A ​sirályok kacagása 12 csillagozás

Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

A ​gyönyörű Freyja, néhány évnyi házasság után, Amerikából hazatér Izlandra. Fehér bőre, vörös ajka, hosszú, fekete haja, hideg-kék tekintete és kólásüvegre hasonlító, csodás teste fenekestül felforgatja a kis halászfalu életét. A férfiak körülötte legyeskednek, a nők csodálják. Ám a 12 éves Aggát, Freyja unokahúgát nem olyan könnyű megszédíteni. Szerinte Freyja gonosz, talán nem is igazi ember, hisz a tekintete olyan, akár a gleccser, és különben is nagyon furcsán viselkedik. Nem eszik húst, hét bőröndnyi ruhát hozott magával, és hidegebbnek tűnik egy kihűlt hullánál, ráadásul éjszakánként hosszú sétákat tesz, állítólag a tengerparti szikláknál. Amikor egy éjjel váratlan haláleset történik, Agga úgy érzi, beigazolódott a gyanúja, és elhatározza, hogy figyelni fogja Freyja minden mozdulatát…

Rejtélyes halálesetek, intrikák és szerelmi bonyodalmak fonódnak össze ebben az ötvenes évek Izlandját bemutató fekete komédiában, melyből 1998-ban színdarab, 2001-ben pedig számos… (tovább)

Eredeti cím: Mávahlátur

Eredeti megjelenés éve: 1995

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szépirodalmi kötetek Metropolis Media

>!
304 oldal · ISBN: 9789635510078 · Fordította: Veress Kata
>!
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155859977 · Fordította: Veress Kata

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

Nagyon érdekes könyv, bizarr de ugyanakkor mégis megkapó hangulatú, pont ezekre a szürke napokra való szerintem. Engem elvarázsolt ez az izlandi falu, ez a család, a főszereplő különlegessége. Nem mondom, hogy tökéletes, mert vártam volna egy kicsit több misztikumot, humort, de még így is emlékezetes marad, nem egy tucatkönyv, az biztos.

Chöpp P>!
Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

A sirályok, a nők, a fecsegő, szellemszagú csendek és hirtelen zökkenések utáni hófehér fagy. Olyan, mint amikor a madarak elviszik a befagyott tavat. Mikor zajlás van (jég vagy élet) és még nem értjük pontosan. Aztán nyiladozó értelemmel kezdjük felfogni, de a végére kiderül, hogy alkalmazkodni kell és nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan kellene vagy szeretnénk. Hát ilyesmikről szól ez a könyv. Meg a romlottságról, meg a romlatlanságról. De legfőképpen a kis közösségek életéről egy nővé érő gyermek szemszögéből. Nem rossz, de hagy némi kívánnivalót maga után. Talán egy csöppnyi színes varázslatot, fahéjas fondorlatot (mondjuk a főtt birkafejek helyett – a palacsinta maradhat természetesen) ha már hölgyekről van legfőképpen szó. Meg jóval több szagot és illatot. Nekem ezekből több kell (főként telente).

2 hozzászólás
molfanad>!
Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

Kellemes csalódás volt a könyv. Aki nagy cselekményre számít, hamar kiábrándul, de mégis élvezet volt olvasni a szürke izlandi időről.
Nagyon megkedveltem Aggát, és a könyv végén igazán lenyűgözött, bár furcsán néztem miatta Freyjára, és elítéltem. Közben meg megvolt bennem a szégyen, hogy ha ez Freyja szemszögében íródott volna, akkor mindenkit megvetnék, mert attól, hogy más, mint a többiek, nem kell kivetni magunk közül.

Költsei_Firincz>!
Kristín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

Látszólag egy könnyed és izgalmas regény, mely az ’50-es években egy izlandi halászfaluban játszódik, van benne minden, ami az olvasónak kellhet: szerelem, intrika, családi viszály… sőt még gyilkosság is. Nem is egy!
Ez a könyv mégis több ennél, hiszen bármiféle szájbarágás vagy didaktikus él nélkül nagyon érzékenyen ábrázolja azt, hogy miként élt egy tradicionális közösség ezelőtt hét évtizeddel. Milyen értékek és milyen elvek szerint szerveződött, mekkora szerepe volt az elhallgatásnak, s milyen erős volt a társadalmi hierarchia. Nem csak a családon belül, és nem csak férfi és nő, gyerek és felnőtt – de szegény és gazdag – között.
Kristín Marja Baldursdóttir regényének középpontjában nők állnak, s mert egy közösségbe tartozó és különböző élethelyzetű lányokról és asszonyokról mesél, ezért aztán lehetősége van arra, hogy sokféle életstratégiát és megoldási módot bemutasson. Másként él az Amerikából visszatért özvegy dáma – aki mindenek mozgatója és az erjedés elindítója –, másként él a tizenkét éves Agga, aki még gyermek, másként a családfő szerepét – férje távollétében játszó – nagyanya, s másként a fiatal, megesett lány.
Az A sirályok kacagása életről, túlélésről és változásról mesél, és közben állandóan ott feszül a kérdés: a változások mögött „a lényeg” vajon változott-e szemernyit is az elmúlt hetven évben? (persze, ezt akár évezredes távlatok kapcsán is megkérdezhetnénk.)
Jó könyv ez, mélyen és finoman ábrázolja a szereplőket, s egészen-egészen nagyszerű, fogékony és érzékeny fordítóra talált a szöveg.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Szerencsére nem gyűlt össze túl sok virágcsokor az asztalon, a vendégeknek volt annyi eszük, hogy inkább könyvet ajándékozzanak nagyapának, aki szerint egyedül az olvasásnak volt értelme.

100. oldal

shadowhunter1975 P>!

Húsvét vasárnap, amikor Agga a régi kikötőben álldogált az áprilisi napsütésben, és a parthoz közel úszó lepényhalakat dobálta kaviccsal, egyszer csak liftezni kezdett a gyomra, mint a szerelmes felnőtteknek, vagy, mint aki olyasmit ivott, amit nem kellett volna.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: lepényhal
Chöpp P>!

Felkapott néhány könyvet a nappaliablak előtt álló székről, hogy nagyapa le tudjon ülni, és új helyüket keresve jó ideig körözött velük a szobában. Közben Aggára sandított, mint akit épp könyvespolcként készül használni, de végül az ablakpárkányra tette a stószot.

97. oldal

Chöpp P>!

Egyik reggel Agga arra ébredt, hogy Freya az ágya szélén ül. Olyan volt a szeme, mint egy befagyott tó. Rejtély, hogy a Jóisten hogy felejthette el beszínezni.

152. oldal

Bódis_Éva I>!

Eltartott egy darabig, mire lefőtt a kávé, márpedig kávé nélkül az Úrról és az ördögről beszélgetni nem lehet.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristín Eiríksdóttir: Elín
Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget
Pétur Gunnarsson: pont pont vesszőcske
Sjón: CoDex 1962
Jón Kalman Stefánsson: A mindenséghez mérhető
Þórdís Gísladóttir: Randalín és Mundi
Andri Snær Magnason: LoveStar
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce
Einar Kárason: Viharmadarak
Auður Jónsdóttir: Nagyroham