Elnémítva (Fredrika Bergman 2.) 202 csillagozás

Kristina Ohlsson: Elnémítva

Alex Rechtnek és különleges nyomozócsoportjának két ügye is akad egyszerre. Stockholm külvárosában halálra gázolnak egy férfit, akit a hatóságok képtelenek azonosítani. A boncolás alapján egyértelmű, hogy szándékosan ütötték el. A tettes és az indíték ismeretlen. Ezzel egy időben holtan találnak egy lelkészt és a feleségét. Felmerül, hogy a férfi esetleg nem tudta elviselni lánya halálának hírét, s ezért lőtte agyon a feleségét, majd lett öngyilkos. A házaspár ismerősei ezt teljes képtelenségnek tartják. A nyomozás során kiderül, hogy a lelkész menekülteket bújtatott vidéki nyaralójuk pincéjében. Ali Irakból menekült Svédországba. A titokzatos szervezet, amely átcsempészte őt a határon, érdekes ajánlatot tesz neki. A fizetségnek csak egy részét kell pénzben törlesztenie, feltéve, ha vállal egy kis szívességet

Eredeti cím: Tusenskönor

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2014
350 oldal · ISBN: 9789633242124 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240847 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Fredrika Bergman


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

A második Ohlsson regény, amit olvastam, másodikként. Ismét egy aktuális téma bűnügyi keretben: a menekültek és vérszívóik. Fredrika és a csapat nagyon szimpatikus, most jobban megismertem őket, mindenkinek vannak megoldandó, emberi problémái, de a munkában kitűnően működnek. Az ügy elég szövevényes, jól kitalált történet, most sem csalódtam.

3 hozzászólás
Csoszi>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Zseniális, szövevényes, több szálon futó, sok szereplős történet. Mind a magánéleti, mind a nyomozós részek nagyon tetszettek. Csak lestem, hogy milyen összefüggések vannak az egyes szálak/események, kapcsolatok a szereplők között. Hogy tudott ilyet kitalálni az írónő? Kissé megzavart a meggyilkolt házaspár két lánya. spoiler Érdekesnek találtam, hogy a könyv egy olyan jelenséggel foglalkozik, ami napjainkban elég aktuális, nevezetesen a menekültekkel és a nyomorukat kihasználó embercsempészekkel.
Nagyon megszerettem Fredrikát és társait. Remélem, mielőbb sikerül folytatnom a sorozatot.

2 hozzászólás
szadrienn P>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

A papírforma szerint az előző részt, a Mostohákat kellett volna jobban szeretnem, ezzel szemben már adom is a több csillagot ennek a kötetnek.
Hozzám ez a rész állt közelebb, a nyomozócsoport számomra eddig közömbös tagjai most kezdtek rokonszenves, nehézségeikkel elszántan küzdő, élettel teli alakokká válni. A mellékszereplők sorsát meg úgy a szívemre vettem, hogy az egyikkel Stockholmban szorongtam, a másikkal Bangkokban rettegtem.
A bevándorlással foglalkozó téma ma még aktuálisabb, az események középpontjában álló családdal együtt pedig megtapasztalhatjuk, hogyan válhat a jószándék a pokolba vezető úttá.

Nefi>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Bevallom az értékelések alapján sokkal rosszabbra számítottam. De ez pörgős, cselekményes volt, megfelelő jellemrajzokkal, jól kidolgozott vonalvezetéssel. A téma kicsit provokatív volt, meg is lepődtem rajta, de azt gondolom, hogy a svédek már 2008–2010 között többet tudtak erről a témáról, mint mi itt Magyarországon. Kicsit féltem tőle, hogy morálisan el megy a könyv, vagy túl sok politikai kinyilatkoztatás lesz benne, de szerencsére nem így volt, sikerült középúton tartania a könyvet végig. A sorozat és az írónő rajongója lettem :)

buzavirág P>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Erős négyes. Összességében nagyon tetszett, szeretem az ilyen regényeket ahol nagy szerepet kap a nyomozás mellett a magánélet, hiszen így sokkal mélyebben megismerhetjük a karaktereket, velük örülhetünk vagy éppen sírhatunk. Sajnos most ez egy kicsit a nyomozás rovására ment, hiszen aki egy erős krimire vágyik az csalódottan távozhat. De én megszerettem az írónő stílusát, tudom mire számítsak és a továbbiakban is szívesen olvasok tőle.

3 hozzászólás
ggizi P>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Ez a könyv is hasonló felépítésű volt, mint az előző: magánéleti szálakkal dúsított nyomozati részek. És még mindig ezt tartom az egyik erősségének, hiszen ettől olyan emberi és valóságos az egész.
A téma most nem kötött le annyira (akármilyen időszerű is manapság), és hasonlóan csűri-csavarja az írónő a különböző szálakat, mint az előző könyvben. Könnyen olvasatta magát a történet. De akármilyen érdekesen és izgalmasan volt tálalva ez a nyomozás, volt, ami felett azért értetlenül álltam. spoiler
Jöhet a folytatás.

