Szentjánosbogár ​lányok (Szentjánosbogár lányok 1.) 173 csillagozás

Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Nagy ​hatású új könyv szeretetről és veszteségről, és a barátság csodájáról…

1974 nyarára Kate Mularkey már belenyugodott, hogy a nyolcadikos évfolyam társadalmában az ő helye a tápláléklánc legalján van. Aztán legnagyobb ámulatára, a szemközti házba beköltözik a „világ legmenőbb csaja”, és vele akar barátkozni. Úgy tűnik, Tully Hartnak megvan mindene: szép, okos, ambiciózus. Látszólag nem is különbözhetnének jobban. Kate-nek reménye sincs, hogy szerető családjával, akik lépten-nyomon szégyent hoznak rá, valaha is a menők közé tartozzon. Tully viszont csupa titok és csillogás, ám belülről titok emészti. Ők ketten megfogadják, hogy barátok lesznek mindörökre, és a nyár végére „TullyésKate”-té, elválaszthatatlan barátnőkké forrnak össze.
Így indul Kristin Hannah nagyszerű új regénye. A több mint három évtizeden átívelő, a Csendes-óceán északnyugati partvidékén játszódó Szentjánosbogár lányok két nő megrendítő, nagy hatású története, és egy olyan barátságé,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
654 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736074 · Fordította: Palásthy Ágnes
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
654 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633736081 · Fordította: Palásthy Ágnes
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
656 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736074 · Fordította: Palásthy Ágnes

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kate Mularkey · Johnny Ryan · Tully Hart · Edna Guber


Kedvencelte 46

Most olvassa 8

Várólistára tette 296

Kívánságlistára tette 264

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

A könyvre a molyos figyeltjeink öt csillagos értékelései által figyeltem fel. Aztán elolvastam a fülszöveget, megláttam, hogy a történet a hetvenes évek elején játszódik (ami, ugye még majdnem a hatvanas évek), a még több öt csillagos értékelést, és mivel voltak már jó tapasztalataim aranypöttyös könyvekkel, ezért úgy döntöttem, vágjunk bele.

Nem igazán tudtam, hogy mivel lesz dolgom, de azt véletlenül sem gondoltam, hogy egy fantasztikus, évtizedeket átívelő „barátságregényt” tartok a kezemben. A könyv sok-sok évet felölel, imádtam ahogyan az írónő beleszőtte az aktuális évek divatját, zenéjét, hangulatát a történetbe.

A szerző a történet végére rendesen megdolgoztatta a könnycsatornáimat is, egyszerre volt gyönyörű és fájdalmas az utolsó oldalakat végigolvasni.
Ezek után kíváncsi leszek az írónő nemrég megjelent könyvére is.
Ez a könyv Anyának is biztosan tetszene, sőt szerintem még a kedvence is lenne!

Én is jó szívvel ajánlom bárkinek, akinek felkelti a fülszöveg az érdeklődését, szereti a női sorsokról szóló regényeket, s szeret egy jó történeten nevetni, sírni, vagy éppen sírva nevetni.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.nl/2017/03/kristin-hannah-sze…

