Mostohák (Fredrika Bergman 1.) 304 csillagozás

Kristina Ohlsson: Mostohák

Százak láthatták volna, mégsem tűnik fel senkinek, amikor egy zsúfolt svédországi vonatról elrabolnak egy kislányt. Az anyja nem volt mellette, mert az egyik állomáson véletlenül lemaradt. A vonat személyzetét természetesen riasztották, hogy vigyázzanak az alvó gyerekre, ám mire a szerelvény befut a stockholmi főpályaudvarra, a kicsinek nyoma vész. Alex Recht felügyelő és Fredrika Bergman bűnügyi elemző kezdetben klasszikus gyerekrablásra gondol, ám a nyomozás rémálomba illő fordulatot vesz, amikor az ország egy távoli szegletében megtalálják a kislány holttestét homlokán a felirattal: Nem kell! A gyilkos kíméletlen, s mint kiderül, rendkívüli képességű…

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240816 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
352 oldal · ISBN: 9789633241394 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2012
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240816 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Fredrika Bergman


Kedvencelte 8

Most olvassa 11

Várólistára tette 190

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

FairyDust>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Manapság egyre több krimit olvasok, vannak nagyon rosszak és kiemelkedően jók is, a Mostohák az erős 4-es kategóriába tartozik.
Megannyi apró hiba van benne, de ha a könyre úgy tekintek mint egy egészre, akkor elhalványulnak. Kristina első könyve van olyan jó, mint másnak a 3. vagy 4. kiadása. Nagyon sajnálom, hogy nem kapott több teret a nyomozás, és kevesebbet a szereplők magánélete. A főszereplőnk Fredrika egy igen kellemes női karakter. Összefüggéseket keres, kutat, és nem adja fel. Elég lett volna ha ő egyedül felel a nyomozásért, a többiek idegesítettek, sőt feleslegesnek éreztem őket.
Én azt mondom, hogy egy krimi iránt érdeklődő, kissé félős embernek is jó szívvel ajánlom. Nincsenek benne brutális, kaszabolós jelenetek, ígérem nem fog forogni a gyomrod.
Nem volt tökéletes, de azért örülök hogy elolvastam.
Spoiler-mentes értékelés: https://missreaders.com/books/details/38

MissFortune>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Újabb remek skandináv krimit olvashattam. A történet egy gyerekrablóról szól, aki a Stockholmba tartó vonatról elrabol egy kislányt. Senki sem látta, hogyan tűnt el. Izgalmas volt, pörögtek az események, míg szép lassan fény derült a rabló kilétére. Az könyv legelső oldala alapján levonhattam volna a következtetéseket, de csak a végén jutott már eszembe. XD
Ami annyira nem tetszett, hogy elég sok volt a magánéleti dráma, plusz Peder egy semmirekellő szereplő. Jobb lenne, ha nem lenne. :D
Ahhoz képest, hogy ez volt a szerző első könyve, meglepően jó.

Kovaxka P>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Csak azért négyes, mert biztos, hogy lesznek még ennél is jobb részek a sorozatban. A szerzőt már ismerem és kedvelem, nem is értem, miért váratott nálam magára ennyit az első regénye. Gyakorlatilag nem tudtam letenni. Engem nem zavarnak a magánéleti vergődések, hozzászoktam, hogy a svéd csajok így hozzák közel a szereplőket. Gyomorszorító ügy, de szinte nulla vér, mérsékelten defektes, kicsit béna nyomozók, Fredrikának lesz honnan kiragyogni. A vége kissé elkapkodott, még nem tökéletes, de nem félek tovább olvasni a fejleményeket.

4 hozzászólás
Csoszi>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Izgalmas, lebilincselő, brutális, skandináv. Nagyon jól megírt könyv. Tetszett, ahogy végigkísérhettük a nyomozás menetét, és az ellentéteket a csapaton belül, majd ahogy elindulnak egy-egy szálon, és egyre bővül az elvégzendő feladatok köre. A nyomozócsoport karakterei jól kidolgozottak. Személy szerint mindegyüket megkedveltem, jó és rossz tulajdonságaikkal, esendőségükkel együtt. Különösen tetszett, hogy az írónő a magánéletüket is megmutatta, ettől emberibbnek tűntek, gondolataik által közel éreztem őket magamhoz. Fredrika abszolút kedvenc lett. Az elején egyfajta távolságtartás jellemzi, civilként kívülállónak érzi magát, majd egy ponton elkapja a hév, és a csapat teljes jogú tagjává válik. A gyilkos személye meglepett. A cselekedetei és indítékai undorral töltöttek el. Nem, az ilyen embert(?) nem tudom megérteni.

ppeva P>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Nem is tudom, mi a brutálisabb: véres és kaszabolós jelenetek, vagy súlyosan bántalmazott nők és gyerekek, meggyilkolt nők és gyerekek. Az előbbiek esetében meg tudom már oldani, hogy az adott oldalakat félszemmel, felületesen olvassam. Az utóbbi esetben erre nincs lehetőség.
Nekem ezért volt nagyon kemény és brutális ezt a könyvet olvasni.
Szívesebben olvastam volna többet a nyomozati munkáról, mint a nyomozók helyenként káoszos magán- és szerelmi életéről. A közepén meg már szinte szuggeráltam a rendőröket, nyissák már ki a szemüket, hiszen annyira nyilvánvaló volt, mi után kellene nyomozniuk.
Lehet magyarázatot találni arra, miért fordul ki magából valaki, hogyan lesz pszichopata. Lehet, hogy található a múltjában, a gyerekkorában olyan, ami megindokolja, mitől sérült. De megérteni, elfogadni az ember akkor se tudja, ha sajnálja azt a régi, bántalmazott, eldobott kisgyereket.

