Az ​Ezüstfiú (Az üveggyerekek 2.) 77 csillagozás

Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Aladdin szülei vendéglősként keresik kenyerüket egy svéd kisvárosban. A tél beálltával arra lesznek figyelmesek, hogy valaki dézsmálja a húsgombóckészletüket. Aladdin egy fiúra gyanakszik, aki a fagyos idő ellenére rövidnadrágban ólálkodik a víztorony körül, amelyben az étterem működik. Többször is megpróbálja megközelíteni, de a másik mindig úgy eltűnik, hogy még a nyomát sem látni a frissen esett hóban. A török kisfiú és két barátnője, Billie és Simona jól tudják, hogy kísértetek nincsenek, de azért ez több mint különös! És itt van ez a legenda is a száz évvel ezelőtt élt Ezüstfiúról… A három barát elhatározza, hogy végére járnak ennek az ügynek, még ha egész éjszaka virrasztaniuk is kell miatta…

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Animus, Budapest, 2015
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243626 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9789633243671 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Aladdin · Billie

Helyszínek népszerűség szerint

Åhus


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Nekem ez második rész ugyanúgy tetszett, mint az első. Bár az igaz, hogy Az Üveggyerekekhez képest ez sokkal kevésbé volt „ijesztős”. Ezt már simán odaadnám az öcsém kezébe is (szerintem ez a rész egyébként önállóan, az előzmények ismerete nélkül is élvezhető lenne) a múltkor röviden vázoltam neki, az első rész eseményeit, és kísértetes részeit, és láttam rajta, hogy nem nagyon jött meg a kedve hozzá, na majd egy kicsit később hátha lesz még kedve elolvasni, és akkor majd leteszteljük a célkorosztályon is.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.com/2016/03/kristina-ohlsson-…

gybarbii P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

300. értékelésem! :)
Én egyszerűen nem tudok Kristina Ohlssonban csalódni! Remeknél remekebb könyvekkel jelentkezik évről évre. Mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek íródott történeteit nagyon szeretem, és már nagyon vártam, hogy Az Ezüstfiúra sort keríthessek. :)
Bár ebben a részben sem derült ki, hogy a lámba mitől hintázott előre-hátra Billie-ék házában, volt bőven más rejtély és megoldanivaló… Két tolvaj, az egyikük ezüstöt lopott 100 éve, a másikuk ételt tegnap éjjel. Feltűnik egy furcsa hajó a kikötőben, Aladdin szülei a költözésen gondolkodnak… És mindez valahogy összefügg! De mégis hogyan? Ezt igyekszenek kideríteni a gyerekek…
A könyvben aktuális társadalmi problémák is megjelennek, például a menekültkérdés. Európában a svédek fogadják be a legtöbb menekültet, ennek tudatában igazán fontosnak tartom, hogy a svéd gyerekek minél előbb találkozzanak a jelenséggel, akár az olvasmányaikban is. Ez nálam külön jó pont! :)
Amúgy a könyv teljesen magával ragad, alig bírtam lerakni tegnap este, pedig már majdnem hajnali 2 óra volt… Aranyos, vicces, kicsit ijesztő is, pont amennyire kell. :) Jó nagy betűkkel íródott, úgyhogy a fiatal korosztály is biztosan szívesen kézbe veszi.
Egy pici negatív megjegyzésem lenne, a borító… Az első rész annyira gyönyörű volt, egyből beleszerettem. Ez most egy kicsit gyengébbre sikerült, sajnos.

