Szent ​István király 4 csillagozás

Kristó Gyula: Szent István király

Az egy évezrede megkoronázott Szent István király életéről és koráról rendkívül kevés forrás maradt az utókorra. Személye, tevékenysége mégis megkerülhetetlen, hiszen az ő neve forrt össze a legszorosabban a magyarsággal és egyszersmind a magyarok európaiságával. Nem csoda hát, ha a 20. században minden korszak megalkotta a maga Szent István-képét: öt biográfia is készült róla. Kristó Gyula Szent István-életrajza azonban nem csupán abban új, hogy ez a harmadik évezred első ilyen műve, hanem abban is, hogy sok tekintetben átrajzolja a köztudatban élő Szent István-képet. A forrásanyag kritikai megrostálásával, új hangsúlyok, összefüggések és feltevések megfogalmazásaival alapvetően új portré született az államalapító királyról és koráról, melyet a szerző több évtizedes kutatómunkája hitelesít, s amelyet most először bocsát népszerűsítő formában a szélesebb olvasóközönség elé.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tudomány – Egyetem

>!
Vince, Budapest, 2001
144 oldal · ISBN: 9639323217

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Andrea_Pusztai IP
Kristó Gyula: Szent István király

Bizonyos szempontokat jól megfogalmazott, de nem volt maradéktalan. Összességében tetszett, ha valakit érdekel a kor, egy olvasmánynak kitűnő.

2 hozzászólás
>!
Perly P
Kristó Gyula: Szent István király

Jólesett feleleveníteni Szent Istvánról az általános iskolában és a gimnáziumban tanultakat. Így is voltak közte olyan információk, amiket a mi történelemkönyveink csak megemlítettek, illetve olyanok is, amiket kihagytak azok bizonytalansága miatt. Mindenesetre az olvasás minden egyes pillanatát élveztem. Főleg a családról és a törvényekről szóló fejezetek kötöttek le (Mit mondhatnék? Mindig is odavoltam azért, hogy ki kinek a kije. :D), de a többi is nagyon érdekes volt.

>!
Katherine_Grey
Kristó Gyula: Szent István király

Okos, logikus, gyorsan elolvasható könyv Szent Istvánról: felhasználja a korábban megjelent nagy- és kismonográfiák, a hihetetlenül nagy anyag morzsáit, de azért igyekszik a saját útján járni. Érdekes és alapos.


Népszerű idézetek

>!
Perly P

Szent István neve forrt össze a legszorosabban a magyarsággal és egyszersmind a magyarok európaiságával. Az ő nevének szinonimája a szentkirály, ő volt falvak százaiban a templomcím, a település névadója. Ő az örök hivatkozási alap, minden cselekedet viszonyítási pontja, ő a Nagy Kezdet, az országalkotó, az államszervező, a keresztény hitet terjesztő uralkodó. Ő a valaha élt legnagyobb magyar államférfiú.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Nyáry Krisztián: Merész magyarok
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Bertényi Iván: Nagy Lajos király
Turbucz Dávid: Horthy Miklós
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Kosáry Domokos: A Görgey-kérdés története I-II.
Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás (szerk.): Nem mindennapi történelem
Bolyki Tamás (szerk.): A legnagyobb magyar királyok
Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil: Nagy Katalin – Mária Terézia