A ​kastély titka 45 csillagozás

Kristina Ohlsson: A kastély titka

A tizenkét éves ikerpár, Meg és Frank nehéz időszakot él meg: a szüleik szétköltöztek, ezért közös családi nyaralásra gondolni sem lehet. A gyerekek végül néhány hetet a nagybátyjuknál, Eliot bácsinál töltenek. Nem túl lelkesen vágnak neki az utazásnak, mert úgy gondolják, aligha lesz részük nagy kalandban. Ám amint megérkeznek a hatalmas házba, különös dolgokra lesznek figyelmesek. Egyikük az éjszaka közepén gyereksírásra riad, pedig közel és távol nincs egyetlen kisbaba sem. Akkor honnan jön a hang? És ki lehet az a fonott hajú lány, aki az elhagyatott vasútállomáson járkál? Milyen szerencsétlenség fenyegette száz évvel ezelőtt a kis falut? A testvérek nekilátnak kinyomozni a rejtélyt, ami izgalmasabbnak, sőt, veszélyesebbnek bizonyul, mint gondolták!

Eredeti cím: Mysteriet på Hester Hill

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9789633244470 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244463 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

A svéd szerző ifjúsági regénye egy izgalmas rejtély megoldására invitál, miközben azt is kiválóan megragadja, hogyan csapódik le a gyermekekben a szülők válása. Így nemcsak borzongat és szórakoztat, hanem segítséget is nyújthat azon ifjú olvasói számára, akik hasonló élethelyzettel kell, hogy megbirkózzanak.

Meg és Frank szülei épp válófélben vannak, így hiába jön el a szünidő, közös családi nyaralásról ezúttal szó sem lehet. A szülők, hogy el tudják rendezni dolgaikat, Eliot bácsihoz és párjához, Carl-hoz küldik az ikreket nyaralni Svarthedbe, ahol egyfolytában ítéletidő tombol. Bár a gyerekek úgy érzik, koloncok mindenki nyakán, a régi mesebeli kísértetkastély, Hester Hill hamar felkelti figyelmüket. Különböző jeleket kapnak, majd rábukkannak egy különös alagútra, a szálak pedig egészen 100 évre vezetnek vissza, A Nagy Szerencsétlenséghez. Miközben Meg és Frank Lily segítségével nyomozásba kezdenek, hogy megfejtsék a múlt vészterhes titkait, nem tudnak szabadulni attól a nyomasztó érzésről, hogy útban vannak szüleik számára. Az izgalmas és nyugtalanító történet feloldása csak az utolsó lapokon érkezik meg, végig fenntartva fiatal, sőt felnőtt olvasóinak figyelmét is.

Kókuszka>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Kristina Ohlsson ikerpárja szüleik szétköltözése miatt a nyári szünetben, idős bácsikájuk „szellemlakta” hatalmas kastélyába utaznak. A gyerekek különös dolgokat tapasztalnak, elkezdődik időutazásuk a múltba. Van itt minden: rejtélyes százéves csomag a könyvesboltban, kulcs, titkos napló, betűtábla, ház alatti különleges alagút, ahol visszacsónakázhatnak a múltba. Miközben a „nagy szerencsétlenséget” igyekeznek elhárítani, gondolataik szüleiknél időznek, a kislány még álmában is a szüleik veszekedését hallja. Habár gyermekeknek szóló könyv, sok tabu témát feszeget. Nem mondanám egy könnyed olvasnivalónak.

Jagika P>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Izgalmas nyári kalandot éltek át a regény ifjú hősei: Meg, Frank és Lily. A „szellemkastélyban” való időutazás nem túl eredeti, de hatásos. A könyvön található ajánlás szerint tíz éven felülieknek szól a történet, de szerintem, mivel több kérdést is felvet a regény, inkább idősebbeknek szól vagy épp szülői közös olvasásra hív. A szülés, az örökbe adás, a nagybácsi és a barátja együttélése, a szülők közötti nézeteltérés mind olyan téma, amit meg kell beszélni a gyermekkel.

smetalin>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Nagy betűkkel van írva, hiszen ifjúsági regény így gyorsan lehet haladni vele. Van a történetben egy régi-régi kastély és három gyermek, kik felfedezik e kastély régmúltját. Azt gondoltam a misztikus elemek itt is majd megoldódnak és egy realisztikus magyarázatot fogunk kapni, mint a többi gyerekkönyvében. Kérem ez itt nem így volt, és nem is bántam. Akik egy kis borzongásra vágynak mint ifjú olvasók, azoknak ajánlom a könyvet, egy jó kis bevezetés gyerekként mint leendő King olvasók!:) Barangolunk egyet a kastély szobáiban, járunk a padláson, ott egy kis Ouija tábla használat után, lejutunk majd a pincébe is, és ott is nagy meglepetések várnak. A különös hangok és képek már csak egy jó kis ráadás a történetben.

