Elnémítva (Fredrika Bergman 2.) 140 csillagozás

Kristina Ohlsson: Elnémítva

Alex Rechtnek és különleges nyomozócsoportjának két ügye is akad egyszerre. Stockholm külvárosában halálra gázolnak egy férfit, akit a hatóságok képtelenek azonosítani. A boncolás alapján egyértelmű, hogy szándékosan ütötték el. A tettes és az indíték ismeretlen. Ezzel egy időben holtan találnak egy lelkészt és a feleségét. Felmerül, hogy a férfi esetleg nem tudta elviselni lánya halálának hírét, s ezért lőtte agyon a feleségét, majd lett öngyilkos. A házaspár ismerősei ezt teljes képtelenségnek tartják. A nyomozás során kiderül, hogy a lelkész menekülteket bújtatott vidéki nyaralójuk pincéjében. Ali Irakból menekült Svédországba. A titokzatos szervezet, amely átcsempészte őt a határon, érdekes ajánlatot tesz neki. A fizetségnek csak egy részét kell pénzben törlesztenie, feltéve, ha vállal egy kis szívességet

Eredeti cím: Tusenskönor

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
350 oldal · ISBN: 9789633242124 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240847 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Fredrika Bergman


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Kristina Ohlsson: Elnémítva

A második Ohlsson regény, amit olvastam, másodikként. Ismét egy aktuális téma bűnügyi keretben: a menekültek és vérszívóik. Fredrika és a csapat nagyon szimpatikus, most jobban megismertem őket, mindenkinek vannak megoldandó, emberi problémái, de a munkában kitűnően működnek. Az ügy elég szövevényes, jól kitalált történet, most sem csalódtam.

3 hozzászólás
>!
Csoszi
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Zseniális, szövevényes, több szálon futó, sok szereplős történet. Mind a magánéleti, mind a nyomozós részek nagyon tetszettek. Csak lestem, hogy milyen összefüggések vannak az egyes szálak/események, kapcsolatok a szereplők között. Hogy tudott ilyet kitalálni az írónő? Kissé megzavart a meggyilkolt házaspár két lánya. spoiler Érdekesnek találtam, hogy a könyv egy olyan jelenséggel foglalkozik, ami napjainkban elég aktuális, nevezetesen a menekültekkel és a nyomorukat kihasználó embercsempészekkel.
Nagyon megszerettem Fredrikát és társait. Remélem, mielőbb sikerül folytatnom a sorozatot.

2 hozzászólás
>!
szadrienn P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

A papírforma szerint az előző részt, a Mostohákat kellett volna jobban szeretnem, ezzel szemben már adom is a több csillagot ennek a kötetnek.
Hozzám ez a rész állt közelebb, a nyomozócsoport számomra eddig közömbös tagjai most kezdtek rokonszenves, nehézségeikkel elszántan küzdő, élettel teli alakokká válni. A mellékszereplők sorsát meg úgy a szívemre vettem, hogy az egyikkel Stockholmban szorongtam, a másikkal Bangkokban rettegtem.
A bevándorlással foglalkozó téma ma még aktuálisabb, az események középpontjában álló családdal együtt pedig megtapasztalhatjuk, hogyan válhat a jószándék a pokolba vezető úttá.

>!
Nefi P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Bevallom az értékelések alapján sokkal rosszabbra számítottam. De ez pörgős, cselekményes volt, megfelelő jellemrajzokkal, jól kidolgozott vonalvezetéssel. A téma kicsit provokatív volt, meg is lepődtem rajta, de azt gondolom, hogy a svédek már 2008–2010 között többet tudtak erről a témáról, mint mi itt Magyarországon. Kicsit féltem tőle, hogy morálisan el megy a könyv, vagy túl sok politikai kinyilatkoztatás lesz benne, de szerencsére nem így volt, sikerült középúton tartania a könyvet végig. A sorozat és az írónő rajongója lettem :)

>!
buzavirág P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Erős négyes. Összességében nagyon tetszett, szeretem az ilyen regényeket ahol nagy szerepet kap a nyomozás mellett a magánélet, hiszen így sokkal mélyebben megismerhetjük a karaktereket, velük örülhetünk vagy éppen sírhatunk. Sajnos most ez egy kicsit a nyomozás rovására ment, hiszen aki egy erős krimire vágyik az csalódottan távozhat. De én megszerettem az írónő stílusát, tudom mire számítsak és a továbbiakban is szívesen olvasok tőle.