robinson P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Egészen jó ez a történet is, bár a megoldása végtelenül egyszerű és mesés. Olvasmányos, és nem is annyira félelmetes, mint az előző rész. Talán mert kincskeresés van a háttérben nem egy furcsa betegség és kísértetek… Simán olvashatja gyerkőc, jól és gyorsan olvasható, gyerekbarát könyvecske, jól keveri a mai témát ismét a mesébe. Kicsit bővebben:
http://gaboolvas.blogspot.de/2016/03/olvastam-meg-7.html

smetalin>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Talán ez a része a leggyengébb a három közül, de azért ez is kedves aranyos. Nem rémisztő annyira mint a másik kettő. Különösen nagy hangsúlyt kap itt most a menekültek leírása is, de úgy hogy a gyerekek is megértsék, persze a sztori nem erről szól. Most egy 100 éves kincset keresnek a gyerekek, meg persze azért fel fel tűnik egy rövidnadrágos fiú is, ez azért különös hisz épp havazik, vajon ki lehet Ő? Nyomozóink majdnem mindenről lerántják a leplet, de azért egy kis misztikus vonalat is hagy az írónő.

Navi P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Ismét nyomoz Aladdin, Billie és Simone. Csak ezúttal nem kísértet után (nem csak), hanem két tolvaj után. Az egyik ételt, a másik ezüstöt lopott. Az egyik ma, a másik 100 évvel korábban. Na, mi lehet az összefüggés a két tolvaj között? Ha kíváncsi vagy rá, nyugodtan olvasd el a könyvet :) Ezt még egy 9 éves gyerek kezébe is nyugodt szívvel adnám :)
@Mary_J – holnap befejezzük a trilógiát? :)

8 hozzászólás
NewL P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Az előző részben megismert gyerekek közül most Aladdin kalandjait, kicskeresését követhetjük nyomon. A szokott színvonalat hozta, úgy tudott gyerekkönyv lenni, hogy kemény igazságokat is beleírt, amit még egy fiatalabb korsztály is meg tud érteni, és elgondolkozni rajta.

buzavirág>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Ezzel a résszel indítottam a sorozatot, de nem voltam emiatt hátrányban. Mivel több értélkelésben is olvastam, hogy az előző rész félelmetes, gondoltam elolvasom a gyerekek előtt. Nyugodt szívvel odaadom egy 9-10 évesnek, mert nem volt félelmetes. A történet nagyon aktuális, az írónő a menekültek helyzetébe ad betekintést és mellette még két rejtélyt is felvezet. Az egyik egy 100 éves kincs felkutatása, a másik pedig Aladdin szüleinek éttermében eltűnt ételek utáni nyomozás. Mindezt három gyerek próbálja kideríteni és meg kell mondjam nagyon ügyesen helyt állnak.

tmezo P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

A srácok megint találtak maguknak nyomozni valót. :)
Ez a történet most nem kísértetekre volt alapozva, de volt benne bőven rejtély. Aladdinéknál eltűnik az étel, megjelenik/eltűnik egy titokzatos fiú, és befut egy menekülthajó is a kikötőbe, ráadásként még egy iskolai feladat kapcsán olyan dologra bukkannak, ami aztán végképp nem hagyja nyugodni Aladdint és a barátait. Megint elkezdenek „nyomozni”, és szépen lassan rá is jönnek az összefüggésekre. Tetszett a régi dolgok utáni kutakodás, információ gyűjtés, és egészen zseniális volt Orion felfedezése.

teemaci P>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Nem rossz a történet, de az első rész jobban tetszett. Mondjuk ez inkább való gyerekek kezébe, nem volt annyira félelmetes, mint Az üveggyerekek. Bár azért itt is volt egy-egy borzongató jelenet: sötét pincében vacakoló villanykörte, lépések hangja mikor pislog a fény, majd a tükör… Pfaaa, halok meg, amikor a félhomályban belenéznek a tükörbe és áll mögöttük még valaki, brrrrr. Még én is féltem :D
Könnyen olvasható, egyszerű a cselekmény, de nem volt annyira izgalmas és rejtélyes. Mindezek ellenére jó példát mutat a gyerekeknek a bátorságról, barátságról, összetartásról, nem bántam meg, hogy elolvastam.

