Valakit ​mellém temettek (Dér Ádám 4.) 42 csillagozás

Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

„- Nem vette észre, hogy később valaki netán megbolygatta a sírt? Nem tapasztalt semmi szokatlant? – Nem – rázta meg a fejét a sírásó. – De… várjon csak! Az az igazság, hogy nem volt alkalmam a tapasztalásra. Az év szeptember 10-én ugyanis kórházba vittek, mert a sérvem kiújult. Az ilyesmire jól emlékszik az ember… A műtétnél ötszáz forintot fizettem ki… – Elképzelhető, hogy valaki közben felbontotta a sírt, és oda temette azt a másik holttestet? – Temette??? Odadobta, mint valami rongyot. Uramisten! Még ha temette volna. – Milyen állapotban volt a holttest, amikor előkerült? – kérdezte Dér Ádám. – Természetesen csontváz állapotban – felelte a sírásó. – Tizenhárom év hosszú idő.”

Eredeti megjelenés éve: 1981

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1981
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 963271380X

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Dér Ádám

Helyszínek népszerűség szerint

sírhely


Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Könnyed, laza szórakozás – egy jó krimi, igazán váratlan megoldással. Értékeltem a szerző társadalomkritikáját és sajátos humorát. Az csak ráadás, hogy az érdekelt gyanúsítottak köre a nagycsaládból származik…(ők is Hárs-ok)

1 hozzászólás
Chivas>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Na neeee! Őrá nem gondoltam! Ritkán lepődök meg ennyire, imádom Kristóf Attila krimijeit! Az állam még mindig a padlón van. :) Rádásul még a könyv humora is rendben volt.

smetalin>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Visszatért a vicces, könnyed hangulat. 13 évvel ezelőtti gyilkosságot derít most fel Ádámunk, Alízka segítségével, ismét Balaton is helyet kap a történetben, egy csopaki villa a színhely, pár gyanúsított és egy szókimondó papagáj.
A végén nem volt laca-faca, utolsó lapokon derül gyilkosunk kilétére fény és még egy fricskát is odacsap hozzá:) Szeretem.

FreeAngel >!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Jaj, de hiányzott már ez a sorozat! És wow, micsoda vég! Döbbenet! Az utolsó mondatok.. Talán ez volt eddig a legjobb rész nem csak a humor, de a csattanó szempontjából is. Nem is ragozom tovább, mert minek? Aki nem olvassa el a Dér Ádám sorozatot, vessen magára! :))

KBCsilla P>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Szándékosan csak két könyvet hoztam magammal az egyhetes nyaralásra, nagyon bíztam a fövenyesi könyvszekrény felhozatalában.
Nem is hiába, ezt is onnan vettem kölcsön. Szándékoztam visszatenni, hogy másnak is szerezhessen kellemes perceket, órákat, de a szakadó eső miatt nem tudtam visszamenni, így magammal hoztam.
Az eleje rém unalmas, pontosabban sablonos volt, gyenge poénokkal, erőltetett humorral. Örülök, hogy nem tettem idő előtt vissza fellelési helyére az első lendületemből, hiszen hamar érdekessé vált.
Jó volt az alaptörténet is, a nyomozás menete is izgalmas volt. Olyannyira, hogy szégyen ide, szégyen oda, az utolsó oldalig nem tudtam, hogy ki a gyilkos.
Csak az nem derült ki, hogyan alakult langaléta körzeti megbízottunk szerelmi élete. :)

regulat>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Tulajdonképpen, ha nem olvastam volna már a Dér sorozat két kötetét akkor legalább egy csillaggal többet adok. Mert a rejtély az ismét csak jól sikerült. Mondhatni meglepett a megoldás, csak éppen… csak éppen ez nem „viszketett”.

Mert ugye egy Dér sztori az elmebeteg gyilkosos (ha jól tudom). Igen ez is az, de valahogy a thriller része nem jött át, vagy a feszültségkeltés sikerült lanyhára, vagy én nem éltem bele magam eléggé, de itt valami hiányzott.

Vagy csak a álruhában végzett nyomozás és időnkénti Kristóf kibeszélése, az apparátus dicsérete volt a furcsa… nem tudom. …vagy csak a bezárt szoba rejtély(szerű) felállás nem passzol Dér elmebeteg sorozatgyilkos ellenfeleihez?

>!
Magvető, Budapest, 1981
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 963271380X
Habók P>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Jó kis krimi a hetvenes évek végéről – fiataloknak már nem is mindig érthető (Crossbar, ÁFÉSZ, stb.) A krimi szál viszont nem elavult – és bizony nem is tudtam kitalálni a gyilkost. (Pedig így utólag visszagondolva, igencsak vannak árulkodó mondatok. ) A humora is nekem való. Azt hiszem, megkeresem a többi Dér Ádám-nyomozást is.

