A ​kastély titka 32 csillagozás

Kristina Ohlsson: A kastély titka

A tizenkét éves ikerpár, Meg és Frank nehéz időszakot él meg: a szüleik szétköltöztek, ezért közös családi nyaralásra gondolni sem lehet. A gyerekek végül néhány hetet a nagybátyjuknál, Eliot bácsinál töltenek. Nem túl lelkesen vágnak neki az utazásnak, mert úgy gondolják, aligha lesz részük nagy kalandban. Ám amint megérkeznek a hatalmas házba, különös dolgokra lesznek figyelmesek. Egyikük az éjszaka közepén gyereksírásra riad, pedig közel és távol nincs egyetlen kisbaba sem. Akkor honnan jön a hang? És ki lehet az a fonott hajú lány, aki az elhagyatott vasútállomáson járkál? Milyen szerencsétlenség fenyegette száz évvel ezelőtt a kis falut? A testvérek nekilátnak kinyomozni a rejtélyt, ami izgalmasabbnak, sőt, veszélyesebbnek bizonyul, mint gondolták!

Eredeti cím: Mysteriet på Hester Hill

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9789633244470 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244463 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
smetalin
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Nagy betűkkel van írva, hiszen ifjúsági regény így gyorsan lehet haladni vele. Van a történetben egy régi-régi kastély és három gyermek, kik felfedezik e kastély régmúltját. Azt gondoltam a misztikus elemek itt is majd megoldódnak és egy realisztikus magyarázatot fogunk kapni, mint a többi gyerekkönyvében. Kérem ez itt nem így volt, és nem is bántam. Akik egy kis borzongásra vágynak mint ifjú olvasók, azoknak ajánlom a könyvet, egy jó kis bevezetés gyerekként mint leendő King olvasók!:) Barangolunk egyet a kastély szobáiban, járunk a padláson, ott egy kis Ouija tábla használat után, lejutunk majd a pincébe is, és ott is nagy meglepetések várnak. A különös hangok és képek már csak egy jó kis ráadás a történetben.

>!
Navi P
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Izgalmas, misztikus sztori. Az üveggyerekek után tudtam mire számíthatok, hozta az elvárt színvonalat, bár ez titokzatosabb volt, spoiler. Itt a hangsúly a rég történteken van, a mai szereplőkről pont csak annyit tudunk, ami feltétlenül szükséges. A végét kicsit lezáratlannak érzem, nekem hiányzik, hogy mi lett Esterrel és Nikodemusszal.

>!
buzavirág
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Az írónő remek történeteket ír gyerekeknek is. Ebben a részben egy ikerpár utazik vidékre a nagybácsikhoz egy kísérteties kastélyba. Miközben a gyerekek egy régmúlt ügyön nyomoznak, észre sem veszik hogy a jelen problémái elviselhetőbbé válnak. Érdekes volt a múltban játszódó történeti szál, még úgy is hogy kicsit Jumanji „feelingem” volt.

>!
Barbiianyuja
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Az írónő könyvei mind nagyon fantasztikusak. A gyereknek írt könyvei is mindig tartalmaznak valami aktuális társadalmi problémát. Nem volt ez másképpen most sem. A szülők veszekedésének súlyos következményei lehetnek a gyerekek számára. Ugyanakkor találkoztunk egy kis misztikummal is, s volt részünk bőven izgalomban.
Nagyon élveztem a könyvet. S drukkoltam Megnek, Franknak és Lilynek.

>!
FreeAngel
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Aranyos és teljesen jól megírt kis detektívtörténet. Két dolgot viszont kiemelnék: nem biztos, hogy átlagos gyerek/kiskamasz olvasó megfelelő tájékozottság nélkül érteni fogja, miért él együtt két felnőtt férfi. A gyerekek elfogadóak, toleránsabbak talán, mint a felnőttek, ugyanakkor pont azt a korosztályt célozza a könyv, amikor kiskamaszként a saját identitásukat keresgélik, tapasztalják, ami egy fontos és nagyon érzékeny időszak az életükben. Hiszem, hogy útkeresésük folyamán igenis kell a szülővel való őszinte beszélgetés lehetősége, az érzelmi biztonság biztosítása. Ez a kötet remek lehetőséget ad a szülők kezébe is, hogy az emberek különbözőségének és elfogadásának témáját megvitathassák a gyerkőccel, amennyiben annak kérdése merülne fel. A másik a téma, a rejtély, aminek a nyomába erednek, hogy kiderítsék spoiler. Hm. Talán ez még a mai fiatalságot tekintve is korai téma egy 12 évesnél, bár lehet, hogy jobb időben tisztázni az ilyesmit is.. :)
Summa summarum: aranyosan van megoldva és bűbájos a történet egyébként. Ohlsson stílusa remek, szórakoztató és könnyed. De nekem az Üveggyerekek sorozat akkor is jobban tetszik.

