Őrangyalok (Fredrika Bergman 3.) 166 csillagozás

Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Stockholm ​egyik elővárosának erdős részén két, emberi maradványokkal teli nejlonzsák kerül elő a föld alól. A rendőrség hamar kideríti, hogy egy két éve eltűnt egyetemista lány hamvaira bukkantak. A nyomozást nem csupán a gyilkosság óta eltelt idő nehezíti, hanem az áldozat, Rebecca Trolle rendkívül szerteágazó kapcsolatai is. Ráadásul a lány maradványainak fellelési helyétől nem messze egy másik holttest is előkerül, melyet évtizedekkel előbb tűntettek el. Bár az időtáv a két eset között túl nagynak tűnik, bizonyos jelek mégis arra mutatnak, hogy azonos lehet a gyilkos. Egy újabb tragédia csak tovább kuszálja a szálakat, s még sürgetőbbé teszi a tettes kézre kerítését. Egy idő után a történések központi figurája lesz egy idősotthonban élő hölgy, aki valamikor ünnepelt gyerekkönyvíró volt. Ám ő évtizedek óta beszédképtelen. A nyomozócsoport újra és újra vakvágányra fut, s a korábbi kötetekből megismert Fredrika Bergmannak azzal is szembesülnie kell, hogy meglehet, élettársának,… (tovább)

Eredeti cím: Änglavakter

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2014
412 oldal · ISBN: 9789633242148 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2013
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240854 · Fordította: Erdődy Andrea

Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

Euthümia_K P>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Szeretem a skandináv krimiket, mert imádok olvasás közben izgulni, borzongani, agyalni, elméleteket gyártani. Az meg hab a tortán, ha sorozatról van szó, mert a krimi szál mellett lehetőség van kicsit mélyebben megismerni a szereplők életét. Szeretem nyomon követni, hogy hogyan változik egy-egy karakter élete a történetek folyamán. Az Őrangyalokban az írónő nagy hangsúlyt fektetett a szereplők magánéletének bemutatására, ráadásul majdnem mindegyik főhős élete annyira felfordult, hogy csak kapkodtam a fejem, hogy ennyi mindent bele lehet sűríteni 400 oldalba.
A Bergman-sorozat harmadik része kimondottan lebilincselően izgalmasra sikerült; nagyon érdekes és egyben beteg témát boncolgat. Ráadásként Ohlsson úgy megkavarta a szálakat, hogy konkrétan már mindenki gyanús volt a könyvben, aki él és mozog. A történet végig pőrgős, az első sortól az utolsóig fenntartja a figyelmem. A skandináv krimit kedvelőknek kifejezettén ajánlom ezt a könyvet.

Csoszi>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Kristina Ohlsson ismét zseniálisat alkotott. Hihetetlen, hogy mennyire összetett és lebilincselő a történet, sok-sok szereplővel, gyanúsítottal. Naná, hogy most sem sikerült ráhibáznom a tettes személyére! Mind a nyomozás, mind a magánéleti részek nagyon tetszettek. Sajnáltam Spencer meghurcolását, és hogy mekkora galibába keveredett önhibáján kívül. spoiler Mivel pár dolog nyitva maradt, nagyon kíváncsi vagyok a következő részre.

szadrienn P>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Kiváló krimi, lehengerlő a legelső oldalaktól fogva.
Már a bevezető fejezetnél éreztem, hogy kezd megfagyni körülöttem a levegő, és onnantól kezdve csakúgy potyogtak elő a csontvázak a szekrény mélyéről – és más sötét, eldugott helyekről.
Szerettem a hátborzongató atmoszférát, a bizonytalanságot, ahogy mindenre rávetült a múlt titkainak árnyéka, és a jól elhelyezett idősík váltások csak tovább tudták fokozni a feszültséget. A rutinos szerzők persze tudják, hogy az olvasó nem tartható túl sokáig hideglelős állapotban, így feloldásképpen igényes, érzékenyen megírt magánéleti szálakat kaptam.
A könyv végén bravúrosan köszön vissza a kezdő jelenet, és azt sem bántam, hogy a történet sejtelmesen lezáratlan.

Anarchia_Könyvblog>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Egy holttestet találnak elásva, melyet brutálisan meggyaláztak azzal, hogy láncfűrésszel darabolták szét. Alex és csapata munkához lát, bár a férfi még mindig nehezen viseli a felesége elvesztését, így néha a figyelme akarva akaratlanul elkalandozik. Frederika még mindig otthon a kislányával Sagaval, Spencer pedig a balesete után ismét az egyetemen. A férfit viszont meggyanúsítja egy diákja, szexuális zaklatással. Spencer értetlenül áll a helyzet előtt, és az sem segít, hogy az igazgató valamilyen szinten előhozakodik azzal, hogy Frederika szintén a diákja volt, és húsz év van köztük. Szabadságra küldik, de ahelyett, hogy otthon mindent elmondana, inkább felajánlja feleségének, hogy menjen vissza dolgozni, majd ő marad otthon a kislányukkal. Frederika örül ennek, hiányzott neki a munka, és már másnap bele is cseppen a darabolós ügybe.
Ajánló folytatása itt:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/07/07/kristin…

tmezo P>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Huhúú…ez aztán…
…nagyon komoly rész volt, rettentően összetett, és feszültséggel teli. Bizarr dologgal kezdődött a történet, abszolút figyelemfelkeltő és ezt sikerül is megtartani egészen a végéig. Érdekesen alakult az egész nyomozás; egyik furább nyom jött a másik után, egyre gyanúsabbá váltak az emberek, és a nyomozók élete is a feje tetejére állt.