3 hozzászólás
EssentialH2_0 P>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Ezt az egy Dér Ádámot olvastam gyerekkoromban, mert anyukámnak csak ez volt meg. Akkor nagyon tetszett. Most is, de az előző részhez képest kicsit gyengébb. Ráadásul Ádám csak úgy simán lecserélte Juditot Nyéki Alízra.
Azért izgalmas volt, mert nem emlékeztem, ki a gyilkos, de aztán a végére az is beugrott, bár lehet, hogy egyébként is rájöttem volna, ezt már sosem tudjuk meg. Ettől függetlenül teljesen jó és ismét egy olyan rész, ami teljesen külön is olvasható, nem fontos a többi rész ismerete.

nana1>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

Teljesen más stílusú kötet, mint az előzők. Itt az időnként abszurditásig terjedő humoré a főszerep, néha úgy éreztem, mintha egy Rejtő könyvet olvasnék. A történet agyafúrt és szerintem színpadért kiált. A gyilkos kiléte! Szokásosan csak az utolsó mondatokban derül fény személyére.

XX73>!
Kristóf Attila: Valakit mellém temettek

A feledékeny gyilkos meg A menyét éjszakája sokkal jobban sikerült könyvei az írónak. Pech, hogy azt a kettőt régen, és többször is olvastam, mire ezt a művét a kezembe vettem.

Szeretem a szocialista krimit, de ebben voltak elég életidegen eszmefuttatások. Valamint pár hibás vagy hihetetlen levezetés (említsük csak azt, hogy miként derül fény az áldozat kilétére.) Zavart továbbá az is, hogy Dér Ádámnak ebben a könyvben egészen más a menyasszonya, mint a g-i gyilkosság idején. (Ami persze nem lehetetlen, emberből vagyunk, de legalább illett volna egy mondattal megmagyarázni ezt a fordulatot.)


Népszerű idézetek

regulat>!

[…] a halottaknál mutatkozó többlet mindig jelentkezik az élők közötti hiányban.

18. oldal (Magvető, 1981)

Bla IP>!

…az ilyen kifejezéseket, hogy frusztráció, személyiségfaktor, identitás, imágo, jóval nehezebben tudta megemészteni, mint a tejes kukoricát.

27. oldal

Habók P>!

– Szó­val há­rom esz­ten­dő­vel ez­előtt, ami­kor egy hosszú, mun­kás élet után nyug­ál­lo­mány­ba men­tem, meg­kap­tam a Ki­vá­ló dol­go­zó ki­tün­te­tést, s maga a ta­nács­el­nök mond­ta a bú­csúz­ta­tó be­szé­det. Nem aka­rok kér­ked­ni, de ki­emel­te, hogy pó­tol­ha­tat­lan mun­ka­erőt ve­szít el ben­nem a köz­ség, szak­ma­i­lag és po­li­ti­ka­i­lag egy­aránt meg­bíz­ha­tó sze­mélyt…
– Be­szélt a nem­zet­kö­zi hely­zet­ről is?
– Ki­cso­da?
– A ta­nács­el­nök.
Géber Tó­bi­ás meg­döb­ben­ve né­zett Dér Ádám­ra.
– Maga ott volt?
– Ugyan! Csak tu­dom, hogy a bú­csú­be­széd az bú­csú­be­széd, az el­nök pe­dig el­nök.

FreeAngel >!

– Ki bontotta fel azt a sírt? – kérdezte Ádám.
– Nem értem a kérdést – nézett rá a tanácselnök.
– Első napirendi pontként azt tárgyaljuk – mondta távolban Dér Ádám –, hogy az exhumálás tekintetében, a lerendezésre került sírok szempontjából mely dolgozók vettek részt intenzíven a kihantolási munkálatokban?
    A tanácselnök arca felderült, fejével minden szónál egyetértően bólintott.
– A kihantolási munkálatokat a községi temető két betanított állományban levő dolgozója végezte és végzi.

Kapcsolódó szócikkek: Dér Ádám · exhumálás · sírásó · sírhely
Bla IP>!

Ferkó János a kék szemű közsségi rendőr gipszkeverés közben elrévülten figyelte Nyéki Aliz mozgását, testének lágy hullámzását, s orrában érezte a bőréből áradó illatot(Nina Ricci). Ettől természetesen megkukult, amúgy is szótlan természetű ember lévén, most száját szorosan összezárta, nehogy valamiféle ide nem illő kérdés hagyja el, ami netán megnevetteti, vagy elkedvetlenítheti a szőlőfürt mellű lányt, ezt a bűbájos teremtést, akinek nyúlánk termete nagyon is jól illett volna a községi rendőr szálas alakja mellé.

37. oldal

Bla IP>!

Mondhatnánk úgy is: a gyilkosság fejedelem a bűnügyek közt, miként az állatok között az oroszlán, s egy oroszlánt ki cserélne el száz zebráért.

49. oldal


A sorozat következő kötete

Dér Ádám sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton
Szentiday Klára Mária: A táncoló betyár
John Cure: Hontalan lelkek
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Farkas Anett: A 33-as beteg
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Szántó Dániel: A hatszög