Vétkesek (Fredrika Bergman 6.) 96 csillagozás

Kristina Ohlsson: Vétkesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy férfit holtan találnak kedvenc foteljében, a kandalló előtt ülve. Mellkasát golyó ütötte át, kisujján pedig, furcsa módon, lánya karikagyűrűjét viseli. Fredrika Bergman és Alex Recht kapja meg az esetet, ám Alex figyelmére egyéb ügyek is igényt tartanak. Egy temetkezési vállalkozó, aki kétségbeesetten keresi a bátyját, hozzá fordul segítségért, ugyanis meggyőződése, hogy testvérét elrabolták, de senki nem hisz neki. Ugyanakkor Recht névtelen üzeneteket kap valakitől, aki „mindent helyre akar hozni”. A főfelügyelő és társa teljesen értetlenül állnak a levelek előtt – de nincs is idejük töprengeni rajtuk, mert az első holttest felfedezése után az áldozatok száma napról napra nő…

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9789633245668 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245651 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Alex Recht · Fredrika Bergman · Spencer Lagergren


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Magasan veri Lackberget. Nekem tuti. Semmi üresjárat, felesleges körök. Ohlsson ismét kitett magáért. Egy hihetetlenül jól felépített, szövevényes, rejtélyekben gazdag krimit kapunk tőle. Emberi sorsokkal, drámákkal. Méltó lezárása a sorozatnak. Csak sorban érdemes olvasni!! Ez a rész szorosan az előző ötre épül !!

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/05/vetkesek.html

8 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Egy problémám volt ezzel a könyvvel kapcsolatban; annyira olvasatta magát, hogy rettenetesen nehéz volt félbehagyni. Ohlsson ismét odatette magát és egy hihetetlenül izgalmas, pörgős történetet alkotott.
Az elején kicsit hadilábon álltam a sok szereplővel, nem bírtam megjegyezni, hogy ki kicsoda. Ez mondjuk részben az én hibám, ahogy öregszem ez egyre gyakrabban megesik. De aztán szépen helyreállt a nagy katyvasz a fejemben, és a több szálon futó történet összeállt egy kerek egésszé.
Olvasgattam az értékeléseket és többen is azt írták, hogy a Vétkesek a sorozat befejező része. Én azért bízom benne, hogy nem így van, mert szívesen olvasnám tovább Recht és Bergman történetét.

cicus61 P>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Ez egy nagyon jó kis történet volt. Fredrika és Alex nagyon jó csapat, előlük aztán nem bújnak el a tettesek :) A családi szálakat is szerettem, nagyon sajnáltam Frekrikát. A csapat többi tagját nem szerettem. Nagyon jó volt a befejezés is, szeretem a több szálon futó történeteket és itt is ez volt. Eddig csak egy részt olvastam a sorozatból, az nem annyira tetszett és a többi rész nem érdekel.

Anarchia_Könyvblog>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Legelőször is, amit mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy ezt a könyvet úgy érdemes elolvasni, ha az előzmény köteteket is olvastátok, mert ha nem akkor úgy fogtok járni, ahogyan én. Kapkodjátok a fejeteket, és nehezen rázódtok bele, hogy ki kivel van, és mit csinál. Másodszor, így is nagyon élvezhető volt a történet, mert egy kerek sztorit kaptam, csak a szereplők magánélete, és múltja miatt nem lehet elmenni az mellett, hogy van még öt része ezen kívül. Kristina Ohllsontól eddig egy könyvet olvastam, és az se mostanában volt, de megmaradt az emlékeimben, mivel csavarosan, és fordulatosan ír, ezáltal nem merül feledésbe, mint sok másik tömeg történet. A vétkesek című könyve is hasonlóan jó volt, és már most biztos vagyok benne, hogy a Frederika Bergmann sorozatot elfogom olvasni.
Számomra meglepő lett a végkifejlet, nagyon nem erre számítottam, és megdöbbentő volt. Pláne, hogy ritka az ilyen befejezés. Talán kicsit csalódott is voltam pár dolog miatt, de ez csak az én véleményem, és nem negatív értelemben írtam, csak amikor az ember elképzel dolgokat olvasás közben, és arcon vágják egy kiszámíthatatlan fordulattal, akkor csak pislogni tud leesett állal, és ostobán körbenézni, hogy akkor most mi van???? És bármennyire is sejtettem, hogy ki állhat a háttérben, erre tényleg nem számítottam.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/03/kristin…

2 hozzászólás
smetalin>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Írt már jobbat is, nekem kicsit olyan érzésem volt, hogy mint záró kötet, mindent az előzőekből szeretett volna belecsempészni és éreztetni az olvasókkal, hogy ez bizony az utolsó rész! Épp ezért nagyon kusza volt, és a befejezést vagyis az ügy lezárását sem érzem tökéletesen megoldottnak.