9 hozzászólás
GytAnett>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Ez a könyv szépen lassan hatott rám. Először csak nyomott lettem tőle, aztán szépen lassan elkezdett szétszedni, a végére teljesen kifacsart, és depressziósan ültem.
Nagyon nagyon sokáig csak 4,5 csillagot akartam adni rá, de a végére úgy gondoltam, hogy az a könyv megérdemli az 5 csillagot, ami olyan szinten hatással van rám, hogy még másnap is ezen agyaltam munkába menet.
Igazából a sírós könyveket igyekszem tudatosan kerülni, de erről nem tudtam, hogy ilyen lesz. Az utolsó 50-60 oldalt végigzokogtam. Tegnap este fejeztem be a könyvet, és még most is alig látok ki, úgy bedagadt a szemem. :DD
Számomra nem hangzik túl izgalmasnak az alaptörténet: az 1960-as évektől kezdve megismerünk két kislányt, az ő történetüket, hogy hogyan lettek barátok. Végighaladunk az időn, egészen a 2000-es évekig, és minden lényeges momentumot megismerünk a Kate-tel is Tallulah-val kapcsolatban. Hogy hogyan alakult az életük, az egymással és másokkal való kapcsolatuk. Ami nagyon tetszett benne, hogy közben olvashattunk aktuálpolitikai eseményekről, az akkori divatról, illetve sok olyan dologról, ami az akkor élőket érdekelte. Nem utolsósorban sok régi zene is meg volt benne említve. :)
Kate és Tully két teljesen különböző karakter. Kate inkább családcentrikus, könnyen alkalmazkodó személyiség, Tully viszont nagyon karrierista, gyakran egoistának mondható. Megismerhetjük, hogy melyik életnek mi az előnye és mi a hátránya.
Nem volt izgalmas, mert tényleg csak a való életet írta le, mégis faltam a lapokat. Lényegében két nap alatt olvastam ki.
Annyi mindent tudnék róla mondani, annyi minden kavarog bennem a hatására, mégsem tudom leírni. És ez már értelmes értékelés. Tegnap este nem lettem volna képes semmit írni, maximum annyit, hogy huhh.
Elsősorban felnőtteknek ajánlom. Úgy gondolom, hogy ehhez a könyvhöz már kell egy érettebb gondolkodás, hogy az olvasó mindent meg tudjon érteni. Vagy legalábbis az események, döntések nagy részét.

16 hozzászólás
Leliana>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Egy kedves, szép, szomorú és hosszú mese két lány/asszony barátságáról, életéről, amit még én sem tudtam száraz szemmel végigolvasni. Gyönyörű könyv, ha értékeléseket soha nem is olvastam volna róla, a borítójával akkor is simán megfogott volna a könyvtárban, mert az csodaszép!
A szereplők szinte kivétel nélkül kedvelhetőek voltak, de aki igazán közel került hozzám, az Kate volt. Minden hibájával együtt nagyon hasonlít rám :)
Rengeteg érzést váltott ki belőlem, és együtt sírtam, együtt nevettem velük, szinte még úgy éreztem, hogy a csínytevéseiknek is részese vagyok. Szívből sajnálom, hogy én már lecsúsztam egy ilyen gyerekkortól életem végéig tartó barátságról. Azért jó volt látni, hogy ez ilyen lehetne. Vannak néha döccenők, hullámvölgyek, de kitartással, szeretettel talán lehetséges.
spoiler
Ajánlom mindenkinek, olvassátok :)

VNoémi>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Szívhezszóló, érzelmeket kiváltó, viharos olvasmány volt, ami végígkísérte két főhősnőnk egész életét. Megtanította, mit jelet a szó: barátság. És hogy bármennyire is haragszunk olykor a másikra, ez természetes dolog, amin túl lehet lendülni, mert az igazi barát nélkül nem élet az élet. Terjedelemes, közel hatszáz oldal, jelentőségteljes, szóval egészen biztos, hogy ha elovlasod, évek múltán is az emlékezetedbe villan. És hát gyönyörű, nem bírom ezt többszöri szó nélkül hagyni. Tökéletes volt a témvaválasztás, és élettel teli, valóságos a kivitelezés. Mai problémák egy édes, szerethető köntösben.