>!
Lilla
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Nagyon izgalmas, érdekes és számomra ijesztő is volt. :) Nagyon szerettem!
Gyorsan is lehet vele haladni, mert nagyok a betűk, de a cselekmény miatt is! :)

>!
Mary_J
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Az üveggyerekek után nekem eleinte kicsit unalmasabbnak tűnt, de gyorsan sikerült elvarázsolnia. Volt benne minden, ami egy izgalmas gyerekkönyvbe kell, titkok, ódon ház, szünidő új barát és persze egy életre szóló kaland.

>!
Chris
Kristina Ohlsson: A kastély titka

A kastély titka még azoknak az olvasóknak is okozhat meglepetést, akik a szerzőnő korábbi gyermekregényeit is a kezükbe vették. Az előzőleg megjelent regényekben ugyanis mindvégig fontos szálat kapott a gyermekek magánéleti gondjai, valamint a rejtélyes esetekre kivétel nélkül érkezett logikus, hétköznapi válasz. Ennél a regénynél azonban a legutolsó oldalig kétségbe tartja az olvasóját Ohlsson, még felnőtt fejjel is végig azon gondolkodtam, lesz-e magyarázat a rejtélyes esetekre. Anélkül, hogy bárkinek elrontanám az élményét, csak annyit árulok el, hogy a végkifejlet igazán izgalmas és meglepő egyszerre, nagyban eltér az író korábbi munkáitól.

Természetesen a gyerekek itt is küzdenek egy abszolút hétköznapi problémával, jelen esetben a szüleik válásával. Ez a szál nem zárul le teljesen, kicsit nyitva hagyja Ohlsson, ugyanakkor egy lehetséges jövőképet is felvázol, amelyben meg van az esély arra, hogy minden rendeződni látszik. Nem tudom, hogy lesz-e folytatása ennek a kalandnak, hiszen a történet teljes egészében megállja a helyét, és itt el sem tudom képzelni, azt a megoldást, amit a korábbi trilógiában alkalmazott (vagyis mindegyik kötetnek más a főszereplője). Ami külön szimpatikus volt számomra, hogy Ohlsson a sztoriba belecsempészett egy meleg szálat is, a nagybácsi(k) személyében. Eliot bácsi ugyanis évtizedek óta Carllal él együtt, és ezt mind az író, mind a szereplők teljes természetességgel kezelik. Hasonlóan a menekültkérdéshez, Ohlsson ebben sem kíván állást foglalni, egyszerűen csak azt akarja bemutatni, hogy nem szabad ezek alapján megítélni a hősöket.

Biztos vagyok benne, hogy ha ez a regény jó ötven évvel ezelőtt íródott volna, akkor a Delfin Könyvek gondozásban jelent volna meg. Felidézi a klasszikus kalandregényeket (elég csak a szintén svéd Astrid Lindgren regényeire gondolnunk), amelyek nemes egyszerűséggel képesek elvarázsolni az ifjú olvasókat. És most az a furcsa helyzet állt elő, hogy nem tudom eldönteni, hogy Ohlssonnak a következő gyermekregényét vagy krimijét várom jobban, egy azonban biztos: bármi is jelenik meg tőle a jövőben, én igyekszem minél hamarabb elolvasni.

>!
Szuzi_nénje
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Fú hát érdekes volt :) gyerekemnek nem biztos, hogy felolvasnám… a szellemekkel illetve a terhes nőket bújtató dokival :) De fenn tartotta végig az érdeklődést, az ember kíváncsi, most már akkor mi lesz a vége ennek .

>!
pipacs181
Kristina Ohlsson: A kastély titka

Most sem csalódtam.
Felnőttként is érdekesnek tartottam, lekötött.
Persze néhány kérdés azért megfogalmazódott bennem, de a gyerekekben biztosan nem.
Mindenkinek ajánlom


Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A fekete dáma
E. L. Konigsburg: Szavak nélkül
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Kiss Dénes: Az utolsó indián nyár
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz
Johanna Spyri: Artúr különös vakációja
Nemere István: A fantasztikus nagynéni