Szentjánosbogár ​lányok (Szentjánosbogár lányok 1.) 418 csillagozás

Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Nagy ​hatású új könyv szeretetről és veszteségről, és a barátság csodájáról…

1974 nyarára Kate Mularkey már belenyugodott, hogy a nyolcadikos évfolyam társadalmában az ő helye a tápláléklánc legalján van. Aztán legnagyobb ámulatára, a szemközti házba beköltözik a „világ legmenőbb csaja”, és vele akar barátkozni. Úgy tűnik, Tully Hartnak megvan mindene: szép, okos, ambiciózus. Látszólag nem is különbözhetnének jobban. Kate-nek reménye sincs, hogy szerető családjával, akik lépten-nyomon szégyent hoznak rá, valaha is a menők közé tartozzon. Tully viszont csupa titok és csillogás, ám belülről titok emészti. Ők ketten megfogadják, hogy barátok lesznek mindörökre, és a nyár végére „TullyésKate”-té, elválaszthatatlan barátnőkké forrnak össze.
Így indul Kristin Hannah nagyszerű új regénye. A több mint három évtizeden átívelő, a Csendes-óceán északnyugati partvidékén játszódó Szentjánosbogár lányok két nő megrendítő, nagy hatású története, és egy olyan barátságé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
656 oldal · ISBN: 9789633736098 · Fordította: Palásthy Ágnes
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
656 oldal · ISBN: 9789633736104 · Fordította: Palásthy Ágnes
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
656 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635619603 · Fordította: Palásthy Ágnes

4 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kate Mularkey · Johnny Ryan · Tully Hart · Chad Wiley · Edna Guber


Kedvencelte 105

Most olvassa 21

Várólistára tette 492

Kívánságlistára tette 446

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

A könyvre a molyos figyeltjeink öt csillagos értékelései által figyeltem fel. Aztán elolvastam a fülszöveget, megláttam, hogy a történet a hetvenes évek elején játszódik (ami, ugye még majdnem a hatvanas évek), a még több öt csillagos értékelést, és mivel voltak már jó tapasztalataim aranypöttyös könyvekkel, ezért úgy döntöttem, vágjunk bele.

Nem igazán tudtam, hogy mivel lesz dolgom, de azt véletlenül sem gondoltam, hogy egy fantasztikus, évtizedeket átívelő „barátságregényt” tartok a kezemben. A könyv sok-sok évet felölel, imádtam ahogyan az írónő beleszőtte az aktuális évek divatját, zenéjét, hangulatát a történetbe.

A szerző a történet végére rendesen megdolgoztatta a könnycsatornáimat is, egyszerre volt gyönyörű és fájdalmas az utolsó oldalakat végigolvasni.
Ezek után kíváncsi leszek az írónő nemrég megjelent könyvére is.
Ez a könyv Anyának is biztosan tetszene, sőt szerintem még a kedvence is lenne!

Én is jó szívvel ajánlom bárkinek, akinek felkelti a fülszöveg az érdeklődését, szereti a női sorsokról szóló regényeket, s szeret egy jó történeten nevetni, sírni, vagy éppen sírva nevetni.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/03/kristin-hannah-sze…

9 hozzászólás
LunaNessuno>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Képtelen vagyok 5*-nál kevesebbet adni erre a könyvre. Még mindig sírok…nem tudom, képes leszek-e normálisan beszélni, nem igazán látok a könnyeimtől, de igyekszem minél jobban összefoglalni.
Nehéz spoiler nélkül beszélni a könyvről, hisz 2 14 éves lány felnőtté válását láthatjuk, így az értékelés második fele spoiler-eket fog tartalmazni.
Kezdjük az elején. Sokáig nem szerettem Tully részeit, én Kate-tel tudtam a legjobban azonosulni, mert én is mindig egyedül voltam, kiközösítettek. Örültem, hogy egymásra találtak és ilyen sokáig barátnők maradtak. Ritka kincs a barátság, de sokáig nem tudjuk értékelni. Sokunk csak akkor, amikor elveszíti…
Mindkét lány nehéz életet élt, mindketten más miatt. Tetszett, hogy mindketten vágytak valamire a másik életéből. Arra, ami a másiknak nehézségeket okozott. Tully folyton folyvást bajba sodorta Kate-et, de ez nem rontott a kapcsolatukon. spoiler
Együtt jártak egyetemre, együtt csináltak jóformán mindent. Kate később rájött, hogy amit csinál, nem feltétlen szól örök életre, máshoz van kedve, de megígérte Tully-nak, hogy mindent együtt csinálnak, így hűséges maradt hozzá és elvetette az ötleteit – egy időre legalábbis.
spoiler
Sokak szerint túl érzelgős, néhol túl csöpögő a könyv. Ezzel nem tudok vitatkozni, viszont szerintem jót tett neki. Nem sok ilyen könyvet olvastam, így abszolút nem zavartak a drámák, főleg azért nem, mert túl emberiek, természetes problémák. Feltételezem, minden anyukának nehéz egy tinilánnyal bánnia és minden sikeres embernek le kell mondania valamiről. Két tűz közé kerül és nem tud választani. Persze biztosan vannak kivételek.
Nagyon összeszedetlen vagyok, csapongok, de nagyon megviselt ez a könyv. Egyszerűen imádtam, még akkor is, amikor nem. Vannak hibái, ez kétségtelen, de engem nem érdekelt. Lekötött a két lány életének alakulása és a kettejük kapcsolatának változása.
Az utolsó oldalakat nem bírtam rendesen elolvasni, úgyhogy mindenképpen nekiülök még egyszer, ha túlteszem magam rajta.
Szerintem ez egy kötelező olvasmány. Nem fog mindenkinek tetszeni természetesen, de hogyan is várhatnánk el? Én csak ajánlani tudom. Nem bántam meg, hogy elolvastam. Nagyon bízom benne, hogy meg fog jelenni a 2. rész is magyarul. Szeretném tudni, hogy mi történt a szereplőinkkel spoiler után.