Leliana>!
Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú

Kár, hogy az első rész után olvastam rögtön, mert az sokkal ütősebb volt, és képtelen voltam megállni az összehasonlítást..
A szereplőket továbbra is kedvelem, aranyosak, helyesek, és kitűnő nyomozók, jó megfigyelőképességgel, de a történet nem volt annyira összetett és izgalmas, mint a korábbi. spoiler
Azt azért sajnálom, hogy az ott felgöngyölített eset minden pontjára nem kaptunk itt választ, és rettentően furcsállom, hogy Billie-ék maradtak a házban azok után is, ami történt..
Talán ezt a részt sem adnám 9 éves gyerekek kezébe, de ha választanom kell, sokkal inkább ezt, mint Az üveggyerekeket..

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Georgina77 P>!

A gondolatai madárként röpködtek körbe a fejében.

222. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aladdin
NewL P>!

A menekülthajó, amely a kikötőben állt, nem volt más, mint egy nagy halászhajó. Egyik reggelre hirtelen csak ott termett, tele egy másik országból való emberekkel. Az újságok kezdték el menekülthajóként emlegetni. Senki sem tudta pontosan, mi lesz a hajó vagy a rajta lakók sorsa. Aladdin azt sem tudta, honnan érkezett. Azt viszont igen, miért nem szállt le róla senki. Mert Svédországban szerettek volna maradni. És mert nem akartak menekülttáborba kerülni. Így majd csak simán továbbhajókáznak, ha el kell hagyniuk Åhust.

13. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Åhus · Aladdin · bevándorlás / migráció · menekültek · Svédország
gybarbii P>!

    Vannak dolgok, amik nehezek, és vannak, amik egyszerűek.
    De lehetetlen – nem, szinte semmi sem lehetetlen.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aladdin
robinson P>!

Aznap este Aladdin szemére nem jött álom. Csak a fiúra tudott gondolni. Hogy sétálgathat úgy a hóban, hogy nem látszik utána semmi?

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aladdin
Rhia>!

Havazott, mikor Aladdin első alkalommal látta meg a rövidnadrágos fiút.

(első mondat)

robinson P>!

Aladdin a furcsa öltözetű fiún gondolkodott. Nyilván nem kísértet. Mert kísértetek nincsenek. De attól még újra és újra megrémisztette őt.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aladdin
Georgina77 P>!

Azok az emberek, akik nem teljesen érzik jól magukat, néha furcsa dolgokra vetemedhetnek.

113. oldal

Kek P>!

– …Orver pedig egyedül maradt Åhusben a kutyájával.
Billie a padon fekvő egyik zsoltároskönyvvel babrált.
– Akkor mégsem volt teljesen egyedül – merengett. – Mármint, ha volt egy kutyája.
– Így is lehet nézni persze a dolgokat – bólintott a lelkész. – De ha az embernek egyszer volt egy felesége és gyerekei, akkor lehet, hogy már nem éri be egy kutyával.

114. oldal

1 hozzászólás
Kek P>!

Az újságok egyre többet cikkeztek a menekültek hajójáról. Az emberek kezdtek háborogni, hogy még mindig itt van. Aladdin nem értette. A menekültek elvégre nem csinálnak semmit. Csak ülnek a hajón, és arra várnak, hogy Svédországban maradhassanak. Az iskolában megtudta, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Åsa, a tanáruk, elmagyarázta, hogy teherautón keltek át egész Európán, aztán a Balti-tengeren keresztül, hajóval jöttek Åhusbe. Azért utaztak volna ennyit, hogy aztán simán hazaküldjék őket? Aladdinnak sehogy sem fért a fejébe.

141-142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bevándorlás / migráció · menekültek
Kek P>!

Néha a tervek borzasztó jónak ígérkeznek, mikor az ember még csak kitalálja őket. De amikor a megvalósításukra kerül a sor, már kevésbé tűnnek jónak.

41. oldal


A sorozat következő kötete

Az üveggyerekek sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arne Svingen: Magas Cé és jobbhorog
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
G. Szabó Judit: Mari, ne bomolj!
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Uri Orlev: Sziget a romok között
Gill Lewis: Égi vándor
Edmondo De Amicis: Szív
Mikael Engström: A végzetes tizenegyes