Niko_oka>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Ez a rész óriási, leírhatatlan csalódás volt….
Ha egy hónappal ezelőtt zsigerből fel kellett volna sorolnom pár szerzőt, akinek a műveit gondolkodás nélkül elolvasnám, ösztönös bizalommal, Kristina Ohlsson köztük lett volna. Szó sincs arról, hogy értékelhetetlen produktumot adott volna ki a kezéből, de aki egyszer részese volt a Fredrika Bergman-sorozat atmoszférájának, az egyből megérzi, ha valami oda nem illővel fut össze. Nemhogy teljesen kirítt a sorozatból, egyenesen olyan érzésem volt, mintha ezúttal egy rajongói folytatást olvasnék.
Kifejezetten megnyugtató volt a szerző utószava, amiből mindenki számára, aki tud a sorok közt olvasni, kiderül, mi az oka mindennek. Újra tudatosítottam magamban, hogy mennyire nem könnyű írónak, mi több, sikeres írónak lenni, valamint mennyire tévútra vihet a rajongói nyomás. Sosem gondoltam volna, hogy valaha ezt fogom írni, de remélem, ezúttal a sorozat lezárul, és mindenki hagyja békében pihenni. A kevesebb néha több…

2 hozzászólás
PRicsmond>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Kristina Ohlsson nagy valószínűség szerint az utolsó részt prezentálta az olvasóinak ezzel a könyvvel a Fredrika Bergmann sorozatból. Eljött tehát a búcsú ideje, utoljára lehettünk tanúi Fredrika és Alex nyomozásának. Azt hiszem kiemelkedő darabja ez a rész a sorozatnak, Ohlsson ismét odatette magát, hihetetlenül jól felépített történetet kaptunk, tele rejtéllyel, kérdésekkel amelyek már az első oldaltól kezdve furdalják az ember kíváncsiságát, hogy vajon mi erre a válasz, mi miért is történik. Majd nemhogy csökkenne ezeknek a száma újabbakat kapunk, és tovább lapozunk amikor is egyszer csak arra eszmélünk, hogy vége van. Minden kérdésre választ kapunk, megtudjuk ki az önjelölt igazságosztó, aki megbünteti a Vétkeseket, mi köze mindehhez Alexnek, miért kap üzeneteket a gyilkostól.
Kiváló író Kristina, mert mer váratlant húzni, az utolsó oldalakon is, itt sincs ez másképp, komoly meglepetések érik az embert, drámai fordulatokkal, végig felelevenítve a sorozat előző részeit, ezért is ezt a részt mindenképp a végére kell hagyni, a többi nélkül nem éri meg olvasni.
Hiányozni fog Fredrika és Alex párosa, de egyrészt megértem Ohlssont, hogy itt most abba hagyja, mindegyik rész nagyon jó volt, ha csak gyengébbet tudna írni nem is érné meg folytatni, viszont ő az az írónő aki tud ezen a sorozaton kívül is jó krimit írni és már bizonyította is nem egyszer, én biztosan elolvasom a többi könyvét is.

tmezo P>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Elég nagyszabású volt ez a záró kötet. A fő szál mellett sok-sok mellékszál futott, amik a korábbi részekhez szorosan kapcsolódtak, és szinte minden ügy említésre került, vagy éppen folytatása lett itt és most. Meglepő volt rájönni, hogy az áldozatok miért lettek áldozatok:, miért, miben vétkesek. És az elkövető személye még döbbenetesebb volt. Óriási fordulat, hogy pont ő volt a mindent megoldó ember. Az indok elég gyenge, de az elkövető személyisége talán magyarázatként szolgálhat.
A végét egy kissé kapkodósnak éreztem, viszont ami előtte volt, az jól kidolgozott. Élveztem, hogy nincs üresjárat, folyton történt valami.
Fredrika családi élete is meglepően zajlott. Érdekes volt az elgondolás, hogy valaki spoiler megtervezze a saját halálát, és látni azt, hogy a közösen csinált dolgok előbb utóbb az utolsók lesznek. Lezárásnak mindenképpen jó megoldás volt.