>!
Animus, Budapest, 2013
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240854 · Fordította: Erdődy Andrea
4 hozzászólás
Bélabá>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Z.S.E.N.I.Á.L.I.S!!! Elképesztő történet, mintha Kristina Ohlsson női Stieg Larsonná vedlett volna át. Miért hozom fel Larssont? Mert felfedezni véltem hasonlóságokat. A kidolgozottság, precízitás, a karakterek a Millenium-trilógia atyját idézték. Továbbá volt egy-két hasonlatos pont szerintem a trilógiájához viszonyítva. Ezeket nem részletezném, tessék elolvasni mindenkinek. Hihetetlen sztori, ahol hullahalmok bukkanak elő, a régmúltba visszanyúló történetek már klasszikus skandináv krimivé formálják az egészet. Itt apró Indriðason-feeling ért utol. Kristina Ohlsson első olvasásra belopta magát a kedvenceim köze, meg ez a könyv is! Múltkor panaszkodtam, most meg el vagyok képedve. Ja! És mindig tanulni valami újat, erre még visszatérek majd. Nem találok jelzőket, olyan jól kimunkált történet volt. Ismétlem magam: Z.S.E.N.I.Á.L.I.S!!! 10/10!

buzavirág>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Eddig is tetszett ez a sorozat, de ez a rész mindent visz. Ebben a részben nagyobb hangsúlyt kap a három nyomozó magánélete, családja. Nekem ez eddig is tetszetős megoldás volt, az írónő nagyon ért ehhez, sőt, most a történet hasznára is fordította, mert ez a rész ettől szólt akkorát. A nyomozás nagyon szövevényes és félelmetes, hiszen annyira beteg. Imádom az ilyen hátborzongató helyzeteket. Szerencsére a köszönetnyilvánításnál szóba kerül, hogy csak fikció, de tény, hogy számomra így is emlékezetes marad. Ajánlom.

Nefi P>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Eddig mindenkinek ez a rész tetszett jobban. Nekem meg kicsit „túltoltuk” érzésem volt… Rengeteg szál, rengeteg esemény…
De azért cselekményes, lendületes maradt, a szálakat a végén szépen eldolgozta az írómő.
Jöhet a következő rész :)

ggizi P>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

A történet nagyon szövevényes volt, és amilyen izgalmasra és feszültséggel telire sikeredett a fő szál, olyan érdekesen alakultak a mellékvágányai is. Ez volt eddig a legjobb sorozatrész, pedig a korábbiak is mind meggyőzőek voltak.
Irtó jó volt!

smetalin>!
Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Hihetetlen mennyit fejlődött az írónő!!!! (igaz írja is a végén, Ő maga is elismeri)
az első fejezet olvasása után, folyamatosan a 8mm (Nicolas Cage) című film járt a fejemben!
Lendületes, folyamatosan fent tartja a figyelmet, nincsenek elkalandozások ( kivéve Alex-Diane) és rettentően összetett!! Sok szereplő,a múlt árnyai, egy gödör mely sötét titkokat tár fel, és mind mind összekapcsolódik! és míg folyik a nyomozás, egyre többet tudhatunk meg magukról a nyomozókról is, életük alakulásáról, amely nem mindig úgy alakul ahogy szeretnék!
( Alex és Spencer nem igazán szimpatikusak, nem a tetteik miatt, csak úgy ránézésre valamiért nem)
Ajánlom a könyvet azoknak is, akik az első két rész után megtorpantak, nem fognak csalódni!
:)

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

saribo>!

A gyerekekkel való jó kapcsolatot még kiskorukban kell magalapozni, nem pedig akkor, amikor már felnőttek. Bizonyos dolgokat nem lehet visszacsinálni. Az ember gyerekkorát például.

306. oldal

vercsa>!

– Az én igényeim elég egyszerűek. Gyűlölök egyedül lenni, és szeretem, ha együtt élhetek valakivel.

166. oldal

Barbiianyuja>!

Nem ismerjük a gyerekeinket úgy, ahogy szeretnénk. Egyszerűen nem ismerjük őket.

305. oldal

gybarbii P>!

– Ha az ember kedvel valakit, szeretne tudni róla. Nem akarja, hogy teljesen eltűnjön az életéből.

72. oldal

PRicsmond>!

Peder a mólón állt, és tekintetével Stockholm káprázatosan szép szigetvilágát pásztázta. Mindenütt ezek az apró szigetek. Mindegyiknek megvan a maga titka. Mindenféle emberek lakják őket.

387. oldal

gybarbii P>!

Drága papa, a gyerekek olyanok lesznek, amilyenekké teszik őket.

97. oldal

gybarbii P>!

– Egy fiú áll a kertjében.
– Egy barátom. Nyugodtan várhat odakint.
A nő megeresztett egy félmosolyt, mire Peder elvörösödött.
Egy barátja? Aki fiatalabb, mint Peder?
Egy dologban biztos volt: A Lagergren házaspár egyik tagja sem a maga korabeli partnereket részesítette előnyben.

235. oldal

robinson P>!

– Tudod, hogy tartja a mondás. Minden zsarunak van egy esete, amitől nem tud szabadulni. Az enyém Thea Aldrin fiának eltűnése.

182. oldal

gybarbii P>!

– Mit gondolsz? – kérdezte végül Spencer.
– Azt, hogy bajban vagy. Nagy bajban.

184. oldal

PRicsmond>!

„Fél életemben rendőrként dolgoztam, de ez a legocsmányabb eset, amihez valaha közöm volt. Rémálom, a gonoszság pokla. Mese happy end nélkül.”

11. oldal


A sorozat következő kötete

Fredrika Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
Stefan Ahnhem: A fantom
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: Méltatlanok
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Arne Dahl: Rossz vér
Jo Nesbø: Szomjúság
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal
Harlan Coben: Az erdő