Az ​573-as járat (Fredrika Bergman 4.) 120 csillagozás

Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Fenyegető levelet találnak a Stockholmból New York felé tartó, négyszáz utast szállító Boeing fedélzetén. Azt követelik benne, hogy a svéd kormány vonja vissza egy bizonyos „biztonsági kockázatot jelentő egyén" kiutasítási határozatát. Ha ezt nem teszik meg, a gépet felrobbantják. A vészhelyzet elhárítói – köztük a szerző előző köteteiből ismert Alex Recht és Fredrika Bergman – csakhamar úgy érzik, hogy a lehetőségeik végére értek az idővel folytatott pokoli harcban. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az amerikaiak attól tartanak: akár a 2001-es terrortámadás is megismétlődhet…

Eredeti cím: Paradisoffer

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2014
400 oldal · ISBN: 9789633242490 · Fordította: Erdődy Andrea
>!
Animus, Budapest, 2014
396 oldal · ISBN: 9789633242360 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Fredrika Bergman · pilóta · svéd

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország · Amerikai Egyesült Államok · repülőtér


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Nagyon szeretem a sorozatot és alig vártam, hogy folytathassam. Ez a rész nem tetszett annyira, mint az előzőek, mert Fredrika és Alex kevesebbet szerepelt, Peder hiányzott a csapatból, az új szereplő, Eden pedig ellenszenves volt. A témája pedig kifejezetten nyomasztó: a terrorizmus és az ellene folyó küzdelem. Az igaz, hogy a könyv bővelkedett az izgalomban, és egy kicsit beleláthattam a titkosszolgálatok munkájába. Furcsa volt, ahogy a svédek és az amerikaiak spoiler egymással kommunikáltak, mérlegelték, hogy milyen információmorzsákat osszanak meg. Mintha nem is akartak volna együttműködni. Szóval az egész egy nagy, véges határidejű játszadozásnak, versengésnek tűnt, amikor is 400 ember élete volt a tét. Az utolsó pár oldal igazán csavarosra sikerült. Sajnálom, hogy maradtak bennem kérdések, amikre nem hiszem, hogy valaha is választ fogok kapni.

>!
Animus, Budapest, 2014
396 oldal · ISBN: 9789633242360 · Fordította: Erdődy Andrea
Nefi P>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Minden sorozatban lennie kell egy gyenge láncszemnek, ez már csak a sorozatok metodikájából adódik. Számomra ez volt az.
Szó szerint végigszenvedtem. Azt hittem, hogy na majd most, most beindul. Nem indult, talán most, ja most sem. Ha nem egy sorozat része lett volna és nem tartottam volna attól, hogy netalán a következő sorozatrésznél valami hiányzik majd, akkor behajítottam volna a sarokba. De így egy hősként elolvastam. Nem írok mást erről, mert az csak spoilerezés és lehúzás lenne…

10 hozzászólás
buzavirág>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Azért jó ez a sorozat, mert folyamatosan megújul, az írónő kifogyhatatlan az ötletekből. Most Frederikát egy egészen más ügy kapcsán és egy más munkahelyen találjuk, picit röppentünk az időben. A régiek közül alig maradt valaki, de nem éreztem emiatt hiányt, hiszen remek szereplőkkel bővült a gárda, csak kicsit fura volt, mintha több szerep jutott volna Eden-nek. Ebben a részben terror támadásról olvashatunk, az ügy több országot érint, ezért nagyon szövevényes. Ilyen témában még nem olvastam, filmben láttam már hasonlót, mégis nagyon jó volt erről olvasni. Izgalmas volt, tetszett.

tmezo P>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Nekem ez nagyon tetszett. Tele volt feszültséggel és titkokkal…és talán egy egész kicsit aktuális is. Igaz, hogy fikció, de nagyon élethűre sikeredett.
Örültem az új szerepköröknek, az új szereplőknek, és érdekelt a téma is. Nem éreztem üresjáratnak sehol, végig izgultam az egészet. Kicsit hamarabb kapcsoltam, mint ők, de hát ez is jól van így. Kattoghat az olvasó, hogy jól olvasott e sorok között.

