Az ​üveggyerekek (Az üveggyerekek 1.) 115 csillagozás

Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

A tizenkét éves Billie vakációja nem alakul valami jól. Apukája nemrégen meghalt, és anyukájával elköltöznek Kristianstadból egy közeli kisvárosba. Billie azonban nem igazán örül a költözésnek, és az új ház sem tetszik neki. Mindennek tetejébe még rejtélyes és ijesztő dolgok is történnek ott. A kislány és a legjobb barátnője, Simona, valamint újdonsült barátjuk, Aladdin hamarosan arra a következtetésre jut, hogy a házat kísértetek lakják. Na de, az ő korukban már senki nem hisz a kísértetekben! Kell lennie valami ésszerű magyarázatnak! És a három gyerek nyomozásba fog, hogy kiderítse, milyen sötét titok lappang a különös események mögött.

A Svéd Rádió gyerekregény-pályázatának nyertese

9 éven felülieknek

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Animus, Budapest, 2014
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243039 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9789633243046 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Aladdin · Billie · Simona


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Nyikorgó parketta, himbálózó lámpa, rejtélyes eredetű üzenetek, egy régi ház és három elszánt jó barát, akik a nyomába erednek ezeknek a rejtélyeknek. Nekem tetszett ez a gyerekeknek íródott nyomozós kísértethistória.
Tetszett az írónő stílusa, a környék, ahol a történet játszódott, a régi faház, a tengerpart közelsége és a szereplőket is nagyon megkedveltem. Természetesen el fogom olvasni a sorozat második részét is.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/kristina-ohlsson-a…

6 hozzászólás
>!
tmezo P
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Igazán izgalmas volt, szinte már hihető. Ha gyerek lennék, simán elhinném. :)
Nagyon jó hangulatot teremtett az írónő, sejtelmes, titokzatos, kicsit ijesztő. A gyerekek saját szakállukra dolgoztak, mert Bilie anyja nem hitt a kísérteties dolgokban. Itt is látszik, hogy a könyv tökéletes a megjelölt korosztálynak, mert ők még hiszékenyek.
Szóval elindul a nyomozás Billiék háza körüli rejtélyek miatt, és a gyerekek sok furcsaságot derítenek ki, ami a végére teljes képet ad. Helyesek voltak a srácok, drukkoltam nekik, hogy ne keveredjenek bajba, és megkapják a válaszaikat. Kerek lett, de mégsem teljesen; egy kis kilengés azért van a végén, hogy akarjuk tovább olvasni. :)

4 hozzászólás
>!
ggizi P
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Nagyon szeretem az írónő történeteit és ez most se volt másként, még ha egy egyszerűsített, kicsit „butított” gyerekverzióról is van szó. Nagyon olvasmányos és felnőtt fejjel is élvezhető a könyv, ráadásul külsőre is gyönyörű a keménykötéses borítójával és a gyerekeknek előnyös hatalmas betűivel. Az alaphelyzet egyszerű: a különböző kísérteties rejtélyekbe futó gyerekek, a felnőttek hitetlenkedése miatt, saját nyomozásra kényszerülnek, hogy kiderítsék a ház titkait. Nagyon idevágó hangulatot tudott teremteni a szerző, ami elég komor, rideg és szomorú, de mégse vitte túlzásba, hogy gyerekmércével is élvezhető legyen. De ettől még a korhatáros besorolást ajánlatos komolyan venni.

2 hozzászólás
>!
buzavirág P
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Apró kézlenyomatok az asztalon, kopogás az ablakon éjjelente, hintázó lámpa búra, egy kísérteties ház, nem is kell több egy jó kis szellemes ifjúsági regényhez. Ha 9-10 évesen olvastam volna, akkor nagyon beijednék és biztos félnék éjjelente.
Megint csak egy jól megírt történetet kaphattunk az írónőtől, szépen felépítette a rejtélyt, és a gyerekek pedig tényleg olyanok voltak, mint amit elvárnánk ettől a korosztálytól. A nyomozás mellett pedig az emberi kapcsolatokról és az újrakezdésről is szól.

5 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Amint megláttam a borítóját a várható megjelenések között, azonnal tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom! Valami gyönyörű ez a szellemes-misztikus borító, de a címe is tetszett az első pillanattól fogva – Az üveggyerekek, olyan titokzatos, nem? A történet viszont nem több és nem kevesebb, mint egy Szellemek nyomában gyerekverzió… Nem állítom, hogy nem fordulatos vagy érdekes, azt sem, hogy nem lehet megkedvelni a szereplőket, de cseppet sem izgalmas.

Igényes kiadás, ám a történet önmagában nem különleges. Azt hiszem, túl nagy elvárásokat támasztottam a könyvvel szemben – felnőtt szemmel csak egy átlagos történet Billieről, aki egy új házba költözik, és a barátairól – Aladdinról meg Simonaról –, akikkel együtt nekiáll kideríteni az új ház borzasztó történetét. Itt-ott sántít a történet, ha a felnőtt olvassa, de a gyermekeknek érdekes olvasmány lesz!

A szájbarágóssága tette számomra életszerűtlenné a párbeszédeket, aztán Josef felbukkanásának és ott ragadásának hirtelensége volt a másik dolog, ami eléggé zavart.

