Pléhkrisztus 2 csillagozás

Kristóf Attila: Pléhkrisztus

Kristóf ​Attila a hétköznapok valóságával randevúzik, s a változó világ bonyolult jelenségeit faggatja okfejtő szándékkal. Regénye mégsem a tapasztalati, az „életszagú” valóság egyszerű másolása, hanem gondolatébresztő, elvontságában is jól körüljárható, a megfigyelt életmozzanatokat az általános szintjére emelő, bölcseleti igazságokat is megfogalmazó írás. Meséje és figurái szimbolikusak, ugyanakkor a környezet, a dolgok, a gesztusok részletezően valóságosak. A naphosszat fán ülő Öregember – aki folytonosan mások cselekedeteit figyeli, s a szabálytalanságokról, az általa erkölcstelennek tartott tettekről, az önmaga által kialakított „Törvény” nevében ítélkezik, s megfigyeléseit jelentésekbe foglalja – egy ideig rettegésben tartja környezetét. A cselekmény ennek az aszketikus öregembernek az életútját kíséri nyomon, s mutatja be eszmei elképzeléseinek hiábavalóságát. Az író a teljes életre, a hétköznapokban rejlő lehetőségek szépségére irányítja a figyelmet – amikor negatív… (tovább)

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1972
220 oldal · keménytáblás

Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Kristóf Attila: Pléhkrisztus

Elvontnak elvont. Hogy gondolatébresztő? Lehet.
Én speciel elgondolkodtam, hogy mit is akar mondani… és nem jöttem rá. Nem tudom behelyettesíteni a szereplőket. Ahhoz, hogy kimondja, hogy gyarló az ember, ahhoz túl lassan, túl súlytalanul hömpölyög ez a mese. Pedig ennél többet nem mond.
Elégia.
…amiből nekem kevesebb is elég lett volna.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1972
220 oldal · keménytáblás
>!
frostdemon
Kristóf Attila: Pléhkrisztus

Inkább csak kíváncsiságból vettem kézbe, hogy képet kapjak Kristóf Attila irodalmi munkásságáról. Sajnos nem győzött meg maradéktalanul.


Hasonló könyvek címkék alapján

Pálfalvi András: A forrás felé
Albius Tibullus – Sextus Aurelius Propertius: Szemelvények Tibullus és Propertius elégiáiból
Tibullus és Propertius összes költeményei
Johann Wolfgang Goethe: Római elégiák
Johann Wolfgang Goethe: Römische Elegien
Geoffrey Chaucer: The Book of the Duchess
Janus Pannonius: Janus Pannonius versei
Csü Jüan: Száműzetés
Jos Vandeloo: A veszély
Umberto Eco: Öt írás az erkölcsről