11 hozzászólás
Mónika_Sándor>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Krimihez képest nagyon aktuális témát dolgozott fel ez a kötet: a migrációét. Sok szempontból is megközelítette ezt a témát, kezdve az anyagilag motivált embercsempészekkel, folytatva a bevándorlók kiszolgáltatottságával, sorsával a célországban, a migráció hatásával a célország lakosságára… Egyikbe sem ment igazán mélyen bele, de nem is bántam, sikerült távolmaradni, nem megérintődni.
Ez azonban jellemző az egész könyvre: olyan semleges, nem túl izgalmas, de legalább érdekes, és nagyjából kiszámíthatatlan is. Szerencsére a főszereplő brigád jellemzően szimpatikus, különösen Fredrikát és történetét szerettem, így van miért folytatni a sorozatot.

Szimirza>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Nekem az első része is nagyon tetszett, és ez sem okozott csalódást. Jól kidolgozott, szövevényes, érdekes és izgalmas történet. Tetszik, hogy bepillantást nyerünk a nyomozók mindennapjaiba, a váltott szemszög is csak még érdekesebbé teszi a könyvet. Csak ajánlani tudom!

tmezo P>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Egy egészen kicsikét kuszára sikeredett ez a történet, és nem is volt számomra annyira érdekes.
Nagyon vártam a végét, hogy megtudjam végre miről is szólt igazán. Nem szerettem, hogy sokszor nem tudtam éppen kinek a gondolatait olvasom.
A szereplők és a nyomozók életébe elég rendesen belefolytunk, ami talán szintén kicsit túlzás tűnik. Nem lettem volna kíváncsi mindenre, de el kell ismernem végül is mindenkiért izgultam.

>!
Animus, Budapest, 2013
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240847 · Fordította: Torma Péter
Borcsy P>!
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Nagyon jó krimi volt. Nem a véres részelteken, hanem a nyomozáson van a hangsúly, ami nekem mindig tetszik, ha krimit olvasok.
A történet izgalmas, és a nyomozók magánélete is érdekesen alakul. Nagyon szeretem a csapatot, különösen persze Fredrikát és Alexet, de Peder sem egy hétköznapi figura. :)
A témától féltem egy kicsit spoiler. Azt nem olvastam volna szívesen, ha az derül ki, hogy jelenlegi világunk minden problémájának forrása ez. Az írónő azonban szépen lavíroz a szélsőséges álláspontok között és megmutatja spoiler.
Olvastam a sorozat első kötetét is, az talán egy icipicit jobban tetszett. Voltak olyan részek amiket túlbonyolítottnak éreztem. Ezért vontam le 1/2 csillagot.
Nagyon szeretem a sorozatot, folytatni fogom,


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Valaki egyszer azt mondta, hogy nincs annál magányosabb dolog, mint párban élni a nem megfelelő emberrel.

174. oldal

Judit_56 P>!

A gyerekeit kölcsönbe kapja az ember. Ezt kezdettől fogva tudja. Eleve nincs arról szó, hogy örökre velünk maradnak. Csakis azért vagyok jelen az életükben, hogy felkészítsem őket, hogyan boldoguljanak majd egyedül.

robinson P>!

– Olvass, és tudni fogsz – mondta mindig az anyja.
És Fredrika szerint ez nagyon is igaz volt.

130. oldal

Csoszi>!

Létezik olyasmi, amit egy emberi lény ne tenne meg, hogy jobbá tegye az életét?

14. oldal

Szelén>!

A bejárattól balra , a járda mentén több kerékpár sorakozott, mint amennyit Ali valaha is látott buszállomáson. A svédek biztosan folyton bicikliznek.

42. oldal

Judit_56 P>!

Mitől van minden egészségügyi intézménynek ilyen elkeserítő szaga? Mintha maga a halál kúszott volna be a szellőzőrendszerbe, és lehelne rá mindenkire, aki be vagy kilép a kapun.

gybarbii>!

Atyavilág. Megmagyarázhatatlanul szadista történetekkel van tele az Ószövetség.

181. oldal

Naniii>!

A magány az egyetlen igazi boldogtalanság.

16. oldal

Csoszi>!

Karl-Oskar és Kristina, meg a többi svéd, aki Amerikába ment, agyondolgozta magát, miután odaért. Ők építették az az átkozott országot! Megtanulták a nyelvet, és alkalmazkodtak az ottani kultúrához. Szereztek munkát, és nem ugráltak. Azok, akik most Svédországba jönnek, ezek közül egyiket sem csinálják. a saját kis gettóikban laknak, szarnak megtanulni svédül, segélyből élnek, és büdös nekik a munka!

11. oldal

vercsa>!

Laza mozdulattal felkelt a kanapéról, és magával vitte a kávéscsészéjét. A szárítóra tette le, noha a mosogató üresen tátongott, és a vörös betűs „Anyád nem itt dolgozik!” felirat egyértelműen utalt arra, hol lenne a helye.


A sorozat következő kötete

Fredrika Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Stieg Larsson: A tetovált lány
Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim!
Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca
Anders de la Motte: Végzetes nyár
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Maya Banks: Szürke árnyékok
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!