Nefi P>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Nekem nagyon tetszett :) Pörgős volt, folyamatosan fenntartotta a figyelmet, a szereplők, karakterek annyira voltak kidolgozottak, amennyire kellett. Újabb sorozat, újra egy Bergman :) Nomen est omen, úgy látom nekem ez a név bejön :)
Ha voltak is gyengeségei, hátrányai a könyvnek, akkor azok szépen belesimultak a nagy egészbe.

4 hozzászólás
szadrienn P>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Nem éreztem elég átütőnek a kezdő kötetet, a szívem más skandináv ügyosztályok munkatársaiért dobog, de bízom benne, hogy néhány dermesztő Fredrika Bergman esettel később már új kedvenc sorozatot avathatok.

3 hozzászólás
tmezo P>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Nagyon borús hangulatú ez a történet, hátborzongató gyilkosságokkal. A gyilkos igen alapos és elborult elme, tele haraggal. Én ugyan hamarabb rájöttem, mint a nyomozók, hogy mi mozgatja, és egészen megdöbbentem. A szálak persze a végére összeérnek, és megoldódik a rejtély, de a lezárás eléggé gyorsra sikeredett.
Egy kicsit azért összezavart, próbálta elterelni a figyelmem, gyanút keltett több esetben is, de végig fenntartotta a figyelmem, ilyen és olyan apró trükkökkel.
Mindenképpen folytatni fogom, kíváncsi vagyok Fredrika hogyan tudja fellendíteni a nyomozók korábbi munkáját.

>!
Animus, Budapest, 2012
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240816 · Fordította: Torma Péter
ggizi P>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Nekem ez nagyon tetszett! Nemcsak a krimiszál volt izgalmas és fordulatos, de érdekes volt az is, hogy a szereplők személyes hátterébe is ilyen részletesen beleláthattunk. A téma enyhén sokkoló volt (voltak már ilyen rémálmaim, hogy a gyerekem fennmarad a vonaton…), és bár az indíték elég kiszámítható, ettől még nagyon élvezetes olvasmány volt. Biztosan folytatom a sorozatot.

3 hozzászólás
Youditta>!
Kristina Ohlsson: Mostohák

Elég hátborzongató, amikor az ember azt olvassa, hallja, hogy gyereket rabolnak el, gyilkolnak meg és így tovább. Ezért is kemény ez a könyv, mert ez a lehető legkeményebb téma a gyilkolás területén, szóval nem aprózta el az írónő a nyitást ebben a sorozatban.
Természetesen van hovà fejlődnie a karaktereknek, de összeségében mégis korrekt könyv ez elsőre. Tetszettek a karakterek, olyan skandinávos a javából.
Viszont nekem elég hamar egyértelmű lett, hogy mi volt az indíték, tehát nem volt csattanó a vége, ettől még voltak benne szálak, amitől izgalmassá vált végig a történet.
Kíváncsivá tett az írónő a többi könyve iránt.


Népszerű idézetek

Csoszi>!

Műveltség, férj, gyerek: a női lét szentháromsága.

121. oldal

Aquarius P>!

A gyásznak sok arca van, és sok fázisa. (…) a mély gyászt elviselni éppoly nehéz, mint vékony jégen járni. Az egyik pillanatban olyan, mintha minden rendben lenne, aztán a következőben eltörik valami, és az ember aláhull a sötétségbe.

174. oldal

Aquarius P>!

Az ösztön sosem helyettesítheti a tudást, de remekül kiegészíti.

14. oldal

Emerencia P>!

Az illata emlékétől is rosszul lett. Sötét, édeskés, poros illat volt. Mint a könyvek szaga a könyvtárában.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár
4 hozzászólás
Emerencia P>!

Az élet a legváratlanabb és legkellemetlenebb meglepetésekkel képes szolgálni.

48. oldal

Szimirza P>!

Sötét, édeskés, poros illat volt. Mint a könyvek szaga a könyvtárában.

Színek>!

A véletlen külön életet él, és nem lehet a rendszeresség segítségével kizárni a világunkból.

118. oldal

Szimirza P>!

Szeretett az ujjával végigsimítani a hegeken, és szerette tudni, hogy túlélte.

gybarbii P>!

Az anyja nem kertelt sokat, amikor annak idején elmesélte Teodorának, miről is szól tulajdonképpen az élet. Az ember művelődjön, házasodjon meg, és váljon halhatatlanná.

121. oldal


A sorozat következő kötete

Fredrika Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Erik Axl Sund: Bomlás
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Anne Frasier: A testolvasó
Mons Kallentoft: Véres tél
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Karen Rose: Vigyázz rám
Helena Silence: Ezüsthíd