A ​film története 12 csillagozás

Kristin Thompson – David Bordwell: A film története

Ez ​a mű mely – mind a szerzők felkészültsége, mind a könyv szakmai színvonala alapján – olyan alapműnek számít a nemzetközi filmes szakirodalomban, ami sok vonatkozásban „átírja” a filmről való gondolkodásunkat.
Hosszú ideje nem jelent meg sem idegen, sem magyar nyelven egységes szemléletű, következetes szempontok szerint végigvitt filmtörténeti munka, tehát mindenképpen komoly hiányt pótol a kiadás.
A kötet nagy érdeklődésre tarthat számot a filmes szakma művelőinek körében, hiszen munkájuk során a könyv megkerülhetetlen. Ugyanakkor a mű tankönyvként is használható: elsősorban a filmszakos egyetemisták számára, másfelől pedig – erőteljes szaktanári irányítás mellett – a mozgóképes és kommunikációs tárgyakat tanuló középiskolások részére.
A könyv rengeteg illusztrációt tartalmaz, melyek nem egyszerűen csak képek, hanem a mű szemléletének fontos elemét képezik. A könyv ugyanis – szemben a korábbi filmtörténetekkel – nem elsősorban a filmek által elmesélt… (tovább)

>!
Palatinus, Budapest, 2007
802 oldal · ISBN: 9789639651456 · Fordította: Módos Magdolna

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuroshio
Kristin Thompson – David Bordwell: A film története

Egész alaposan végigvezet bennünket a film kialakulásán napjainkig, rengeteg érdekes rajzzal és fotóval. Ajánlom a dokumentum-rajongóknak, filmkedvelőknek.

>!
henryhill
Kristin Thompson – David Bordwell: A film története

Iszonyatosan alapos, kompakt mű, öröm olvasni. Remekül rávilágít a filmek keletkezésekor uralkodó politikai, történelmi tényekre is. Bizonyos témák tagolása lehetne mértéktartóbb és a filmekről olvastam volna koherensebb megfogalmazást, de amúgy nagyon hasznos kalauz. Az egyik legjobb ami kezembe került filmes témából.


Népszerű idézetek

>!
esztokam P

[…]nincs a filmezésnek egyetlen egységes története; számos lehetséges történet létezik, melynek mindegyike más és más nézőpontot érvényesít.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kovács András Bálint: The cinema of Béla Tarr
Király Jenő: Mágikus mozi
Tóbiás Áron (szerk.): Filmkönyvek könyve
Kovács András Bálint: A modern film irányzatai
Király Jenő: Frivol múzsa I-II.
Vajdovich Györgyi (szerk.): A kortárs filmelmélet útjai
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Király Jenő: A fantasztikus film formái
Kovács András Bálint – Szilágyi Ákos: Tarkovszkij
Walter Murch: Egyetlen szempillantás alatt