„- Nem vette észre, hogy később valaki netán megbolygatta a sírt? Nem tapasztalt semmi szokatlant? – Nem – rázta meg a fejét a sírásó. – De… várjon csak! Az az igazság, hogy nem volt alkalmam a tapasztalásra. Az év szeptember 10-én ugyanis kórházba vittek, mert a sérvem kiújult. Az ilyesmire jól emlékszik az ember… A műtétnél ötszáz forintot fizettem ki… – Elképzelhető, hogy valaki közben felbontotta a sírt, és oda temette azt a másik holttestet? – Temette??? Odadobta, mint valami rongyot. Uramisten! Még ha temette volna. – Milyen állapotban volt a holttest, amikor előkerült? – kérdezte Dér Ádám. – Természetesen csontváz állapotban – felelte a sírásó. – Tizenhárom év hosszú idő.”
Valakit mellém temettek (Dér Ádám 4.) 42 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1981
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

Visszatért a vicces, könnyed hangulat. 13 évvel ezelőtti gyilkosságot derít most fel Ádámunk, Alízka segítségével, ismét Balaton is helyet kap a történetben, egy csopaki villa a színhely, pár gyanúsított és egy szókimondó papagáj.
A végén nem volt laca-faca, utolsó lapokon derül gyilkosunk kilétére fény és még egy fricskát is odacsap hozzá:) Szeretem.

Szándékosan csak két könyvet hoztam magammal az egyhetes nyaralásra, nagyon bíztam a fövenyesi könyvszekrény felhozatalában.
Nem is hiába, ezt is onnan vettem kölcsön. Szándékoztam visszatenni, hogy másnak is szerezhessen kellemes perceket, órákat, de a szakadó eső miatt nem tudtam visszamenni, így magammal hoztam.
Az eleje rém unalmas, pontosabban sablonos volt, gyenge poénokkal, erőltetett humorral. Örülök, hogy nem tettem idő előtt vissza fellelési helyére az első lendületemből, hiszen hamar érdekessé vált.
Jó volt az alaptörténet is, a nyomozás menete is izgalmas volt. Olyannyira, hogy szégyen ide, szégyen oda, az utolsó oldalig nem tudtam, hogy ki a gyilkos.
Csak az nem derült ki, hogyan alakult langaléta körzeti megbízottunk szerelmi élete. :)

Tulajdonképpen, ha nem olvastam volna már a Dér sorozat két kötetét akkor legalább egy csillaggal többet adok. Mert a rejtély az ismét csak jól sikerült. Mondhatni meglepett a megoldás, csak éppen… csak éppen ez nem „viszketett”.
Mert ugye egy Dér sztori az elmebeteg gyilkosos (ha jól tudom). Igen ez is az, de valahogy a thriller része nem jött át, vagy a feszültségkeltés sikerült lanyhára, vagy én nem éltem bele magam eléggé, de itt valami hiányzott.
Vagy csak a álruhában végzett nyomozás és időnkénti Kristóf kibeszélése, az apparátus dicsérete volt a furcsa… nem tudom. …vagy csak a bezárt szoba rejtély(szerű) felállás nem passzol Dér elmebeteg sorozatgyilkos ellenfeleihez?

Jó kis krimi a hetvenes évek végéről – fiataloknak már nem is mindig érthető (Crossbar, ÁFÉSZ, stb.) A krimi szál viszont nem elavult – és bizony nem is tudtam kitalálni a gyilkost. (Pedig így utólag visszagondolva, igencsak vannak árulkodó mondatok. ) A humora is nekem való. Azt hiszem, megkeresem a többi Dér Ádám-nyomozást is.

Ezt az egy Dér Ádámot olvastam gyerekkoromban, mert anyukámnak csak ez volt meg. Akkor nagyon tetszett. Most is, de az előző részhez képest kicsit gyengébb. Ráadásul Ádám csak úgy simán lecserélte Juditot Nyéki Alízra.
Azért izgalmas volt, mert nem emlékeztem, ki a gyilkos, de aztán a végére az is beugrott, bár lehet, hogy egyébként is rájöttem volna, ezt már sosem tudjuk meg. Ettől függetlenül teljesen jó és ismét egy olyan rész, ami teljesen külön is olvasható, nem fontos a többi rész ismerete.

A feledékeny gyilkos meg A menyét éjszakája sokkal jobban sikerült könyvei az írónak. Pech, hogy azt a kettőt régen, és többször is olvastam, mire ezt a művét a kezembe vettem.
Szeretem a szocialista krimit, de ebben voltak elég életidegen eszmefuttatások. Valamint pár hibás vagy hihetetlen levezetés (említsük csak azt, hogy miként derül fény az áldozat kilétére.) Zavart továbbá az is, hogy Dér Ádámnak ebben a könyvben egészen más a menyasszonya, mint a g-i gyilkosság idején. (Ami persze nem lehetetlen, emberből vagyunk, de legalább illett volna egy mondattal megmagyarázni ezt a fordulatot.)

– Szóval három esztendővel ezelőtt, amikor egy hosszú, munkás élet után nyugállományba mentem, megkaptam a Kiváló dolgozó kitüntetést, s maga a tanácselnök mondta a búcsúztató beszédet. Nem akarok kérkedni, de kiemelte, hogy pótolhatatlan munkaerőt veszít el bennem a község, szakmailag és politikailag egyaránt megbízható személyt…
– Beszélt a nemzetközi helyzetről is?
– Kicsoda?
– A tanácselnök.
Géber Tóbiás megdöbbenve nézett Dér Ádámra.
– Maga ott volt?
– Ugyan! Csak tudom, hogy a búcsúbeszéd az búcsúbeszéd, az elnök pedig elnök.

– Ki bontotta fel azt a sírt? – kérdezte Ádám.
– Nem értem a kérdést – nézett rá a tanácselnök.
– Első napirendi pontként azt tárgyaljuk – mondta távolban Dér Ádám –, hogy az exhumálás tekintetében, a lerendezésre került sírok szempontjából mely dolgozók vettek részt intenzíven a kihantolási munkálatokban?
A tanácselnök arca felderült, fejével minden szónál egyetértően bólintott.
– A kihantolási munkálatokat a községi temető két betanított állományban levő dolgozója végezte és végzi.

Ferkó János a kék szemű közsségi rendőr gipszkeverés közben elrévülten figyelte Nyéki Aliz mozgását, testének lágy hullámzását, s orrában érezte a bőréből áradó illatot(Nina Ricci). Ettől természetesen megkukult, amúgy is szótlan természetű ember lévén, most száját szorosan összezárta, nehogy valamiféle ide nem illő kérdés hagyja el, ami netán megnevetteti, vagy elkedvetlenítheti a szőlőfürt mellű lányt, ezt a bűbájos teremtést, akinek nyúlánk termete nagyon is jól illett volna a községi rendőr szálas alakja mellé.
![]() | Dér Ádám sorozat · Összehasonlítás |