ggizi P>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Ez a könyv is kapott már hideget-meleget, de én személy szerint nem éreztem annyira kirívónak és erőltetettnek a történetet. Mindig is hullámzó volt részemről, hogy mely sorozatrész tetszett jobban vagy kevésbé, és bár ez a rész a többihez képest az utóbbihoz tartozik, messze nem érzem kevésnek.
Sok feszültséget nem tudott generálni a sztori, ettől függetlenül kíváncsian olvastam a nyomozás alakulását, a magánéleti vonatkozásokat és a különböző szálak összefonódását. Fredrika családi helyzete rányomta bélyegét a kötet hangulatára és a kicsit nyomasztó légkör nemcsak a gyilkosságoknak és bűntényeknek volt köszönhető.
A vége számomra hirtelen zárult, szinte néhány mondattal el lett intézve az indíték magyarázata, de ezúttal úgy tűnik végleg pont került a sorozat végére.

dagikám>!
Kristina Ohlsson: Vétkesek

Húú..azt hittem, hogy amit utoljára olvastam az irónőtől, attól nem lesz ütősebb, de lett. Annyira össze tudja kuszálni a szálakat pozitív értelemben, hogy nem gondolná az ember, hogy ez valaha is kibogozódik,de mégis. Magával ragadtak az események,kapkodtam a fejem, hogy hogy lehet ennyire fokozni a feszültséget és szinte már fizikai fájdalmat okozott, hogy nem tudtam, hogy kapcsolódnak egymáshoz a darabkák. Kiváló történet egy kiváló írónőtől.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A szerelem csak jutalom, amelyet valaki az élettől kaphat, de nem létszükséglet. És nem olyasmi, ami rendelésre érkezik.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
PRicsmond>!

Akinek bánata van, legjobb békén hagyni.

Kapcsolódó szócikkek: bánat
robinson P>!

A dolgok olykor gyorsabban történnek, mint az ember gondolná.

PRicsmond>!

A szerelem olykor nem más, mint értelmetlen, pusztító erő, ezt Mikael is jól tudta. Sok embert sodort már az őrület szélére ez az érzés.

Kapcsolódó szócikkek: Mikael Lundell · szerelem
PRicsmond>!

Rájött, hogy az élet olyan, akár egy bank. Ha az ember túl sokat vesz ki belőle, előbb-utóbb lenullázza a számlát.

Kapcsolódó szócikkek: Malin Johansson
robinson P>!

– Tudod, miről szól a könyv?
Ám Spencer a fejét rázta.
– Nem. De tetszik a címe. Mindent helyrehozok – csak így egyenesen, semmi fakszni.

Kapcsolódó szócikkek: Fredrika Bergman · Spencer Lagergren
PRicsmond>!

A halál ugyanis úgy viselkedik, akár egy részeg ember egy zsúfolt bárban. Bárkinek nekimegy, és még csak bocsánatot sem kér.

Kapcsolódó szócikkek: halál
robinson P>!

Hogy szerette egykor a régi könyveket! Gyerekkorában több ezer órát töltött a könyvtárban. Mennyi régi jó szokása merült feledésbe az évek során!

robinson P>!

Olyan nő volt, aki a legtöbb érzését igyekezett uralni, ám a fájdalmat és a rémületet képtelenség irányítani.

PRicsmond>!

– Szerinted naiv vagyok? – kérdezett vissza nevetve.
– Te? Á, dehogy. Túlságosan cinikus vagy, hogy naiv legyél.

Kapcsolódó szócikkek: Fredrika Bergman · Spencer Lagergren

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Chris Carter: Halállista
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Lars Kepler: Tükörember
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Réti László: Kaméleon
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Robert Galbraith: Gonosz pálya