8 hozzászólás
Szösszenet P>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Nem is tudom, hogy olvastam-e ilyen mély regényt a barátságról. A könyv terjedelme ellenére nagyon olvastatta magát , végig fenntartotta az érdeklődésem.
Tully és Kate megismerkedése nem egy rendhagyó kezdet, különös tekintettel Tully családi hátteréről. Az iskolás lányok kamaszodnak, álmokat szövögetnek, egyetemre mennek, felnőnek, de a barátságuk kitart minden helyzetben. A szerző remekül mutatja be Tully karakterén keresztül a hozott családi „ örökség ” kihatásait, a szakmai karrierépítés előbbre helyezése szinte mindenek felett.
Kate jelleme egy kiegyensúlyozott családi élet eredménye, ezáltal a nőiség – anyaság „ karriere ” erre lett építve.
A főszereplők élete 2 külön világ, azonban Tully életkorának előrehaladtával mégis mérlegre teszi életének értelmét.
Megindító, tartalmas olvasmány. Mindenkinek ajánlom.

GytAnett>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Ez a könyv szépen lassan hatott rám. Először csak nyomott lettem tőle, aztán szépen lassan elkezdett szétszedni, a végére teljesen kifacsart, és depressziósan ültem.
Nagyon nagyon sokáig csak 4,5 csillagot akartam adni rá, de a végére úgy gondoltam, hogy az a könyv megérdemli az 5 csillagot, ami olyan szinten hatással van rám, hogy még másnap is ezen agyaltam munkába menet.
Igazából a sírós könyveket igyekszem tudatosan kerülni, de erről nem tudtam, hogy ilyen lesz. Az utolsó 50-60 oldalt végigzokogtam. Tegnap este fejeztem be a könyvet, és még most is alig látok ki, úgy bedagadt a szemem. :DD Számomra nem hangzik túl izgalmasnak az alaptörténet: az 1960-as évektől kezdve megismerünk két kislányt, az ő történetüket, hogy hogyan lettek barátok. Végighaladunk az időn, egészen a 2000-es évekig, és minden lényeges momentumot megismerünk a Kate-tel is Tallulah-val kapcsolatban. Hogy hogyan alakult az életük, az egymással és másokkal való kapcsolatuk. Ami nagyon tetszett benne, hogy közben olvashattunk aktuálpolitikai eseményekről, az akkori divatról, illetve sok olyan dologról, ami az akkor élőket érdekelte. Nem utolsósorban sok régi zene is meg volt benne említve. :)
Kate és Tully két teljesen különböző karakter. Kate inkább családcentrikus, könnyen alkalmazkodó személyiség, Tully viszont nagyon karrierista, gyakran egoistának mondható. Megismerhetjük, hogy melyik életnek mi az előnye és mi a hátránya.
Nem volt izgalmas, mert tényleg csak a való életet írta le, mégis faltam a lapokat. Lényegében két nap alatt olvastam ki.
Annyi mindent tudnék róla mondani, annyi minden kavarog bennem a hatására, mégsem tudom leírni. És ez már értelmes értékelés. Tegnap este nem lettem volna képes semmit írni, maximum annyit, hogy huhh. Elsősorban felnőtteknek ajánlom. Úgy gondolom, hogy ehhez a könyvhöz már kell egy érettebb gondolkodás, hogy az olvasó mindent meg tudjon érteni. Vagy legalábbis az események, döntések nagy részét.

