Csák ​Máté 5 csillagozás

Kristó Gyula: Csák Máté

1301-ben hunyt el III. András királyunk, az Árpád-ház utolsó férfi tagja. Uralkodása alatt szüntelenül harcot folytatott a nagyurakkal. E feudális oligarchák legjellegzetesebb képviselője Csák Máté, aki 1321-ben bekövetkezett halálakor szinte az egész Északnyugat-Magyarország ura volt. Hogyan tudta aránylag rövid idő alatt tizennégy vármegyére kiterjeszteni hatalmát? Milyen eszközökkel gyarapította vagyonát? Kik támogatták, kik voltak legfőbb ellenfelei? Miképp bukott el végül? Ezekre a kérdésekre felel Kristó Gyula könyve, melyben végigkísérhetjük Csák Máté életútját, harcait a királyi hatalommal.

>!
Gondolat, Budapest, 1986
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632817362

Kiemelt értékelések

nanena>!
Kristó Gyula: Csák Máté

Érdekes történelmi elemzés és életrajz a Csák család felemelkedéséről, tündökléséről és bukásáról. A megmaradt írásos emlékek alapján készít számunkra az akkori állapotokról egy szemléletes képet. Mivel ezek köre eléggé korlátozott, teljes képet nem kaphatunk. De hitelesen ábrázolja az akkori közállapotokat, hogy még most sem tudjuk eldönteni, valaki a jó vagy a rossz oldalon harcolt, pozitív vagy éppen negatív személyiség volt.

Murphy_Watt>!
Kristó Gyula: Csák Máté

A klasszikus vicc szerint Csák Máténak két törvényes és egy törvénytelen fia volt. Név szerint Chuck Berry, Chuck Norris és Nemcsák Károly.
Amúgy öröm volt látni, hogy nagyuraink, vezéreink már 700 éve is kreatívan értelmezték az elvhűséget.

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ignácz Rózsa: Róza leányasszony
Bódy Gábor: Végtelen kép
Szántó Konrád: Boldog Gizella élete
Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Edith Eva Eger: A döntés
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Vaszary János: Zörgetik az ajtót
Harsányi Zsolt: Mathias Rex
Hegedüs Géza: Így élt Dózsa György