http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2017/01/krist…

Nutellaღ__>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Már egy jó ideje szemezgettem ezzel a könyvvel. Először, bevallom, hogy a borítója fogott meg, igen, tudom ne ítélj a borító alapján, mégis.. de el kell ismerni, hogy valami csodás az a borító. *o* Miután a fülszöveget is elolvastam egyértelmű volt, hogy nekem ez a könyv kell.
Egy kis időre volt szükségem, hogy értékelni tudjam, mivel ez egy olyan regény, amelyet az ember nem csak elolvas, hanem el is gondolkodik rajta. Elsőre, teljesen másra számítottam, s naivan vártam a happyendemet. De hát ez itt nem Disneyland volt. Együtt tudtam nevetni és sírni Kate- tel és Tully- val, s olykor úgy éreztem, mintha én is részese lennék a mindennapjaiknak. Egy csodálatos könyv, mely lehetőséget ad az olvasóinak arra, hogy megtapasztalják, hogy milyen is egy igazi, életre szóló barátság.
P. s.: Még midig szomorúan gondolok vissza a befejezésre, nem így kellett volna történnie, viszont, ilyen néha a valóság is.

WindStorm>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Higgy az álmaidban!

Sajnos én is belekerültem abba a csapdába, hogy nem olvastam el a címkéket. Vagy csak rossz időben, rossz helyen olvastam el.
Mérhetetlenül szomorú vagyok a könyvet illetően, hiszen teljesen másra számítottam. Valami könnyed, romantikus, barátnős limonádéra. Félig ezt meg is kaptam, viszont nem gondoltam arra, hogy az utolsó zirka 150 oldalt könnyáztatta szemekkel kínlódom végig.
Teljes érzelmi hullámvasúton vettem részt, nagyon szívfájdító volt minden egyes fejezet. Amelyre egyáltalán nem voltam felkészülve.
Mindig csak egy kérdés lebegett előttem: Miért?! Persze nem tehetett senki semmit, már túl késő volt, és lehetetlen feladat egy egyszerű halandó számára.

A regény magában szép volt, néhol vicces, majd leírhatatlanul szomorú. Kristin számomra bebizonyította, milyen gyönyörűen tud bánni a szavakkal és érzésekkel.

Ami kifejezetten nem tetszett a könyvben, az bizony a végeláthatatlan cselekmény. Néhol igazán túlírtnak éreztem, talán 100 oldalt simán kihagynék belőle. Úgy biztos élvezhetőbb lett volna mások számára is. Hiszen megéri időt szánni rá! :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
654 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633736074 · Fordította: Palásthy Ágnes
Petrasek>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Csodálatos történetet rejt a Szentjánosbogár lányok kötete.
Két fiatal lány életét meséli el, egészen a ’70-es évek amerikájától. Megmutatja mi is az igazi sírig tartó barátság, szerelem, mennyire fontos a család és a karrier az életünkben.
Kate és Tully tinédzserekként ismerik meg egymást, már itt érezhető a két lány ellentéte, ugyanakkor annyira ismerős érzéseket adnak vissza a jellegzetes kamasz problémákkal.
Évtizedről évtizedre követhetjük kettejük történetét, ami nem kis teljesítmény.
Kate egy családcentrikus, teljes főállású családanya, aki kezdetektől szimpatikus volt a romantikus regényeivel és félénkségével. Tully egy igazi, vérbeli, magabiztos híresség, akinek a karrier és megfelelni akarás a mindene. Tully elég összetett karakter, és a felszín alatt rengeteg érzelem lapul, nagyon jól ábrázolta az írónő.
A cselekmény elég sokoldalú, hisz két elettörténetet kapunk, szóval mondhatom azt, hogy nagyjából minden benne van a könyvben.

Niko_oka>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Ez a könyv maga az élet: fájdalmasan küzdő, igazságtalan, valóságos. Annyi mindent el akartam mondani, annyi mindent gondolok róla…….. de mélyen megrendültem… Olvassátok el!!!

