Az ​Árpád-házi uralkodók 11 csillagozás

Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-házi uralkodók

E könyv arra vállalkozik, hogy portrékat rajzoljon az Árpád-ház huszonnyolc uralkodójáról a IX. század közepétől a XIV. század elejéig. Közülük huszonhatan fia ágon, ketten pedig anyai ágon voltak a dinasztia, az Álmostól leszármazó és fiáról, Árpádról Árpád-háznak nevezett uralkodócsalád tagjai. Öten még mint fejedelmek (nagyfejedelmek) álltak népük élén, huszonhárman pedig királyként kormányoztak Magyarországot. Régi történelmi korokban, kiváltképpen olyan berendezkedések fennállása idején, amelyeket egyeduralmainak szokás nevezni, a királynak ma már elképzelhetetlenül nagy a legfőbb vezető szerepe a nép, az ország életében, sorsának alakításában.

>!
Interpress, Budapest, 1988
306 oldal · ISBN: 9637222391

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Wiggin77>!
Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-házi uralkodók

Kiváló könyv, nagyon sokat tanultam belőle. Országunk történelme kicsit sem unalmas, az Árpád-házi királyok kora meg pláne nem.
Kedvenc Árpád-házi királyaim II. Béla (Vak Béla) és IV. Béla.

Hanging_Moss_9102>!
Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-házi uralkodók

Tökéletes könyv az Árpád-kori uralkodóink életéről. Az én egyik kedvenc részem a Salamon-Géza-László-féle triumvirátus volt, a másik pedig „természetesen” II. András király korszaka, aki egy igazi „celeb király” életét élte.

ArnoDorian>!
Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-házi uralkodók

Nagyon jó kis könyv. Érthetően és érdekesen foglalja össze az Árpád-házi uralkodókat egytől egyig. Számomra sok új információval is szolgált. Nagyon jól fel lehet belőle készülni vizsgára, vagy előadásra. Csak ajánlani tusom. :-)


Népszerű idézetek

Creusa>!

Salamon és László akadályozták meg azt , hogy a nomád (besenyő,úz és kun) törzsek elfoglalják Magyarországot, és etnikailag megsemmisítsék a magyarságot.E királyok győzelmeik révén biztosították a magyar nép fennmaradását és további létét a Kárpát- medencében.

121.

Szelén>!

Miközben Géza erőfeszítéseket tett, hogy mind nagyobb területre terjessze ki az Árpádok fennhatóságát, belső riválisa támadt saját nemzetségén belül. Meg kellett osztoznia a hatalmon … Koppánnyal, aki a somogyi országrész kormányzását nyerte el, és megmaradt a pogány hiten. Ez az osztozás Géza főhatalmát még nem csorbította, de 997-ben bekövetkezett halálakor komoly veszély forrásává lett.

30. oldal

Szelén>!

Gézának, az Árpádok egyik jelentős uralkodójának nevéhez fűződik … az új „irányvonal” kimunkálása, … amely a magyarság fennmaradásához szükséges volt. A sors furcsa fintora, hogy e számottevő uralkodó mégsem elsősorban „saját jogán” vált az Árpádok történetének fontos szereplőjévé, hanem azáltal, hogy apja volt az államalapítónak, …

30-31. oldal

Szelén>!

A korábbi döntés és eskü értelmében Gézát fiának, Istvánnak kellett követnie a főhatalomban. Ám ekkor váratlan esemény történt. Bejelentette igényét a hatalomra Koppány…

Uralma jogcíméül azt tekintette, hogy 997-ben ő számított az Árpád-nemzetség legidősebb férfitagjának…

35. oldal

Szelén>!

István és Koppány összecsapásával és István győzelmével eldőlt a kérdés:az Árpádok nyugat – magyarországi területén István az úr.

37. oldal

Creusa>!

minden olyan ügyet, melyet jelenlétebben tárgyalnak meg, az írás bizonyságával erősítsék meg.
(1181, III. Béla)

217

Creusa>!

A halotti beszéd és a vele együtt könyörgő imádság magyar szövege a XII. század közepén keletkezett, ránk azonban 1195 táján jegyzett formában maradt. Az első hosszabb, összefüggő szöveget tükröző nyelvemlék hű tükre a korabeli magyar nyelv állapotának.
Ugyanakkor a temetési beszéd és imádság is annak a bizonyítéka, hogy a klerikusoknak egyházi feladataik ellátása során a kötelező latin mellett használniuk kellett a magyar nyelvet is,hogy a laikus hallgatóság megértse.

218.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vitéz Miklós: Vak Béla és II. Géza
Makkai Sándor: Sárga vihar
Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Zsoldos Attila: Nagy uralkodók és kiskirályok a 13. században
Tóth Tamás: Mondák az Árpád-házi királyokról
Vayer Lajos: Magyar uralkodók
Nemere István: Legendás magyar királyok
Kincses Gyula: Az Árpád-házi uralkodók pénzverése és királysága
Sumonyi Zoltán: Árpád-háziak Bizáncban
Varga Mátyás: Szent István király