4 hozzászólás
gybarbii P>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Fantasztikusan megírt történet, számomra a sorozat eddigi legerősebb kötete, minden egyes sorát imádtam!
Egy kicsit ugrottunk az időben, hiszen Fredrikának már két kisgyermeke is van. A téma nagyon aktuális, manapság egyre több terrortámadásról hallunk, és habár a történet csak kitaláció, én teljesen elhittem. A tempó nagyon feszes volt, a hatóságoknak kevesebb mint 24 órájuk van, hogy megmentsék több száz ember életét… spoiler
Tetszett, hogy újabb szereplők jelentek meg a történetben, illetve a magánéleti szálak megint feldobták a sztorit.
Habár a legfontosabb kérdésekre választ kaptunk spoiler, azért bőven maradtak még titkok és lezáratlan dolgok, amelyekre remélem, hogy a következő részben választ kapok. Főleg Erik sorsa érdekel spoiler, de arra is kíváncsi lennék, hogy a sorozat utolsó részében találkozunk-e még Szofival és Zakariával…

ggizi P>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Amennyire nem szívesen olvasok terrorizmus témájú könyveket, annak ellenére nagyon érdekes volt ez a mostani. Nagyon fordulatos volt, tele csűr-csavarral. Versenyfutás az idővel, taktikázás a különböző szövetségi és titkosszolgálatokkal, alkudozás az információért. Na ez a része eszméletlen röhejes volt. Mármint egyértelmű, hogy a való életben is így játszanak egymással (és mások életével) ezek a különböző nemzetbiztonsági szervek, ahol az „együttműködés” főleg információ-visszatartásról szól, és nemcsak más nemzetek elől titkolóznak, hanem a saját nemzeti hivatalos szerveik elől is… Arrogáns amerikaiak…
Nagyon jó könyv volt, a téma ellenére kellemesen csalódtam benne.

tunczo P>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Egyértelműen ez a sorozat legjobb része. Végig cikáztak a fejemben a gondolatok, ahogyan a főszereplők fejében is. Ezt most nagyon meg kellene oldani, de az idő véges, ezért még nagyobb a nyomás. Jól felépített, feszes tempójú könyv, Kristina végre megérkezett a legjobbak közé. Hosszúnak éreztem, pedig egy nap volt az egész. Szinte percről percre történtek az események, valószínűleg ez volt a lassúság oka. Ezalatt pedig végig izgultam, töprengtem. Nagy hatással volt rám a történet, a vége meg egyenesen egy pohár jeges víz az arcomba. Kár, hogy már csak egy kötet van hátra a sorozatból, pedig most vagyok nagyon odáig érte.

7 hozzászólás
Edina79>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Minden sorozatban van egy gyenge láncszem és számomra ez a rész volt az. Nem azt mondom,hogy nem tetszett,de nem fogott annyira meg,mint az előző részek.
Az 573-as gép mosdójában fenyegető levelet találnak: felrobbantják mind a 400 utassal együtt,ha a svéd kormány nem vizsgál felül egy kiutasítási határozatot,valamint az amerikai kormány nem zár be egy titkos börtönt.
Alex-nek ráadásul különösen fontos,hogy a gép épségben maradjon: a fia a másodpilóta.
Fredrika és Alex újra összeáll és őrült tempóba nyomozni kezd.
Új szereplőt is kapunk Eden Lundell személyében,akit rengeteg titok vesz körül.
Bár önállóan is olvasható a rész,mégis azt javaslom,hogy a sorozatot érdemes sorrendben olvasni,mert rengeteg az utalás az előző részekre.

gyuszi64>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Hát nem bírtam megállni, hiába fogadkoztam: a második kötet után – a harmadik hiányában – elolvastam a negyediket. Jellemző, hogy csak bele akartam olvasni, de hát nem lehetett letenni…

Nagyon jól megírt válságregény. Kicsit zavart, hogy a műben szerepelnek „erősen erkölcsös” politikusok (jajjaj) és tisztán jogi alapon dolgozó jogászok. Sajnálom, elég idős vagyok ahhoz, hogy szkeptikus legyek. spoiler Még akkor is, ha a szerzőnő a saját munkahelyéről vette a példát…

A másik zavaró tényező, hogy tényleg elég sűrű lett a problémák halmaza, személyek, intézmények, helyszínek, és persze elvek tekintetében.