4 hozzászólás
Galagonya33>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

KateésTully…
A két lány, majd nő nagyon közel került hozzám, és azon ritka szereplőkké váltak, akiket teljes mértékben el tudtam fogadni a hibáikkal és az erényeikkel együtt. Együtt nevettem, együtt sírtam, együtt bosszankodtam velük, értük.
Idén eddig ez volt a legérzelmesebb regény, amit olvastam, és most nagyon jól esett.
Kristin Hannahtól fogok még olvasni, ez biztos.
Mivel 2 nap alatt befejeztem, könnyen leírhatom, hogy számomra letehetetlen volt ez kis 650 oldalas regény. ;)

smetalin>!
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

Ha valami jó, az jó! és ez a könyv nagyon jó!!!!
Átkalauzolt 30 éven át, megmutatta egy barátságát kezdetét, a közös terveket, a megvalósulásukat, a hullámvölgyeket, milyen lent és fent, mindent.
Én elhittem, hogy létezhet ilyen barátság.
Amit éreztem olvasás közben:
-elvarázsolt, hisz röpültek a lapok, megszűnt a külvilág
-elgondolkodtatott (ez egy olyan könyv, ami sokáig ott motoszkál az ember fejében)
-és ha nem a munkahelyemen olvastam volna, akkor telesírtam volna a párnám, de így csak nyeltem vissza a könnyeimet
Mindenkinek ajánlom, aki szeret olvasni!!!!!!
Nem tudom, az írónőnek az összes könyve ilyen hangulatú-e, de keresni fogom.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nutellaღ__>!

A népszerűség csak annyit jelent, hogy egy csomó ember azt hiszi, ismer téged.

Negyedik fejezet

vargvani>!

Higgy az álmaidban!

129. oldal, Nyolcadik fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

pieta4>!

Ha végül egy idősek otthonában halok meg egymagamban, kit érdekel? Életem minden egyes pillanatában ott voltam, ahol lenni akartam, és olyasmit csináltam, ami fontos.

321. oldal, Harmadik rész: A kilencvenes évek - Tizenkilencedik fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Edna Guber
shadowhunter1975 P>!

Könnyűnek kellett volna lennie. Kislányok voltak még akkor, évekkel ezelőtt, amikor úgy döntöttek, hogy tandemben vágnak neki az életnek. A közben eltelt években nagyot változott a világ. Elvesztették a vietnami háborút, Nixon lemondott, kitört a Szent Ilona-vulkán, és a kokain vált a bulizók új nemzedékének partikellékévé. Az USA hokicsapata csodával határos módon győzött az olimpián, és egy B listás színész volt az elnök. Az álmok nem igen maradhatnak változatlanok ilyen bizonytalan időkben.

173. oldal, Második rész: A nyolcvanas évek - Tizedik fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

Emii>!

Úgy hívták őket, a Szentjánosbogár lányok.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Kate Mularkey · Tully Hart
Niko_oka>!

Mindig azt hitte, hogy a siker olyan, mint az arany, érdemes a sarat átszitálni érte, és hogy a szeretet mindig ott lesz, valahol a folyó partján vár majd rá, amikor végzett az aranyásással. El sem tudta képzelni, hogyan gondolhatta ezt, az ő hátterével. Egészen korán rá kellett volna jönnie, milyen ritka dolog a szeretet. Ha a siker arany, amely a folyók mélyén hever, akkor a szeretet gyémánt, több száz lábnyira a földfelszín alá temetve, és felismerhetetlen eredeti formájában.

409. oldal, 24. fejezet

Nutellaღ__>!

Soha ne kérj bocsánatot! Attól szánalmasnak tűnsz.

Második fejezet

VNoémi>!

Egy dolgot biztosra mondhatok neked: csak azt fogjuk megbánni, amit nem csináltunk meg az életben.

38. oldal - 3. fejezet (Könyvmolyképző, 2015)

Niko_oka>!

Kate gyakran gondolta, mennyire ironikus, hogy három ember, aki abból él, hogy az igazság kavicsai után kutatva átfésülje az élet hordalékát, ilyen megátalkodottan vak legyen a saját életét illetően.

213. oldal, 13. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Beth Flynn: Kilenc perc
John Green: Csillagainkban a hiba
Jodi Picoult: A nővérem húga
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Nora Roberts: Véráztatta föld
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Brittainy C. Cherry: Tűzeső