17 hozzászólás
Snow_White P>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

„Erre jó a legjobb barátnő, hogy tükröt tartson az embernek, és megmutassa neki, mi lakik a szívében”

Nagyon régóta állt már a polcomon ez a könyv, és most, hogy jött belőle a sorozat úgy döntöttem, hogy ideje belevágni. Egy életen átívelő barátság története ez, egyaránt magába foglalva a jó és a nehéz pillanatokat. De nemcsak a barátságról szól ez a történet. Szól a felnőtté válásról, a férfi-nő, és az anya-gyermek kapcsolatról is. Kétségkívül nem egyszerű olvasmány, ami erőteljesen hat az érzelmekre. A karakterek közül Kate az, akit nagyon megkedveltem, sokszor hihetetlen módon tudtam vele azonosulni. Tully viszont huhh, nagyon nem az én világom az ő személyisége, egyszerűen taszított, nem tudtam megkedvelni. Amit többször is művelt Kate-el…szerintem ezek nem férnek bele a barátság fogalmába, és ez az egyik aspektusa a regénynek, amit nem értettem. Én azt gondolom, hogy a valóságban két ennyire ellentétes személyiségű ember között sosem alakulhatna ki ennyire szoros kötelék. Kell valami kapcsolódási pont, ami itt nem volt, mindketten egy-egy szélsőséget képviseltek. Egyébként nagyon gyorsan lehetett haladni vele, hiába a több, mint 600 oldal. Viszont a kevesebb dráma úgy gondolom jót tett volna a történetnek, mert itt aztán tényleg minden volt, amivel könnyeket lehet csalni az egyszerű olvasó szemébe. A könyv olvasása után megnéztem a sorozatot is, ami szerintem botrányosan rossz lett, és köze nincs a könyvhöz. Egyedül a Johnnyt játszó színész érdemel említést, őt nagyon eltalálták, a többiről viszont inkább ne is beszéljünk, mert nem érdemes.

9 hozzászólás
Ibanez P>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Rettentően hosszú nyújtott, nagyon lassan csordogáló könyvet fog olvasni az, aki ezt választja. Ráadásul a főhős lányok (nők) kicsapják párszor a biztosítékot. Még az elején egész jól indul, de aztán átmegy ebbe a dögös, vagány csaj irányít mindent, a másik meg nyusziként meghúzódva követi akárhová felállásba, ahol a dögös hiába kap meg mindent, amit akart, a végén mégis a másikéra vágyik (vagy legalábbis a családra), a másik pedig örömmel keres mindig kifogásokat, miért is nem képes önmagát megvalósítani. A legjobb fej Kate anyukája volt, meg Tully nagyija, kár, hogy olyan kevés szerepet kapott. A csúcs az egészben az volt, amikor Marah koncertezése kapcsán (is) Tully adja alá a lovat – fura módon ott arra gondoltam, hogy tényleg egy percre se villan be neki (se Kate-nek?), hogy mi történt ugyanilyen idősen ővele? Egyébként az oldalszám ellenére gyorsan olvasható kötet, a végére berakott betegség fontossága miatt kapott tőlem még egy csillagot, mert ez szép és hasznos gondolat volt az írónőtől.

Vivien_1311>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Azt sem tudom rá mondani hogy tetszett, és azt sem, hogy nem tetszett. Nekem teljesen más elképzeléseim vannak a barátságról. Tullyt bármennyire is próbáltam, de nem tudtam megkedvelni. Viszont egy nagyon fontos dologra rávilágított ez a kötet! Ne vesztegessük az időt arra, hogy haragban vagyunk a számunkra fontos emberekkel, mert az idő kincs, és az elvesztegetett pillanatokat nem kaphatjuk vissza soha!

Leliana >!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Egy kedves, szép, szomorú és hosszú mese két lány/asszony barátságáról, életéről, amit még én sem tudtam száraz szemmel végigolvasni. Gyönyörű könyv, ha értékeléseket soha nem is olvastam volna róla, a borítójával akkor is simán megfogott volna a könyvtárban, mert az csodaszép!
A szereplők szinte kivétel nélkül kedvelhetőek voltak, de aki igazán közel került hozzám, az Kate volt. Minden hibájával együtt nagyon hasonlít rám :)
Rengeteg érzést váltott ki belőlem, és együtt sírtam, együtt nevettem velük, szinte még úgy éreztem, hogy a csínytevéseiknek is részese vagyok. Szívből sajnálom, hogy én már lecsúsztam egy ilyen gyerekkortól életem végéig tartó barátságról. Azért jó volt látni, hogy ez ilyen lehetne. Vannak néha döccenők, hullámvölgyek, de kitartással, szeretettel talán lehetséges.
spoiler
Ajánlom mindenkinek, olvassátok :)

VNoémi>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Szívhezszóló, érzelmeket kiváltó, viharos olvasmány volt, ami végígkísérte két főhősnőnk egész életét. Megtanította, mit jelet a szó: barátság. És hogy bármennyire is haragszunk olykor a másikra, ez természetes dolog, amin túl lehet lendülni, mert az igazi barát nélkül nem élet az élet. Terjedelemes, közel hatszáz oldal, jelentőségteljes, szóval egészen biztos, hogy ha elovlasod, évek múltán is az emlékezetedbe villan. És hát gyönyörű, nem bírom ezt többszöri szó nélkül hagyni. Tökéletes volt a témvaválasztás, és élettel teli, valóságos a kivitelezés. Mai problémák egy édes, szerethető köntösben.