Navi P>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Izgalmas, misztikus sztori. Az üveggyerekek után tudtam mire számíthatok, hozta az elvárt színvonalat, bár ez titokzatosabb volt, spoiler. Itt a hangsúly a rég történteken van, a mai szereplőkről pont csak annyit tudunk, ami feltétlenül szükséges. A végét kicsit lezáratlannak érzem, nekem hiányzik, hogy mi lett Esterrel és Nikodemusszal.

Kokuszka>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Izgalmas, kalandos kis történetet kaptam, teli váratlan fordulatokkal, néhol csak úgy kapkodtam a fejem. spoiler
Igazán szép külsőt is kapott a könyv, és a beltartalommal is meg voltam elégedve, biztosan újra fogom még olvasni a jövőben és a lányomnak is odaadom. Jó kis történet, különösen tiniknek.

buzavirág>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Az írónő remek történeteket ír gyerekeknek is. Ebben a részben egy ikerpár utazik vidékre a nagybácsikhoz egy kísérteties kastélyba. Miközben a gyerekek egy régmúlt ügyön nyomoznak, észre sem veszik hogy a jelen problémái elviselhetőbbé válnak. Érdekes volt a múltban játszódó történeti szál, még úgy is hogy kicsit Jumanji „feelingem” volt.

Barbiianyuja>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Az írónő könyvei mind nagyon fantasztikusak. A gyereknek írt könyvei is mindig tartalmaznak valami aktuális társadalmi problémát. Nem volt ez másképpen most sem. A szülők veszekedésének súlyos következményei lehetnek a gyerekek számára. Ugyanakkor találkoztunk egy kis misztikummal is, s volt részünk bőven izgalomban.
Nagyon élveztem a könyvet. S drukkoltam Megnek, Franknak és Lilynek.

FreeAngel>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Aranyos és teljesen jól megírt kis detektívtörténet. Két dolgot viszont kiemelnék: nem biztos, hogy átlagos gyerek/kiskamasz olvasó megfelelő tájékozottság nélkül érteni fogja, miért él együtt két felnőtt férfi. A gyerekek elfogadóak, toleránsabbak talán, mint a felnőttek, ugyanakkor pont azt a korosztályt célozza a könyv, amikor kiskamaszként a saját identitásukat keresgélik, tapasztalják, ami egy fontos és nagyon érzékeny időszak az életükben. Hiszem, hogy útkeresésük folyamán igenis kell a szülővel való őszinte beszélgetés lehetősége, az érzelmi biztonság biztosítása. Ez a kötet remek lehetőséget ad a szülők kezébe is, hogy az emberek különbözőségének és elfogadásának témáját megvitathassák a gyerkőccel, amennyiben annak kérdése merülne fel. A másik a téma, a rejtély, aminek a nyomába erednek, hogy kiderítsék spoiler. Hm. Talán ez még a mai fiatalságot tekintve is korai téma egy 12 évesnél, bár lehet, hogy jobb időben tisztázni az ilyesmit is.. :)
Summa summarum: aranyosan van megoldva és bűbájos a történet egyébként. Ohlsson stílusa remek, szórakoztató és könnyed. De nekem az Üveggyerekek sorozat akkor is jobban tetszik.

Lilla>!
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Nagyon izgalmas, érdekes és számomra ijesztő is volt. :) Nagyon szerettem!
Gyorsan is lehet vele haladni, mert nagyok a betűk, de a cselekmény miatt is! :)
spoiler … Emlékszem, hogy amikor olvastam, sokszor nagyon féltem, de olyan izgalmas volt, hogy egyszer sem tettem le, olvastam tovább. :) ^^


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Talán minden szülőnek ezt kellene tennie: kevesebbet együtt lenni, és akkor mindig örülnének, ha látják egymást.

173. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A fekete dáma
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Kiss Dénes: Az utolsó indián nyár
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz
Johanna Spyri: Artúr különös vakációja
Nemere István: A fantasztikus nagynéni