátásról szól. Megtudhatjuk például, hogy egy hosszú vonatút során a különböző állomások restijeiben melyek a helyi finom fogások, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni. Olvashatunk a szüretről és arról, hogy melyik állatnak melyik része a legfinomabb. Ferenc József is előkerül, olvashatunk a kedvenc boráról és arról, mit ebédelt szívesen. Megtudhatjuk az Újházi tyúkhúsleves eredetét és azt, hogy miért nem az uborkasalátát nevezték el róla. A kötet végén néhány érdekes étel receptjét is elolvashatjuk, mint a sült tökkarika, a manírozott hal vagy a suhantott leves. Számos írásban érződik, hogy az amúgy nagy nőfaló hírében álló Krúdy a gyomrát is nagyon szerette, szívesen írt ételről és italról egyaránt. Az ország nagyon sok szegletéről ír, egyedül az óbudai túrós csuszát hiányoltam a könyv lapjairól. Ezt leszámítva egy nagyon élvezetes kötettel lehet a dolga az olvasónak, akinek vigyázni kell, mert olvasás közben könnyen megéhezhet. Ajánlom azoknak, akik szeretik Krúdy Gyula írásait és azoknak is, akik az életekről szeretnek olvasni!

2 hozzászólás
lilaköd P>!
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Békebeli ízek, történetek. Jó volt elmerülni a történetekben és közben gasztronómiai túrát tenni Budapesten és más városban.

lolajos>!
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Fantasztikus írások.

Ilyen mondatokat senki más nem tud írni a kisvendéglőkről, ételekről, a kofákról, szakácsnékról és pincérekről, a vasúti restiket körbeutazókról, a búzakereskedőkről és fiskálisokról, a hónapos retekről és liptói túróról, a grízeslisztről, a kocsonyáról, a zúzáról, a csontlétről, a húsvéti sódarról, a sör habjáról.

No és természetesen a szépasszonyokról. Vagy legalább az emlékükről.


Népszerű idézetek

lilaköd P>!

– Csak úgy viselkedjék, kérem, mintha otthon volna. Ha nem ülne elég kényelemben, változtasson a székén. Emelje fel az egyik lábát néha, mert a vérkeringésnek engedni kell, a gőzök, gázok, felpüffedések már sok embernek komoly bajt okoztak, amikor természetes ingereiktől visszatartották magukat. Szabadnak kell lenni a gyomorszájnak evés közben.

102. oldal - Egy pohár borovicska és következményei

lilaköd P>!

Azért szeretek a piacokon járni, mert azok körülbelül minden hónapban változtatják a maguk jellemző szagait.

60. oldal A piac illata

2 hozzászólás
lilaköd P>!

… a levesnek is bizonyára más illata volna, ha azt a szabadban tálalnák fel, mondjuk, valamely zöld kertben, amelyre fehér keblű, kék hegyek nézegetnének, és érezni lehetne a hűs leheletüket, amelyet a messzi város felé fújdogálnak.

97. oldal Egy pohár borovicska és következményei

Kapcsolódó szócikkek: leves
lilaköd P>!

Nálunk mindig van savanyított paprika. Nélkülözhetetlen az ételhez.

24. oldal A jó étvágy titka

lilaköd P>!

… szívringató cselekedet…

32. oldal Fogadó a régi világhoz

lilaköd P>!

Teli gyomorral senki sem ment a folyónak, ebéd után szundikált az ember, nem gondolt az öngyilkosságra.

37. oldal Magyar hasak

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
lilaköd P>!

– A leves forró, mint minden étel, ami a konyhámból kikerül. Ezért felhasználhatod az időt, hogy egy kis pohárka gyomorerősítőt végy magadhoz a pohárszékből. De ne a szilvóriumból, mert az csak korán reggel hasznos, hanem abból a gyomorerősítő borovicskából, amelyet Gábriel főz Szepesbélán. A pálinkára egyél meg néhány karika Szent János-retket a piacról, mert most van itt a reteknek az ideje.

96. oldal Egy pohár borovicska és következményei

Kapcsolódó szócikkek: pálinka · Szepesbéla
lilaköd P>!

Ha Miskolc nevét látta a konduktorban, dehogyis a pislogó kocsonyára gondolt, mint ez a vicces emberek szokása, hanem arra a savanyú malacbecsináltra, amelynek apró csontjaiból, fogaiból mindig tartogat egyet emlékben (és szerencsevarázs céljából) a pénzeserszényébe.

55. oldal Akik azért utaznak messze földre, hogy jól megebédeljenek

lilaköd P>!

Minden valamirevaló vendéglőnek egykor költője is volt Magyarországon.

57. oldal A vendéglők költője

lilaköd P>!

1914-ben még kocsmaillat volt Magyarországon.
Származott a kocsmaillat a különböző borjú- és marhapörköltöktől, amelyek paprikától szagosan, frissen csapolt, aranyhajú, csipkefodros ser társaságában várták gábelfrüstükre az utazókat, a legkisebb vendégfogadóban is.

31. oldal Fogadó a régi világhoz

Kapcsolódó szócikkek: 1914

Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Válogatott novellák és karcolatok
Heltai Jenő: Ismeretlen ismerősök
Kodolányi János: A megölt mese
Fekete István: Régi karácsony
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél kalandjai
Móricz Zsigmond: Tyúkleves
Babits Mihály: Karácsonyi Madonna
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
Ábrányi Emil: Lábán úr könnyei és egyéb történetek
Bársony István: Tréfás történetek