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/07/kristina-oh…

2 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Nagyon tetszett a könyv, bár nem az én korosztályomnak íródott, hanem a kb 25el fiatalabbaknak. Számomra ez a könyv mérhetetlen szomorúságot sugárzott, a borító pont hozza is a hangulatot, és ha még egy piros fürdőgatya is lenne rajta, akkor Aladdin bája is rajta lenne.
Sajnáltam Billie-t, amikor az anyja hazudott neki. Nagy pofon az ilyen az élettől.
@kisbeka! Köszönöm, h meséltél nekem erről a könyvről.

3 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Ez egy igazán izgalmas, hátborzongató, rejtélyekkel teli könyv: a három főszereplő gyermek nemcsak mondogatja, hanem tényleg utánajár az elátkozott régi ház rejtélyes dolgainak. Egyetlen szomorú dolog van benne: az anyuka nem hisz gyermekének, ezzel magára hagyja félelmeivel gyermekét.
A könyv szellősen szedett, nagybetűs, gyorsan lehet haladni vele, így már akár 3. osztálytól is borzonghat, aki erre vágyik!

2 hozzászólás
>!
Ardena
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Hát, ez tök jó volt :)) (így, egyszerűen)
Kicsit bővebben: egyértelműen érződött rajta, hogy ifjúsági könyvnek szánta az írónő, de én sem adnám a gyengébb idegzetű fiatalság kezébe, mert még engem is majdnem megijesztett :)) ráadásul csak a kutyussal vagyok itthon ma éjjel, és folyton ugatja az elvileg üres(?) folyosót, rám meg a frászt hozza mindig.. jajjjj! Pedig én már 30 vagyok, nem is 12 :P
Nagyon tetszett a nyomozás, szimpatikusak voltak a szereplők, a ház pedig kellőképpen misztikus, rémisztő.. brr! :) Kár, hogy a folytatására várnom kell, megmondom őszintén, hogy veszettül kíváncsi lennék rá, hogy mi is történik/történt valójában!

9 hozzászólás
>!
Futóhomok P
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

A 11 és 13 éves fiaim mindenképpen el akarják olvasni a folytatást és abban szintén egyetértettek, hogy a harmadikos húguk kezébe a könyv talán még nem való. (Külön örültem, hogy az Animus Kiadó is a korrekt, 9 éven felülieknek ajánlást tette a borítóra, mostanában sokszor futottam bele a kortárs gyerekkönyveknél a lazán kezelt korhatáros besorolásba.) Igazuk van, többször inkább nyomasztó a sztori, mint izgalmas.

3 hozzászólás
>!
Bur3sz
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek

Aranyos gyerek krimi. A delfin könyves időszakomat juttatja eszembe. Csak itt is változnak a divatok. Már nem Piperkőcöt követik a kis detektívek, hanem szellemre vadásznak. És meg kell hagyni, nagyon leleményesen. Csak javasolni tudom gyereknek, felnőttnek egyaránt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

Mégis, ki indul neki a könyvei nélkül?

51. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Billie
>!
worsi ASP

Mitől kellene félni a sötétben, amikor ugyanaz van világosban is?

72. oldal, 9. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aladdin
>!
Kkatja P

A ház tele volt hangokkal. Mindenütt recsegett, mintha nőne, és fájna neki.

56. oldal

>!
Kek P

… fontos, hogy az embernek legyenek kellemes hétköznapjai, mert hétköznapok túl gyakran vannak.

80. oldal

>!
Kek P

Az egyik kedvenc helye, ahol gyakran megfordult, a könyvtár volt, a kikötő melletti nagy bolt mögött. Billie imádta a könyveket. Még azt is elhatározta, hogy nem pakolja el az előző család könyveit a szobájából, hanem ott hagyja őket a polcon.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Billie · könyv · könyvtár
>!
NewL P

Amikor lekapcsolták a lámpákat, és alváshoz készülődtek, Billie a polcán álló könyvekre gondolt. A hátrahagyott dolgok közül leginkább ezek foglalkoztatták. Mégis, ki indul neki a könyvei nélkül?

51. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Billie · könyv
>!
Kek P

Jó lehet, ha az embernek szokatlan neve van. Például, ha Aladdinnak hívják. Az se mindennapi.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aladdin · Billie
>!
Kek P

Lehet, hogy létezik egy szabály, amely szerint egy házban csak egy kísértet lehet.

169-170. oldal

>!
robinson P

Az asztalon egy rajztömb hevert, mellette pedig kréták és egy halom rajz. Az egész úgy nézett ki, mintha valaki rajzolgatás után felállt és elment volna.
Hogy aztán sose térjen vissza.

12. oldal

>!
robinson P

Billie mindig is olyan fürtöket akart, mint amilyenek anyának vannak, de helyette apa egyenes, világos haját örökölte.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Billie

A sorozat következő kötete

Az üveggyerekek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
G. Szabó Judit: Mari, ne bomolj!
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Uri Orlev: Sziget a romok között
Gill Lewis: Égi vándor
Edmondo De Amicis: Szív
Mikael Engström: A végzetes tizenegyes