A regény nem a sorozat legerősebb darabja, viszont elsőrendű szórakozás, tipikus letehetetlen kötet.

3 hozzászólás
saribo>!
Kristina Ohlsson: Az 573-as járat

Szerintem ez Kristina Ohlsson igazi terepe, ez a fajta kicsit kémregényes, titkosszolgálatos, terrorelhárítós krimi. A hölgy terrorizmusellenes szakértőként tevékenykedett, valamint dolgozott a Svéd Titkosszolgálatnál és a Svéd Külügyminisztáriumban is, ebbe a történetébe beleszőtte bevándorlással, a nemzetközi terrorizmussal, a bevándorlók helyzetével, megítélésevel kapcsolatos kérdéseket, a titkosszolgálatok és a kormányok plusz a rendőrség munkakapcsolatának leírását, különböző államok titkoszolgálatainak egymás közötti munkáját (egy krimi által megengedett részletességgel persze). Ami kevésbé tetszett, hogy bevándorlás kérdésben egyféle vagy legalábbis nagyon hasonló véleményen volt minden szereplő, de ettől még ez egy izgalmas krimi, és a nemvárt csavar sem hiányzik a végéről.


Népszerű idézetek

gybarbii P>!

– Nincs tolmácsuk? – kérdezte Alex.
– Bizonyos esetekben és az iratokhoz van, de általában elvárjuk a munkatársainktól, hogy a svéden és az angolon kívül még egy nyelvet beszéljenek legalább. De sokan négy-öt nyelven is tudnak.
Miközben ezeket mondta, Alexre mosolygott.
– Maga hány nyelvet beszél?
– Egyet – felelte Alex.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: angol nyelv · nyelv · svéd nyelv
gybarbii P>!

– Ha így üldögélünk itt, a többiek azt fogják hinni, hogy egy pár vagyunk.
A nő megszorította Alex kezét.
– Le vannak ejtve. Elvégre zsaruk vagyunk. Tehát többet szexelünk, mint mások.

340. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyomozó · rendőr · szex
robinson >!

A kávéautomata egy űrhajóra hasonlított.
– Nem, köszönöm – válaszolt Alex, aki nem szívesen fedte fel, hogy nem csak a nyelvi képességei gyengék, de a műszaki dolgokhoz is hülye.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé · kávéautomata
gybarbii P>!

De vajon így van, tényleg van úgy, hogy nincs választása az embernek?

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: választás
gybarbii P>!

Van annál rosszabb is, mint amikor tudja valaki az igazságot, de elhallgatja. Ez pedig az, ha senki nem tudja az igazságot.

286. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Chris>!

A világ egy hatalmas játéktérré változott, amelyben a csapatok kihívják egymást egy versenyre, olyan szabályok szerint, amelyeket utólag átírnak, és általában meg is szegnek.

315. oldal

gybarbii P>!

– Döntöttek. És a legrosszabb megoldást választották.

6. oldal

robinson >!

Fredrika először tétovázott, majd mégis feltette a kérdését.
– Arra nem válaszolt, hogy mennyi időnk van. Meddig elegendő az üzemanyag?
Eden az ajkába harapott.
– Mostantól számítva bő tizenhárom óráig. Azután, ha nem engedik leszállni a gépet, lezuhan.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: repülőgép · üzemanyag
robinson >!

A svédeknek fogalmuk sem volt arról, mi a félelem.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
robinson >!

A gép már kellemetlenül közel járt az amerikai határhoz. Ott pedig bármi megtörténhet. Az amerikaiak szemmel láthatólag idegesek, és kísérteteket látnak.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: amerikai · Amerikai Egyesült Államok

A sorozat következő kötete

Fredrika Bergman sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Åsa Schwarz: Nefilim
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Tom Rob Smith: A tanya
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó
Anders de la Motte: Halálos ősz
Leif G. W. Persson: A sárkányölő
Gellert Tamas: A lézeres gyilkos
Jerzy Edigey: Panzió a tengerparton
John Gilstrap: Árulás