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2017/01/krist…

Nutellaღ__>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Már egy jó ideje szemezgettem ezzel a könyvvel. Először, bevallom, hogy a borítója fogott meg, igen, tudom ne ítélj a borító alapján, mégis.. de el kell ismerni, hogy valami csodás az a borító. *o* Miután a fülszöveget is elolvastam egyértelmű volt, hogy nekem ez a könyv kell.
Egy kis időre volt szükségem, hogy értékelni tudjam, mivel ez egy olyan regény, amelyet az ember nem csak elolvas, hanem el is gondolkodik rajta. Elsőre, teljesen másra számítottam, s naivan vártam a happyendemet. De hát ez itt nem Disneyland volt. Együtt tudtam nevetni és sírni Kate- tel és Tully- val, s olykor úgy éreztem, mintha én is részese lennék a mindennapjaiknak. Egy csodálatos könyv, mely lehetőséget ad az olvasóinak arra, hogy megtapasztalják, hogy milyen is egy igazi, életre szóló barátság.
P. s.: Még midig szomorúan gondolok vissza a befejezésre, nem így kellett volna történnie, viszont, ilyen néha a valóság is.


Népszerű idézetek

LunaNessuno>!

[…] Most tehát a könyvek voltak az egyedüli barátai. A Gyűrűk Urát annyiszor olvasta már, hogy kívülről tudott belőle idézni egész jeleneteket.

28-29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Mularkey
Nutellaღ__>!

– A népszerűség csak annyit jelent, hogy egy csomó ember azt hiszi, ismer téged.

Negyedik fejezet

LunaNessuno>!

– Harminc év.
– Hogyhogy harminc év?
– Neked is harminc évet kell várnod a magad bocsánatkérésére. De tudod, mi a legjobb az egészben?
Kate felnyögött.
– Hogy esetleg nem is élek addig?
– Hogy te előbb tudod, hogy sajnálja, mint ő – mondta az anyja nevetve –, és amikor majd a gyerekeire kell vigyáznod, akkor igazán szeretni fog.

496. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Mularkey
pieta4>!

Ha végül egy idősek otthonában halok meg egymagamban, kit érdekel? Életem minden egyes pillanatában ott voltam, ahol lenni akartam, és olyasmit csináltam, ami fontos.

321. oldal, Harmadik rész: A kilencvenes évek - Tizenkilencedik fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Edna Guber
vargvani>!

Higgy az álmaidban!

129. oldal, Nyolcadik fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

GytAnett>!

Mindig azt hitte, hogy a siker olyan, mint az arany, érdemes a sarat átszitálni érte, és hogy a szeretet mindig ott lesz, valahol a folyó partján vár majd rá, amikor végzett az aranyásással. El sem tudta képzelni, hogyan gondolhatta ezt, az ő hátterével. Egészen korán rá kellett volna jönnie, milyen ritka dolog a szeretet. Ha a siker arany, amely a folyók mélyén hever, akkor a szeretet gyémánt, több száz lábnyira a földfelszín alá temetve, és felismerhetetlen eredeti formájában.

409. oldal, Negyedik rész: Az új évezred - Huszonnegyedik fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Tully Hart
LunaNessuno>!

[…]
– Akkor gondolom látjuk egymást a munkában, igaz? És köszönöm, hogy gondoskodtál rólam.
– Ugyan – felelte, és karba fonta a kezét. – Ezért vannak a barátok.

223. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Johnny Ryan · Kate Mularkey
VNoémi>!

Egy dolgot biztosra mondhatok neked: csak azt fogjuk megbánni, amit nem csináltunk meg az életben.

38. oldal - 3. fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

LunaNessuno>!

Egy tizenhárom éves lány, aki beszélni akar a szüleivel? Pontosabban Marah beszélni akar Kate-tel? Ez úgy hangzott, mint a hóesés júliusban.

470. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kate Mularkey

A sorozat következő kötete

Szentjánosbogár lányok sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

L. J. Shen: Vagány
Vi Keeland – Penelope Ward: Park Avenue Player – Szerelem a Park Avenue-n
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Aly Martinez: A legsötétebb hajnal
Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…
Abby Jimenez: Barátnak tartalak
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
John Green: Csillagainkban a hiba
Vi Keeland: Csak szex