3 hozzászólás
>!
ggizi P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Ez a könyv is hasonló felépítésű volt, mint az előző: magánéleti szálakkal dúsított nyomozati részek. És még mindig ezt tartom az egyik erősségének, hiszen ettől olyan emberi és valóságos az egész.
A téma most nem kötött le annyira (akármilyen időszerű is manapság), és hasonlóan csűri-csavarja az írónő a különböző szálakat, mint az előző könyvben. Könnyen olvasatta magát a történet. De akármilyen érdekesen és izgalmasan volt tálalva ez a nyomozás, volt, ami felett azért értetlenül álltam. spoiler
Jöhet a folytatás.

11 hozzászólás
>!
dagikám
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Eleinte eléggé döcögösen indult, nem értettem kinek mi a szerepe, gyors váltások voltak a fejezetek között. A történet közepe táján már kezdtek beindulni az események, tetszett ahogy sorra derültek ki a dolgok. A végén sajnáltam Alexet. A tettes személyét illetően kicsit morbidnak találtam.

>!
tmezo P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Egy egészen kicsikét kuszára sikeredett ez a történet, és nem is volt számomra annyira érdekes.
Nagyon vártam a végét, hogy megtudjam végre miről is szólt igazán. Nem szerettem, hogy sokszor nem tudtam éppen kinek a gondolatait olvasom.
A szereplők és a nyomozók életébe elég rendesen belefolytunk, ami talán szintén kicsit túlzás tűnik. Nem lettem volna kíváncsi mindenre, de el kell ismernem végül is mindenkiért izgultam.

>!
Animus, Budapest, 2013
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240847 · Fordította: Torma Péter
>!
Szimirza P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Nekem az első része is nagyon tetszett, és ez sem okozott csalódást. Jól kidolgozott, szövevényes, érdekes és izgalmas történet. Tetszik, hogy bepillantást nyerünk a nyomozók mindennapjaiba, a váltott szemszög is csak még érdekesebbé teszi a könyvet. Csak ajánlani tudom!

>!
Felixa P
Kristina Ohlsson: Elnémítva

Nem olvastam skandináv krimit, és lehet, hogy mostanában nem is fogok.
Nem volt számomra érdekes, néha kaotikusnak éreztem a történetet. Voltak olyan részek, amelyekbe túlságosan is belemerült az írónő, gondolok itt a szereplők magánéletébe például. A szereplőket sem kedveltem meg igazán. Nyögve nyelősen fogytak a lapok a kezem között.


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

Valaki egyszer azt mondta, hogy nincs annál magányosabb dolog, mint párban élni a nem megfelelő emberrel.

174. oldal

>!
Judit_Sike P

A gyerekeit kölcsönbe kapja az ember. Ezt kezdettől fogva tudja. Eleve nincs arról szó, hogy örökre velünk maradnak. Csakis azért vagyok jelen az életükben, hogy felkészítsem őket, hogyan boldoguljanak majd egyedül.

>!
robinson P

– Olvass, és tudni fogsz – mondta mindig az anyja.
És Fredrika szerint ez nagyon is igaz volt.

130. oldal

>!
Csoszi

Létezik olyasmi, amit egy emberi lény ne tenne meg, hogy jobbá tegye az életét?

14. oldal

>!
Emerencia P

A bejárattól balra , a járda mentén több kerékpár sorakozott, mint amennyit Ali valaha is látott buszállomáson. A svédek biztosan folyton bicikliznek.

42. oldal

>!
Judit_Sike P

Mitől van minden egészségügyi intézménynek ilyen elkeserítő szaga? Mintha maga a halál kúszott volna be a szellőzőrendszerbe, és lehelne rá mindenkire, aki be vagy kilép a kapun.

>!
gybarbii

Atyavilág. Megmagyarázhatatlanul szadista történetekkel van tele az Ószövetség.

181. oldal

>!
Csoszi

Karl-Oskar és Kristina, meg a többi svéd, aki Amerikába ment, agyondolgozta magát, miután odaért. Ők építették az az átkozott országot! Megtanulták a nyelvet, és alkalmazkodtak az ottani kultúrához. Szereztek munkát, és nem ugráltak. Azok, akik most Svédországba jönnek, ezek közül egyiket sem csinálják. a saját kis gettóikban laknak, szarnak megtanulni svédül, segélyből élnek, és büdös nekik a munka!

11. oldal

>!
Naniii

A magány az egyetlen igazi boldogtalanság.

16. oldal

>!
vercsa

Laza mozdulattal felkelt a kanapéról, és magával vitte a kávéscsészéjét. A szárítóra tette le, noha a mosogató üresen tátongott, és a vörös betűs „Anyád nem itt dolgozik!” felirat egyértelműen utalt arra, hol lenne a helye.


A sorozat következő kötete

Fredrika Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: A tanya
Leif G. W. Persson: A sárkányölő
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető
Karen Rose: Számolj tízig
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
George Cooper: Magánügy
Julie Garwood: Kegyes halál
Julie Garwood: Ha eljő a tavasz
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Amanda Stevens: Örök kísértés